RUOTSI – MONIPUOLINEN LOMAKOHDE
Ruotsi on Tanskan ohella maailman vanhimpia monarkioita. Naapurimaamme oli eurooppalainen suurvalta 1600-luvulla. Monet Ruotsin aateliset ja sotapäälliköt loivat itselleen suunnattoman omaisuuden. Siinä on syitä, miksi Ruotsin matkailu pystyy tarjoamaan upeita matkakohteita. Pelkästään Tukholman ympäristössä on kymmeniä loisteliaita linnoja ja herraskartanoita. Osa niistä on yhä yksityisessä omistuksessa, osa on valtion hallussa. Useimmat ovat avoinna yleisölle.
Ruotsin etuna on sen monipuolisuus. Loisteliaan historian lisäksi luonto ja maisemat ovat vaihtelevia. Pelkästään Etelä-Ruotsin maakunnilla on kullakin omat persoonalliset erityispiirteensä. Skoonen kullankeltaiset vehnäpellot ovat jyrkkä kontrasti Bohuslänin saariston graniittikallioihin tai Smoolannin metsäisiin järvimaisemiin.
Ruotsi on välttynyt viimeisen sadan vuoden aikana suurten maailmansotien aiheuttamista tuhoista. Kun vielä vanhaa rakennuskantaa on haluttu säilyttää tuleville sukupolville, löytyy Ruotsista useita idyllisiä pikkukaupunkeja. Niissä voi siirtyä vaivatta aikamatkalle vuosisatoja taaksepäin.
Ruotsi on lapsiystävällinen kohde. Lapsiperheet ovat monessa kohteessa erityisesti huomioitu. Aikuisille suunnatuissa museoissakin saattaa olla myös hämmästyttävän hieno osasto lapsille. Kaikkialla näkee perheitä, jotka ovat lähteneet viettämään yhdessä lomaa. Autoon on pakattu retkivarusteet herkullisine eväineen. Koko päivä saatetaan viettää yhdessä jossakin kohteessa. Pelkästään Tukholman Djurgårdenin saarella riittää puuhaa moneksi päiväksi koko perheelle.
Ruotsin huvi- ja eläinpuistojen tarjonta on laaja. Monet niistä on Euroopan huippuja. Göteborgin Lisebergin ja Kolmårdenin kävijämäärät ovat huikeat. Ruotsalaisten satukirjailijoiden tuotannosta otetaan kaikki irti. Peppi Pitkätossu, Vaahteranmäen Eemeli, Pekka Töpöhäntä ynnä monet muut tutut hahmot voi nähdä täällä elävinä erilaisissa teemapuistoissa.
Jos koulu-ruotsi tuntuu unohtuneen, niin ei hätää. Ruotsissa pärjää joka paikassa englannilla. Saattaapa joskus törmätä suomenkieltäkin osaavaan henkilökuntaan. Suosituimmissa kohteissa on usein tarjolla suomenkielisiä esitteitä ja oppaita.
Autolla ajaminen on Ruotsissa helppoa ja turvallista. Liikennesäännöt ja -merkit ovat samoja kuin Suomessa. Ajonopeudet ovat alhaiset, moottoriteilläkin vain 110 km/h. Sakkojen maksamisesta ei voi enää välttyä, mutta suomalainen autoilija voi maksaa sakkonsa myös Suomessa. Promilleraja on 0,2 promillea, joten yksikin olut voi saada viisarin heilahtamaan. FIN-tunnus tarvitaan, jos autossa ei ole virallisia EU-kilpiä.
1. TUKHOLMA – DJURGÅRDENILLA RIITTÄÄ PUUHAA KOKO PERHEELLE
Tukholma on monipuolinen tarjoten kaikenikäisille nähtävää. Se on eräs Euroopan lapsiystävällisimmistä kaupungeista. Jo pelkästään Djurgårdenin saarella on valinnanvaraa koko päiväksi. Se on lähellä Tukholman keskustaa sijaitseva entinen kuninkaallinen metsästysalue, joka viehättävän luontonsa puolesta on kuin luotu vapaa-ajanviettoon. Parkkipaikkoja on rajallisesti, mutta etenkin aamulla vapaan ruudun löytää vielä melko vaivattomasti.
Astrid Lindgrenin sadut heräävät eloon Djurgårdenilla sijaitsevalla Junibackenilla. Elämystalon sisällä riittää iloa ja naurua, menoa ja meininkiä sekä väsymyksen tuomia kiukunpuuskia. Peppi Pitkätossu on ykkönen, mutta kauas eivät jää suosiossa Astrid Lindgrenin muutkaan tutut satuhahmot, kuten Vaahteranmäen Eemeli, Katto-Kassinen tai Melukylän lapset. Täällä lapset voivat leikkiä ja puuhastella omilla ehdoillaan tuttujen satuhahmojen kanssa. Ensimmäinen Peppi julkaistiin yli 60 vuotta sitten, joten Junibackenilla viihtyvät vanhemmatkin ”lapset”.
Vasa, kuninkaallinen sotalaiva on Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä. Se on kiinnostava kohde myös lapsille. Museo on tehty erittäin havainnolliseksi. Kustaa II Aadolfin kallein ja koristelluin laiva Vasa lähti kesäisenä elokuun päivänä vuonna 1628 ensipurjehdukselleen. Matkattuaan runsaan kilometrin laiva kaatui kyljelleen ja upposi Tukholman edustalle. Hylky päätettiin nostaa. Tämä tapahtui 333 vuotta laivan uppoamisen jälkeen vuonna 1961.
Tukholman pakollisiin kohteisiin kuuluva huvipuisto Gröna Lund on tukholmalaisten ”Linnanmäki”. Maailman vanhimman ulkoilmamuseon Skansenin alueella on runsaasti nähtävää, etenkin kesällä. Tänne on sijoitettu 150 historiallista taloa ja tilaa, käsitöitä, eläintarha, akvaario ja paljon muuta. Biologisessa museossa on esillä Pohjoismaisia nisäkkäitä ja lintuja luonnollisessa ympäristössään. Aquaria-vesimuseossa esitellään monia elinympäristöjä trooppisista sademetsistä kohiseviin koskiin. Lapsia kiinnostaa eniten haiallas, jossa haikaloja pääsee tarkkailemaan läheltä lasitunnelista.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Sverigehuset, Hamngatan 27, Tukholma, sisäänkäynti Kungsträdgården.
JUNIBACKEN
Osoite: Galärvarvsvägen, Tukholma.
GRÖNA LUND
Osoite: Lilla allmänna gränd 9, Tukholma.
SKANSEN
Osoite: Djurgårdsslätten 49, Tukholma.
VASA-LAIVA
Osoite: Galärvarvsvägen 14, Tukholma.
BIOLOGINEN MUSEO
Osoite: Djurgården 115, Tukholma.
AQUARIA-VESIMUSEO
Osoite: Falkenbergsgatan 2, Tukholma.
2. MÄLÄREN-JÄRVEN LINNAT – PARIKYMMENTÄ AVOINNA YLEISÖLLE
Ruotsista tuli eurooppalainen suurvalta 1600-luvulla. Kuningas Kustaa II Aadolfin aikakaudella Ruotsin poliittinen vaikutusvalta ulottui yli koko Euroopan. Itämerestä tuli valtakunnan sisämeri. Monet ruotsalaiset aateliset ja sodassa ansioituneet sotapäälliköt rikastuivat. Vaikutusvaltansa ja rikkautensa symboliksi he rakennuttivat mahtipontisia palatseja ja linnoja. Niitä löytyy runsaasti eripuolilta Ruotsin etelä- ja keskiosaa. Erityisen paljon niitä on Tukholman ympäristössä Mälaren-järven ympäristössä. Monet niistä on avoinna vierailijoille.
Mälaren-järven linnat rakennettiin hyvien laivayhteyksien päähän Tukholmasta. Yhä nykyisinkin moneen linnaan pääsee laivalla. Myös autolla matkaavan lomailijan on helppo kiertää linnasta linnaan. Osa niistä on nykyisin Ruotsin valtion omistuksessa, osa yhä yksityisomistuksessa toimien esimerkiksi hotellina tai museona.
Mälären-järven linnoista parikymmentä on avoinna yleisölle. Sisätilat ovat usein täynnä rikkaiden aatelisten keräämiä arvokkaita taideaarteita, huonekaluja, aseita ja kirjoja. Linnaa ympäröivät hyvin hoidetut puutarhat ovat jo sinällään näkemisenarvoisia.
Mälaren on Ruotsin kolmanneksi suurin järvi Vänerin ja Vätterin jälkeen. Vielä 1200-luvulla se oli yksi Itämeren lahdista. Nykyisin se laskee vetensä mereen Tukholman kohdalla. Järven ympäristössä sijaitsevista linnoista kerrotaan kattavasti internet-osoitteessa www.malarslott.nu.
3. STENINGEN LINNA – ARVOKAS NAVETTA TOIMII KULTTUURIKESKUKSENA
Sigtunassa vierailevan kannattaa poiketa myös lähellä sijaitsevaan Steningenin linnaan. 1600-luvulta peräisin olevan upean linnan on suunnitellut Nicodemus Tessin nuorempi, joka oli saanut oppinsa Italiassa ja Ranskassa. Linnan ulkonäössä ja ympärillä oleva barokkipuistossa on vahva keski- ja eteläeurooppalainen vaikutelma. Linnaan kävellään pitkää puiden reunustamaa puistokäytävää pitkin. Läheisyydessä kasvaa harvinaista Myrkkyliljaa, jota munkit käyttivät aikoiaan lääkkeenä.
Steningenin rakennuttaja kreivi Carl Gyllenstier halusi rakentaa linnan muiden ruotsalaisten linnojen tapaan hyvien laivayhteyksien päähän Tukholmasta. Hänen jälkeensä linnalla on ollut useita eri omistajia. 1800-luvun lopulla Steningenin omisti ruotsalainen majuri Oskar von Otter. Hän rakennutti linnan lähelle suuren kivinavetan, joka on nykyisin kunnostettu alkuperäiseen asuunsa. Sen sisätiloissa toimii kulttuurikeskus (Stenladugården) ja lasipaja myymälöineen. Lasiesineet tehdään vanhoja käsityöperinteitä noudattaen. Lisäksi myytävänä on tekstiilejä ja lahjatavaroita. Yläkerrassa on galleria, jossa on pidetään vaihtuvia näyttelyitä.
STENINGENIN LINNA (Steninge Slott)
Osoite: Stenladugården, Märsta. Opastus on Sigtunan ja Märstan väliseltä tieltä.
4. SIGTUNA – RUOTSIN VANHIN KAUPUNKI
Ruotsin vanhimmaksi kaupungiksikin tituleerattu Sigtuna on nykyisin pieni viehättävä kylä Mälaren-järven rannalla. Yli tuhat vuotta vanha kaupunki on säilyttänyt historiallisen ilmapiirinsä. Tänne perustettiin Ruotsin ensimmäinen piispanistuin, joka myöhemmin siirrettiin Upsalaan. 1700-luvun ja 1800-luvun matalat puutalot on entisöity huolella. Niiden välissä puikkelehtii kapeita nupukivipintaisia katuja. Pääkadun Storagatanin varrella on pikkuputiikkeja, kahviloita ja gallerioita. Rakennusten seinään on kiinnitetty opaskylttejä, jotka kertovat talojen historiasta.
Storagatanin varrella on aukio, jonka reunassa on Ruotsin pienin raatihuone vuodelta 1747. Vanhat katulyhdyt ja hauskan nimiset kahvilat, Täti Ruskea ja Täti Sininen, täydentävät viehättävää tunnelmaa. Vieressä on Täti Vihreän taide- ja käsityöpuoti. Nimet tulevat ruotsalaisen kirjailija Elsa Beskowin satukirjoista.
Sigtuna tunnetaa riipukivistään. Näitä koritseltuja kivipaaseja on Sigtunassa yli kolmekymmentä. Viiinkiajalla niitä pystytettiin kuolleiden muistoksi. Yksi kivi on Pyhä Marian kirkon vieressä. Sigtunan hengellisen elämän tärkeydestä kertovat myös Pyhä Laurin ja Pyhä Pietarin kirkon rauniot.
Maankoamisen myötä Sigtunan keskusta on hieman rannasta poispäin. Rantaan kannattaa poiketa, sillä sinne on tehty pieni viikinkisatama viikinkilaivoineen. Kesällä Sigtunassa on myös viikinkimarkkinat. Pienessä kaupungimuseossa esitellään Sigtunan historiaa aina viikinkiajalta lähtien.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Stora gatan 33, Sigtuna.
SIGTUNA-MUSEO (Sigtuna Museum)
Osoite: Stora gatan 55, Sigtuna.
5. SKOKLOSTER – RUOTSIN KOMEIMPIA YKSITYISLINNOJA
Skoklosterin linna sijaitsee syrjässä Mälaren-järven niemellä. Sinne johtava mutkikas tie kulkee idyllisten maalaismaisemien läpi. Lehmät laiduntavat niityillä ja hevoset kirmaavat aidatuilla laitumillaan. Perillä odottaa Ruotsin eräs komeimmista yksityisessä omistuksessa ollut linna. Skokloster rakennettiin 1600-luvulla Ruotsin suurvaltakaudella.
