Akateeminen Hunks pelaa koripalloa tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa

Se ”oikea” Hunks-tanssiryhmä lupaa vauhdikkaan shown, maskuliinista menoa, treenattuja miesvartaloita ja karismaattisia persoonia.

– Sitä kaikkea tietysti mekin olemme, mutta korostaisin, että pilke silmäkulmassa. Olemme sopivalla tavalla pröystäileviä. Osaamme pelatakin, mutta teemme tätä juttua hieman omalla tavallamme, kertovat Henri Hyppönen, Jarno Helminen ja Tuukka Kavisto, Hunks-nimisen koripallojoukkueen puuhamiehet.

Turkulainen Hunks Basketball Club ei ole mikä tahansa koripalloseura. Nykyään se ei esiinny päivittäin parrasvaloissa, mutta kymmenkunta vuotta sitten tilanne oli toisin. Keväällä 2010 joukkue voitti vielä silloin KY-Sport -nimisenä seurana koripallon läntisen alueen kakkosdivisioonan mestaruuden.

Kuulostaa oudolta, mutta turkulaisen koripallon lippulaiva oli hetken ajan alasarjoissa pelaava opiskelijaporukka. Totuuden nimissä akateemisten opiskelijoiden saavutus todisti vain, millaisessa kurimuksessa oli silloinen turkulainen koripallo.

KY-Sport kieltäytyi mestaruudesta huolimatta mahdollisuudesta nousta sarjaporrasta ylemmäksi, ykkösdivariin. Sama periaate on yhä voimassa, sillä vaikka koripalloa pelataan tosissaan, joukkueen urheilullisten tavoitteiden ohella mukavaan harrastukseen liittyy paljon muutakin.

– Noususta divariin on paljon keskusteltu saunailloissa. Jotkut aina innostuvat. Pelaajat valitsevat kuitenkin Hunksin sen takia, että enää ei ole mahdollisuutta laittaa niin paljon aikaa koripallon pelaamiseen. Kyse on myös rajallisista resursseista. Emme voi pelata sarjaa, jossa voi tulla pelimatka esimerkiksi Ouluun.

Kaikki sai alkunsa 2000-luvun alkuvuosina, kun Turun kauppakorkeakoulun opiskelijat päättivät perustaa tiedekunnan alle oman koripallojoukkueen. Sen taustaorganisaationa toimi Turun kauppakorkeakoulun urheilujärjestö KY-Sport. Lempinimi Hunks yleistyi joukkueen alkuvuosista lähtien.

Toiminta piti aloittaa alimmalta sarjatasolta, 5. divisioonasta – huolimatta, että tuoreen joukkueen itseluottamus oli jo heti alusta alkaen sen verran kova, että 3. divisioona olisi ollut parempi valinta. Arvio oli oikea, sillä Ky-Sport nousi nopeasti ylemmäksi ja vakiinnutti paikkansa 2. divisioonassa.

Vuosien aikana Hunksien toiminnassa on tapahtunut pieniä, mutta oleellisia muutoksia. Vahva kytkös kauppakorkeakouluun on katkennut, sillä koripallotoiminta siirrettiin uuden yhdistyksen alle. Vuonna 2018 perustettiin seura Hunks Basketball Club, eli ihan oikea koripalloseura.

– Nyt meillä on oma itsenäinen yhdistys. Alkoi olla paljon toimintaa, mikä ei enää liittynyt suoranaisesti kauppakorkeakouluun. Niinpä ihan hyvässä hengessä irrottauduttiin. Peliasumme väri, keltainen, periytyy kauppakorkea-ajoilta.

Akateemisuus on kuitenkin yhä toiminnan lähtökohta. Syksy on tärkeä aika joukkueen rakentamiselle, kun uudet opiskelijat saapuvat Turkuun eri puolilta Suomea. Sisääntulo joukkueeseen tapahtuu edelleen opiskelun avulla.

– Haluamme luoda olosuhteet, joissa otetaan huomioon myös opiskeluun liittyvät asiat sekä tuodaan siitä maailmasta hauskuus koripallon harrastamiseen. Ihan sama oletko jo turkulainen tai tulet opiskelemaan Turkuun. Haluamme, että meidät tunnetaan nykyään juuri opiskelijaseurana.

Hunks-toiminnan ykkösjoukkueena toimii Currentus-joukkue, johon rekrytoidaan syksyisin uusia jäseniä Turkuun saapuvista opiskelijoista. Työelämään siirtyneet Hunksit jatkavat pelaamista seuran Emeritus-joukkueessa.

