Antintalo katosi Turun kaupunkikuvasta nopeasti – julkisivu säästyi purkamiselta

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Se oli maaliskuinen varhainen aamu vuonna 1982. Kaupunkilaiset olivat vielä nukkumassa, kun Eerikinkadulla vastapäätä Kauppahallia alkoi tapahtua. Nykyisen Hansakorttelin paikalla sijainneen Antintalon purku oli täydessä vauhdissa. Työt etenivät niin ripeästi, että sisäpihan rakennukset olivat iltapäivään mennessä purettu.

Osa kaupunkilaisista oli tyrmistyneitä. 1980-luvun alku oli Turussa kiivasta vanhan rakennuskannan purkamisen aikaa. Antintalo ei ollut ainoa, mikä katosi pikavauhdilla katukuvasta. Turku sai julkisuutta arvorakennusten purkajana.

Antintalon kohtalo liittyi uuden Hansakorttelin rakentamiseen. 1970-luvulla Kymppikorttelin eli nykyisen Hansakorttelin uusi asemakaava mahdollisti ison lasilla katetun kauppakeskuksen rakentamisen. Suunnittelusta vastasi arkkitehti Benito Casagrande. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1984 ja valmista tuli neljä vuotta myöhemmin.

Tulevan kauppakeskuksen tieltä purettiin osa korttelin rakennuksista, mutta osa, kuten Ruotsalainen teatteri ja sen vieressä sijaitseva empirerakennus apteekkitalo säästettiin. Aivan kokonaan Turun Työväen Säästöpankin omistamaa Antintaloakaan ei purettu ja rakennettu uudestaan, sillä sen Adrian Thomanderin suunnittelema Eerikinkadun julkisivu säästettiin. Yhä nykyäänkin entisen holvikäytävän, nykyisen pääsisäänkäynnin, yläpuolella lukee talon nimi, Antintalo.

Nimi Antintalo on annettu entisen omistaja Antti Raidan mukaan. Hän oli turkulainen liikemies ja paikallispoliitikko sekä myös maanviljelijä. Vuonna 1918 hänet valittiin sosiaalidemokraattien edustajana kaupunginvaltuustoon ja myöhemmin myös kaupunginhallitukseen.

Raita oli pankkimies, sillä hän oli yksi Turun Työväen Säästöpankin perustajista. Lisäksi Raita oli perustamassa Turun yliopistoa ja Turun kauppakorkeakoulua. Kunnallisneuvoksen omistama Eerikinkadun kiinteistö, Basaari, oli silloisen Turun suosituimpia ostopaikkoja. Myöhempi nimi, Antintalo, otettiin käyttöön vasta hänen kuoltua vuonna 1954.

Ennen Antti Raitaakin kiinteistöllä on ollut mielenkiintoinen historia.

Alun perin nykyisen Hansakorttelin halki Kauppatorilta Kristiinankadulle kulki Hampunkehrääjänkatu. Sen varrella sijaitsi Carl Gustaf Lindbergin kivitalo, jonka suojissa oli muun muassa tupakkatehdas ja myöhemmin Raittiushotelli Saima.

Vuonna 1890 kauppias Ulrik Palmu osti tontin rakentaakseen paikalle eurooppalaistyylisen basaarin, jonka nimeksi tuli Handelspassagen eli kauppakäytävä. Kymmenen liikehuoneiston tilat yhdistyvät Eerikinkadun puolelle holvikäytävällä.

Palmulla oli suuret suunnitelmat. Tontin sisäpuolelle rakennettiin lisää, muun muassa hotelli Saima sai isommat tilat ja nimikin vaihtui komeaksi, Grand Hotel Saima. Lisäksi Palmu rakennutti Immanuel-kappelin Turun vapaaseurakunnalle.

Vuonna 1895 tontti sai jälleen uuden omistajan. Puutarhuri Oskar Rudolf Gauffinilla oli rakennuksessa siemenkauppa lähes 50 vuotta. Tontin pihalle tuli uusi rakennus, kaksikerroksinen asuintalo. Sen alakerrassa toimi Elannon Kansan ruokasali ja kahvila, Einelä.

Tontin seuraava omistaja olikin sitten Antti Raita.

Kiinteistöt ja tontti siirtyi Raidan kuoltua hänen perillisilleen vuonna 1954. Perikunta kunnosti Basaarin ja lisäsivät julkisivuun nimen Antintalo. Vuonna 1964 tehtiin jälleen kauppoja, kun perikunta myi kiinteistön Turun työväen säästöpankille. Jälkimmäisen tarina päättyi vuonna 1992 ja kiinteistö siirtyi omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin hallintaan.

Nykyisin Turun Antitalo on yksi Kauppakeskus Hansan seitsemästä kiinteistöyhtiöstä.

ANTINTALO

Osoite: Eerikinkatu 15, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!