Akateeminen Salamanca tunnetaan onnea tuottavista sammakoista

Yksi asia tulee heti selväksi. Sammakolla on tärkeä merkitys Salamancalle. Turistirihkamaa myyvät kaupat pursuavat sammakkoa eri muodoissa: avaimenperänä, pehmoleluna tai jääkaappimagneettina. Sammakko ei ole Salamancassa vain halpa matkamuisto, vaan siihen liittyy myös tärkeä legenda.

Sammakon näkeminen tuottaa onnea rakkaudessa. Parhaimmassa tapauksessa pääsee naimisiin. Lähes sammakon suosioon yltää kaikkialla kaupoissa koukuista riippuva Serrano-kinkku, tyypillinen espanjalainen suolattu ja ilmakuivattu herkku.

Vuoden 2002 Euroopan kulttuurikaupunki Salamanca sijaitsee korkealla Espanjan ylänköalueella. Madridista pääsee sinne junalla tai autolla runsaassa parissa tunnissa. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva historiallinen kaupunki tunnetaan ennen kaikkea opiskelijoista ja Espanjan vanhimmasta yliopistosta. Salamancassa on annettu akateemista sivistystä jo 1200-luvulta lähtien. Kaupungin nykyasukkaista viidennes on opiskelijoita.

Salamanca on kävelijän kaupunki. Kaikki tärkeimmät kohteet sijaitsevat lyhyen matkan päässä Plaza Mayorilta, kaupungin upealta keskusaukiolta. Sen väitetään olevan Espanjan kaunein barokkiaukio. Väitteeseen on helppo yhtyä. Ruskeasta hiekkakivestä tehdyt 1700-luvun rakennukset reunustavat aukiota joka puolelta. Ajan patinoima kullankeltainen sävy on antanut Salamancalle myös lempinimen La Dorada, Kultainen.

Aukion holvikaarien alla on kaupungin turistitoimisto, pikkupuoteja, kahviloita ja tapasbaareja. Kesällä aukio kuhisee kuin muurahaispesä. Nyt talvella liikkeellä on vain satunnaisia matkailijoita. Terassipöydät ovat toki valmiina, sillä aurinko lämmittää suojaisaa aukiota jo aikaisin keväällä.

Plaza Mayorilta etelään johtava Rúa Mayor johtaa kohti Salamancan tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kaupunki on palatseineen ja luostareineen kuin elävä arkkitehtimuseo. Vanhan yliopiston julkisivu saa pysähtymään. Opaskirjan mukaan konstikas koukerotyyli on espanjalaista platereski-tyyliä.

Sisäänkäyntiportaalin eteen kerääntyneet ryhmät seisovat päät takakenossa etsimässä tietysti sammakkoa. Koristeellisen julkisivuun on kaiverrettu Espanjan suurvallaksi nostaneet kuninkaalliset Ferdinand ja Isabella. Jossain piilossa, yksityiskohtien sekamelskassa, lymyää pieni sammakko. Sen löyTämiseksi pitää olla tarkkasilmäinen. Vinkki: sammakko istuu pääkallon päällä.

Palatsimaisen vanhan yliopiston päärakennuksen sisäpuolella aistii vuosisatoja vanhan sivistyksen ilmapiirin. On helppo kuvitella Salamancan olleen Espanjan akateemisen ajattelun keskus jo keskiajalla. Yliopiston kirjastossa säilytetään vuosisatoja vanhoja käsikirjoituksia ja nahkakantisia opuksia 1500-1700-luvuilta.

Eräs luontosali puupenkkeineen on säilytetty alkuperäisessä asussaan. Kapeisiin hirsipenkkeihin on vuosisatojen aikana raapustettu merkintöjä. Professorit luennoivat edessä olevasta ”saarnastuolista”. 1500-luvulla eräs yliopiston opiskelija oli muuan Miguel de Cervantes, joka myöhemmin kirjoitti klassikkoromaanin Don Quijoten seikkailuista.

