Valikko Sulje

Albion Ademikaan ei voi olla loputtomiin vain ”tulevaisuuden lupaus”

Albion Ademin uran alku on ollut värikäs. Läpimurto on kuitenkin jäänyt tekemättä. Ehkä ensi kesä näyttää, mihin suuntaan 21-vuotiaan Ademin taidot riittävät.

Alku oli lupaava ja ainakin värikäs. Turun Nappulaliigan kasvatti Albion Ademi nousi vauhdilla ikäluokkansa eliittiin. Nuorisomaajoukkueet läpikäyneelle Ademille ennustettiin, ensin läpimurtoa Veikkausliigassa ja myöhemmin siirtymistä kansainvälisille pelikentille.

Molemmat tavoitteet ovat jääneet toistaiseksi toteuttamatta.

Ehkä ensi kesä näyttää, mihin suuntaan 21-vuotiaan Ademin taidot riittävät. Nuorimies hakee FC Interin jälkeen uutta nousua Maarianhaminasta.

Itseluottamuksesta menestyminen ei ainakaan ole ollut kiinni. Albionin puheessa toistuivat jo varhain sanat maajoukkue, Valioliiga, Mestareiden liiga jne. Tavoitteet ovat olleet kunniahimoisella nuorukaisella positiivisesti korkealla.

Hyväkäytöksinen herrasmies. Ilopilleri. Kaikkien kaveri. Kunnianhimoinen visionääri. Kun tähän positiiviseen listaan lisätään vielä sana pelimies, on kasassa nippu laatusanoja, jotka kuvastavat hyvin tämän aina niin hyväntuulisen luonnonlapsen, Ademin olemusta.

Into pelata vain jalkapalloa meni aikoinaan pahasti kouluhommien edelle. Harjoituksiin piti päästä, vaikka koulupäivä oli vielä kesken. Lopulta Ademi katosi mystisesti kokonaan koulusta ja kotikaupungistaan Turusta.

Superlupaava juniori matkusti toviksi ulkomaille. Silloinen oma seura, TPS, ei tiennyt minne ja kuinka kauaksi aikaa. Koulussakin ihmeteltiin, minne nuori poika oli kadonnut. Brittiläisten suurseurojen agentit olivat kiinnostuneet turkulaisesta lahjakkuudesta. Ademi kävi näyttämässä osaamistaan Englannin Valioliigaseurojen organisaatioille.

Äkkilähtö Turusta ja Albionin isän sekä agenttien vauhtisokeus oli kostautua. Brittein saarilta ei avautunutkaan mahdollisuutta edetä nopeasti ammattilaiseksi. Katoamistemppu viilensi välit väliaikaisesti kasvattajaseuraan ja pudotti Ademin poikamaajoukkueestakin.

Ademi otti aikalisän ja päätti palata kotiin, suorittaa koulu loppuun ja vakiinnuttaa paikansa FC Interin Veikkausliigajoukkueessa. Ulkomaille ehtii myöhemminkin, tuumi Ademi harharetkistään viisastuneena.

– Vierailu Englannissa oli opettavainen kokemus. Se toi itsevarmuutta. Nyt minulla on omakin mielipide sopimuksia tehtäessä. Ennen tein vain, mitä seura tai agentit sanoivat. Englanti on mennyttä, katseet ovat tulevaisuudessa, totesi Ademi pari vuotta sitten.

Kosovon albaani Ademi ei ole unohtanut henkisiä balkanilaisia juuriaan. Perinteet ja arvot on peritty isältä ja äidiltä sekä isovanhemmilta. Ademin perhe pakeni Kosovon sotaa Suomeen vuonna 1999. Albion oli silloin muutaman kuukauden ikäinen.

Monet kosovolaiset pelaajat ovat edustaneet suomalaisia seuroja ja Suomen maajoukkuettakin. Nimet Shefki Kuqi, Njazi Kuqi, Perparim Hetemaj ja Erfan Zeneli ovat kaikille tuttuja. Lum Rexhepi ja Mehmet Hetemaj ovat edustaneet myös Kosovon maajoukkuetta.

Ademilla on ollut myös valinnanpaikka – ainakin teoriassa – joko Suomen tai Kosovon maajoukkue.

Kun Ademilla on vielä tekemättä todellinen läpimurto Veikkausliigassakin, oli mahdollinen edustus Huuhkajissa vain kaukainen tavoite. Murtautuminen Kosovon maajoukkueeseen vaikutti sekin haasteelliselta. Eräs yllättävä puhelinsoitto ratkaisi valinnan.

Ademi on käynyt useaan kertaan vanhempiensa kotimaassa Kosovossa. Maassa käytettävä albanian kieli sujuu myös Ademilta. Turkulainen sai puhelun Albanian jalkapalloliitosta. Maajoukkueen päävalmentaja Christian Panucci halusi Ademin mukaan. Kutsua oli ilmeisen vaikea vastustaa, vaikka ei Albanian maajoukkueessakaan ole heti luvassa isoja peliminuutteja.

FC Interissä Ademin rooli jäi pieneksi. Vahvat ja kokeneet hyökkääjät olivat yleensä aloituskokoonpanossa. Pieni ja vikkeläkinttuinen Albion pääsi kentälle usein vain vaihtomiehenä. Ahvenanmaalla uskotaan, että Albionilla on kaikki edellytykset puhjeta kukkaan uudessa ympäristössään. Ademi teki IFK Mariehamnin kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen.

Kotimainen jalkapallo kaipaa väriläiskiä, mielenkiintoisia tarinoita. Miten Ademin tarina aikanaan päättyy, ei ole tiedossa, mutta uran alku on ollut ainakin poikkeuksellisen värikäs. 21-vuotias on vielä nuori, mutta kovin pitkään Ademikaan ei voi olla vain ”tulevaisuuden lupaus”.

Kaksi kosovohenkistä futismiestä, hieman kokeneempi Shefki Kuqi, FC Interin ex-valmentaja ja Albion Ademi. Kuva on kaudelta, kun nämä kaksi samaa kieltä, albaniaa, puhuvaa edustivat turkulaista joukkuetta.

ETUSIVU