Valikko Sulje

Alokas @pullukka10 on uransa käännekohdassa

Keskikentän taituri Petteri Forsell kaipaa yhä kansainvälisille kentille. Massasta aina erottuva Forsell erottuu vaihtopenkilläkin muista maajoukkuepelaajista.

Alkulämmöt otetaan siinä kuin muutkin. Ammattilaisen ottein. Siitäkin huolimatta, että kaveri tietää, että tuskin on asiaa tänään kentälle. Jos yleisöltä kysyttäisiin, niin katsomon lellikin, Petteri Forsellin, pitäisi olla avauskokoonpanossa.

Forsell on pelaaja, joka erottuu muusta porukasta. Kun muut vaihtomiehet vetävät alkulämmön jälkeen Suomi-verkkarit yllensä, pitäytyy Kokkolan kasvatti pelihousuissaan ja hikisessä treenipaidassaan – ikään kuin puolivalmiina hyppäämään tarvittaessa heti kentälle.

Käskyä ei kuitenkaan tule. Forsell istuu penkillä koko ottelun, mikä myös näkyy pelimiehen kasvoilta.

Hinku kentälle olisi kova. Forsell tiedostaa, että uran jatkon kannalta esiintyminen Veikkausliigan keskikastin joukkueessa ei ole suuren suuri meriitti. Sen sijaan maaottelussa, arvokisojen karsintapelissä, Italiaa vastaan ja siinä onnistuminen olisi ollut korvaamaton näyttö Suomea isommille kentille.

Huuhkajien valmentaja Markku Kanervalle ei tarvitse todistella taitojaan. ”Rive” tietää, mitä olisi tarjolla. Sen sijaan tähdätessään kansainvälisille kentille Forsell on joutunut lähtemään aina takamatkalta. Kuka suurseuran valmentaja haluaisi palkata liki kolmekymppisen kaverin, joka habitukseltaan muistuttaa enemmän pohjanmaalaista patukkamaista painijaa kuin huippujalkapalloilijaa. Etenkin, kun samalle pelipaikalle on Euroopassa tarjolla tuhat muutakin kelpo vaihtoehtoa.

Mutta, jos vaivautuu katsomaan koosteita Forsellin urallaan tekemistä upeista maaleista, tulee nopeasti toisenlaisiin ajatuksiin. Ja, jos epäilee 168 senttiä pitkän ”pullukan” kestävyyttä, voi Forsellin aina laittaa juoksutestiin. 3 500 metriä Cooperissa ei ole huono tulos. Joillekin on ollut yllätys, että alkoholin suhteen absolutistina tunnettu Forsell on usein joukkueensa eräs kovakuntoisimmista pelaajista.

Siitä vaan laihat pojat kokeilemaan pelaamista tällä tasolla, on keskikentän taituri todennut epäilijöilleen.

Vaikka Forsell oli mättinyt maaleja solkenaan Puolassa, riitti sielläkin epäilijöitä. Hän sai arvokkaan kolmivuotisen sopimuksen maan pääsarjassa pelaavaan Cracoviaan. Ennen kuin ensimmäistäkään harjoitusta oli ehditty pitää, Forsell sai tiedon, että hän ei ole läpäissyt lääkärintarkastusta, jonka hän oli jo kertaalleen läpäissyt. Vedottiin ylipainoon.

Harmillinen syy, miksi tuore sopimus tungettiin seuran puolesta silppuriin, oli Forsellille perin tuttu. Valmentajan vaihto. Petteri oli kokenut saman jo aikaisemmin Turkissa ja tuli kokemaan saman vielä uudestaankin. Tällä kertaa Örebrossa Ruotsissa.

Forsellin Veikkausliigaura alkoi Vaasan Palloseurassa kaudella 2009. Nousukiito alkoi IFK Mariehamnista. Valmentaja Pekka Lyyski antoi ykköspelaajalleen runsaasti vapauksia. Forsellin syöttötaito, laukaisuvoima ja erikoistilanneosaaminen ihastutti Veikkausliigaa seuraavia.

Tämän jälkeen Forsellin meriittilistalle tuli yhden kauden mittainen epäonninen visiitti Turkin liigan Bursasporissa ja paluu takaisin Ahvenanmaalle.

Forsell teki talvella 2016 sopimuksen Puolan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Miedź Legnican kanssa. Seitsemällätoista osumallaan hän oli joukkueensa paras maalintekijä. Viime kaudella syntyi Miedz Legnicalle kolmetoista maalia Puolan pääsarjassa. Suomalaisen maaleista huolimatta seura putosi sarjaporrasta alemmas.

Kun sopimus Cracoviaan epämääräisesti purkautui eikä Örebrossä tahtonut tulla riittävästi peliaikaa, oli Forsellilla edessään pohdinnanpaikka. Takana oli epäonnisia seurasiirtoja ja kokenut keskikenttämies kaipasi yhä kansainvälisille kentille. Forsell palasi vielä toviksi Puolaan tuttuun seuraan Miedź Legnicaniin.

Omatoimisesti seuraavaa siirtoa Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin Forsellin ei tarvinnut tehdä. Siinä auttoi Suomen valtio. Puolustusvoimat hätyytteli kutsukirjeellään maailmalla matkannutta jalkapalloilijaa. Varusmiespalvelu on suorittamatta. Armeija on suoritettava viimeistään sinä vuonna, kun asevelvollinen täyttää 29 vuotta. Forsell täyttää 29 vuotta lokakuussa. Todennäköisesti näemme muutaman kuukauden ajan urheilujoukoissa alokas Forsellin, jonka osumatarkkuus tiedetään ainakin tarkaksi.

ETUSIVU