Alvar Aallon ateljee on kuuluisan arkkitehdin kohteista eräs suosituimmista

UUSIMAA / HELSINKI – Sopiihan teille, että opastus pidetään englanniksi, kysyy Helsingissä sijaitsevan Alvar Aallon ateljeen opas.

Sopiihan se, sillä siihen on painava syy. Enemmistö kuuluisan arkkitehdin kohteiden vierailijoista on ulkomaalaisia. Näin myös Alvar Aallon Munkkiniemen ateljeessa. Toki tarvittaessa opastus hoituu muillakin kielillä, mutta englanti sopinee useimmille.

Aalto on meille suomalaisille ehkä liian tuttu ja arkipäiväinen. Tuotteliaan arkkitehdin aikaansaannoksia on maassamme runsaasti. Ulkomaalaisille Suomeen saapuville arkkitehtiopiskelijoille Aallon modernismi edustaa skandinaavista eksotiikkaa.

Aaltoon liittyviä kohteita riittää Suomessa. Löytyypä niitä maamme rajojen ulkopuoleltakin. Aalto lieneekin Suomen tunnetuin arkkitehti ulkomailla.

Jos intoa riittää, niin Alvar Aalto -kierros kannattaa aloittaa Jyväskylästä, Alvarin nuoruusmaisemista. Kaupungin ympäristöstä löytyy runsaasti arkkitehdin tuotantoa varhaisvuosilta lähtien.

Aalto valmistui ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta vuonna 1916. Sen jälkeen alkoivat arkkitehtiopinnot Helsingissä. Alvar palasi takaisin kotikaupunkiinsa perustaen sinne oman arkkitehtitoimiston vuonna 1923. Seuraavana vuonna hän avioitui työkaverinsa Aino Marsion kanssa.

Valtakunnallisesti eräs tärkeimmistä Aalto-kohteista on Jyväskylässä arkkitehdin mukaan nimetty museo. Itse rakennus on Aallon suunnittelema. Museossa on pysyvästi esillä arkkitehdin elämästä kertova näyttely. Jos reissu Jyväskylään tapahtuu kesällä, kannattaa vierailla myös Säynätsalossa sijaitsevassa Aaltojen kesäpaikassa, Muuratsalossa. Se oli arkkitehdin oma koetalo, jossa hän testasi erilaisia materiaaleja.

Vuonna 1927 Aallon perhe muutti Turkuun. Muuton syynä oli Aallon voittama arkkitehtikilpailu. Lounais-Suomen Maalaistentalo ei jäänyt Turussa ainoaksi. Vuonna 1930 valmistui Turun Sanomien toimitalo. 1930-luvulla valmistui myös Paimion parantola, jota pidetään Aallon funktionalistisen kauden onnistuneimpana rakennuksena. Se on kansainvälisesti eräs Aallon tunnetuimmista töistä.

Turku-vuosien aikana Aalto alkoi kehittää yhdessä huonekalutehtailija Otto Korhosen kanssa klassikoiksi nousseita huonekaluja. 1920-luvulla alkanut tuotanto jatkuu yhä. Yhteistyön tuloksena syntyi muun muassa kuuluisa Paimio-tuoli. Aallon huonekalujen markkinointiin ja myyntiin perustettiin myöhemmin vuonna 1935 Artek-myymäläketju.

Aallot muuttivat suurempien haasteiden perässä Turusta Helsinkiin vuonna 1933. Pääkaupungista löytyy parikymmentä Aallon suunnittelemaa kohdetta. Eräs mielenkiintoisimmista on arkkitehtiperheen Munkkiniemen Riihitiellä sijaitseva omakotitalo. Siitä tuli nelihenkisen perheen koti vuosikymmenien ajaksi. Vaikka Riihitien talo valmistui jo yli 70 vuotta sitten, vaikuttaa se yhä ajattomalta. Alvar vastasi rakennuksen suunnittelusta ja hänen vaimonsa Aino ideoi sisustuksen.

