Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

UUSIMAA / TUUSULA – Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vaikutti eri aikakaudella kuin Tuusulanjärven taiteilijayhteisö. Kivi sai elää lyhyen elämän. Hän kuoli 1872 vain 38-vuotiaana Tuusulanjärven maisemissa.

Ennen kuolemaansa Aleksis Kiven taloudelliset vaikeudet, masentuneisuus ja alkoholi pakottivat hänet mielisairaalaan elämänsä viimeisinä vuosina. Hän kärsi unettomuudesta ja pahenevasta alkoholismista. Lapinlahden hoitomenetelmät eivät kirjailijaa auttaneet ja hänet kirjattiin ulos parantumattomasti sairaana.

Kesällä 1872 Kivi muutti veljensä Albert Stenvallin kotiin Tuusulan Syvälähteen. Albert sai pienen korvauksen Nurmijärven kunnalta veljensä hoitajana. Aleksis kuitenkin kuoli pian tulonsa jälkeen uudenvuoden aattona. Historiankirjoihin on jäänyt kansalliskirjailijamme viimeisiksi väitetyt sanat: Minä elän. Aleksis Kivi on haudattu Tuusulan kirkon hautausmaalle.

Kiven viimeisten kuukausien pieni Syvälahden mökki on nykyisin avoinna vierailijoille. Se kertoo, millaisissa taloissa ja olosuhteissa Tuusulanjärven maisemissa elettiin 1800-luvulla. Albert-veljen mökki on vaatimaton lautarakenteinen talo – tupa ja pieni peräkammari. Uuni, keinutuoli ja sivustavedettävä sänky täyttävät suurimman osan tuvasta.

Mökissä on nähtävänä Aleksis Kiven ylioppilaslakki ja kävelykeppi. Albert Stenvall myi historiallisesti arvokkaan mökkinsä 1903 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle, joka omistaa sen edelleen. Tuusulan museo vastaa kuolinmökin kunnossapidosta. Myös Kiven syntymäkoti Nurmijärven Palojoella on kunnostettu.

Mökissä tapahtui 1903 järkyttävä puukolla tehty veriteko. Ennen sitä Albert Stenvallin vaimo Karoliina putosi mökin vintille vieviltä tikkailta, löi päänsä ja kuoli. Albert meni uusiin naimisiin, mutta vaikka hän myi mökkinsä Helsingin ylioppilaskunnalle, Albert sai kuitenkin jäädä asumaan mökkiinsä. Myöhemmin Albert ja uusi vaimonsa Vilhelmiina löydettiin julmasti surmattuna. Murha jäi mysteeriksi.

ALEKSIS KIVEN KUOLINMÖKKI

Osoite: Rantatie, Tuusula. Seuraa opasteita.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.