Ankkapurhan teollisuusmuseo kertoo mielenkiintoisesti kartonginvalmistuksen historiasta

KYMENLAAKSO / INKEROINEN – Kaikki sai alkunsa vuonna 1872, kun Ankkapurhan tehtaan kartonkikone käynnistettiin. Saksalaisvalmisteinen Füllner-merkkinen kone oli Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone. Masiina tuotti valmista kartonkia vuosikymmenien ajan. Vuonna 1978 kone pysäytettiin lopullisesti.

Ajatus museokoneen säilyttämiseksi syntyi jo ennen pysäytystä Tampellan aikana, mutta vasta 1990-luvulla päätettiin museon perustamisesta. Ankkapurhan teollisuusmuseo avattiin vuonna 1997. Nyt museon omistaja on Stora Enso. Toiminnasta vastaa Teollisuussäätiö.

Vanha kartonkikone on yhä alkuperäisellä paikallaan Inkeroisissa Ankkupurhan Lohisaarelle perustetussa puuhiomon ja kartonkitehtaan tiloissa. Vanhuksella on pituutta 60 metriä ja leveyttä puolisentoista metriä. Keskimääräinen vuosituotanto oli 6 000 tonnia, joka vaatimaton määrä nykykoneisiin verrattuna.

Museoon sijoitettu perusnäyttely esittelee Ankkapurhan teollisuushistoriaa, henkilökunnan työoloja ja arjen elämää yli 100 vuoden ajalta. Tiloihin kannattaa tutustua oppaan johdolla. Vieraille näytettään myös vanha vesivoimalaitoksen upea 1920-luvulla valmistunut generaattorihalli, jonka mosaiikkilattia on jo näkemisenarvoinen.

Ankkapurhan teollisuusmuseoon kuuluu myös pitkään käytössä ollut sepänpaja. Siellä esitellään yhä teollisuusseppien työtä ja perinteisiä työmenetelmiä. Museovirasto on nimennyt teollisuusalueen Suomen metsäteollisuuden muistomerkiksi.

Teollisuusmuseo on täynnä mielenkiintoisia henkilötarinoita. Eräs heistä oli vuonna 1913 syntynyt Ville Wagner. Paperinteon mestari oli legenda jo eläessään. Hän aloitti työt 15-vuotiaana narraamalla todellisen ikänsä. Vielä ollessaan eläkkeellä hänen ammattitaitoaan tarvittiin hätäapuna. Ville joutui sotaan ja julistettiin kuolleeksikin, mutta hän palasi kotiin. Sillä välin ”leskeksi” jäänyt vaimo oli mennyt uusiin naimisiin. Puoliso kuitenkin erosi ja pariskunta sai toistamiseen toisensa.

Museolla järjestetään vuosittain suosittu InkJazz-tapahtuma. Teollisuusmuseon ohella kannattaa tutustua myös Museotalo Warpuseen. Useat teollisuusalueen rakennuksista on Alvar Aallon suunnittelemia.

Ankkapurha on Kymijoen suurin koski Anjalan ja Inkeroisen välissä. Paikka tunnettiin kalaisana lohijokena, kunnes vesivoimalaitos esti lohen nousemisen alajuoksulta.

ANKKAPURHAN TEOLLISUUSMUSEO

Osoite: Kuitutie 2, Inkeroinen (Kouvola).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Museotalo Warpunen täydentää Ankkapurhan museotarjonnan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.