Paikalla oli ollut mahtava sisterinäisluostari jo ennen nykyistä linnaan. Skoklosterin rakennuttaja oli 30-vuotisessa sodassa ansioutunut virolainen aatelismies Herman Wrangelin poika marsalkka Carl Gustaf Wrangel. Hänen jälkeensä linna oli usean eri suvun omistuksessa, kunnes Ruotsin valtio osti ja kunnosti sen.
Mahtipontinen Skokloster kulmatorneineen houkuu ulkonäöllään omistajansa Wrangelin vaikutusvaltaa ja rikkautta. Hän keräsi suuren omaisuuden, hankki omistukseensa arvokkaan taidekokoelman, huonekaluja, aseita ja kirjoja. Nyt nämä kaikki on nähtävänä linnan hyvin säilyneissä sisätiloissa. Neljään kerrokseen rakennettujen huoneiden sisustus on loistelias.
Skoklosterin lähellä sijaisteva kirkko on alunperin 1200-luvulta, mutta nykyinen ulkoasun on 1600-luvulta Wrangelin ajalta. Kirkko on sisältä näkemisenarvoinen. Kuorin eteläpuolella on suvun hautakappeli.
SKOKLOSTERIN LINNA (Skoklosters slott)
Osoite: Skoklosters slott. Opastus Sigtunasta alkaen.
6. UPPSALA – PEKKA TÖPÖHÄNNÄN KOTIKAUPUNKI
Tukholmasta ei ole kuin vajaan tunnin ajomatka Uppsalaan. Kaupunkia lähestyttäessä kaksi yli sadan metrin korkeuksiin kohoavaa kirkontornia näkyy jo kauas. Uppsalan tuomiokirkko on Pohjolan suurin. Myös Uppsalan 1500-luvulla rakennettu punertavanruskea linna erottuu hyvissä ajoin.
Uppsala on Ruotsin vanhimpia kaupunkeja. Tänne on siunaantunut niin paljon nähtävää, että aikaa pitää varata riittävästi. Yhden päivän aikana ehtii näkemään vain pienen osan. Tutustumisen voi aloittaa keskustan ulkopuolelta noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevasta Vanhasta Uppsalasta. Täällä on vanha kivikirkko ja kolme valtavaa hautakumpua kansainvaellusajalta (400-500-luvulta), jotka kuuluvat Ruotsin tärkeimpiin muinaisjäännöksiin.
Uppsalasta tuli vuonna 1164 perustetun arkkipiispaistuimen ansioista tärkeä hengellinen keskus. Komea goottilainen tuomikirkko valmistui lopullisesti vasta 1400-luvulla. Sen sisätiloissa on useiden merkkihenkilöiden hautoja, muun muassa Kustaa Vaasan ja Carl von Linnén.
Uppsalaan perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen yliopisto vuonna 1477. Sen suojissa on opiskellut moni suomalainenkin. Yliopiston komea päärakennus on aivan Uppsalan keskustassa.
Katerdaalin kupeessa on Kustaa II Aadolfin yliopistolle lahjoittama rakennus Gustavianum. Sen suojissa on nykyisin Ruotsin akateemisesta historiasta kertova museo. Mielenkiitoisin sali on anatomian luentosali, joka oli tarkoitettu ruumiinavausten opetukseen.
Kasvitieteilijä Carl von Linné asui ja vaikutti Uppsalassa. Kaupungin keskustassa kannattaa ehdottomasti vierailla tutkijan kaupunkiasunnossa ja sen yhteydessä olevassa puutarhassa.
Vierailu Uppsalassa jää vajaaksi, jos ei tutustu kaupungin tunnetuimpaan kissaan, Pekka Töpöhäntaan. Satukirjailija Gösta Knutsson sijoitti tarinansa Uppsalaan, jossa hän myös itse asui. Uppsalan keskustassa järjestetään matkailijoille Pekka Töpöhäntä -teemakävelyitä. Hännättömän kissan seikkailuista kiinnostuneiden lapsiperheiden kannatta poiketa myös Pelle Svanslös hus -nimiseen satumuseoon puuhastelemaan.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Fyristorg 8, Uppsala.
GUSTAVIANUM
Osoite: Akademigatan 3, Uppsala.
LINNÉN KOTITALO JA PUUTARHA (Linnémuseet)
Osoite: Svartbäcksgatan 27, Uppsala.
PELLE SVANSLÖS HUS
Osoite: Dag Hammarskjölds väg 9, Uppsala.
7. VÄSTERÅS – RUOTSIN SÄHKÖISIN KAUPUNKI
Mälaren-järven rannalla sijaitseva yli 100 000 asukkaan Västerås on Ruotsin vanhimpia kaupunkeja. Sen historia ulottuu viinkinkiajoille asti. Tuhat vuotta sitten Västerås oli maan toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä hengellisen elämän keskus. Piispa asui Västeråsin linnassa 1100-luvulla. Tuomiokirkko luostareineen rakennttiin 1200-luvulla. Tänne perustettiin myön Ruotsin ensimmäinen lukio vuonna 1623. Nyky-Västerås on Ruotsin tärkein sähköteollisuuden keskus. Asea on kaupungin tärkeimpia työnantajia.
Teollistumisen myötä Västerås on menettänyt paljon historiallisia rakennuksia. Siitä huolimatta muutamia mielenkiintoisia vanhoja rakennuksia on säilynyt. Kyrkbacken, Kirkonmäki on hyvin säilynyttä vanhaa Västeråsia. Sen kapeiden katujen varrella on rakennuksia kolmelta eri aikakaudelta. Koko kortteli on huolella entisöity. Vielä vanhempaa historiaa edustaa Anundshögen, Ruotsin suurin kuninkaallinen hautapaikka 500-luvulta (www.anundshog.se). Taidemuseona toimiva vanha raatihuone on 1800-luvulta ja tyylikäs jugendtyylinen Kaupunginhotelli on 1900-luvun alusta.
Vallby, Friluftsmuseum, on lähellä Västeråsin keskustaa sijaitseva ulkoilmamuseo. Se kertoo entisaikojen Västmanlandista – kaupungissa ja maalla, torppareiden, talonpoikien, vuorimiesten ja herrasväen elämästä. Lentokoneista kiinnostuneet voivat poiketa Västråsin ilmailumuseoon.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Kopparbergsvägen 1, Västerås.
VALLBYN ULKOILMAMUSEO (Friluftsmuseum)
Osoite: Sijaistee noin kaksi kilometriä Västeråsista pohjoiseen, opastus E18 -tieltä.
ILMAILUMUSEO (Västerås Flygmuseum)
Osoite: Hässlögatan 16, Västerås.
8. SKULTUNAN MESSINKITEHDAS – ARVOSETTUA RUOTSALAISTA MUOTOILUA
Hieman yli 3000 asukkaan Skultuna on pienestä koostaan huolimatta hyvin tunnettu sekä Ruotsissa ja myös maan rajojen ulkopuolella. Skultuna Messingbruk on vuosikymmenien ajan valmistanut korkealuokkaisia esineitä messingistä. Tehtaan kruunuvaakunalla leimatut hohtavan kiiltävät kynttiläjalat, lamput, maljat ynnä monet muut käyttöesineet ovat erittäin arvostettuja aina Ruotsin kuninkaallisia myöten.
Teollinen toiminta alkoi Skultunassa jo 1700-luvulla. Se onkin eräs Ruotsin vanhimpia teollisuuskeskittymiä. Tehdasalue sijaitsee Svartå-joen laaksossa aivan sen rannalla. Ympäristö on kauniiisti entisöityä ruukkimiljöötä työläisten mataline puutaloineen. Kosken kohina pauhaa taustalla.
Tehtaan myymälä on samalla museo sekä suosittu ostospaikka. Kauppa käy vilkkaasti ja moni poistuu kädessään Skultuna Messingbrukin logolla varustettu kassi kädessään. Vierailijoita käy vuosittain yli 150 000. Tehdaskiinteistössä on myös Iittalan outlet-myymälä. Lähellä sijaitsee myös keramiikkapaja ja kirpputori. Vanhaan puutaloon on kunnostettu viehättävä hotelli.
SKULTUNAN MESSINKITEHDAS (Skultuna Messingbruk)
Osoite: Bruksgatan 8, Skultuna. Seuraa opasteita.
9. HALLSTAHAMMAR – HISTORIALLINEN KANAVAMILJÖÖ
Hallstahammarin alueella on ollut asutusta jo pronssikaudelta asti. Edelleen toiminnassa oleva rautaruukki oli täällä jo 1600-luvulla. Hallstahammarin keskusta on tylsä, mutta vastaavasti kaupungin länsipuolella on Skantzenin mielenkiintoinen Strömsholmin kanavan kulttuurimiljöö. Kaupungin turistitoimisto on kesäisin leirintäalueen yhteydessä. Siellä on hyvä esitevalikoima.
Skantzenin ykkösnähtävyys on yli 200 vuotta vanha ja hyvin säilynyt Strömsholmin kanava-alue. Itse kanava rakennettiin jo 1700-luvun lopussa. Nykyinen väylä saatiin valmiiksi vuonna 1850. Kanavan pituus on 110 kilometriä ja korkeuseroa kertyy 100 metriä. Skantzenin alueella on Jättiläisen portaat, kuuden peräkkäisen sulun järjestelmä. Vaikka rautatie- ja rekkakuljetukset ovat korvanneet kanavan, on se yhä toimintakunnossa. Huviveneilijät käyttävät kanavaa ahkerasti kesäkuukausien aikana.
Kanavamiljöö on hyvin säilynyt. Kanavamuseossa esitellään havainnollisesti sulkujen toimintaa. Museon viereinen keltainen kahvilarakennus oli aikoinaan kanavan toiminnasta vastaavan johtajan asunto. Myös työtekijöiden asunnot ovat yhä jäljellä. Skantzenin alueella on mukavia kävelyreittejä. Järvimaisema lumpeineen on miellyttävä. Kannattaa poiketa myös punaisessa rakennuksessa olevaan kahvilaan, jonka vanhanajan tunnelma on yhä jäljellä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Kesällä Skantzö Bad & Camping, talvella Hammartorget 5b, Hallstahammar.
STRÖMSHOLMIN KANAVAMUSEO (Kanalmuséet Skantzzen)
Osoite: Kanalmuséet, Hallstahammar.
10. TIDO – UPEAN RENESSANSSILINNAN SISÄTILOISSA RUOTSIN SUURIN LELUMUSEO
Tidon linna sijaitsee kauniin maalaisidyllin halki kulkevan mutkittelevan tien päässä. Lännestä päin tultaessa ohitetaan Rytternen viehättävä kylä valkoisine kirkkoineen. Tie päättyy Tidon linnan kauniisti kumpuilevaan suuren puistoon. Jo heti perille päästyä voi todeta Tidon olevan erään Ruotsin komeimmista myöhäisrenessanssilinnoista.
Linnan sisäpihalle kuljetaan koristeellisen hiekkakivestä tehdyn oviportaalin kautta. Sen jälkeen eteen avautuu symmetrinen sisäpiha. Linnan hollantilainen uusrenessanssi-tyylinen ulkonäkö ja monet yksityiskohdat kertovat ajasta, jolloin Ruotsi oli suurvalta. Tidon rakensi valtakunnankansleri Axel Oxenstiera vuosina 1625-45. Suunnittelusta vastasi muun muassa aikakauden tunnetuin arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi. Tido oli Oxenstierna-suvun hallussa 200 vuotta, jonka jälkeen se myytiin. Useiden omistajavaihdosten jälkeen linna päätyi huonoon kuntoon, kunnes Tidon nykyinen omistaja Carl-David von Schinkel kunnosti sen.
Sisäpihan yhdestä kulmasta löytyy lipunmyynti ja sisäänpääsy lelumuseoon. Se oli Ruotsin ensimmäinen lelumuseo ja nykyisin myös suurin. Lelukokoelmat ovat niin laajat ja monipuoliset, että jo pelkästään tämän takia vierailu Tidon linnassa kannattaa. Esillä on muun muassa nukkekoteja, kiiltokuvia, autoja, puuleluja, astiastoja, pieniä ompelukoneita, helloja, polkuautoja ja tinasotilaita.
TIDON LINNA (Tido Slott)
Osoite: Tido Slott, Västerås.
11. ESKILSTUNA – PARKEN ZOON MUSTANAAMION PÄÄKALLOLUOLA
Mälaren-järven rannalla sijaitsevalla Eskilstunalla on pitkät teollisuusperineet. Seppämestari Reinhold Rademacher perusti kuningas Kaarle X Kustaan käskystä ja ylläpiti Rademacherin pajoja 1650-luvulla. Yleisölle avoinna olevat rakennukset on nykyisin kunnostettu. Täällä voi nähdä monia käsityöntaitajia askareissaan.
