Aurassa ei ole tarve kilpailla turkulaisten suurseurojen kanssa

– Aaa! Pee! Uuu! APU on paras!

Ei jää epäselväksi, mikä joukkue on auralaisten naperoiden mielestä maailman paras seura. Kannustushuuto pärähtää ilmaan, kun jalkapalloharjoitukset käynnistyvät Auran keskustan tekonurmikentällä.

Ei jää myöskään toimittajalle epäselväksi, millaisissa olosuhteissa futista voi kesällä harrastaa pienessä Auran kunnassa. Moni turkulainen jalkapalloseura voi olla kateellinen naapurikunnan tarjoamista mahdollisuuksista. Kunnan yhtenäiskoulun liikuntahallin yhteydessä sijaitsevalla laadukkaalla tekonurmikentällä voidaan pelata sekä jalkapalloa että pesäpalloa.

– Aurassa olosuhteet ovat huomattavasti paremmat kuin esimerkiksi Turussa. Meillä on tekonurmialueen lisäksi urheilupuisto, missä on kaksi luonnonnurmikenttää. Kunnostimme sen leader-rahoituksen turvin. Vastaamme seurana kunnalta vuokratun alueen hoidosta, kertoo Auran Palokunnan Urheilijoiden tuore toiminnanjohtaja Ralf Nordström.

Seuran nimi, Auran Palokunnan Urheilijat, APU, kuulostaa erikoiselta.

– APU on perustettu 1981. Seuran värit ovat punainen ja sininen, kuin tuli ja vesi. Oma isäni on ollut aikoinaan paikallisen palokunnan päällikkö. Jo silloin miehet pelasivat vapaa-ajallaan jalkapalloa. Nykyään seura ei liity mitenkään palokuntatoimintaan, mutta hieno nimi on haluttu säilyttää, kertoo seuran puheenjohtaja Markku Saarinen.

Jos kesäkelit tarjoavat oivat olosuhteet jalkapallon pelaamiselle, on Aurassakin talvi ongelmallinen.
– Talvet ovat todella hankalia. Meillä on pieni liikuntasali ja paljon käyttäjiä. Uusia joukkueita syntyy vuosittain. Salibandy on tullut myös uudeksi talvilajiksi, kertoo Nordström.

Tulevaisuuden tavoitteista yksi on tärkein: jalkapallon pelaamiseen soveltuva oma palloiluhalli.
– Hallihankkeemme on edennyt. Tontti on vuokrattu kunnalta. Suunnitelmat ovat valmiina, vain 1,6 miljoonan rahoituspäätös on tekemättä. Halli ei olisi täysimittainen, mutta se mahdollistaisi 14-vuotiaaksi asti sarjapelaamisen Aurassa. Toimintaa pyörittäisi oma halliyhtiö, jossa seura olisi suurin omistaja ja kunta olisi yksi omistajista.

APU:n toiminta oli pitkään vaatimatonta, kunnes muutamia vuosia sitten auralaiset puuhamiehet laittoivat tuulemaan. Seuran toimintaa lähdettiin kehittämään. ”Siirryttiin kirjoittamaan tarinaa pienestä rumasta ankanpoikasesta, josta kasvaa jotain suurempaa ja kaunista”, todetaan osuvasti seuran omilla nettisivuilla.

Seuran jäsenmäärä lähtikin nopeasti kasvuun.

– Nyt joukkueita on toistakymmentä. Jäseniä noin 350. Se on melko paljon 3 900 asukkaan Aurassa. Kunta ja kuntalaiset suhtautuvat meihin hyvin positiivisesti. Täällä ymmärretään oman seuran merkitys kuntalaisten, erityisesti lasten liikuttamisessa.
Aurassa ei ole tarve kilpailla turkulaisten suurseurojen kanssa.

– Täällä harrastetaan jalkapalloa harrastamisen takia. Kilpailu ei ole tärkein asia maailmassa. Tosin nykyään on mennyt sellaiseksi, että jopa alakouluikäisten vanhempien puhelimet soivat iltaisin, kun isommat seurat soittelevat kotiin. Aurassakin kaikilla joukkueilla on valmentajakoulutuksen käyneet vetäjät.

Vaikka voimistelu on tullut mukaan APU:n toimintaan, on jalkapallo seuran ykköslaji. Tavoite on, että jokainen pelaaja voisi kulkea nappulaiästä alkaen seuran edustusjoukkueeseen. Lahjakkaimmat siirtynevät jossain vaiheessa turkulaisiin kilpajoukkueisiin, mutta Aurassa halutaan tarjota tilaisuus harrastaa jalkapalloa mahdollisimman pitkään mahdollisimman monelle.

– Pelaamme Palloliiton piirisarjaa. Jokainen joukkue valitsee oman tasoisensa sarjan, jotta pelit olisivat mahdollisimman mielekkäitä. 11-vuotiaiksi asti pelataan turnausmuotoisesti. Kun leikkimaailma muuttuu kaverimaailmaksi, vanhemmat pelaajat pelaavat yksittäisiä otteluita ja otteluissa on oikeat tuomarit. Tavoite on myös nostaa muutaman vuoden aikana edustusjoukkueemme Kutosesta Neloseen.

Nuorimmat auralaiset jalkapalloharrastajat ovat alle kouluikäisiä.

ETUSIVU