UUSIMAA / MÄNTSÄLÄ – Mäntsälän Nummisten kylän avarien peltomaisemien keskellä on mielenkiintoinen kartanorakennus. Frugårdin tilan eli Alikartanon arkkitehtuuri on täysin poikkeuksellista Suomessa. Kartano tunnetaan parhaiten kuuluisasta tutkimusmatkailijasta Nils Adolf Erik Nordenskiöldistä, joka vietti täällä lapsuusvuotensa.
Nordenskiöldin suku oli alun perin kotoisin Ruotsista. Johan Erik Norbergin tiedetään muuttaneen Suomeen vuonna 1632. Frugärdin tila tuli hänen omistukseensa 1700-luvun alussa. Hänen jälkeensä Nordenskiöldin suku omisti tilan parin sadan vuoden ajan. Suomen valtio lunasti kartanon 1964 ja teki siitä myöhemmin museon. Norbergin pojat käyttivät sukunimestään muotoa Nordenberg, aateloinnin jälkeen nimeä Nordenskiöld.
Maailmankuuluksi noussut Nils Adolf Erik Nordenskiöld ei ollut suvun ainoa tiedemies. Kiinnostuksen geologiaan ja tutkimusmatkailuun poika sai omalta isältään. Nils Adolf Erik Nordenskiöld muistetaan retkikunnasta, joka purjehti vuosina 1878-1879 ensimmäisenä läpi Koillisväylän. Alikartanon tiloissa esitellään kuuluisan tiedemiehen tieteellisiä saavutuksia. Suomalaisista juuristaan huolimatta Nordenskiöldiä on pidetty Ruotsissa kansallissankarina.
Alikartanon nykyinen päärakennus valmistui 1805. Se on sekoitus eri tyylisuuntia barokista rokokoohon. Rakennuksen pohjakaava ja kattoratkaisut ovat erikoiset. Kahden kerroksen korkuisen rakennuksen sisätiloissa on keskellä korkea sali, joka on avoinna kattoon asti. Se saa valaistuksensa yläosan ikkunoista. Asuinhuoneet kiertävät salia.
Museon huoneet on sisustettu pääasiassa 1800-luvun alkupuolen asuun. Myös monet kartanon piharakennuksista on säilynyt. Viehättävän tunnelmansa, historiansa ja erikoisen arkkitehtuurinsa ansiosta Alikartanoon kannattaa tulla tutustumaan kauempaankin.
ALIKARTANO
Osoite: Nummistentie 48, Mäntsälä.
LUE MYÖS: Mäntsälän kirkkomuseon erikoisuus on arvokas Tuskien mies
LUE MYÖS: Kirvun pitäjämuseo esittelee rajan taakse jääneen Kirvun kunnan elämää ja sen asukkaita
LUE MYÖS: Sepänmäen käsityömuseo kertoo, miten vanhan ajan mestarit asuivat ja tekivät töitään