Eskilstunan suosituin nähtävyys on koko perheen Parken Zoo, yhdistelmä eläintarhaa ja huvipuistoa. Alue on laaja ja käveltävää riittää. Maasto on mäkistä. Pieniä lapsia varten kannattaa ottaa rattaat mukaan. Niitä voi myös vuokrata. Kaikkialla on pudasta ja siistiä.
Parken Zoon pääpaino on eläimissä, mutta alueella on myös perinteisiä huvipuiston vempaimia. Suurin osa laitteista on suunnattu perheen pienimmille. Kovasta vauhdista pitäville tarjonta on suppea. Sarjakuvasankari Mustanaamio pääkalloluolineen on myös osa puistoa. Parken Zoo tunnetaan eksoottisista eläimistään, kuten valkoisista tiikereistä, aasialaista leijonista ja leopardeista. Jyrsijät ja matelijat ovat myös hyvin edustettuina. Parken Zoossa on myös erillinen maauimala.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Rothoffsvillan, Tullgatan 4, Eskilstuna.
PARKEN ZOO
Osoite: Parken Zoo, Eskilstuna.
12. ÖREBRO – TUNNETAAN SIENIMÄISESTÄ VESITORNISTAAN
Kun Hjälmaren-järven rannalla sijaitsevaa Örebrota lähestyy pohjoisesta, näkyy sisääntulotien varrella 58 metriä korkea sienimäinen vesitorni Svampen. Se valmistui 1950-luvun loppupuolella. Ylhäällä on kahvila ja näköalatasanne, josta avautuu panoraama kaikkiin ilmansuuntiin. Vesitorniin järjestetään myös opastettuja kierroksia.
Nyky-Örebro on suuren teollisuuskaupungin maineessa. Kaupungin raudanvalmistus kukoisti jo 1600-luvulla. Myöhemmin tänne perustettiin kenkä- ja keksitehtaita. Teollistumisesta ja kaupunkia kohdanneista tulipaloista johtuen vanhat rakennukset ovat kadonneet. Poikkeuksen tekee Örebron ydinkeskusta, jossa 1600-luvun tunnelma on yhä aistittavissa.
Örebro kehittyi kahden joen Svartån ja Lillån yhtymäkohtaan 1200-luvulla. Birger Jaarli rakennutti linnan, joka on osana nykyistä linnaa kaupungin halki virtaavan Svartå-joen saarella. Örebron linna, sen ympärillä oleva linnanpuisto, kuohuvana koskena virtaava joki ja kesäravintolat kukkaistutuksineen tekevät kaupunkinäkymästä poikkeuksellisen viehättävän. Wadköpingin ulkoilmamuseoon on kerätty vanhoja puutaloja, jotka purettiin keskustasta uusien rakennuksien tieltä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Olof Palmes torg 3, Örebro.
WADKÖPINGIN
Osoite: Örebron keskusta, kaupunginpuiston takana.
VESITORNI SVAMPEN
Osoite: Dalbygatan 4, Örebro.
13. NORA – HYVIN SÄILYNYT PUUTALOKAUPUNKI
Kilpailu Ruotsin idyllisimmästä kaupungista saattaisi päättyä järven rannalla sijaitsevan Noran voittoon. Entinen raudanvalmistukseen keskittynyt pikkukaupunki on säilyttänyt ainutlaatuisen kulttuurimiljöönsä sellaisena kuin, mitä se oli 100 vuotta sitten. Ruutukaavaan rakennettu laaja maalauksellinen puutaloalue on entisöity hyvään kuntoon. Porvareiden ja kaivostyömiesten asunnot ovat alkuperäisissä asuissaan.
Keskellä kylää on valkoinen kirkko 1800-luvun lopulta. Matalat rakennukset pikkupuoteineen reunustavat nupukivillä päällystettyjä katuja. Pienet Ruotsin liput liehuvat ikkunoiden ja ovien pielissä. Hiekkapohjaiselle uimarannalle on matkaan vain pari korttelia. Järven vesi on kirkasta ja puhdasta. Vanhantavaran kaupat, taidegalleriat, kirpputorit, leipomot ja kahvilat täydentävät vanhahtavaa tunnelmaa. Ei ihme, että kesällä Noran kujat täyttyvät matkailijoista.
Nora oli aikoinaan tärkeä keskus ympäröivien kaivosten ja pienien teollisuuslaitosten ansiosta. Näistä ajoista on muistona nostalginen rautatieasema, jonka sisätiloissa on pieni museo. Ratapihalla on vanhaa kiskoliikennekalustoa: höyryvetureita ja vaunuja. Kesäkuukausien aikana on mahdollista lähetä junamatkalle höyryveturin vetämänä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Stationshuset, Nora.
NORAN RAUTATIEMUSEO (Nora Järnvägsmuseum)
Osoite: Stationshuset, Nora.
14. ALFRED NOBEL – KARLSKOGAN YKKÖSNÄHTÄVYYS
Pienen Möckeln-järven rannalla sijaitsevan Karlskogan yleisilme ei juurikaan lupaa mitään mielenkiintoista matkailijalle. Boforsin tehtaiden savua tupruttavat piiput kohoavat kaupungin yläpuolelle. Tehdasalueelle on varattu suuri maapala aivan järven rannasta. Kannattaakin suunnata Nobelmuseet -opaskyltin johdattamana hieman keskustan ulkopuolelle. Björkbornin kartanossa on upea Alfred Nobelin elämäntyölle omistettu upea museo.
Kuuluisa tiede- ja liikemies Alfred Nobel muistetaan parhaiten dynamiitin keksijänä, mutta myös rauhanmiehenä. Hän testamenttasi 33 miljoonaa Ruotsin kruunua pääomaksi säätiölle, joka palkitsee vuosittain ansioituneita tiedemiehiä ja rauhanaatteen edistäjiä. 63-vuotias Nobel oli kuollessaan vuonna 1896 eräs maailman rikkaimmista ihmisistä.
Alfred Nobel syntyi Tukholmassa vuonna 1833. Hän asui useassa eri paikassa, muun muassa pitkään perheensä mukana Pietarissa. Nobel myös matkusteli paljon esittelemässä nitroglyseriinin räjähdysvoimaa. Samalla hän perusti useita dynamiittitehtaita eri puolille Eurooppaa. Karlskoga oli hänen elämänsä viimeinen asuinpaikka. Täällä hän toimi Boforsin tehtaiden omistajana ja toimitusjohtajana.
Alfred Nobel asui viimeiset vuotensa Björkbornin kartanon päärakennuksessa, joka nykyisin on museoitu. Sivurakennukseen on tehty hieno jäljitelmä Nobelin laboratorioista. Alueella on myös Boforsin teollisuusmuseo, jossa tykit ovat pääosassa.
NOBELMUSEET
Osoite: Nobelmuseet, Karlskoga.
15. KRISTINEHAMN – TUNNETAAN PICASSON VEISTOKSESTA
Ruotsin suurimman järven Vänernin pohjoispohjukassa sijaitseva Kristienhamn on ollut vuosisatojen ajan tärkeä satamapaikka. Täällä laivattiin rautamalmia jo 1300-luvulla, kun lähellä sijaitsevassa Bergsalagenissa alkoi kaivostoiminta. Kaupunki nimettiin Kristinehamniksi kuningatar Kristiinan mukaan 1600-luvulla. Kun Vänern-järven eteläpäässä sijaitseva Trollhättanin kanava valmistui, kasvoi Kristinehamnin merkitys entisestään.
Kristinehamnin keskusta on sekoitus uutta ja vanhaa. Joitakin vanhoja rakennuksia on säilynyt, muun muassa uusgoottilainen kirkko, raatihuone ja kaupunginhotelli. Kristinehamnin erikoisin nähtävyys on 15 metriä korkea Picasson suunnittelema veistos.
Idea Picasso-patsaalle syntyi 1950-luvulla. Mestariin otettiin yhteyttä ja yhteistyö lähti käyntiin. Picasolle lähetettiin materiaalia, muun muassa valokuvia Värmlandin maakunnasta. Paluupostissa Picasso lähetti valokuvan tulevasta taideteoksestaan. Se on sijoitettu seitsemän kilometrin päähän Kristinehamnin keskustasta Vänernin rantaan. Perille johtava opastettu rantatie pienvenesatamineen on kaunis. Järvimaisemat ovat upeita. Uimapaikkoja on useita, tosin avonaiselta ulapalta tuuli puhaltaa usein navakasti.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Södra Torget 3, Kristinehamn.
16. KINNEKULLE – RUOTSIN SUOSITUIMPIA MATKAILUNÄHTÄVYYKSIÄ
Kinnekulle on Vänern-järven itäpuolella sijaitseva vuoritasanko, joka nousee 263 metrin korkeuteen. Vuori on jäänne ikivanhoista kalliokerrostumista. Se onkin uhmannut vuosituhansien eroosion kuluttavia voimia. Tosin vuoren liuskekiveä on käytetty paljon rakennusmateriaalina paikallisissa kirkoissa ja kiviaidoissa.
Vänernin rantakaupungista Mariestadista lähtee viehättävä maisematie, joka kulkee kauniiden maaseutumaisemien läpi. Hevoset, lehmät ja lampaat ovat laitumella. Kalkkipitoisen maaperän ansiosta alueen kasvillisuus on poikkeuksellista.Kannattaa seurata Usiktetornet-opaskylttiä. Se johdattaa näköalapaikalle rakennetulle tornille. Sen näköalatasanteelta (avoinna vain viikonloppuisin) näkyy puiden yli kauas järvelle. Maastoon on merkitty eri värein vaellusreittejä. Kinnekullen voi myös ajaa ympäri. Lähellä järven rantaa ja kukkulan välissä kulkee tie.
Lomailijoiden ohella Kinnekullen alue on houkutellut kirjailijoita ja taiteilijoita, joilla monilla on oma ateljee vuoritasangon rinteillä. Joka kevät toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna on Vårrundan-tapahtuma, jossa esitellään taiteilijoiden töitä. Uimarantoja on useita. Golfin harrastajille löytyy 18-reikäinen kenttä. Talvella Kinnekullen rinteillä lasketellaan ja hiihdetään. Moottoriurheiluakaan ei ole unohdettu. Täällä järjestetään rallikilpailuja ja Kinnekulle Ring toimii muun muassa speedway-ratana.
17. LIDKÖPING – LÄCKÖN LINNA ON RUOTSIN KOMEIMPIA
Vänern on Ruotsin suurin ja Euroopan kolmanneksi suuri järvi. Se syntyi viimeisen jääkauden päätyttyä. Se laskee vetensä Göta-jokea pitkin Kattegatiin Pohjanmeren puolelle. Vänernistä saa alkunsa myös Götan kanava, jota pitkin pääsee Vätterniin ja edelleen Itämereen. Etelärannan Lidköping on järven suurimpia rantakaupunkeja.
Lidan-joki jakaa nyky-Lidköpingin kahtia, joista itäpuoli on vanhempi. 1600-luvun lopulla Läckön linnaherra Magnus Gabriel de la Gardie rakensi uudemman osan joen länsipuolelle. Molemmilla puolilla oli oma raatihuone. Uudella puolella keskellä isoa toria on yhä paanukattoinen raatihuone porrastettuine torneineen. Puinen rakennus paloi vuonna 1960, mutta rakennettiin heti uudestaan alkuperäisen näköiseksi. Nyt siinä on kaupungin turistitoimisto.
Lidköpingistä asti on opastus niemenkärjessä sijaitsevaan Läckön keskiaikaiseen linnaan (23 km pohjoiseen). Se on eräs Ruotsin kauneimmista linnoista. Läcko rakennettiin 1200-luvun lopussa. Vaikutusvaltaisen valtiomiehen Magnus Gabriel de la Gardie aikana 1600-luvulla linna muutettiin barokki-tyyliseksi.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Nya stadens torg, Lidköping.
LÄCKON LINNA (Läckö Slott)
Osoite: Läckö Slott, Lidköping.
18. SKARA SOMMARLAND – POHJOISMAIDEN SUURIN VESI- JA HUVIPUISTOKSI
Pohjoismaiden suurimmaksi vesi- ja huvipuistoksi itseään mainostava Skara Sommarland sijaitsee muutaman kilometrin päässä Skaran kaupungista itään Axvallin kylässä. Opastus on Skaran ja Skövden väliseltä tieltä (n:o 49). Parkkipaikan suuruus kertoo kesämaan suosiosta. Tilaa on runsaasti. Kannattaakin laittaa visusti muistiin, mihin auto tuli jätettyä.
Skara Sommarlandin etuna on sen monipuolisuus. Tekemistä koko perheelle, myös aikuisille. Sisäpääsyn hinnalla yli 40 laitetta kiipeilypaikoista motocrossiin on vapaasti käytettävissä. Kauniina kesäpäivänä väkeä on runsaasti, joten silloin pitää varautua myös hieman jonottamaan. Koleakaan sää ei tunnu lapsia suuremmin haittaavaan. Onneksi vesipuiston altaiden vesi on lämmitetty. Alueella on 12 erilaista vesiliukumäkeä, joista osa tarjoaa kunnon vauhdit. Pikkulapsille on oma taaperoallas loivine liukumäkineen. Tranan-vuoristorata tarjoaa melkoista kyytiä. Sitä voi kokea myös monipuolisessa moottoripuistossa, jossa on kunnon kilpa-autorata.