– Currentus-joukkueessa pelaa viisi tulevaa lääkäriä, pari opiskelijaa kauppakorkeakoulusta, yksi oikeustieteellisestä, kolme ammattikorkeakoulusta, yksi Åbo Akademista, yksi luonnontieteellisestä tiedekunnasta ja yksi humanistisesta tiedekunnasta, kertoo kolmikosta Salon Vilppaan kasvatti Helminen, joka itse opiskelee lääkäriksi.

Emeritus on hyvä jatkumo koripallon harrastamiselle. Osa ripustaa koripallotossut naulaan, mutta osa jatkaa pelaamista tutussa ympäristössä. Perhe-elämä ja työura ovat kuitenkin suuremmassa roolissa.

– Opiskelun aikana syntyneet ystävyyssuhteet ovat säilyneet ja niitä on hyvä vaalia jatkossakin koripallon avulla, toteavat Emerituksen Hyppönen ja Kavisto, jotka ovat jo siirtyneet työelämään.

Hunksien Emeritus joukkue perustettiin muutama vuosi sitten. Se tuli tarpeeseen, sillä Hunks-yhteisö oli vuosien aikana kasvanut suureksi. Emeritus aloitti alhaalta, mutta konkaripelaajat nostivat sen nopeasti 2. divisioonaan. Eli nyt saman seuran kaksi joukkuetta pelaa samalla sarjatasolla.

– Kauden kohokohta on Hunksien oma derby, joka pelataan aina heti ensimmäiseksi sarjan alkaessa. Siinä pelataan kunniasta, eikä kumpikaan joukkue halua missään tapauksessa hävitä juuri sitä ottelua.

Vaikka pelit pelataan tosissaan, Hunksien toiminnassa on yhä vahvasti mukana omintakeinen hurtti huumori. Marraskuun pimeinä iltoinakin koripallon pitää olla hauskaa. Niinpä joukkueeseen ei pääse, vaikka olisi kovan tasoinen Korisliigapelaaja, jos ei täytä yhtä tärkeää valintakriteeriä.

– Pitää olla niin sanotusti hyvä jätkä. Se on edelleen kriteereistä tärkein. Käänteisesti kerrottuna se vaatii tulijalta ominaisuuksia kestää myös meitä. Hunkseilla on tietynlainen tyyli ja huumori. Siihen pitää sopeutua. Olemme toki kaikki erilaisia, mutta meillä on kaikilla jokin hunks-ominaisuus. Se hitsaa porukan yhteen marraskuun pimeydessäkin.

Hunks-toiminnalla on oma tärkeä sosiaalinen merkitys.

– Muutto Turkuun on monelle nuorelle iso elämänmuutos. Osalle se tarkoittaa muuttoa pois kotoa vieraaseen kaupunkiin, mutta koripallon avulla pääsee mukaan kaveriporukoihin ja paikalliseen elämään. Monet ovat täällä useamman vuoden eli koko opiskeluajan, eli poikkeamme myös sillä tavoin normaaleista urheiluseuroista.

Hunksien toiminta alkoi yliopistoalueen ahtaissa saleissa. Kupittaan palloiluhallin valmistuminen on ollut iso asia myös harrastekoripalloilijoille.

– Saamme Kupittaalta illan myöhäisemmät vuorot, mutta se sopii meille. Nunnavuoren palloiluhalli olisi muuten hyvä, mutta se sijaitsee opiskelijan kannalta väärässä paikassa. Yliopiston alueelta Kupittaalle on kävelymatka. Sarjaottelut pelaamme pääasiassa Nunnavuoressa.

Hunksien pelaajista osa tulee korkeimmilta sarjatasoilta, osa alasarjoista ja osa suoraan vanhemmista juniorisarjoista. Moni yllättyy.

– Useat ovat olleet omissa joukkueissaan tietyssä roolissa. Hunksissa taktiikka on vapaampaa ja luovempaa. Niinpä moni voi löytää itsestään ihan uusia ominaisuuksia. Voi esimerkiksi yrittää heittää kolmosia, vaikka seurajoukkueessa niin ei uskaltanut tehdä. Ja voi meiltä edetä myös eteenpäin. Esimerkiksi Lauri Tuomela nousi Hunksista Kristika Turun divarijoukkueeseen.

Hunksit on tuttu näky Turun yliopistollisen sairaalan lasten psykiatrisella osastolla. Kyse on hyväntekeväisyydestä.

– Järjestämme joka vuosi hyväntekeväisyystempauksen viiksien kasvattamisineen. Keräämme rahaa ja summa lahjoitetaan Tyksin lasten psykiatriselle osastolle. Halusimme pystyä auttamaan, vaikka olemmekin vain pieni seura. Pienellä teolla on ollut lopulta iso vaikutus ja sitä on ollut hieno seurata.

Hunksien sarjataso on Kakkonen, kuten myös kuvan harjoitusvastustajalla Naantalin Koripalloilijoilla.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!