Rindellin mäkitupalaismuseon sijainti ympäröivine maisemineen on täydellinen

VARSINAIS-SUOMI / RUSKO – Ruskon harmaakivikirkon kupeessa sijaitsee Rusko seuran ylläpitämä Rindellin museoksi muutettu mäkitupa. Torpan sijainti ympäröivine maisemineen on täydellinen. Sammaloitunut polku johtaa hautausmaan poikki kohti torpan pääovea. Sisätiloissa tunnelma on aito. Syntyy oitis vaikutelma, miten perhe on poistunut vain hetkeksi muualle.

Mäkitupa on saanut nimensä viimeisen asukkaan suutarimestari Matti Rindellin mukaan. Hän muutti Raisiosta Ruskolle 4-vuotiaana yhdessä äitinsä sekä isäpuolensa Fredrik Lundgrenin kanssa 1861. Myös isäpuoli oli suutari. Matti pääsi kiertämään isäpuolensa kanssa Ruskon kyliä. Nuorimies oppi siinä samalla suutarin taitoja Fredrikin opastaessa ottopoikaansa.

Matti meni aikuisiällä vuonna 1880 naimisiin Emma Karoliina Lindholmin kanssa. Pariskunnalle syntyi yhteensä seitsemän lasta. Matti sai elantonsa kyläläisille kenkiä tekemällä, ensin talosta taloon kiertämällä ja myöhemmin oman torpan pienessä huoneessa. Rindellin mäkitupalaismuseossa on yhä esillä Matin käyttämiä vanhoja suutarin työvälineitä.

Lisäansioita perhe sai maita viljelemällä ja mehiläispesiä hoitamalla. Suutarimestari Matti Rindellin kuollessa osa lapsista oli jo ehtinyt aikuisikään. Leskeksi jäänyt Emma jatkoi torpan pitämistä. Viimeisenkin lapsen lähdettyä maailmalle Emma asui torpassaan vielä parikymmentä vuotta. Hän kuoli 80 vuoden ikäisenä vuonna 1940.

1960-luvun alussa Rindellin maat myytiin Ruskon seurakunnalle. Tilaa tarvittiin hautausmaan laajennukselle. 1980-luvulla seurakunta vuokrasi tilan rakennukset Rusko-seuralle museotoimintaa varten. Mäkitupalaismuseo avattiin yleisölle vuonna 1983. Viehkeimmillään torppa lienee joulun aikoina. Moni ruskolainen poikkeaa torppaan nauttimaan nostalgisesta joulutunnelmasta.

RINDELLIN MÄKITUPALAISMUSEO

Osoite: Kirkkotie, Rusko, kirkon vieressä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ruskon Esinemuseo sijaitsee kirkon tavoin upealla paikalla

LUE MYÖS: Ketosen torppa on Rusko seuran tärkeä kokoontumispaikka

LUE MYÖS: Sepän pajan tunnelma hämyisine valaistuksineen on aito

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.