Skara Sommarland on rakennettu laajalle alueelle, joten pikkulapsia varten kannattaa ottaa mukaan rattaat. Kärryjä myös vuokrataan. Omat eväätkin voi tuoda mukanaan, sillä grillipaikkoja on useita.
SKARA SOMMARLAND
Osoite: Skara Sommarland Nöjes, Axvall.
19. TROLLHÄTTAN – HYVIN SÄILYNYT KANAVAMILJÖÖ KOSKINEEN
Trollhättan tunnetaan komeista koskistaan. Göta-joki virtaa kohisten kaupungin läpi. Putouskorkeutta on 32 metriä. 1400-luvulla kosket valjastettiin ensimmäisen kerran. Virtaavan veden voimaa käytettiin sahoilla ja myllyissä. 1910 valmistui Ruotsin ensimmäinen valtiollinen voimalaitos Olidenin. Se mahdollisti monien teollisuuslaitosten perustamisen Trollhättaniin. Energiayhtiö Vattenfall on saanut nimensä Trollhättanin putouksista. Oskarsbro on paras paikka seurata koskien pauhua. Sulut avataan kerran päivässä klo 15.
Laivaliikenteen suosion kasvaessa oli tarve rakentaa koskien ohi kanava sulkuineen. Ensimmäinen sulkujärjestelmä valmistui vuonna 1800. Sen jälkeen kanavajärjestelmään on useaan kertaan laajennettu. Vaikka rahtiliikenne on vähentynyt, kulkee Trollhättanin kanavassa vuosittain tuhansia huviveneitä. Historiallinen kanava-alue museoineen (www.fallochsluss.se) on entisöity. Monet matkailijat käyvät nauttimassa miellyttävästä kanavamiljööstä. Perille löytää seuraamalla Slussarna-opasteita.
Trollhättanissa on Saabin autotehtaat ja Volvon lentokonetehdas. Vanhoista autoista kiinnostuneiden kannattaa poiketa Saab-museoon, jossa esillä useita eri vuosimalleja. Vanhassa veturitehtaassa on lapsille suunnattu Heureka-tyyppinen Innovatum-tiedekeskus. Trollhättan tunnetaan nykyisin Ruotsin elokuvakeskuksena. ”Trollywoodissa” on filmattu muun muassa elokuva Fucking Åmol.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Åkerssjövägen 10, Trollhättan.
SAAB-MUSEO
Osoite: Åkerssjövägen 10, Trollhättan.
INNOVATUM
Osoite: Åkerssjövägen 10, Trollhättan.
20. TANUMIN KALLIOPIIRROKSET – UNESCON SUOJELUKSESSA
Länsi-Ruotsissa Bohuslänissä Tanumin kunnassa on useita mielenkiintoisia kalliopiirroksia. Maalaukset tehtiin aikoinaan lähelle merenrantaa, mutta jääkauden jälkeisen maankohoamisen myötä ne sijaitsevat nyt 20-30 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueella asui ennen ajanlaskuamme pronssikauden kalastajia ja metsästäjiä. Kalliopiirrokset ajoittuvat aikaan 1800- 500 eKr.
Bohuslänistä on löydetty 1500 kalliopiirrosta, joista Tanumissa on 350. Ne esittävät erilaisia hahmoja, ihmisiä, laivoja, aseita ja eläimiä. Osa kuvioista on vaikeasti tulkittavia symboleja. Kalliopiirrosten merkitystä ei tarkalleen tunneta. Oletettavasti ne liittyvät pakanallisiin kulttimenoihin. Maalaukset ovat taivasalla, ja siksi ne ovat alttiina tihutöille, jään ja auringon kulutukselle sekä ilman happamoitumiselle. Tanumin kalliopiirrokset pääsivät Unescon maailmanperintöjen listalle vuonna 1994.
Tanumsheden eteläpuolella (1,5 km) sijaitsee Vitlyckan museo, jonka lähimaastossa on Ruotsin runsaimmat kalliopiirrokset. Vuonna 1998 avattu museo valaisee, millaista elämä oli ennen ajanlaskumme alkua. Museossa on esillä muun muassa pronssikauden työkaluja ja aseita. Täältä saa kartan, jonka avulla voi suunnistaa lähimaastoon katsomaan kuuluisia kalliomaalauksia. Eräs kuuluisimmasta on piirros, joka esittää pitkätukkaista miestä suutelemassa morsiantaan.
VITLYCKAN MUSEO
Osoite: Tanumshede, seuraa opasteita.
UNESCO
21. FJÄLLBACKA – KAUNIS KALASTAJAKYLÄ HOUKUTTELEE KESÄVIERAITA
Ruotsin länsirannikolla sijaitseva Fjällbacka oli jo 1600-luvulla tärkeä kalasatama. Sillinpyynti toi vuosisatojen ajan elannon paikallisille kalastajille. Nyt saaliit ovat pienentyneet, mutta matkailusta on tullut idyllisen Fjällbackan asukkaille tärkeä elinkeino. Kylän edustan saaristo on kuin luotu veneilyyn. Itse kylä sijaitsee 74 metriä korkean Vettenbergin meren puoleisella rinteellä. Talvisin täällä asuu noin tuhat asukasta, mutta kesäisin määrä moninkertaistuu. Suurin osa lomailijoista saapuu omilla veneillään. Heinä-elokuussa Fjällbackan huvivenesatama on ääriään myöten täynnä.
Kesällä Ruotsin ”St. Tropetz” täyttyy pääasiassa ruotsalaisesta nuorisosta. Väkeä on kuin etelän lomakohteissa. Jos on kaunis ja ruskettunut, sulautuu Fjällbackan kesävieraisiin parhaiten. Rantaravintolat ovat tupaten täynnä. Parkkipaikan löytäminen tuottaa vaikeuksia. Ruuhkasta huolimatta Fjällbackassa kannattaa vierailla. Tunnelma on kansainvälinen ja rento. Täällä viihtyi aikoinaan myös kirjailija Ingrid Bergman, joka vietti monta kesää Dannholmenin saarella lähellä Fjällbackaa. Bergmanin rintakuva on kaupungin torilla.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Vierasvenesatma, Fjällbacka.
22. SMÖGEN – LÄNSIRANNIKON VILKKAIN LOMAKESKUS
Smögenin kalastajakylä sijaitsee pitkälle Skagerrakiin työntyvällä niemellä. Sinne johtava kapea tie on kesällä erittäin ruuhkainen. Pyöräilijöitäkin on runsaasti liikkeellä. Aikaa pitää varata riittävästi. Niemennokassa komea silta (Smögenbro) johtaa Smögeniin. Vieressä sijaitsee Sögeniä hieman suurempi pikkukaupunki Kungshamn. Sillan kupeelta korkealla sijaitsevalta parkkipaikalta avautuu upea saaristonäkymä kauas Pohjanmerelle. Smögenin edustalla on useita pikkusaaria.
Smögenillä asuu talvisin runsas tuhat asukasta, mutta kesällä se muuttuu Ruotsin länsirannikon vilkkaimmaksi lomakeskukseksi. Smögenin nimi luultavasti tulee ruotsinkielisestä sanasta “smyghål”. Se viittaa kapeaan salmeen, jossa satama nykyisin sijaitsee. Satamassa on Ruotsin pisin puulaituri, 600 metriä. Sesonkikaudella veneitä on useita rinnakkain. Rantalaituri kuhisee väkeä. Sinivalkoraitaiset asut, ruskeat sääret ja ahavoituneet kasvot on yleinen näky. Satamassa on useita kalaravintoloita, jotka täytyvät heinä-elokuussa viimeistä pöytää myöten. Syksyllä maistuu hummerit. Sataman vanhoissa kalastajien mökeissä on nykyisin putiikkeja, joiden valikoima on suunnattu matkailijoille.
Kaksikymmentä kilometriä (tie n:o 171) Smögenistä sijaitsee Nordens Ark -eläintarha, joka on omistettu uhanalaisille eläimille. Täällä voi nähdä muun muassa lumileopardeja ja Amurin tiikereitä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Sögenbryggan, Smögen.
NORDENS ARK
Osoite: Tie n:o 171, seuraa opasteita.
23. LYSEKIL – HAVETS HUS ESITTELEE POHJANMEREN ELÄMÄÄ
Länsirannikon Lysekil sijaitsee merelle työntyvässä niemenkärjessä. Pari kilometriä ennen kylää on ilmainen lossiyhteys, joka lyhentää matkaa etelään päin ajaessa. Lysekilin kylpyläperinteet ulottuvat 1800-luvulle. Nyt suurin työnantaja on suurehko satama, johon pääsee isommatkin laivat. Kesällä matkailijoita on paljon, joten parkkipaikoista on pulaa.
Lysekilin suosituin nähtävyys on merenrantaan rakennettu tasokas meriakvaariokeskus Havets Hus. Sisätilat on valaistu hämärästi, jotta merenelävät näyttäisivät mahdollisimman luonnollisilta. Eläinlajeja on yli sata. Hyvin hoidettuja merivesiakvaarioita on useita. Suurimmissa altaissa on vettä tuhansia litroja. Vierailijat voivat ihastella merikaloja istumalla teatterin penkeillä. Valkokankaan paikalla on iso akvaarion lasiseinä.
Havets Husissa mahdollista myös kulkea vedenalaista tunnelia pitkin ja tarkkailla muun muassa haita silmästä silmään. Kiinnostavinta saattaa olla, kun kosketusaltaassa voi kokeilla, miltä tuntuu ottaa käteen suuri rapu tai piikikäs meritähti. Mikroskooppien avulla voi tutkia pienempiä meriötököitä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Södra Hamngatan 6, Lysekil.
HAVETS HUS
Osoite: Strandvägen 9, Lysekil.
24. GÖTEBORG – RUOTSIN TOISEKSI SUURIN KAUPUNKI
Vaikka puolen miljoonan asukaan Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, se ei tunnu suurelta. Kaupungin keskusta on pieni, joten lähes joka paikkaan pääsee kävellen. Jos väsyy kävelemiseen, voi hypätä ratikan kyytiin. Omalla autolla liikkuvalle löytyy pysäköintihalleja ja vapaan parkkiruudunkin löytää melko helposti.
Göteborgin satama on Pohjoismaiden suurin. Täältä on laivayhteydet muun muassa Saksaan, Englantiin ja Tanskaan. Göteborgin katukuva on kansainvälinen. Eri maiden ravintoloiden kirjo on laaja. Kaupungin asukkaista liki kymmenen prosenttia on suomalaisia. Turku on Göteborgin ystävyyskaupunki.
Göteborgilaisten sekä matkailijoiden keskus on Kungsportsaveny, tuttavallisemmin Aveny. Se kuhisee kesällä elämää. Ulkoilmakahviloiden pöydät ovat täynnä asiakkaita. Avenyn toisessa päässä sijaitsee Götaplatsen, kulttuuriaukio, jota ympäröivät konserttitalo, taidemuseo ja teatteri. Kadun toisessa päässä on Inom Vallgraven -alue pikkuputiikkeineen. Pari sataa vuotta vanhassa kauppahallissa voi käydä haistelemassa ja maistelemassa juustoja ja makkaroita. Kalaruokien ystävän kannattaa poiketa paikallisessa kalahallissa, Feskekörkanissa.
Göteborg sijaitsee Kattegatin rannalla Göta-joen suulla. Merellisyys onkin vahvasti aistittavissa kaikkialla Göteborgissa. Göta-joen rannalla Maritima-keskus on Euroopan suurin kelluva laivamuseo. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua muun muassa majakkalaivan, rahtilaivan tai sotalaivan sisätiloihin. Sukellusalus Nordkaparenissa voi kokea, miten ahtaissa paikoissa miehistö on joutunut työskentelemään. Maritima-keskuksen läheltä lähtee vesibussi, jolla pääsee katselemaan satama- ja rantamaisemia. Lisää meritunnelmaa voi aistia tutustumalla hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevan Merimuseon kokoelmiin.
Göteborgin suosituin turistikohde on Lisebergin huvipuisto, joka kolmella miljoonalla kävijämäärällään on myös Pohjoismaiden suosituin käyntikohde. Puiston perinteet ovat pitkät, sillä se avattiin jo vuonna 1923. Lisebergin vuoristorata Balder on klassikko. Se on jopa voittanut Paras puinen vuoristorata -tittelin. Pääsylipun hinnalla on puiston 35 laitetta vapaasti käytettävissä.
Sadepäivän sattuessa lapsiperheet suuntaavat tiedekeskus Universeumiin, joka sijaitsee Lisebergin vieressä.
