Amurin työläiskorttelimuseo havainnollistaa, miten työväki aikoinaan asui

PIRKANMAA / TAMPERE – Amurin työläiskorttelimuseon arvo perustuu sen alkuperäisyyteen. Korttelin rakennukset ovat yhä alkuperäisillä paikoillaan. Kun ympäristö on vuosikymmenien aikana purettu ja rakennettu uudestaan, on museokortteli säilyttänyt ainutlaatuisuutensa. Varaa aikaa riittävästi, sillä nähtävää on paljon.

Amuri oli alun perin tarkoitettu kaupunkilaisten puutarhapalstoiksi. 1800-luvun teollistumisen myötä väkeä muutti Tampereelle siinä määrin, että heille oli saatava asuntoja. Kaupungin länsipuoli, Amurin alue, kaavoitettiin asuntorakentamiselle. Puutaloja purettiin ja tilalle nousi kerrostaloja. Alueen erikoinen nimi juontaa Siperian Amurista, jonne aikoinaan siirtyi siirtolaisia. Kaupunkilaisten mielestä Amurikin sijaitsi kaukana Tampereen keskustasta.

Työläiskortteli vie aikaan, jolloin asukkaiden käytössä oli yhteiskeittiö. Sen ympärillä oli neljä kamaria, joissa jokaisessa asui yksi perhe. Jokaisella perheellä oli keittiössä pieni oma nurkkaus. Muu alue oli yhteistä. Korttelissa ei ollut alun perin saunaa, mutta nykyinen pihalle rakennettu sauna on tehty vanhojen esikuvien mukaan. Iso yhteissauna on jo sellaisenaan erikoinen nähtävyys.

Työläiskorttelin talot ovat hirsirakenteisia yksikerroksisia asuinrakennuksia. Piha-alueella on yhä jäljellä muutama alkuperäinen talousrakennuskin. Työläiskodit on sisustettu eri aikakausien tyylein alkaen 1800-luvun lopulta ja päättyen 1970-luvun alkuun. Kulkemalla kodista toiseen voi nähdä, miten elintason nousun myötä myös kotien varustus on tullut monipuolisemmaksi. Eri aikakausien kotiin on liitetty mielenkiintoinen tarina kuvitteellisista asukkaista.

Lisäksi Työläismuseokorttelissa on 100 vuotta vanha suutarinverstas, leipomo ja osuuskauppa 1930-luvulta sekä 1940-luvun paperi- ja lyhyttavarakauppa. Jalkojaan voi leputtaa Kahvila Amurin Helmessä, joka on sijoitettu yhteen rakennukseen. Kahvilassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

AMURIN TYÖLÄISKORTTELIMUSEO

Osoite: Satakunnankatu 49. Tampere.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.