August Pyölniitun museo kertoo paimiolaisen originellin mielenkiintoisesta elämästä

VARSINAIS-SUOMI / PAIMIO – Kylähullu, ajatteli moni. Etenkin, kun mies suunnitteli tosissaan ikiliikkujaa.

Todellisuudessa Paimion viisas, August Pyölniittu (1887–1979), on lisänimensä ansainnut. Paimion erikoisin pienviljelijä oli oman tien kulkija, originelli itseoppinut tiedemies. Hän jätti jälkeensä suuren määrän kirjoituksia, keksintöjä ja kirjoja. Augustin seuraaville sukupolville luovutettu perintö on yhä nähtävänä, sillä hänen kotitalonsa, Paimion Maljamäen kylässä sijaitseva keltainen mökki, toimii museona.

Vaikka Pyölniittu oli tuottelias, ei hänen aikaansaannoksiaan juurikaan julkaistu. August kuitenkin taltioi itse muistiinpanojaan. Vahinko vain, että ne katosivat hänen kuolemansa jälkeen. Paperit laitettiin talteen, mutta pian kukaan ei enää muistanut minne.

Kun Paimion koulukeskuksessa tehtiin remonttia, yhdestä varastosta löytyi kastuneita laatikoita, jotka olivat täynnä kirjoitettuja paperiliuskoja. Onneksi koulun vahtimestari oivalsi, että kyseessä saattoi olla tärkeitäkin papereita. Hän otti yhteyttä museoalaa opiskelleeseen paimiolaiseen Johanna Vahtera-Lehtoon. Pyölniitun perinnön säilymisestä kiitos kuuluukin suurelta osin juuri Lehto-Vahteralle. Hän otti elämäntehtäväkseen perehtyä originellin paimiolaisen elämään.

Kun August kuoli ilman jälkeläisiä, maatila siirtyi valtiolle. Paimion kunta päätti museoida kodin, mutta ilman Lehto-Vahteraa se olisi jäänyt vähälle huomiolle. Johanna kävi opiskelijana luetteloimassa talon irtaimistoa.

Heti porstuasta tupaan astuessa voi aistia talossa eletyn elämän. Museokoti on juuri sellaisessa asussa, kuin mitä se oli Augustin eläessä. Kaikki tavarat ovat alkuperäisillä paikoillaan. Siksipä museossa onkin moni paikoin pyyntö, älä koske esineisiin. Kaikki on jäänyt sille sijoilleen viimeisen asukkaan lähtiessä.

Naimattomana kuollut August asui mökissään yhdessä pikkusiskojensa Idan ja Olgan kanssa yli 60 vuotta. Uuni, kerrossänky ja iso pöytä täyttävät tuvan. Nurkassa on vanhanajan pulsaattoripesukone. Hyllyllä on putkiradio. Mustavalkotelevisiokin oli kuulemma talossa, mutta sitä ei juurikaan katseltu.

”August Pyölniitun persoonassa yhdistyivät kunnianhimo ja vaatimattomuus, lempeys ja lahjomattomuus. Nuoruuden loputon tiedonjano johti vanhempana todelliseen viisauteen ja tasapainoon itsensä kanssa. Syrjäänvetäytyvä Aku ajatteli itsekseen ja antoi muiden puhua.”

Mielenkiintoisin on Augustin kirjahyllyjen ja lehtipinojen täyttämä työhuone. Loppuun kuluneella kirjoituskoneella syntyi tuhansia sivuja käsikirjoituksia, aforismeja ja tieteellisiä pohdintoja. Ensimmäisen kirjoituskoneensa August hankki jo 1920-luvulla.

Pyölniittu rakasti lukemista. ”Aku” oli Paimion kirjaston vakioasiakas. Isä ei ymmärtänyt poikansa lukuintoa, sillä ruumiillinen työnteko katsottiin tärkeämmäksi. Vähitellen Akun oma kotikirjasto laajentui. Tiedemiehen omistamat kirjat kertovat tähtitieteestä, fysiikasta ja lääketieteestä. Kaikki ylimääräinen raha meni kirjoihin. Kokoelma karttui lähes kahteen tuhanteen niteeseen. Pyölniitun kirjasto on säilynyt kokonaisuudessaan.

Syrjäänvetäytyvä älykkö ei kaivannut muiden ihmisten seuraa, etenkään, jos ei ollut tarjolla riittävän sivistynyttä keskustelukumppania. Hän vetäytyi eikä jäänyt tuhlaamaan kallista aikaansa juttelemalla turhanpäiväisiä. Ei siis ihme, että August ei mennyt naimisiin. Erikoisuudestaan huolimatta hänelle kertyi luottamustehtäviä ja August tunnettiin myös innokkaana järjestöaktiivina. Esiintyipä hän usein myös radiossa.

Pyölniittu eli yli 90-vuotiaaksi, siitä ajasta ison osan yhdessä naimattomien sisarustensa kanssa mökissään. Ida-sisar kuoli vuonna 1973. Seuraavana vuonna August ja Olga-sisar muuttivat kunnalliskotiin. August kuoli vuonna 1979.

”Joka kesä, heinäkuun kolmantena sunnuntaina, järjestetään maailman ainoan Pyölniitun perheen kunniaksi Pyölniittupäivä. Päivä pidetään museolla ja ohjelman rungon muodostavat opastukset ja tapahtumaan esiintymään kutsutut vieraat, jotka lukevat ääneen Pyölniitun kirjoituksia tai kommentoivat niiden sisältöä.”

Museon aukioloajat kannattaa tarkistaa museon internet-sivuilta.

AUGUST PYÖLNIITUN MUSEO

Osoite: Maljamäentie 132, Paimio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.