Alvar Aallon kuoleman jälkeen (1976) arkkitehdin toinen vaimo Elissa asui Riihitiellä vuoteen 1994. Hänen kuolemansa jälkeen Aaltojen koti on toiminut sisustusta myöten kotimuseona.

Tutustutaan seuraavaksi kuuluisaan arkkitehdin ateljeehen.

Maineen kasvaessa ja töiden lisääntyessä Aallot rakennuttivat pienen matkan päähän Tiilimäkeen ateljeerakennuksen. Sekin on avoinna yleisölle. Sekä Riihitien kotitaloon ja Tiilimäen ateljeehen pitää tehdä ennakkovaraus, sillä sisälle pääsee kerrallaan vain rajallinen määrä vierailijoita. Tänne ei kelpaa Museokortti.

Tiilimäen ateljeen osoite pitää tietää, sillä se ei erotu mitenkään ympäristöstään. Enemmänkin päinvastoin. Omakotialueella on useita funkkistyylisiä rakennuksia. Vuonna 1955 valmistuneen ateljeen tontin rajalla on pitkä valokoiseksi rapattu muuri. Sen suojaan jää itse rakennus. Edes ikkunoita ei ole kadulle päin.

Kierroksen aloitusta odotellessa voi kiertää rakennuksen sisäpihalle. Sieltä paljastuu kaarevan ateljeeosan edustalle luonnonkivillä pengerretty amfiteatterimaisema. Penkkirivien eteen jäävä valkoinen takaseinä toimii valkokankaana, tosin toteutus on jäänyt enemmänkin ajatuksen tasolle.

Opastettu kierros alkaa alakerrasta. Eteisen lisäksi sinne oli sijoitettu sihteerin huone, talonmiehen asunto, ruokailutilat ja autotalli, joka todellisuudessa toimi pienoismallien rakennuspajana. Aalto-tunnelmaan pääsee virittäytymään ensimmäiseksi 1960-luvulla rakennetussa laajennuksessa, jota arkkitehtitoimiston henkilökunta käytti ruokailuun. Italia-ystävänä Aalto kutsui tilaa tavernaksi.

Tunnelma tiivistyy, kun noustaan portaita pitkin toiseen kerrokseen. Toisessa kerroksessa oli avarat ja valoisat työskentelytilat useammalle arkkitehdille. Kalustus on lähes alkuperäisessä muodossaan. Piirustussalissa on työpöytiä, työvälineitä ja pienoismalleja Aallon kuuluisimmista töistä.

Toinen erillinen ateljeesiipi oli Alvarin omassa käytössä. Katto on korkealla ja valoa riittää. Kerrotaan, että Aalto itse työskenteli mieluiten vain tässä tilassa. Suunnittelutöiden ohella ateljeessa järjestettiin asiakastapaamisia. Nykyään ateljeehuone on etupäässä näyttelytilana. Esillä on muun muassa Aallon suunnittelemia huonekaluja ja valaisimia.

Aallon kuoleman jälkeen Tiilimäen tiloissa toimi vaimo Elissan johtama arkkitehtitoimisto. Nyt ateljeerakennuksessa työskentelee Alvar Aalto Säätiö, joka vastaa myös museotoiminnasta.

Seuramaalla Aallon kädenjälkiä maassamme kohteelta toiselle, voi samalla tehdä aikamatkan itsenäisen Suomen historiaan. Akateemikon suunnittelemat työt ajoittuvat ajalle, jolloin Suomi koki nousu- ja laskukaudet, sotavuodet sekä kehittymisen hyvinvointivaltioksi.

Lähes jokainen suomalainen on ollut tavalla tai toisella kosketuksissa Alvar Aallon elämäntyöhön. Hänen muotoilemansa Savoy-maljakko löytyy useita suomalaisista kodeista. Moni vielä muistaa, miten hänen kuvansa oli ikuistettu Suomen 50 markan seteliin.

Riihitien talo

Osoite: Riihitie 20, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

Alvar Aallon ateljee

Osoite: Tiilimäki 20, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.