Akatemian Kliininen instituutti – kuulostaa vieraalta, mutta onkin perin tuttu rakennus turkulaisille

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kliininen instituutti ei nimenä kerro kaikille turkulaisille juurikaan mitään. Kyseessä on kuitenkin tuttu rakennus etenkin varttuneemmalle väelle Linnankadun ja Puistokadun kadun kulmassa aivan Martinsillan kupeessa.

Moni muistaa, miten tässä osoitteessa aikoinaan sijaitsi Verovirasto ennen sen muuttoa Aninkaistenkadun alkupäähän. Samassa rakennuksessa toimi pitkään myös Turun läntinen poliisiasema ja talon pihamakasiinissa sijaitsi vuosikymmenien ajan Turun kaupungin ylläpitämä suosittu retkeilymaja. Olemassaolonsa aikana rakennus onkin ehtinyt palvella monessa eri tarkoituksessa.

Itse rakennuksen historia ulottuu kauas 1800-luvulle Suomen ollessa vielä osa Venäjän suurruhtinaskuntaa.

Kaikki sai alkunsa, kun Turun Akatemia tarvitsi lääketieteen opintoja varten asianmukaiset opetustilat. Keisari Nikolai I antoi luvan rakentamiselle ja sopiva tontti Kliiniselle instituutille eli opetussairaalalle löytyi läheltä sen aikaista lääninsairaalaa, joka vielä silloin toimi alkeellisissa oloissa Sairashuoneen ja Linnankadun kulmassa, vain korttelin päässä.

Kliinisen instituutin suunnittelusta vastasi Carl Ludvig Engel. Komea empiretyylinen kaksikerroksinen päärakennus sai vierelleen kaksi irrallista siipirakennusta. Päärakennukseen sijoitettiin sairaala- ja kylpyosastot sekä opetustilat. Sivurakennuksien suojissa olivat muun muassa keittiö, leivintupa ja muut taloustilat.

Kliinisen instituutin rakennustyöt alkoivat vuonna 1825 ja valmista tuli pari vuotta myöhemmin, juuri ennen kuin Turku koki katastrofin. Turun palo mullisti elämän kaupungissa ja vastavalmistunut Kliininen instituuttikin tuli tarpeettomaksi keisarin siirtäessä yliopiston Helsinkiin. Turussa ei ollut enää tarvetta opetussairaalalle.

Vastavalmistunut empirerakennus ei jäänyt kuitenkaan tyhjäksi. Potilaiden sijaista sinne sijoitettiin venäläisiä sotilaita. Majoitustilan ohessa rakennus toimi tovin myös Krimin sodan loppuvaiheessa sotilassairaalana.

Vuonna 1857 kivikasarmi muuttui alkuperäiseen tarkoitukseensa. Keisari luovutti rakennuksen Turun lääninsairaalan uudeksi paikaksi. Osin huonon kuntonsa takia rakennus ei soveltunut kovin hyvin enää sairaalatoimintaa varten. Niinpä uudet suunnitelmat siirsivät koko sairaalatoiminnan uuteen paikkaan Kiinanmyllynmäelle. Toiminta jatkui kuitenkin vanhassa paikassa, kunnes ajanmukainen sairaala valmistui nykyiselle paikalleen Kiinanmyllynmäelle.

Potilaiden poistuttua Turun kaupungin omistukseen siirtynyt rakennus ei jäänyt tyhjäksi. Turkuun saapuvien laivojen koko oli kasvanut siinä määrin, että Aurasillan kupeessa sijainnut Ylempi Höyrylaivasatama kävi tarpeettomaksi. Uusi paikka Alemmalle Höyrylaivasatamalle löytyi nykyisen Martinsillan kohdalta. Entinen sairaalarakennus muuttui samalla tullikamariksi ja pakkahuoneeksi.

Kaupungin omistuksessa rakennus koki perusteellinen kunnostustöiden yhteydessä myös ulkonäöllisen muutoksen. Empire vaihtui suositumpaan uusrenessanssiin. Samalla myös erilliset siipirakennukset yhdistettiin päärakennukseen.

Myöhemmin rakennuksessa on pitänyt majaa kaupungin eri toimialat, kuten kiinteistö- ja talonrakennusosasto. Eniten julkisuutta on saanut tai paremminkin sai siipirakennuksessa toiminut hostel, kaupungin hallinnoima palkittu retkeilymaja. Sen toiminta alkoi jo 1940-luvulla, mutta päättyi monien yllätykseksi vuonna 2016. Siipirakennus on ollut purku-uhan alla, sillä naapurissa sijaitseva poliisitalo kaipaa lisätilaa.

KLIININEN INSTITUUTTI

Osoite: Linnankatu 39, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.