UUSIMAA / HELSINKI – Kasarminkadulla sijaitsevaa komeaa rakennusta on kutsuttu lempinimellä milloin ”Jumpaksi”, milloin ”Pöllöksi. Jälkimmäinen viittaa pääoven yläpuolella olevaan Minervan pöllöön. Jumppa viittaa aikaan, kun rakennuksen juhlasali oli Helsingin yliopiston voimistelutilana.
Alun perin vuonna 1899 valmistunut uusrenessanssirakennus oli tarkoitettu Tieteellisten seurojen käyttöön. Yliarkkitehti Magnus Schjerfbeck otti mallia Venetsiasta. Lopputuloksena oli koristeellinen ja hillityn värinen rakennus, joka mittasuhteiltaan vaikuttaa erikoiselta. Tarkoitus oli, että rakennusta olisi myöhemmin jatkettu, mutta hanke jäi keskeneräiseksi. Mahdolliseen laajennukseen kyllä varauduttiin, sillä sisätilojen portaikko on komea. Se viekin kolmasosan koko rakennuksesta.
Suomen arkkitehtuurimuseo (aikaisemmin Suomen rakennustaiteen museo) on lajissaan eräs maailman vanhimmista. Nykyisiin tiloihin museo siirtyi vuonna 1982. Museolla on käytössään kolme kerrosta. Ensimmäinen kerros on varattu muun muassa kirjastolle ja kokoontumistiloille.
Toisessa kerroksessa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kolmannessa kerroksessa komeassa arkistosalissa on esillä pysyvä näyttely kotimaan arkkitehtuurista.
Perusnäyttely etenee ajallisesti itsenäisyytemme alkutaipaleelta kohti nykyaikaa. Infotaulut kertovat 1900-luvun alun suositusta tyylisuunnasta jugendista. 1920-luvulla siirryttiin kohti klassisempia ilmaisua. Funktionalismin yleistyessä rakennusten yksityiskohdat katosivat lähes tyystin. Sotavuosina rakennusmateriaaleista oli pulaa. Sodan jälkeen edustavuuden tilalle tuli arkielämän mukavuus. Alvar Aalto oli aikakauden johtava arkkitehti.
Näyttelyn mielenkiintoista antia ovat lukuisat pienoismallit. Yli sata vuotta sitten tehdyn Lars Sonckin suunnittelema Kallion kirkon pienoismalli on toteutettu perin erilaisella tekniikalla kuin myöhemmät mallit.
ARKKITEHTUURIMUSEO
Osoite: Kasarminkatu 24, Helsinki.