Kuuluisan ruotsalaisen automerkin Volvon ympärille on rakennettu mielenkiintoinen museo. Göteborgin Volvo-museo on eräs Pohjolan parhaimmista automuseoista. Se sijaitsee kaupungin pohjoispuolella Göta-joen oikealla rannalla. Viitoitus perille on melko huono. Hyvä kartta tai autonavigaattori on tarpeeseen. Seuraamalla Oljavägeniä länteen tullaan alueelle, jossa Volvolla on paljon toimintaa. Lasipintainen museorakennus on uusi ja tyylikäs. Sisätiloissa esitellään erittäin havainnollisesti Volvon historia nykypäivään asti. Täällä viihtyy, vaikka ei olisi autoista juurikaan kiinnostunut.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Kungsportsplatsen 2, Göteborg.
MARTIMA-KESKUS (Maritiman)
Osoite: Packhuskajen, Göteborg.
MERIMUSEO (Sjöfartmuseum Akvariet)
Osoite: Karl Johansgatan 1-3, Göteborg.
www.sjofartsmuseum.goteborg.se
LISEBERG
Osoite Örgrytevägen 5, Göteborg.
TIEDEKESKUS UNIVERSEUM
Osoite: Södra vägen 50, Göteborg.
VOLVO-MUSEO
Osoite: Arendal Skans, Göteborg.
25. ULLARED – HIMOSHOPPAILIJAN PARATIISI
Ullared sijaitsee sisämaassa Varbergistä itään teiden 153 ja 154 yhtymäkohdassa. Syrjäisestä paikkakunnasta on tullut todellinen kuuluisuus Ruotsissa. Eräs paikallinen, Göran Karlsson, perusti tänne yrityksen Gekås Ullared Ab. Siitä on kasvanut vuosien saatossa jättiläismäinen ostoskeskus, joka houkuttelee vuosittain yli kolme miljoonaa asiakasta edullisille ostoksille. Parhaimmillaan yhden päivän aikana ostoksilla on käynyt lähes 30 000 ruotsalaista. Tänne tullaan asioimaan kaukaakin, jopa tilauslennoilla. Yrityksen liikevaihto mitataan miljoonissa kruunuissa.
Halpamyymälän autojen parkkipaikka on suuri. Lisätilaa on saatu rakentamalla monikerroksisia parkkihalleja. Himoshoppailija voi yöpyä halpahallin läheisyydessä motellissa tai leirintäalueella. Gegås-tavaratalon ostoskärryt on tavallista suurempia. Jonotuksen minimoimiseksi kassoja on peräti 63. Moni poistuu ulos kärry täynnä Gegåsin keltaisia ostoskasseja. Yrityksen perustaja Göran Karlsson kuoli vuonna 2004. Sitä ennen hän oli myynyt yrityksensä muutamille omille työntekijöilleen.
Ne, jotka eivät ole kiinnostuneita shoppailusta, on tarjolla ostoskeskuksen vieressä sijaitseva automuseo. Tänne on kerätty Göran Karlssonin kerrassaan upea autokokoelma. Täällä viihtyvät nekin, jotka eivät ole erityisemmin autoista kiinnostuneita.
GEKÅS ULLARED AB
Osoite: Ullared.
AUTOMUSEO (Göran Karlsson Motor Museum)
Osoite: Ullared, ostoskeskuksen vieressä.
26. VARBERG – KYLPYLÄTOIMINTAA LINNA KUPEESSA
Ruotsin länsirannikolla sijaitsevan Varbergin kylpyläperinteistä muistuttaa vuonna 1886 valmistunut kylpylärakennus Kallbadhuset, joka on yhä toiminnassa alkuperäisessä tarkoituksessaan. Se on rakennettu veden päälle puupaalujen varaan. Neljällä maurilais-tyylisellä kulmatornilla koristeltu rakennus on yhteydessä rantaan pitkällä kävelysillalla. Kallbadhusetin lämmin- ja kylmäkylvyistä ovat aikoinaan nauttineet kuninkaallisetkin vieraat.
Kylpylärakennuksen vierestä pääsee tutustumaan luodolle rakennettuun Varbergin linnoitukseen. Sen rakennustyöt aloitettiin 1200-luvulla. Lopullisesti linna valmistui bastioneineen ja kasematteineen vasta 1600-luvulla Tanskan vallan aikana. Vuonna 1645 linnoitus siirtyi Ruotsin omistukseen toimien lähinnä vankilana.
Varbergin linnan tiloissa on talonpoikaiskulttuuriin erikoistunut lääninmuseo, jonka tärkein nähtävyys on suohon haudattu Bockstenin-mies (Bockstensmannen). Se on säilynyt hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Linnan alueella on myös polkupyörämuseo. Se sopii tänne hyvin, sillä Varbergissä on valmistettu Monark– ja Crescent -merkkisiä fillareita.
Varberg on vilkas matkailukaupunki, josta on lauttayhteys Tanskan puolelle. Kaupunki houkuttelee erityisesti lapsiperheitä, sillä Varbergin lähellä on tasokas Fun City. Se on yhdistelmä huvi- ja vesipuistoa sekä eläintarhaa. Vesialtaiden vesi on lämmitetty. Huvipuiston laitteet on tarkoitettu lähinnä perheen pienimmille.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Västra Vallgatan 39, Varberg.
LÄÄNINMUSEO (Länsmuseet)
Osoite: Fästningen, Varberg.
FUN CITY
Osoite: Pixsjö 22, Tvååker. Seuraa opasteita.
27. FALKENBERG – HOUKUTTELEE PITKILLÄ UIMARANNOILLAAN
Merenrannan tuntumassa sijaitseva Falkenberg on suosittu lomakaupunki, kiitos upeiden uimarantojen. Hienohiekkaista dyynirantaa riittää kilometreittäin. Kaupunkilaiset väittävät, että alueella on enemmän museoita asukaslukuun suhteutettuna kuin muualla Ruotsissa. On totta, että valinnanvaraa todella löytyy.
Falkenberg sijaitsee Hallannin läänissä Ätra-joen suulla. Falkenberg syntyi keskiajalla, ja silloin sitä nimitettiin joen mukaan nimellä Ätraby. Nimi vaihtui myöhemmin Falkenbergiksi joen rannalle rakennetun linnan mukaan. Huolimatta suuresta sähkövoimalaitoksesta Ätra-joki tunnetaan hyvistä lohivesistään. Kaupungin eräs erikoisuus on 1700-luvulla joen yli rakennettu Tullisilta. Joen ylittämisestä piti maksaa tullia vielä 1900-luvun alussa. Joen vartta voi kulkea Doktorpromenadenea pitkin. Sen rakennutti paikallinen lääkäri 1800-luvulla.
Falkenbergin vanhaosa Gåsatorgin ympärillä on melko hyvin säilynyt. Kunnostetut puutalot ovat 1700- ja 1800-luvuilta. Graniittinen Pyhän Laurin kirkko on alun perin 1300-luvulta. Museoista kannattaa mainita Falkenbergin museo, joka kertoo havainnollisesti kaupungin historiasta. Valokuvauksesta kiinnostuneet voivat vierailla valokuvamuseo Olympiassa. Täällä on esillä muun muassa yli tuhat kameraa. Monet Falkenbergissa vierailevat poikkeavat myös Ullarediin, jossa on Ruotsin kuuluisin ostoskeskus (kts. kohde 25). Siellä voi tehdä edullisia ostoksia.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Holgersgatan 11, Falkenberg.
FALKENBERGIN MUSEO (Falkenbergs Museum)
Osoite: Skepparesträtet 2, Falkenberg.
VALOKUVAMUSEO OLYMPIA (Fotomuseet Olympia)
Osoite: Sandgatan 13A, Falkenberg.
28. HALMSTAD – LÄNSIRANNIKON PARHAAT UIMARANNAT
Halmstadista seitsemän kilometriä länteen sijaitsee mahdollisesti Ruotsin komein uimaranta Tylösand. Useita kilometrejä pitkä hienohiekkainen ranta, hyvätasoiset golfkentät ja tasokas Hotell Tylösand (www.tylosand.se) houkuttelevat tuhansia lomailijoita kauniina kesäpäivänä. Alueella on ollut jo vuosikymmenien ajan runsaasti pieniä kesäasuntoja. Nykyisin maanhinnan noustessa pilviin Tylösundin alueelle on noussut varakkaiden ruotsalaisten luksushuviloita. Pitkällä ja leveällä hiekkarannalla onneksi riittää tilaa kaikille.
Tunnetuin Tylösundin kesäasukas oli Hallandin herttua, prinssi Bertil, jolla oli täällä kesäasunto vuodesta 1954 lähtien. Bertil oli Ruotsissa erittäin suosittu, vaikka hänestä ei koskaan kuningasta tullutkaan.
Monet saapuvat Tylösundiin ajamalla päivänkakkaralla merkattua maisematietä pohjoisesta Falkenbergin suunnasta. Maisemat ja matkan varrelle osuvat pikkukylät ovat viehättäviä. Uimarannalle löytää, kun ajaa kohti merta, esimerkiksi seuraamalla leirintäalueopasteita. Parkkipaikat sijaitsevat läheltä rantaa. Sen jälkeen kiivetään useiden metrien korkeiden dyynien yli. Eteen avautuu aava Pohjanmeri ja silmin kantamattomiin valkohiekkaista rantaa. Palveluita on jonkin verran, mutta omat eväät ja juotavat kannattaa varata mukaan.
Lähes 100 000 asukkaan Halmstad sijaitsee Nissan-joen suulla. Kaupunki oli aikoinaan Tanskan vallan vahvasti linnoitettu, mutta vuoden 1619 tulipalo tuhosi lähes koko vanhankaupungin. Kaupunginporteista yksi on vielä jäljellä. Halmstadin lähellä sijaitsee koko perheen huvipuisto Äventyrs Land.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Lilla Torg, Halmstad
ÄVENTYRS LAND
Osoite: Gamla Tylösandsvägen 1, Halmstad.
29. BÅSTAD – KANSAINVÄLISTÄ TENNISTÄ JA GOLFIA
Skånen pohjoisosassa sijaitseva Bjären niemimaa (Bjärehalvön) oli tiheästi asuttu jo pronssikaudella. Täältä on kaivettu esiin enemmän pronssikauden löytöjä kuin missään muualla Ruotsissa. Lähellä Boarpissa on kotiseutumuseo (Hembygdsparken), jonka yhteyteen on rakennettu pronssikauden asunto. Niemimaan luonto on kumpuilevaa maastoa, jossa on harjoitettu maanviljelyä ja karjanhoitoa jo yli tuhat vuotta. Pohjoisrannalla on jyrkästi mereen putoava Hovs Hallar -liitukalliojyrkänne.
Vaihtelevan maaston ja miellyttävän ilmaston ansiosta Bjären niemimaa on retkeilijöiden ja fillaristien suosiossa. Maastoon on merkitty useita patikkareittejä. Båstadista tuli tärkeä lomakohde 1900-luvun alkupuolella. Hyvät luonnonrannat olivat jo valmiina. Kaupunkiin rakennettiin hotelleja, majataloja, ravintoloita ja tanssisaleja. Nyky-Båstad tunnetaan varakkaiden ruotsalaisten lomakohteena, jotka nauttivat maan parhaimmista golfkentistä. Joka vuosi heinäkuussa pikkukaupungin asukasluku moninkertaistuu, sillä Ruotsin avoimet, Båstadin tennisturnaus (Catella Swedish Open) houkuttelee kymmeniä tuhansia vierailijoita.
Båstadin itäpuolella sijaitsee eräs Ruotsin kauneimmista puutarhoista Norrvikens trädgårdar, jonka on istutuksineen ja käytävineen kuin suoraan 1920-luvulta.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Köpmansgatan 1, Båstad.
NORRVIKENIN PUUTARHAT (Norrvikens trädgårdar)
Osoite:Norrvikens trädgårdar, Båstad.
30. ÄNGELHOLM – HIEKKARANTOJA, JUNIA JA LENTOKONEITA
Tanskan kuningas Kristian II perusti Kattegatin Skälderviken-lahden pohjukassa sijaitsevan Ängelholmin vuonna 1516. Kaunis kesäkaupunki on Kullabergin ja Bjären (Bjärehalvön) niemimaiden välissä. Varhaisin asutus oli aivan merenrannassa Rönne-joen suulla. Luntertun-nimisestä kaupungista on nykyisin jäljellä vain kirkonrauniot.
Ängelholmin ympäristön sanotaan olevan Ruotsi pienoiskoossa: metsiä, järviä, harjuja, tasankoja ja kukkuloita. 1800-luvun lopulta lähtien upeat hiekkarannat (Ängelholms Havsbad) ovat houkutelleet tänne matkailijoita. Kuuden kilometrin dyynimäisillä uimarannoilla riittää tilaa kauniinakin kesäpäivänä.