Salamancassa tuntee itsensä vanhaksi, sillä kaupungin liki 60 000 opiskelijaa tekee siitä nuorekkaan. Tuskin on toista kaupunkia, jonka talouselämää ohjailee matkailun ohella vahvasti akateemisuus. Kaupungin elämä sykkii opiskelijoiden lukujärjestyksen mukaan. Arkena siestan aikana aamupäivän luentojen päättyessä kadut ja kahvilat täyttyvät taukoa pitävistä opiskelijoista.

Salamanca houkuttelee opiskelijoita eri puolilta maailmaa, myös espanjan kielen opiskelijoita Suomesta. Ei myöskään ihme, että kaupungin sosiaalinen elämä on Espanjan vilkkainta. Arkena opiskellaan, mutta viikonloppuisin otetaan rennosti. Yli tuhat baaria ja diskoa houkuttelee nuorisoa illanviettoon Madridista asti. Drinkkien hinnat ovat täällä edullisempia kuin pääkaupungissa.

Yliopistoon tutustumisen jälkeen moni poikkeaa vieressä sijaitsevaan katedraaliin. Itse asiassa niitä on kaksi: vanha ja uusi, Catedral Vieja ja Catedral Nueva. Jälkimmäisen, uudemman, rakennustyöt aloitettiin jo 1500-luvulla. Jos oli yliopiston julkisivu koristeellinen, on katedraalin fasadi ehkä vieläkin komeampi.

Vaikka Salamancalla on tärkeä rooli espanjalaisen sivistyksen ja oppineisuuden keskuksena, on kuitenkin eräs asia, josta nykykaupunkilaiset eivät ole ylpeitä: Espanjan sisällissodan aikana kenraali Francon päämaja oli Salamancassa.

Vinkit omatoimiselle Espanjaan matkaavalle

Minne

Suunnista turistikohteiden ulkopuolelle. Espanjan sisämaa tarjoaa runsaasti nähtävää kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle. Monet kohteet on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Ajankohta

Ilmastollisesti paras ajankohta on kevät ja syksy. Keskikesällä aurinko porottaa liian kuumasti. Myös helmi-maaliskuu on hyvä vaihtoehto. Nauti nähtävyyksistä ilman ruuhkia.

Liikkuminen

Autonvuokraus on Espanjassa edullista. Myös junalla pääsee vaivattomasti kaupungista toiseen.

Ennen matkaa

Perehdy Espanjan historiaan, näin ymmärrät paremmin näkemääsi. Suosituimpien turistialueiden ulkopuolella osataan englantia huonosti. Opettele espanjaksi tärkeimpiä kohteliaisuuksia ja arkipäivän sanontoja.

Siesta

Espanjassakin useimmat paikat sulkevat ovensa keskellä päivää muutamiasi tunniksi. Siestan aikana monet kaupungit ja kylät muuttuvat hiljaisen aavemaisiksi. Kannattaa lähteä aikaisin liikkeelle.

Fiestat

Lähes jokaisella paikkakunnalla on omat fiesta-perinteensä. Osallistumalla juhlaan saat todellisen tuntuman maahan ja sen kansaan. Eniten juhlia järjestetään helmi-maaliskuussa ennen paastonajan alkua.

Tapas

Ehkä parasta Espanjassa on tapaskulttuuri. Pieniä suolapaloja voi nauttia kaikkialla tapasbaareissa. Tee niin kuin paikallisetkin: siirry illan aikana baarista toiseen.

Sähkö

Verkkojännite on sama kuin meillä ja käytössä on tuttu europistoke kahdella pyöreällä reiällä.

Tiesitkö

Elokuvaohjaaja Sergio Leonen niin sanotut spagettiwesternit, kuten Clint Eastwoodin tähdittämä Hyvät, pahat ja rumat on filmattu Keski-Espanjan kuivilla ylänköalueilla.

Yliopiston alkuperäinen luentosali.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU