Espanjan sanotaan olevan Eurooppa pienoiskoossa. Siihen riittäisi jo pelkästään maan eteläisin alue Andalusia, joka tekee vaikutuksen matkailijaan täysin vastakkaisilla maisematyypeillään. Lännessä sijaitsee Coto de Doñana, eräs Euroopan suurimmista lintureservaateista.
Idässä Almerían seudulla on kuiva aavikko. Niiden väliin jää Sierra Nevadan vuoristo lumipeitteisine huippuineen ja monelle suomalaisella tuttu rantakaistale, Espanjan Aurinkorannikko, Costa del Sol.
Andalusia on ollut portti, jonka kautta vieraat valloittajat tunkeutuivat Iberian niemimaalle. Ensin tulivat karthagolaiset ja kreikkalaiset. Rooman valtakunnan tuhouduttua kansainvaellusten seurauksena saapuivat muun muassa vandaalit, jotka ovat antaneet nimen Andalusialle. Jokainen tulija jätti omat jälkensä. Näistä monet ovat säilyneet tähän päivään asti. Islam, juutalaisuus ja kristinusko synnyttivät ainutlaatuisen arkkitehtonisen ja kulttuurisen sekoituksen.
Voimakkaimmin andalusialaiseen perintöön ovat vaikuttaneet 600-luvulla Gibraltarin salmen yli Afrikasta tulleet arabit. He nimittivät aluetta Al-(V)andaluz, vandaalinen maa. Kun muu Eurooppa uinui pimeässä keskiajassa, kulttuuri ja tiede kukoistivat arabien hallitsemilla alueilla.
Andalusiaan nousi toinen toistaan komeampia palatseja loistavine puutarhoineen. Kaupunkeihin rakennettiin yliopistoja, kirjastoja ja moskeijoja. Kun muualla Euroopassa unohdettiin antiikin saavutukset, vaalivat arabit muinaisten kreikkalaisten tieteen ja kulttuurin aikaansaannoksia. Lääketiede, matematiikka, fysiikka ja tähtitiede kukoistivat.
Arabien lähes 800-vuotisella aikakaudella musiikki ja runous nauttivat ylimysten hoveissa suurta suosiota. Käsityötaito synnytti koristeellisen arkkitehtuurin. Espanjan arabien valloittamille alueille nousi aikakauden komeimpia rakennuksia. Granadan Alhambra–palatsi ja arabien pääkaupungin Córdoban Mezquita -moskeija ovat maailman kauneimpia arabialaisia monumentteja.
Islaminuskoisten maurien valloittamien alueiden ulkopuolella Iberian niemimaa oli pirstoutunut lukuisiin kristittyjen pikkukuningaskuntiin. Riitaisat hallitsijat onnistuivat yhdistämään voimansa ja päättivät karkottaa arabit takaisin Afrikan puolelle. Espanjan takaisinvalloitus, reconquista, saatiin päätökseen vuonna 1492, kun maurien viimeinen linnake Granada valloitettiin.
Islamin jälkeen kristityt pystyttivät valtansa merkiksi monumentaalisia katedraaleja. Maurien rakentamia moskeijoita ja minareetteja purettiin tai muutettiin osaksi kristillisiä kirkkoja. Onneksi paljon arabivalloittajien arvokkaita rakennuksia on säästynyt tähän päivään asti.
Habsburgien aikana Espanja nousi maailmanvallaksi. Maahan virtaisi rikkauksia uusista siirtomaista, Keski- ja Etelä-Amerikasta. 1700-luvulle tultaessa Espanja joutui vaikeuksiin, yhteenotot muiden Euroopan valtioiden kanssa lisääntyivät. Sodat, siirtomaiden menetykset ja vallanperimyskiistat synnyttivät taantumuksen, josta Espanja kärsii yhä nykyisinkin.
Vuonna 1936 puhjennut sisällissota ja sitä seurannut kenraali Francon diktatuuri synnytti Andalusialle lisänimen ”Euroopan vaivaistalo”. Teollisuus oli kehittymätöntä ja työttömyysaste oli korkea. Lähes kaksi miljoonaa andalusialaista muutti työn perässä muualle.
Andalusia on yksi Espanjan seitsemästätoista itsehallintoalueesta. Se jakaantuu kahdeksaan maakuntaan: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga ja Sevilla. Muiden espanjalaisten tavoin andalusialaiset rakastavat ensisijaisesti kotipaikkaansa, seuraavaksi maakuntaansa ja vasta lopuksi itse maata. Jälkimmäisen merkitys onkin monelle espanjalaiselle vähäinen. Edellä mainitusta johtuen jo pelkästään Andalusiassa matkailija voi kokea ja nähdä monia erilaisia kulttuureja ja paikallisia tapoja.
Monipuolisen lomamatkan voi saada yhdistelemällä Aurinkorannikon rantalomaan sisämaan Andalusian kierrokseen. Gádiz, Sevilla, Córdoba, Ronda, Granada, Málaga…kaupunkilista on pitkä. Ei pidä myöskään unohtaa Doñanan luonnonsuojelualuetta ja valkoisia vuoristokyliä.
Andalusian parhaat kohteet
Costa del Sol
Andalusian eteläistä rannikkoa kuvaa hyvin nimi Aurinkorannikko, Costa del Sol. Lämpöä riittää läpi vuoden. Pienistä kalastajakylistä on kehittynyt Euroopan eräs suosituimmista rantaloma-alueista. Kilometrejä pitkät hiekkarannat vetävät puoleensa turisteja kaikkialta Euroopasta. Nimet Torrelimos, Fuengirola, Buerto Banus, Marbella ja Benalmádena ovat tuttuja lomakohteita myös monille suomalaisille.
Ronda
Useat Aurinkorannikolla lomailevat tekevät retken Rondaan, jonka sijainti jyrkästi putoavien kalliojyrkänteiden rajaamalla ylätasangolla on vaikuttava. Syvän rotkon, El Tajon, ylittää kaupungin symboli 1700-luvun lopulla rakennettu kivinen kaarisilta Puente Nuevo. Ernst Hemingway kertoo romaanissaan Kenelle kellot soivat, miten Espanjan sisällissodan aikana kansallismielisiä heitettiin rotkoon. Rondan nähtävyyksiin kuuluu myös Plaza de Toros, joka on Espanjan vanhimpia härkätaisteluareenoita.
Málaga
Málagan lentokenttä on monelle Andalusiaan matkaavalle vain laskeutumispaikka, mutta itse kaupunkiin kannattaa myös tutustua. Maurien satoja vuosia kestänyt aikakausi on yhä aistittavissa. Majakkakukkulalta (Gibralfaro) avautuu upea näköala alas kaupunkiin ja merelle.
Málaga tunnetaan suuren taiteilijan Pablo Picasson syntymäkaupunkina. Hänen kotitalonsa toimii pienenä museona. Kannattaa poiketa myös suurempaan Picasso-museoon, jossa on esillä taiteilijan töitä. Aitoa espanjalaisuutta voi kokea poikkeamalla kauppahalliin, jossa malagalaiset käyvät jo aikaisin aamulla ruokaostoksilla.
Sevilla
Sevilla on Espanjan tyylikkäimpiä kaupunkeja. Andalusian pääkaupungissa tunnelma on hienostunut, mutta rento. Löytöretkien aikakaudella Sevilla oli Euroopan tärkeimpiä kaupunkeja, sillä täältä käsin hoidettiin yksinoikeudella Uuden maailman kaupankäyntiä.
Sevillan tärkein nähtävyys on jättikokoinen katedraali, joka on maailman suurin goottilainen kirkko. Maurilaisesta ajasta on jäljellä Giralda, entinen minareetti, joka toimii nyt katedraalin kyljessä näköalapaikkana.
Córdoba
Córdoban loistokausi ajoittuu islaminuskoisten maurien aikakaudelle, jolloin se oli koko maailman sivistyksellisimpiä kaupunkeja yliopistoineen ja kirjastoineen. Tältä aikakaudelta on jäljellä koko Andalusian tärkein nähtävyys, entinen moskeija La Mezquita. Sen kaarevat pilaririvit nousevat lattiasta kuin puut metsässä.
Granada
Maurilaisten hallitsema Granada oli viimeinen kaupunki, joka antautui kristityille vuonna 1492. Siihen päättyi vuosisatoja kestänyt arabien aika Andalusiassa. Jäljelle jäi kuitenkin muun muassa Albaicín, Granadan vanhakaupunki sokkeloisine kujineen. Tosin moskeijoista ja maurien kylpylöistä on jäljellä enää van rippeitä.
Valtansa symboliksi maurit rakensivat kaupungin yläpuolelle loisteliaan Alhambran, joka on eräs Espanjan suositummista nähtävyyksistä. Sen tutustumiseen kannattaa varata aikaa koko päivä. Keskikesän sesonkiaikana vierailijoiden määrää rajoitetaan, joten ennakkovaraus on suotavaa (www.alhambratickets.com).
Andalusian faktat
Andalusia on Etelä-Espanjassa sijaitseva itsehallintoalue (7 miljoonaa asukasta), jolla on oma lippu ja parlamentti.
Andalusia rajoittuu etelässä Atlanttiin, Gibraltariin ja Välimereen, pohjoisessa Kastilia-La Manchan ja Murcian itsehallintoalueisiin.
Andalusian pääkaupunki on Sevilla.
Sierra Nevadan vuoristossa on Manner-Espanjan korkein vuori Mulhacén (3481 m).
Oliivituotanto on alueen taloudelle tärkeää, sillä Euroopassa käytetystä oliiviöljystä neljäsosa on peräisin Andalusiasta.
Andalusia on espanjalaisten ja ulkomaalaisten keskuudessa suosittu matkailualue. Aurinkorannikko, Costa del Sol on ollut 1960-luvulta lähtien eräs Euroopan tärkeimmistä lomakohteista.
Andalusiasta löytyy aurinkoa, merta, hiekkarantoja, vuoristoa ja idyllisiä vuoristokyliä.