Ängelholmin suosituin nähtävyys on entiseen veturitalliin perustettu rautatiemuseo (Sveriges Järnvägsmuseum). Rautatieaseman vieressä sijaitsevan museon sisätiloissa on muun muassa hieno pienoisrautatie. Museo kertoo havainnollisesti Ruotsin 150-vuotisen rautatieliikenteen historian aina nykypäivään asti. Museorakennuksen takana on minijuna, jonka kyydissä voi tehdä pienen kierroksen.
Ängelholmissa voi junien lisäksi tutustua lentokoneisiin. Ilmailumuseo kertoo ruotsalaisesta ilmailuhistoriasta vuodesta 1940 alkaen.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Stortorget, Ängelholm.
RAUTATIEMUSEO (Sveriges Järnvägsmuseum)
Osoite Sveriges Järnvägsmuseum, Ängelholm.
ILMAILUMUSEO (Flygmuseum)
Osoite: Valhall Park, Ängelholm.
31. MÖLLE – RUOTSIN ENSIMMÄINEN LOMAKESKUS
Keramiikkateollisuudesta tunnetut Mölle ja Arild sijaitsevat niemenkärjessä jylhä Kullabergin luontoreservaatti ympärillään. Mölle on Ruotsin ensimmäinen lomakaupunki. Upea sijainti meren rannalla houkutteli vieraita aina Saksasta asti jo 1800-luvun lopulla. Rautatien rakentaminen muutti entisen kalastajakylän nopeasti suosituksi lomakohteeksi. Mölleen rakennettiin useita hotelleja ja majataloja, joista osa on yhä toiminnassa.
Rautatietä ei enää ole, mutta Mölleen johtava tie on kesäisin ruuhkainen. Muutama kilometri ennen Mölleä on suosittu pysähdyspaikka Krapperupin linna (www.krapperup.se) 1700-luvulta. Sen ympärillä on hyvin hoidettu puutarha kukkaistutuksineen ja vallihautoineen. Linnan kahvilan herkullisia leivoskahveja suorastaan jonotetaan.
Pienen matkaa Möllestä eteenpäin, aivan niemenkärjessä on Kullabergin luonnonsuojelualue. Sinne johtavan tien varrelta ostetaan pääsylippu (40 kruunua). Osa tänne tulijoista tulee pelaamaan golfia upeissa maisemissa, osa haluaa tutustua jyrkkiin rantakalliomaisemiin. Parkkipaikalta jatketaan muutama sata metriä kävellen ylös kallioille. Perillä on infopiste, kahvila ja vessat sekä Kullen-niminen toimiva majakka. Kallioiden päältä avautuu huikeat näköalat kauas merelle.
32. LUNDGRENIN TYTTÖJEN KAHVILA – NAUTISKELIJAN PARATIISI
Kullen-niemimaalla pienestä Skäretin kylästä löytyy kahvila, jollaista on vaikea edes kuvitella olevan olemassa. Lundgrenin tyttöjen (Flickorna Lundgren) punaisen mökin kahvila lienee Ruotsin tunnetuin kahvipaikka. Ruotsin kuningas Gustav VI Adolf ihastui aikoinaan idylliseen kahvilaan siinä määrin, että oli tyttöjen vakiovieras kuolemaansa asti vuoteen 1972. Yhä vieläkin kuninkaan kuva on ripustettuna tuvan seinällä.
Skäretin mökki on 1700-luvun kalastajamökki, jonka tyttöjen isä osti perheensä kesämökiksi vuonna 1927. 1930-luvun lamavuosina perheenjäsenille syntyi ajatus perustaa kahvipaikka, jossa tarjoiltaisiin myös kotona leivottuja herkkuja. Toiminta lähti käytiin vuonna 1939 saavuttaen heti suuren suosion. Jo seuraavana vuonna piti rakentaa erillinen leipomo tuvan viereen. Yhteensä seitsemän tyttöä piti huolta kahvivieraistaan. Nyt on menossa jo kolmas sukupolvi.
Kahvilan maine on kiirinyt kautta Ruotsin. Vieraita saapuu nykyisin jopa bussilasteittain. Kahvilan vieressä sijaitseva parkkipaikka käy ahtaaksi viikonloppuisin. Punainen tuparakennus sijaitsee kauniilla paikalla. Taustalla siintää sininen meri ja tuoksuvat kukat kukkivat. Palvelu on erittäin ystävällistä ja kakunpalat suuria. Aika ajoin kahvilan ovensuuhun kertyy pitkä jono. Huonolla säällä voi istua lasitetussa kasvihuoneessa suihkulähteiden keskellä.
FLICKORNA LUNDGREN
Osoite: Skäret. Seuraa opasteita.
33. SOFIERO – RUOTSIN KAUNEIN PUUTARHA
Helsingborgin pohjoispuolella (5 km) sijaitseva Sofieron linna puistoineen on puutarhaharrastajan unelma. Vaikka ei omistaisikaan viherpeukaloa, on Sofieron kukkaloisto ilo kaikille. Linnan parkkipaikka täyttyy autoista heti aamusta. Tänne tullaan bussilasteittain kaukaakin. Ruotsalaiset ovat innokkaita kukkien ja koristepensaiden ystäviä. Heti puiston portista sisälle tullessa huomaa, että paikka saattaa olla jopa Ruotsin kaunein puutarha. Kukkaloistoa kestää toukokuusta syyskuun puolelle. Pelkästään rhododendroneita on satoja, enemmän kuin missään muualla Ruotsissa.
Sofieron linna rakennettiin 1800-luvun puolessa välissä kruununprinssi Oskar II:n puolisolle Sofialle. Myöhemmin kuningattaren pojanpoika Kustaa Adolf ja hänen vaimonsa Margareta saivat linnan häälahjaksi. Samalla linnassa tehtiin muutostöitä. Tummat värit vaihtuivat ajan hengen mukaan vaaleiksi. Kuninkaan puolison kuoltua Kustaa Adolf avioitui uudestaan. Linnan uusi emäntä Louise nautti suuresti Sofieron asukkaiden suosiosta. Kuningas ja hänen molemmat puolisonsa olivat suuria kukkien ystäviä. Heidän ideansa näkyy yhä edelleen linnan puutarhassa. Kustaa Adolfin intohimona olivat juuri rhododendronit. Nykyisin linna kuuluu Helsingborgin kaupungille.
SOFIERO
Osoite: Sofierovägen 57, Helsingborg.
34. HELSINGBORG – EI OLE PELKKÄ LÄPIKULKUPAIKKA
Helsingborg on monelle suomalaiselle autolomailijalle vain läpikulkupaikka. Lähes taukoamatta kulkevat auto- ja junalautat kuljettavat parissakymmenessä minuutissa Tanskan puolelle Helsingøriin. Juutinrauman kapeimmalla kohdalla sijaitsevassa Helsingborgissa kannattaa kuitenkin pysähtyä, sillä se tarjoaa ympäristöineen muutaman mielenkiintoisen kohteen.
Helsingborg oli sijaintinsa ansiosta vuosisatojen ajan strategisesti tärkeä kaupunki. Vahvasti linnoitettu kaupunki kuului Tanskalle vuoteen 1658, kunnes se Roskilden rauhassa liitettiin Ruotsin kuningaskuntaan. Nyky-Helsingborg on sekoitus uutta ja vanhaa. Satama-alue on aivan kaupungin keskustassa. Ydinkeskustasta löytyy muutama upea historiallinen rakennus, muun muassa uusgoottilainen raatihuone.
Keskustan ulkopuolella on Fredriksdalin ulkoilmamuseo, joka on puutarhaihmiselle kiinnostava kohde. Alue on erittäin hyvin hoidettu kartanomainen miljöö, jossa on nähtävänä hevosia, sikoja, ruusuja, omena- ja päärynäpuita sekä 1800-luvun talonpoikasrakennuksia.
Lähellä Fredriksdalia on koko perheelle suunnattu erittäin mielenkiintoinen trooppinen maailma Tropikariet. Vanhan teollisuusrakennuksen kulahtanut ulkonäkö pettää, sillä sisätiloihin on rakennettu taitavasti lämmin ja kostea sademetsämaailma eläimineen. Alakerrassa on hai-osasto, muissa kerroksissa ovat eri maanosat edustettuina Afrikasta Etelä-Amerikkaan. Osa eläimistä liikkuu täysin vapaana vierailijoiden ympärillä. Onneksi käärmeet ovat lasivitriineissä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Rådhuset, Helsingborg.
FREDRIKSDALIN ULKOILMAMUSEO (Fredriksdals friluftsmuseum)
Osoite: Gisela Trapps väg 1, Helsingborg.
TROPIKARIET
Osoite: Hävertgatan 21, Helsingborg.
35. SÖDERTÄLJE – RUOTSIN PARAS TIEDEKESKUS
Lähellä Tukholmaa, Mälaren-järven ja Itämeren välisellä kannaksella sijaitseva Södertälje on nykyaikainen teollisuuskaupunki. Se tunnetaan muun muassa Scania-merkkisistä kuorma-autoistaan. Södertälje on eräs Ruotsin monikansallisimpia kaupunkeja, sillä asukkaista 40 prosenttia on ulkomaalaisia. Suomalaisten osuus on suuri.
Södertäljen alkuperäinen nimi oli 1600-luvulle asti Tälje. Nimi muutettiin, kun Tukholman pohjoispuolelle oli perustettu Norrtälje-niminen kaupunki. Södertälje jäi kehityksessä pitkään Tukholman varjoon, mutta kanavan valmistuminen vuonna 1819 piristi kaupungin taloutta. Tulipalot ja teollistuminen ovat tuhonneet vanhaa rakennuskantaa. Monet kirkot, kuten Pyhän Ragnhildin kirkko, Turingen kirkko ja Ytterjärnan kirkko, ovat säilyneet. Torekällbergetin ulkomuseossa voi tutustua 200 vuoden takaiseen elämään.
Södertäljen suosituin nähtävyys on Tom Titsin tiedekeskus, joka on eräs Pohjoismaiden tasokkaimmista Heureka-tyyppistä kohteista. Tom Titsin monipuolisuudesta kertoo sen lähes 300 sivuinen esite, jonka jokainen vierailija saa sisääntulon yhteydessä. Vanhan teollisuukiinteistön sisä- ja ulkotiloissa on yli 600 erilaista laitetta ja kohdetta. Itse testaamalla ja kokeilemalla selviää hauskalla tavalla fyskaalisia ilmiöitä, näköharhoja ja luonnonilmiöitä. Täällä voi pyöräillä nuoralla, istua piikkituolissa tai harhailla peililabyrintissa. Tekemistä riittää varmasti koko päiväksi. Tom Titsin tiedekeskuksessa viihtyy koko perhe.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Järnagatan 11, Södertälje.
TOREKÄLLBERGETIN ULKOMUSEO (Torekällbergets friluftsmuseum)
Osoite: Torekällbergets museum, Södertälje.
www.sodertalje.se/torekallberget
TOM TITSIN TIEDEKESKUS (Tom Tits Experiments)
Osoite: Storgatan 33, Södertälje.
36. MARIEFRED – KUSTAA VAASAN KAUPUNKI
Mälaren-järven rannalla sijaitseva Mariefred kuhisee kesällä matkailijoita. Osa saapuu, kuten yli 100 vuotta sitten, höyrylaivalla suoraan Tukholmasta. Mariefred mataline taloineen ja kapeine katuineen henkii menneen ajan tunnelmaa. Kapearaiteinen museorautatie, pikkuputiikit, kahvilat ja ravintolat täydentävät kiireetöntä tunnelmaa. Idyllisyyden kruunaa Gripsholmin linna, kaupungin suosituin nähtävyys.
Kuningas Kustaa Vaasa rakennutti Gripsholmin renessanssilinnan 1500-luvulla. Meren rantaan rakennetun linnan tunnistaa pyöreistä kulmatorneista. Sisätilat on sisustettu näyttävästi. Esillä on muun muassa vanhoja huonekaluja eri vuosisadoilta. Linnassa on myös arvokas Ruotsin valtion kuninkaallisten kuvakokoelma kaikista hallitsijoista nykypäivään asti. Heti aulassa on vastaanottamassa Ruotsin nykyinen kuningas perheineen. Myös linnan näyttävään puutarhaan kannattaa tutustua.
Grafiken Hus on kuninkaallisen tallin tiloissa toimiva taidegalleria, joka on erikoistunut graafiseen nykytaiteeseen. Kesällä Mariefredissa järjestetään erilaisia festivaaleja. Kaupunki tunnetaan jazzkaupunkina. Heinäkuussa järjestetään keskiaikamarkkinat.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Rådhuset, Mariefred.
GRIPSHOLMIN LINNA
Osoite: Gripsholm, Mariefred.
GRAFIKEN HUS
Osoite: Gripsholms Kungsladugård.
37. NYKÖPING – VILKAS TUKHOLMAN SATELLIITTIKAUPUNKI
Iisalmen ystävyyskaupunki Nyköping sijaitsee Itämeren rannalla Nyköpingsån-joen suistossa. Kaupungin sijainti on erinomainen, sillä Tukholma on vain tunnin matkan päässä. Monet Nyköpingin asukkaat käyvät junalla pääkaupungissa töissä. Nyköpingin lentokenttä, Skavstan, on Ruotsin kolmanneksi vilkkain.
