Amos Andersonin Söderlångvikin kartano tarjoaa unohtumattoman elämyksen

VARSINAIS-SUOMI / KEMIÖNSAARI – Amos Andersonin nimen mukaan nimetty taidemuseo toimii Helsingistä. Kuuluisan suomalaisen liikemiehen, lehtikustantajan ja taiteentukijan jälki näkyy myös Kemiönsaarella. Ja millä tavalla.

Söderlångvikin kartano, Andersonin Dragsfjärdin kunnassa sijaitseva vapaa-ajanasunto, tarjosi aikoinaan ja tarjoaa yhä edelleen vieraalle unohtumattoman elämyksen.

Kartanoon tehtiin pari vuoden aikana 2,5 miljoonaa maksanut remontti, mutta nyt se on jälleen entistä ehompana avoinna vieraille. Muun muassa kaikki kartanon sisäpinnat palautettiin mahdollisimman lähelle 1940-luvun tyyliä.

Andersson syntyi Kemiössä vuonna 1878 ja kuoli Dragsfjärdissä vuonna 1961. Hän testamenttasi jättiomaisuuden Konstsamfundetille, joka ylläpitää Helsingissä taidemuseota sekä Söderlångvikin kartanoa. Museoiden omistuksessa on Andersonin 250 taulun kokoelma. Osa teoksista on esillä Söderlångvikin kartanon sisätiloissa.

Söderlångvikin historia ulottuu 1500-luvulle asti. Ensimmäisen maailmansodan aikana kartanon alueella sijaitsi Venäjän Itämeren laivaston 2. ilmailuprikaatin Jungfrusundin lentotukikohtakin. Amos Andersson osti kartanon vuonna 1927.

Arkkitehti Palmqvistin suunnitelmien mukaan yksikerroksinen rakennus muutettiin kaksikerroksiseksi. 1930-luvulla rakennuksen molemmille sivuille lisättiin tiilestä tehdyt yksikerroksiset siivet terasseineen. Alkuperäinen punainen väri sai myös väistyä rapatun valkoisen julkisivun tullessa tilalle.

Amos viihtyi hyvin Kemiön saaren rauhassa. Perheettömän ei tarvinnut olla yksin, sillä Söderlångvikissä kävi paljon vieraita. Amos kuoli 82-vuotiaana. Hänet on haudattu Kemiön harmaakivikirkon läheisyyteen. Hautaa korista Felix Nylundin veistämä rintakuva.

Anderson keräsi omaisuuden liikemiehenä ja teollisuusyrittäjänä. Hän toimi myös lehtialalla. Anderson oli pitkään Hufvudstadsbladetin päätoimittajana. Hän avusti kulttuuria monin eri tavoin, esimerkiksi tukemalla Turun Ruotsalaisen teatterin toimintaa ja ostamalla paljon kotimaista taidetta. Ehtipä hän toimia yhden kauden kansanedustajanakin.

Söderlångvikin tila on eräs Suomen suurimpia omenankasvattajia. Kartanon puutarhoissa on noin 30 000 omenapuuta. Omenatarhan perustamiselle oli mielenkiintoinen syy. Valtio pakkolunasti suurilta tiloilta maita sotien jälkeen evakoille. Pakkolunastus ei kuitenkaan koskenut erikoisviljelyssä olevia alueita. Niinpä Amos keksi istuttaa omenia kartanon maille.

Päärakennuksen sisustus on tyyliltään klassinen. Huonekalut ovat pääasiassa tyylihuonekaluja. Ensimmäisessä kerroksessa on ruokasali, musiikkihuone ja avara pylväshalli. Yläkerrassa on Andersonin työhuone. Yläkerrassa on myös väritykseltään vaalea niin sanottu Naistenhuone. Täällä asuivat vuorollaan kaksi Amosin naisystävää, näyttelijä Mona Mårtenson sekä näyttelijä Sylvelin Långholm.

Piha-alueella Café Vivianin viereisessä rakennuksessa on näyttelytila, jossa esitellään kartanon vanhoja vaunuja.

Amos Andersson lahjoitti omistamansa Tamminiemen tasavallan presidentin asunnoksi vuonna 1940.

SÖDERLÅNGVIKIN KARTANO

Osoite: Amos Andersonvägen 2, Dragsfjärd (Kemiö).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bengtskärin majakkasaareen liittyy poikkeuksellisen tarina – karu kalliosaari tarjoaa eksotiikkaa matkailijalle

LUE MYÖS: Björkbodan lukkomuseo tärkeä osa Kemiönsaaren historiaa

LUE MYÖS: Luontokeskus Sinisimpussa perehdytään saariston eläimistöön ja kasvillisuuteen

LUE MYÖS: Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo

LUE MYÖS: Taalintehtaalla entisaikojen ruukkihistorian aistii kaikkialla

LUE MYÖS: Kemiönsaaren Västerbuktenin uimaranta on harvinaisuus – tänne kannattaa tulla kauempaakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.