Arkkitehti Pekka Pitkäsen askeettinen Pyhän Ristin kappeli jakaa mielipiteitä

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Arkkitehti Pekka Pitkäsen (1927-2018) suunnittelema Pyhän Ristin kappeli Turun hautausmaalla synnytti heti valmistuessaan eriäviä mielipiteitä. Nyt vuosikymmeniä myöhemminkin toiset pitävät, toiset eivät.

Arkkitehti Pitkäsellä oli selvä suunnitelma. Hän halusi mahdollisimman pelkistetyn, muodoltaan niin julkisivuiltaan kuin sisätiloiltaankin betonipintaisen, yksinkertaisen ja askeettisen kappelin. Lopputuloksena oli betonista tehty minimalistinen rakennus, jossa kappelin saarnastuoli ja alttaritkin ovat betonista valettuja. Alttaria koristavat vain pronssiristi ja hopeiset kynttilänjalat. Yksinkertaiset istuinpenkit ovat tummennettua tammea.

Pitkäsen suunnitelma ei ollut täysin poikkeuksellinen. 1960-luvulla Suomeen rakennettiin useita kirkkoja ja siunauskappeleita, joissa päämateriaalina oli ajan hengen mukaisesti betoni.

Pyhän Ristin kappelin arkkitehdin alkuperäinen ajatus oli selvä. Karulla materiaalivalinnalla ja yksinkertaisilla muodoilla halutaan luoda siunaustilaisuuteen tunnelmaltaan olosuhteet, jossa vainajan omaiset voivat keskittyä olennaiseen.

Pekka Pitkänen työskenteli arkkitehtuuriopintojen yhteydessä harjoittelijana Erik Bryggmanin toimistossa. Oppi-isä on suunnitellut Turun hautausmaan kansainvälistäkin kuuluisuutta saavuttaneen Ylösnousemuskappelin. Pyhän Ristin kappelia pidetään Pitkäsen päätyönä, mutta hänet tunnetaan Turussa myös Suikkilan lähiön arkkitehtinä.

Turun hautausmaan vanhimman osan suunnitteli arkkitehti Charles Bassi 1800-luvun alkuvuosina. Aluetta on jouduttu useasti laajentamaan. Bryggmanin kappelin käydessä riittämättömäksi järjestettiin uudesta kappelista suunnittelukilpailu. Sen voitti arkkitehti Pitkäsen ehdotus. Uusi kappeli krematorioineen valmistui alueen eteläosaan jo käytössä olevan hautausmaan ja uuden laajennusalueen yhtymäkohtaan vuonna 1967.

Pyhän Ristin kappeli asettuu kauniisti matalana rakennuksena hautausmaan lievästi polveilevaan maastoon. Itse rakennus on kaksikerroksinen. Yläkerrassa on 160 hengen Suuri kappeli ja 60 hengen Pieni kappeli. Alakerrassa ovat pieni Alakappeli ja krematorio.

Ikkunoista tulevalla luonnonvalolla on iso merkitys, tosin se valaisee vain osan sisätiloista. Osa jää kokonaan hämärään. Isossa kappelissa alttarin ja arkun paikka korostuu kahden kattoikkunan kautta lankeavan valon avulla.

Kappelin eteisaulassa on kuvanveistäjä Essi Renvallin pronssiveistos De profundis, ”syvyydestä”.

Pyhän Ristin kappelissa järjestetään arkku- ja tuhkahautauksia. Jälkimmäisessä arkku jää siunaustilaisuuden jälkeen paikoilleen ja saattoväki siirtyy muistotilaisuuteen. Tuhkaus tapahtuu Turussa Pyhän Ristin kappelin krematoriossa.

Kun ruumis on palanut, metallit lähetetään sulatettavaksi, luut menevät myllyyn murskattavaksi ja arkusta jääneet ruuvit metallikierrätykseen. Krematorion lämpöä hyödynnetään rakennuksen lämmittämiseen.

Vainaja voi viipyä kappelin yhteydessä jopa puolitoista kuukautta, riippuen esimerkiksi siunaustilaisuuden sekä uurnanlaskun sovituista päivistä. Uurnanlaskun voi varata aikaisintaan kahden viikon päähän siunaustilaisuudesta. Tuhka on haudattava viimeistään vuoden kuluttua tuhkauksesta.

PYHÄN RISTIN KAPPELI

Osoite: Skarppakullantie 2, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.