Astuvansalmen kalliomaalaukset on arvokas arkeologinen kohde

ETELÄ-SAVO / RISTIINA – Missä niitä maalauksia oikein on? Noitako varten piti patikoida pitkään metsän halki? Ihan rehellisiä ja aiheellisia kysymyksiä, joita kuulee kysyttävän kalliomaalauksia ihailemaan saapuvilta. Monella ennakko-odotukset ovat ehkä suuremmat kuin mitä näkee paikan päällä. Kuvankäsittelyohjelmilla käsitellyt valokuvatkin antavat hieman vääristetyn kuvan.

Todellisuudessa asiaan hieman perehtyneelle kyseessä on arvokas arkeologinen kohde. Astuvansalmen esihistorialliset maalaukset ovat Pohjois-Euroopan suurimmat. Kallioseinämän vanhimmat piirrokset ajoittuvat kivikaudelle. Maalaukset tulivat tunnetuiksi, kun arkeologi Pekka Sarvas havaitsi ne veneretkellään 1968. Parhaiten kalliomaalaukset näkyvät yhä nykyisinkin järveltä käsin.

Nähdäkseen maalaukset pitää nähdä hieman vaivaa. Auto jätetään parkkipaikalle, josta kävellään metsäpolkua pitkin alle kolme kilometriä vaihtelevassa maastossa Yöveden rannalle. Nopsakinttuinen kiirehtii perille puolessa tunnissa. Hitaammin kulkevalta aikaa voi mennä yhteen suuntaan tuntikin. Patikkaretkelle kannattaa varautua asianmukaisilla jalkineilla.

Kallioon on maalattu 65 kuvaa. Aiheena ovat hirvet, ihmishahmot, kämmenten ja eläinten tassunjäljet sekä geometriset kuviot. Maalaukset on ikuistettu pystysuoraan kallionseinämään punaisella maalilla, jonka koostumusta ei tiedetä. Piirrokset ovat saaneet valuvan sadeveden ansiosta kallion mineraaleista suojaavan piioksidikerroksen.

Ylimmät piirrokset sijaitsevat yli kymmenen metrin korkeudessa. Entisaikojen taiteilija todennäköisesti ei ole tarvinnut telineitä, sillä järvenpinta on ollut ennen muinoin korkeammalla. Myöhemmin Saimaan vesien purkautuessa Vuoksen kautta etelään, järvenpinta lähti laskemaan. Mahdollisesti alimmat maalaukset ovatkin ikuistettu myöhemmin. Nykykävijälle on rakennettu terassi maalausten ihasteluun.

ASTUVANSALMEN KALLIOMAALAUKSET

Osoite: Suurlahdentie 2039, Ristiina (Mikkeli).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Pien-Toijolan talonpoikaismuseon arvo perustuu sen alkuperäisyyteen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.