Alpo Jaakolan patsaspuisto herättää ristiriitaisia tunteita

VARSINAIS-SUOMI / LOIMAA – Taidemaalari ja kuvanveistäjä Alpo Jaakola ei jätä ketään kylmäksi. Loimaan mystisen shamaanin elämä ja tuotanto ovat täynnä ristiriitoja. Ne herättivät aikoinaan sekä kiitosta että kritiikkiä. Valtatie yhdeksän varrella tienvarsikyltti opastaa Alpo Jaakolan patsaspuistoon. Erikoisen nähtävyyden ymmärtämiseen vaaditaan myös tietoa eriskummallisen taiteilijan värikkäästä elämästä.

Loimaalla vuonna 1927 syntyneen Jaakolan innostus taiteisiin syntyi jo pikkupoikana. 1950-luvun alussa Alpon tie vei Turun piirustuskouluun, tosin opinnot jäivät kesken. Turku-vuosien ansiosta Jaakolan taiteeseen tuli vahva surrealistinen leima. Löytyipä piirustuskoulusta Jaakolan ensimmäinen vaimokin Seija Nykänen.

Nuori taiteilijanalku muutti vaimonsa kanssa Loimaan Karhulan kylään metsän keskelle. Hän rakensi vaatimattoman mökin vailla sähköä ja muita mukavuuksia. Alkeellisissa olosuhteissa syntyi kiivaaseen tahtia taideteoksia, jotka saivat ristiriitaisen vastaanoton.

Alpo Jaakolan läpimurto tapahtui 1970-luvulla. Hänen teoksiaan esiteltiin useissa taidenäyttelyissä. Myös naistenlehdet innostuivat erakkomaisesta loimaalaisesta taiteilijasta. Hänen kiemuraiset naissuhteensa herättivät kiinnostusta.

1960-luvulla Jaakola innostui tekemään erikoisia veistoksia. Metsämökin ympäristöön kehittyi puisto, johon ilmestyi poikkeuksellisella energisyydellä puu-, kivi- ja metalliveistoksia. Alpon kuoleman jälkeen patsaspuisto oli pitkään hylättynä, mutta avattiin kunnostettuna vuonna 1992. Jaakola on haudattu puistoon.

Loimaan Torkkalan kylässä sijaitsee Jaakolan ateljeekoti Torkville. Se toimi alun perin kansakouluna, kunnes Jaakola muutti sinne vuonna 1979 kolmannen vaimonsa Marja Siltasen kanssa. Rakennuksen ympärillä on useita taiteilijan töitä.

ALPO JAAKOLAN PATSASPUISTO

Osoite: Aura-Pirkkatie 84 (valtatie 9, noin 8 km Loimaan keskustasta Turun suuntaan).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.