Nyköpingin menneisyys on mielenkiintoinen, sillä se oli keskiajalla tärkeä satama- ja kauppapaikka. Kaupungin suojaksi rakennettiin Nyköpingin linna (Nyköpingshus) 1200-luvulla. Se on saanut todistaa monta värikästä tapahtumaan. Eräs niistä oli Ruotsin kuninkaan Birger Maununpojan järjestämät pidot jouluna 1317. Kyseessä oli salajuoni. Kuningas oli kutsunut paikalle myös veljensä Erikin ja Valdemarin. Kostona aikaisemmasta vallankaappausyrityksestä kuningas telkesi veljensä vankityrmään nälkiintymään hengiltä. Myöhemmät kuninkaat, muun muassa Kustaa Vaasa, laajensi linnaa. Se tuhoutui kuitenkin vuoden 1665 tulipalossa. Osa raunioituneen linnan kivistä vietiin Tukholman linnan tarpeisiin.
Nyköpingin linnan kunnostustyöt aloitettiin 1900-luvun alkupuolella. Linnan entisöinti on yhä kesken, vain osa on ehditty konservoida. Ainoa linnan säilynyt osa, Kuninkaantorni, on museona. Linnan tavoin myös itse kaupunki on tuhoutunut useampaan kertaan, muun muassa vuoden 1665 tulipalossa. Sen jälkeen Nyköping rakennettiin uudestaan, jolloin se sai suorakulmaisen asemakaavan. Keskustan kävelykatu pikkukauppoineen on rahoitettu autoliikenteeltä. Kannattaa poiketa myös satamaan, jonka rantavajoissa on viihtyisiä kahviloita.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Rådhuset, Stora Torget, Nyköping.
38. KOLMÅRDEN – ELÄMYKSIÄ KOKO PÄIVÄKSI
Kolmården on Pohjoismaiden suurin eläinpuisto ja eittämä myös laadukkain. Tukholmasta sinne on matkaa 150 kilometriä. E4-tieltä on selkeät opasteet perille asti. Kolmården on laaja ja monipuolinen. Yksi päivä vierähtää täällä helposti. Majoitustakin on tarjolla, jos haluaa viivähtää pidempään.
Kolmårdenin keskeisin osa on safaripuisto, jonka eläimiin tutustutaan omalla autolla omaan tahtiin. Voi myös osallistua lisämaksusta opastetulle bussikierrokselle. Eläimiä, kuten norsuja, sarvikuonoja ja kirahveja, pääsee tarkkailemaan lähietäisyydeltä. Jos raottaa ikkunaa saattaa sisään työntyä strutsin näköinen vierailija makupalan toivossa. Tietyissä reitin kohdissa voi jalkautua silittämään kesyjä eläimiä. Leijoniin ja tiikereihin tutustuessa kannattaa pitää ikkunat visusti kiinni. Jos sarvikuonolauma päättää pysähtyä keskelle tietä, tulee kärsivällisesti odottaa vuoroaan. Jokainen ajaa safaripuistossa omalla vastuullaan.
Kolmårdenissa on myös amerikkalaistyylinen Marine World delfiiniesityksineen. Delfinexpress vuoristorata tarjoaa huiman elämyksen. Gorillasaarella pääsee tutustumaan leikkisään Enzo–
gorillanpentuun. Lasten Kolmårdenissa on Bamsen satumaailma ja Wild Camp -seikkailualue, jossa on Ruotsin pisin liukumäki. Lasten maatilalla pääsee silittämään eläimiä.
KOLMÅRDENIN ELÄINTARHA
Osoite: Norrköpingistä Tukholman suuntaan. Seuraa opasteita E4-tieltä.
39. GÖTAN KANAVA – RUOTSIN VUOSITUHANNEN RAKENNUSTYÖ
Götan kanava mahdollistaa siirtymisen Pohjanmereltä halki Ruotsin Itämereen. Vesiväylän pituus on 614 kilometriä, josta kanavan osuus on 190 kilometriä. Sulkuja on yhteensä 58. Ruotsin suurin järvi Vänern laskee vetensä Göta-jokea pitkin Pohjanmereen. Kanavan avulla pääsee Vänernistä Vätterniin ja sieltä edelleen Itämereen. Korkeuseroa on parhaimmillaan 92 metriä.
Sotilastyövoimalla valmistunut Götan kanava rakennettiin 20 vuotta valmistuen vuonna 1832. Suunnittelutyöstä vastasi ruotsalainen Baltzar von Platen. Kanava ei sovellu suurten laivojen liikennöintiin. Sulkuihin mahtuu pisimmillään 32 metriä pitkä alus, jonka syväys on korkeintaan 2,8 metriä. Götan kanava oli vuosikymmenien ajan tärkeä pienempien rahtilaivojen kulkuväylä. Nykyisin se toimii lähinnä huvialusten kulkureittinä. Purjehduskauden aikana keväästä syksyyn tuhannet veneilijät käyttävät kanavaa. Osa kulkee sen päästä päähän.
Vaikka ei omistaisi omaa venettä, voi kanavan varrella sijaitseviin nähtävyyksiin tutustua esimerkiksi matkustamalla perinteisillä kanavalaivoilla tai pyöräillä kanavan vieressä kulkevaa vanhaa huoltotietä pitkin. Omalla autolla liikkuvat voivat pysähdellä sopivissa paikoissa ja käydä tutustumassa sulkujen toimintaan. Eräs tällainen on Bergin sulut lähellä Linköpingin kaupunkia (kts. kohde 40). Usealla paikkakunnalla on myös kanavan historiasta kertova museo. Kanavan varrella on mahdollista vuokrata veneitä ja kanootteja.
40. LINKÖPING – TUNNETAAN KOMEASTA KATEDRAALISTAAN
Linköping sijaitsee E4-tien varressa Itä-Göötanmaalla Stång-joen varrella. Kaunis Roxen-järvi on lyhyen matkan päässä. Linköpingillä on ollut merkittävä asema Ruotsin historiassa. Hyvän sijaintinsa ansioista, maanteiden ja vesireittien liittymässä, se oli jo varhain tärkeä kauppapaikka. Tuhat vuotta sitten Linköping sai piispanistuimen. Ruotsin ensimmäinen kirkolliskokous pidettiin täällä vuonna 1152. Hengellisen elämän keskeisestä asemasta on yhä todisteena komea tuomiokirkko (www.linkopingsdomkyrka.se), joka on Ruotsin toiseksi suurin katedraali. Kirkossa on kruunattu kaksi Ruotsin kuningastakin.
Monien muiden kaupunkien tavoin Linköping on tuhoutunut tulipaloissa. Se on ollut myös veristen taisteluiden todistajana, muun muassa vuonna 1600 Storatorgetilla mestattiin aatelismiehiä, jotka olivat olleet uskollisia vallasta syöstylle kuninkaalle, Sigismundille. 1800-luvulla alkoi voimakas teollistuminen ja väestönkasvu. Kaupunki sai suorakulmaisen asemakaavan.
Yli sadan tuhannen asukkaan Linköping on kasvustaan huolimatta säilyttänyt miellyttävän ilmapiirin. Tuomiokirkon lisäksi keskustassa on säilynyt paljon vanhaa rakennuskantaa. Stortorget raatihuoneineen ja porvaristaloineen on yhä tallella. Nyt aukio sekä sen lähiympäristö täyttyy kesällä ulkoilmakahviloista. Kaupungin ilmapiiri on rento. Nyköpingissä on hyvä ilmailumuseo (www.sfhm.se), mutta korjaustöiden vuoksi se avataan kesäkuussa 2010.
Lyhyen ajomatkan päässä Roxen-järven länsipäässä on pieni Bergin kylä. Sen läpi kulkee Götan kanava (www.gotakanal.se). Seuraamalla opastetta Slussarna tullaan kanavasulkujen luo. Niitä on portaittain seitsemän peräkkäin.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Storgatan 15, Linköping.
41. VADSTENA – TÄRKEÄ HENGELLISEN ELÄMÄN KESKUS
Vättern-järven itärannalla sijaitseva Vadstena on yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Vadstenan hengellisen elämän perinteet ovat pitkät, sillä siitä tuli uskonelämän keskus jo keskiajalla. Kaupunki kehittyi Pyhän Birgitan perustaman luostarin ympärille 1300-luvulla. Birgittalaisluostarin toiminta kesti vuoteen 1595, kunnes se lakkautettiin. Birgittalaissisaret palasivat takaisin 1960-luvulla.
Vadstenasta tuli Birgitan kuoleman jälkeen tärkeä pyhiinvaelluskohde. Yhä nykyisinkin kaupunkiin saapuu pyhiinvaeltajia lukuisten matkailijoiden tavoin. Vanha luostarirakennus on museona, mutta sen viereen 1400-luvulla rakennettu kirkko (Klosterkyrkan) on aktiivikäytössä. Pelkistetyn kirkon värikäs yksityiskohta on punaisella sametilla koristeltu Pyhän Birgitan pyhäinjäännösarkku. Birgitta on ikuistettu kirkon sisällä moniin veistoksiin ja lasimaalauksiin. Kirkon itäsivulla on kahden ristin keskellä viisi painannetta. Näihin kohtiin pyhiinvaeltajat asettivat sormensa saapusessaan kirkkoon. Se oli merkki perillepääsemisestä.
Vadstena tunnetaan myös kuningas Kustaa Vaasan rakennuttamasta linnasta. Paksut muurit, jämerät puolutustornit ja vedellä täytetty vallihauta oli tarkoitettu torjumaan tanskalaisten mahdollisia hyökkäyksiä. Linna on avoinna yleisölle. Nähtävänä on muuan muassa hääsali, jossa kuningas tanssi häitään puolisonsa Katariinan kanssa. Nykyisin salissa järjestetään teatteriesityksiä ja konsertteja.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Rödtornet, Storgatan, Vadstena.
PYHÄN BIRGITAN LUOSTARI (Sancta Birgitta Klostermuseum)
Osoite. Birgittastiftelsen, Gärsgåden, Vadstena.
VADSTENAN LINNA (Vadstena slott)
Osoite. Vadstena slott, Vadstena.
42. GRÄNNA – TÄÄLLÄ VALMISTETAAN AIDOT POLKAGRIS-KARKIT
Vättern-järven rantaa viistävä E4-tien maisemat ovat täällä parhaimmillaan. Vaikka tieltä avautuu upea näkymä järvelle, kannatta Grännan tai Ödeshögin kohdalla poiketa pois tieltä. Rannan ja moottoritien välissä kulkee turistitie, jota värittävät idylliset peltomaisemat ja pikkukylät.
Gränna on lasten mieleen, sillä täältä tulevat kuuluisat polkagris-karkit. Punaraitaisten piparminttukarkkien valloitus alkoi vuonna 1859, kun Amalie Eriksson sai luvan karkin valmistamiseen. Polkagris-karkkien menetystarina on jatkunut nykypäivään asti. Siitä on tullut eräs Ruotsin suosituimmista matkamuistoista.
Grännassa ei voi olla törmäämättä ruotsalaisten kansalliskarkkiin. Kylää halkovan tien varrella on useita leipomoita, joissa voi nähdä, miten karkit yhä valmistetaan käsityönä. Vuosien kuluessa maku- ja ulkonäkövalikoima on laajentunut, mutta aito polkagris on aina punavalkoraidallinen, tangonmuotoinen sokerimakeinen.
Grännan museossa kerrotaan paikallisesta tutkimusmatkailijasta Salomon August Andréesta. Hän yritti päästä kuumailmapallollaan Pohjoisnavalle vuonna 1897. Andrée kuitenkin katosi matkallaan. Vasta 33 vuotta myöhemmin napa-alueelta löydettiin retkikunnan tavaroita. Niiden pohjalta rakennettiin Grännan museoon mielenkiintoinen näyttely.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Brahegatan 38-40, Gränna.
GRÄNNAN MUSEO
Osoite: Brahegatan 38-40, Gränna.
43. JÖNKÖPING – TULITIKKUTEHTAAN VARJOSSA
Vättern-järven eteläpäässä sijaitseva Jönköping on saanut lisänimen Tuulten kaupunki, sillä puhuri pääsee puhaltamaan järveltä lähes esteettä. Kauniina kesäpäivänä kaupunkilaiset suuntaavat uimarannalle. Harvalla kaupungilla on tarjottavana kilometrejä pitkä hiekkaranta keskellä kaupunkia.
Jönköpingistä tuli kaupunki jo 1200-luvulla. Vaasa kuninkaiden aikana kaupunki linnoitettiin, mutta sen sotilaallinen merkitys vähentyi myöhemmin ja linnoitusjärjestelmät rappeutuivat. 1800-luvulla alkoi Jönköpingin uusi nousu teollistumisen seurauksena. Götan kanavan valmistuminen piristi monien muiden kaupunkien tavoin myös Jönköpingin talouselämää.
