Alasarjojen Qppis – ”Sinikone” on tuore ilmestys Turun alueen jalkapallokartalle

Qppis? Mikä ihmeen Qppis? En ole koskaan kuullutkaan, eikä varmasti moni muukaan. Eksoottisen hauskalta kuulostava joukkue pelaa futista Turun alueen Kutosessa.

Otetaan selvää, mistä on kysymys.

Jimi Suvisaari on yksi seuran perustajista.

– Pelasin junnuna jalkapalloa, mutta vähemmän aikuisiässä. Aloin kaipaamaan joukkueessa olemisen fiilistä ja futiksen pelaamista. Meitä oli seitsemän innostunutta kaveria, mutta oli vaikea löytää yhtä joukkuetta, mihin kaikki olisivat päässeet pelaamaan. Oli helpompi perustaa oma joukkue.

Pubiliiga oli yksi vaihtoehto.

– Pubiliigassa pelaaminen olisi vaatinut enemmän pelaajia kuin mitä meillä oli mukana. Siinä on myös sidoksissa johonkin tiettyyn pubiin. Kuntoliigassa joukkue voi itse päättää tekemisistään. Emme ole riippuvaisia muista. Kuntoliiga on Palloliiton organisoima alueellinen harrastesarja, kertoo Suvisaari.

Janne Ahtosaari on myös seuran perustajajäsen ja yksi joukkueen pelaajista. Toinen joukkueen tärkeistä puuhamiehistä ja pelaajista on Jani Tuunainen, joka on ollut mukana lähes alusta alkaen. Ahtosaari toimii pelaamisen ohella joukkueenjohtajana yhdessä Suvisaaren kanssa.

– Olen kotoisin Urjalasta. Moni muukin tuttuni on muuttanut sieltä Turkuun töiden tai opiskelujen takia. Kyse on kaveriporukasta, joka halusi jatkaa jalkapallon harrastamista. Jimi oli alussa vahvasti ideoimassa uutta seuraa ja niinpä päätimme perustaa oman futisseuran vuonna 2016. Kuntoliigassa pelataan pienellä kentällä seitsemän vastaan seitsemän, joten se sopi meille aloittelevalle ryhmälle hyvin, muistelee Ahtosaari.

Vaikka Kuntoliigaan voi osallistua kaveriporukalla, tarvitaan joukkueelle nimi. Siinä hyvähenkinen kaveriporukka käytti mielikuvitustaan.

– Tiesimme, että tulisimme pelaamaan Kuntoliigaa Kupittaalla. Otimme mallia Brittein saarilta ja joukkueemme nimeksi tuli Qpittaa Park Rangers. Kyse oli vain hassuttelusta, kun perinteinen lontoolaisseura QPR oli mallinamme, mutta muuten lontoolaisseuraan ei ole isompaa tunnesidettä. Alkuperäisestä logostamme tuli samannäköinen kuin brittiseuralla. Käytämme myös sinivalkoista pelipaitaa.

Pelit sujuivat uudelta joukkueelta Kuntoliigassa siihen malliin, että tuli aika ottaa vastaan isompia haasteita.

– Kuntoliigassa on kaksi eri tasoa ja pelasimme kovempitasoisessa sarjassa. Kun olimme olleet jo useamman vuoden yksi sarjan kärkipään joukkueista, päätimme jatkaa Palloliiton virallisissa kilpasarjoissa.

Vaikka liiton alin sarjataso on Kutonen, sielläkin seuran tulee olla organisoitu virallinen yhdistys.

– Seuran alkuperäinen nimi Qpittaa Park Rangers oli pitkä ja vaikea, niinpä sitä yksinkertaistettiin. Joukkueen lempinimi Qppis muuttui viralliseksi yhdistysrekisteriin ilmoitetuksi nimeksi. Sillä nimellä osallistumme Kutoseen. Sinivalkoisella pelipaidalla yhä pelataan, mutta seuran logo uudistettiin ihan omannäköiseksi.

Kutosessa pelataan rakkaudesta lajiin -periaatteella, mutta kuitenkin tosissaan. Kenttä on täysimittainen, joten pelaajiakin tarvitaan enemmän kuin Kuntoliigassa. Ihan pelkästään urjalalaisilla sukujuurilla Qppis ei voi enää pelata. Tarvitaan täydennystä.

– Moni alkuperäisistä seuran jäsenistä pelaa vieläkin, mutta on meillä ollut myös vaihtuvuutta. Kukaan ei kuitenkaan kävele suoraan joukkueeseen, vaan ensin tsekataan, millainen äijä on kyseessä. Kaikki pelaajat ovat joka tapauksessa aina jonkun tuttuja. Joukkueessamme ei ole myöskään kokeneita sarjajyriä korkeimmilta sarjatasoilta. Itse olen Tuunaisen ohella pelannut muita korkeammalla, mutta mekin vain Nelosta.

Koskaan pelaajia ei ole kuitenkaan liikaa.

– Heinäkuussa piti luovuttaa yksi ottelu, kun pelaajat olivat lomilla eri puolilla Suomea. Osa oli myös loukkaantuneena.

Qppiksen sateisen syysillan kotiottelu Turun Kisa-Veikkoja vastaan pelataan Urheilupuiston Yläkentällä. Hyvä niin, sillä kovin montaa kenttää riittävällä iltavalaistuksella ei ole tarjolla. Itse asiassa Qppiksella ei ole lainkaan virallista kotikenttää.

– Kenttä vaihtuu sen mukaan, missä on vapaata. Turun kaupungin varausjärjestelmästä Timmistä katsotaan ja varataan sieltä, missä on tyhjää. Palloliitto vahvistaa aina kenttävarauksen. Kerran viikossa harjoittelemme Teräsrautelan alamittaisella kentällä.

Vaikka alasarjoissakin futista pelataan tosissaan, hauskaa pitää olla. Jalkapallon harrastaminen kaveriporukassa ei saa olla liian totista. Nousu ylemmäksi olisi kuitenkin toivottavaa, mutta se ei olekaan kovin helppoa.

– Joukkueemme saa nousta Vitoseen, mutta se on vaikeaa. Joka vuosi tulee alimmalle sarjatasolle joku uusi hyvä joukkue, jossa on paljon pelaajia ylemmiltä sarjatasoilta. Tällainen joukkue usein voittaa kaikki ottelunsa suurinumeroisesti.

Qppiksen illan vastustaja on kotijoukkueen tavoin Kutosen keskikastia. Ottelu pelataan ilman matsimakkaran tuoksua. Yläkentän tulostaulukin kertoo lähinnä ilman lämpötilan. Yleisöryntäystä ei ole. Yhden pelaajan puoliso seuraa ottelun tapahtumia lastenvaunuissa uinuvan jälkikasvunsa kanssa. Tuomareitakin on vain yksi, avustavia ei tarvita.

Qppis voittaa illan ottelun. Hieman ”Sinikonetta” avittaa se, kun vastustaja joutuu pelaajapulan takia osallistumaan alimiehitettynä. Mutta vaikka pelataan ”vain” Kutosta, olisivat illan komeat maalit Urheiluruutu-kamaa.

Ja se kaikkein tärkein, nimittäin Ahtosaari muistuttaa lopuksi pilke silmäkulmassa: Emme ole koskaan hävinneet Brighton Boys -joukkueelle…

Qppis – Turun Kisa-Veikot

ETUSIVU