Aira Samulinin Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille

UUSIMAA / NUMMI-PUSULA – Tuskin on montaa Ykköstietä ajanutta, joka ei olisi huomannut tien varressa olevaa opaskylttiä: Hyrsylänmutka. Hongasta tehty hirsilinna Nummi-Pusulassa on rakennettu muistoille. Satunnaisen matkailijan ei kuitenkaan kannattanut poiketa suin päin pidemmälle, mutta etukäteen varauksen tehneet ryhmät Aira Samulin (1927-2023) otti mielellään vastaan.

Yksittäisen vieraan kannattaa tarkistaa aukioloaika Hyrsylän Mutkan internet-sivuilta.

Ja uteliaita riittää. Karjalaistyylisessä Hyrsylän Mutkassa pistäytyy vilkkaimpina kausina yli 100 turistibussia vuodessa. Siis noin 5 000 ihmistä. On siinä Airalla leipomista ja kahvin keittämistä! Harvalla käy yhtä monta vierasta.

Aira Samulin syntyi vuonna 1927 rajan taakse jääneessä Suojärven kunnassa. Kotiseutu Hyrsylän mutka sijaitsi syvällä Neuvostoliiton puolella. Talvisodan syttyessä Hyrsylä joutui ensimmäiseksi vihollisen miehittämäksi. Alue jäi täysin eristyksiin muusta maailmasta. Jatkosodan syttyessä Aira oli 12-vuotias.

Evakkoon lähtö tapahtui pikaisesti vihollisen jo pommittaessa juna-asemia. 1980-luvulla Aira kuuli, että Nummi-Pusulassa on Hyrsylä -niminen kylä. Syntyi idea rakentaa uusi Hyrsylän Mutka.

Hyrsylän Mutkassa halutaan säilyttää talvi- ja jatkosodan ajan sekä Karjalan menettämisen ilmapiiri. Aira on kiertänyt ahkerasti huutokauppoja ja kirpputoreja hankkiessaan sopivia kalusteita ja astioita. Kodikas ja levollinen tunnelma on tärkeintä. Alakerrassa on Airan lelukokoelma: 500 nukkea ja 200 nallea. Leluista huolimatta Hyrsylän Mutka on omistettu aikuisille. Lelumuseoon on ”pääsy kielletty” alle 50-vuotialta.

Hirsitalon pihalla on vanha veturi. Se tuo Airalle mieleen Viipurin ja rautatieläiset, olihan Airan äiti Viipurin aseman keskuksen hoitaja.

Pihalla on sodassa käytetty tykki, jonka äärelle monet Hyrsylän Mutkassa vierailevat veteraanit jäävät muistelemaan. Pihalla on myös graniittinen patsas, joka on tehty valokuvien perusteella muistuttamaan sodassa kaatunutta Airan isää Viktor Suviota. Sotilashahmo on pystytetty kaikille sodassa kaatuneiden muistoksi. Patsaan miehellä on päällä mantteli, josta tehtiin myöhemmin Airalle oma takki.

Hyrsylän Mutka on rakennettu muistoille. Tarinat siirtyvät seuraaville sukupolville. Ne muistuttavat, mitä edelliset sukupolvet ovat saaneet aikaan, onnistuneet säilyttämään Suomen itsenäisyyden.

HYRSYLÄN MUTKA

Osoite: Nummi-Pusula vanhan Ykköstien varrella (Lohja).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ahjonsuun kauppa oli perinteinen maaseudun sekatavarakauppa

LUE MYÖS: Kasvihuoneilmiö on Suomen erikoisin taukopaikka – hallittua kaaosta, mutta hillittyä hulluutta

LUE MYÖS: Nummen kotiseutumuseo koristaa Elias Lönnrotin kipsinen muotokuva

LUE MYÖS: Kovelan traktori- ja maatalouskonemuseo sekä kartanomuseo

LUE MYÖS: Meijerimuseo toi mieleen maidontuotannon kehityksen, muovisia maitopusseja unohtamatta

LUE MYÖS: Myllymäen torppa on eräs parhaiten säilyneitä tilakokonaisuuksia Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.