Vanha Suurtori on turkulaisille arvokas paikka. Se vie ajassa taakse päin aikaan, kun Turku oli vielä Suomen pääkaupunki. Vanhan Suurtorin alue on Turun alkuperäistä, keskiaikaista kaupunkikeskusta.
Vanha Suurtori on myös paikka, jossa julistetaan joulurauha koko maahan. Silloin Brinkkalan talon parveke joulurauhan julistajineen on tuttu näky TV-ruuduissa.
Koko alue, Tuomiokirkko ympäristöineen, oli kaupungin hallinnollinen ja kaupallinen keskus aina 1200-luvulta Turun paloon asti. Taloraunioiden keskelle syntyi Porthaninpuisto, mutta osa alueen rakennuksista säästyi, kuten Brinkkalan lisäksi Suurtoria reunustavat Vanha Raatihuone, Hjeltintalo ja Juseliuksentalo.
Monelle turkulaiselle oli järkytys, kun tähän historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön ilmestyi taiteilija Kain Tapperin (1930-2004) erikoisena pidetty ympäristötaideteos, Ajan virta, vuonna 2000.
Matala 70 metriä pitkä Cortén-teräksestä tehty ruosteinen rautamuuri halkoo torin reunaa kohti Aurajokea. Se sijaitsee paikalla, jossa oli torin reuna ennen vuoden 1827 Turun paloa. Keskiaikaisen katulinjan paikka on nyt merkitty maahan kivillä, jotka ovat rautamuurin sivuilla.
Muurin harjalla virtaa kesäisin vesi, jonka virtaus vaihtelee matkan varrella. Lopulta se muuttuu rauhalliseksi virraksi kadoten maan alle pienenä purona kohti Aurajokea.
Saarijärvellä syntynyt Tapper kasvoi kulttuuriperheessä. Veljiensä tavoin Kain teki komean elämänuran taiteilijana. Omintakeisena taiteilijana Tapper innostui 1950-luvun lopulla modernismista, josta tuli siihen aikaan tärkeä suuntaus myös suomalaiseen kuvanveistoon. Moni koki uuden suuntauksen kuitenkin liian vaikeaselkoisena. Niinpä Ajan virtakin sai paljon kritiikkiä osakseen, vaikka elettiin jo 2000-lukua.
Vanhan Suurtorin katsottiin olevan sopimaton paikka ruosteiselle rännille. Irvileuat väittivät jopa, että erikoinen ympäristötaideteos olisi omistettu turkulaiselle näyttelijä, ohjaaja ja teatterinjohtaja Aulis Ruostepurolle.
Taideteoksen saama alkukritiikki vaimeni kuitenkin nopeasti, kun teoksen kiehtova symboliikka ymmärrettiin paremmin.
Ajan virta on muistomerkki ohi kulkeville hetkille ja menneille sukupolville. Teos merkitsee Vanhan Suurtorin reunusta ja vanhan katulinjan paikan. Muurin harjalla juoksevan ja lopulta pienenä putouksena maahan katoavan vesivirran voi nähdä edustavan yksittäisen ihmisen rajallista elämänkaarta. Samalla vesi, ajaton elämän symboli, ei haihtuessaankaan häviä kokonaan vaan muuttaa ainoastaan muotoaan. (Turun Museokeskus)
AJAN VIRTA
Osoite: Vanha Suutori, Turku.