Jönköping tunnetaan tulitikuistaan. Suureksi yhtiöksi paisuneesta tulitikkutehtaasta tuli maailmankuulu. Näistä ajoista on muistona harvinainen tulitikkumuseo, joka sijaitsee vanhassa tehtaan puurakenteisessa toimistorakennuksessa. Etukäteen on vaikea kuvitella, että tulitikuista saa mielenkiintoisen museon. Jönköpingin tulitikkumuseo on kuitenkin toteutettu havainnollisesti. Lapsille on oma osasto. Täältä voi ostaa myös vanhantyylisillä etiketeillä koristeltuja tulitikkurasioita.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Resecentrum, Järnvägsstationen (rautatieasema), Jönköping.
TULITIKKUMUSEO (Tändsticksmuseum)
Osoite: Tändsticksgränd 27, Jönköping.
44. EKSJÖ – HYVIN SÄILYNYT PUUTALOKAUPUNKI
Eksjön 17 000 asukkaan puutalokaupunki sijaitsee Smoolandin sydämessä metsien ja järvien keskellä. Vaikka kaupunki ei ehkä osu matkareitin varrelle, kannattaa harkita sinne poikkeamista. Kansainvälisestikin palkittu Eksjö on epäilemättä Ruotsin viehättävimpiä kaupunkeja.
Eksjö paloi ensimmäisen kerran Ruotsin ja Tanskan seitsenvuotisen sodan seurauksena 1500-luvulla. Kuninkaan määräyksestä kaupunki rakennettiin uudestaan. Tällä kertaa uusi kaupunki nousi Eksjö-joen länsipuolelle nykyiselle paikalleen. 1600-luvulla Eksjö merkitys kasvoi, kun siitä tehtiin varuskuntakaupunki, jota se on vielä nykyisinkin. Toinen suuri tulipalo koettiin vuonna 1856, jolloin kaupungin eteläinen osa tuhoutui pahoin. Pohjoinen osa sen sijaan säästyi tuholta.
Nykyinen Eksjön pikkukaupunki tunnetaan parhaiten hyvin säilyneestä vuosisatoja vanhasta puutaloarkkitehtuuristaan. Vanhankaupungin puutalojen omistajat ovat ylpeitä rakennuksistaan, ja siksi talot on peruskorjattu ja maalattu pieniä yksityiskohtia myöten. Kannattaa kurkata myös talojen sisäpihoille. Vaikka alue on erikoissuojeluksessa, eletään vanhankaupungin asunnoissa normaalia elämää nykyajan mukavuuksin. Autoja vain ei näy lähelläkään. Eksjö sopii mainiosti lomamatkan yöpymispaikaksi.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Norra Storgatan 29, Eksjö.
45. HIGH CHAPPARAL – AITOA VILLEN LÄNNEN TUNNELMAA
On harhaluulo kuvitella, että tietokoneajan lapsia eivät Tex Willerit ja Cit Carsonit kiinnosta. Hillerstorpissa sijaitsevassa High Chapparralissa Villin lännen meininki herää henkiin. Tunnelma tarttuu aikuisiinkin. Jos haluaan kieltää lapsilta pyssyleikit, on se täällä mahdotonta. Nallipyssyjen sakea katku ja paukut täyttävät ilman. Lapset leikkivät niitä samoja leikkejä, mitä heidän vanhempansa aikoinaan.
High Chapparalin Villin lännen teema on on toiminut jo yli 40 vuotta. Vuosien varrella alue on laajentunut ja monipuolistunut. Syrjäisestä sijainnista huolimatta iso parkkipaikka alkaa täyttyä jo heti aamusta. Sisäänkäynnin jälkeen moni suunnistaa Childrenstoreen ostoksille. Myytävänä on kaikkea mahdollista nallipyssyistä cowboyn täysvarustukseen. Kauppa käy kuin siimaa. Lännen kylän kujilla kulkevat aikuisetkin stetsonit päässä.
High Chapparal on tehty hyvin aidontuntuiseksi. Höyryveturi puuskuttaa asemalta toiselle, hevosvakkurit kulkevat ja pankkiryöstäjät pakenevat seriffiä. Lännen kylän ravintolat tarjoavat murkinaan nälkäisille. Kokonaisuuden täydentää huvipuiston läheisyydessä sijaitseva leirintäalue, jossa on lännen tyyliin rakennettuja mökkejä. High Chapparalin vieressä on huvipuiston perustajan Big Bengtin museo, jonne on koottu laaja kokoelma keräilyesineitä eri puolilta maailmaa.
HIGH CHAPPARAL
Osoite: High Chapparal, Hillerstorp. Seuraa opasteita.
46. LINNÉN SYNTYMÄKOTI – NÄIN ELETTIIN MAASEUDULLA 1700-LUVULLA
Kuuluisa ruotsalainen tiedemies Carl von Linné (alunperin Carolus Linnaeus) tunnetaan luonnontieteilijänä, joka loi perustan kasvin ja eläinten nimistölle ja luokittelulle, taksonomialle. Häneen liittyy sanonta ”Luoja loi, mutta Linné järjesteli”. Linné opiskeli ensin teologiaa, mutta siirtyi pian lääketieteen pariin. Opinnot alkoivat Lundin yliopistossa ja saivat päätöksensä Alankomaissa vuonna 1753.
Linné matkusti elämänsä aikana paljon tutkien luontoa. Hän jatkoi kasvien keräämistä ja luonnon tarkkailua muiden tehtäviensä ohella koko elämänsä ajan. Linné vieraili lähes kaikkialla Ruotsissa ja kirjoitti muistiin näkemäänsä. Matkojen perusteella Ruotsissa on useita paikkoja, joissa voi seurata hänen jalanjälkiään. Yksi tärkeimmistä paikoista on lähellä Älmhultia sijaitseva Carl von Linnén syntymäkoti Råshult. Hän syntyi täällä vuonna 1707.
Linnén isä Nils oli innokas puutarhuri ja kasvien kerääjä. Pojan kiinnostus luonnontieteitä kohtaan on peräisin jo kotoa. Vaikka Linnén alkuperäinen kotitalo tuhoutui tulipalossa, on pihapiirissä säilynyt paljon vanhaa. Råshult antaa hyvän kuvan, millaista oli maatilan elämä Etelä-Ruotsissa 1700-luvulla. Maata viljellään ja kotieläimiä hoidetaan edelleen perinteisin menetelmin. Yrttitarha kukoistaa kuin konsanaan Linnén aikana. Råshultin lähiympäristöön on merkitty reittejä, joita seuraamalla voi tehdä aikamatkan menneisyyteen.
LINNÉN SYNTYMÄKOTI (Linnés Råshult)
Osoite: Råshult.
47. SKÅNES DJURPARK – POHJOLAN VILLEJÄ JA KESYJÄ ELÄIMIÄ
Höörin pohjoispuolella (3 km) sijaitseva Skånes Djurpark mainostaa itseään maailman suurimpana pohjoisen alueen erikoistuneena eläintarhana. Yli sadan hehtaarin alueella on 80 eläinlajia. Lähes kaikki Pohjolan eläinlajit on edustettuina. Osa eläimistä on villieläimiä, osa kesyjä. Skånes Djurparkissa toimitaan eläinten ehdoilla, sillä ne saavat asustaa mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä. Siksi joidenkin eläimien näkemiseen tarvitaan riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Monet villieläimet haluavat olla mielellään piilossa. Paras tarkkailuhetki on niiden ruokailuaika.
Lasten eläinpuistossa pääsee eläimiä silittämään, jopa ottamaan syliin. Lampaat, vuohet, ponit, pikkupossut ja kanit ovat lasten suosikkeja. Kesällä on käytössä 70 metriä pitkä vesiliukumäki. Lapsille on myös useita leikkipaikkoja.
Skånes Djurpark on eräs Etelä-Ruotsin suosituimmista nähtävyyksistä. Täällä käy vuosittain yli
200 000 vierailijaa. Korkeahkolle pääsylipulle saa vastinetta, kun varaa aikaa riittävästi. Monet ottavat mukaan eväät ja termospullot. Piknikpaikkoja on useita. Alue on laaja, mutta kohteelta toiselle kulkevat tiet on asfaltoituja. Lastenrattaat kannattaa ottaa mukaan pitkien välimatkojen vuoksi.
SKÅNES DJURPARK
Osoite: Höörin pohjoispuolella. Seuraa opasteita.
48. LUND – POHJOLAN VANHIN ROMAANINEN KIRKKO
Lund on Ruotsin vanhimpia kaupunkeja, vaikka se alun perin kehittyi Tanskan vallan aikana. Vasta vuonna 1658 Roskilden rauhassa se liitettiin Ruotsiin. Lundilla on loistelias menneisyys. Tänne perustettiin ensin piispanistuin vuonna 1020 ja myöhemmin, vuonna 1103, arkkipiispanistuin. Lund oli pitkään Pohjolan tärkein hengellisen elämän keskus. Tästä muistona on Lundin tuomiokirkko, jota pidetään Pohjoismaiden hienoimpana romaanisena kirkkorakennuksena. Tuomiokirkon lisäksi kaupungissa oli 27 muuta kirkkoa ja useita luostareita.
Uskonpuhdistuksen ja Ruotsiin liittymisen myötä Lund alkoi menettää merkitystään. Luostareita lakkautettiin ja kirkkojen kunto laiminlyötiin. Vuonna 1666 perustetun yliopiston (www.lu.se) myötä Lundin merkitys alkoi kasvaa. Regia Academica Carolinan uusklassistinen päärakennus on vuodelta 1882. Yliopistoaukion etelälaidalla sijaitseva Kungshuset toimi siihen asti yliopiston päärakennuksena.
Tuomiokirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1080 ja valmistui lopullisesti vasta 1200-luvulla. 1800-luvulla kirkossa tehtiin laajoja muutostöitä. Uudelleen rakennetut tornit kohoavat 55 metrin korkeuteen. Kirkon mielenkiintoisimmat yksityiskohdat ovat saarnastuoli 1500-luvun lopulta ja pääsisäänkäynnin vieressä oleva kuuluisa astronominen kello (Horologium mirabile Lundense) vuodelta 1424.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Kyrkogatan 11, Lund.
LUNDIN TUOMIOKIRKKO
Osoite: Kyrkogatan 6, Lund.
49. MALMÖ – RUOTSIN KANSAINVÄLISIN KAUPUNKI
Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö on Ruotsin kansainvälisin kaupunki. Ilmapiiri on aina ollut täällä erilainen kuin muualla Ruotsilla. Osittain se johtuu kaupungin historiasta, sillä aina vuoteen 1658 asti Malmö oli tanskalainen kaupunki. Nyky-Malmössä asuu liki 200 eri kansallisuutta. Täällä puhutaan lähes 100 eri kieltä. Kansainvälisyys näkyy Malmön eri maiden kahviloiden ja ravintoloiden laajana kirjona.
Toisen maailmansodan jälkeen Malmö lähti rajuun kasvuun. Talouskehitys päättyi äkisti 1990-luvun lamavuosina. Savupiipputeollisuus sai väistyä. Nykyisin Malmö suuntautuu enemmän kulttuuriin ja opetukseen. Uudesta kehityksestä kertovat kaupungin siluettiin ilmestyneet modernit rakennukset. Espanjalaisen arkkitehdin Santiago Calatravan suunnittelema 190 metriä korkea kiemurainen torni Turning Torso on todellinen katseenvangitsija. Nykykehityksen takeena on myös uusi Juutinrauman silta, joka yhdistää Kööpenhaminan talousalueen yhteen Malmön kanssa.
Laajentumisesta huolimatta Malmön vanha keskusta on hyvin säilynyt. Ydinkeskusta sijoittuu Stortorgetin, Lilla Torgetin ja Gustav Adolfin sekä Davidhallin torien rajoittamalle alueelle. Keskustassa liikutaan jalan autoilta suljetuilla kävelykaduilla. Pikkuliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita on vieri vieressä. Kesä saapuu Etelä-Ruotsin varhain. Jo aikaisin keväällä katukahvilat täyttyvät joka ilta.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Centralstationen, Malmö.
50. JUUTINRAUMAN SILTA – YHDISTÄÄ KAKSI KAUPUNKIA
Vaikka ei aikoisi ylittää maksullista Juutinrauman siltaa (Öresundsbron) Ruotsista Tanskaan, kannattaa sitä käydä ihailemassa ajamalla Malmön Ribersborgin rannalle. Sieltä avautuu esteetön näkymä Tanskan puolelle asti. Juutinrauman sillan pituus on 7 845 metriä ja jänneväli on lähes puolikilometriä. Tornit yltävät 204 metrin korkeuteen. Sillan ylemmällä kannella kulkee nelikaistainen moottoritie E20 ja alemmalla tasolla kaksiraiteinen rautatie. Kahden maan yhdistävän rakennelman kokonaispituus tunneliosuuksineen on 16 kilometriä. Tanskan puolella on neljän kilometrin pituinen tunneli, jossa moottoritie ja junarata kulkevat samalla tasolla. Keskellä salmea on tekosaari, jossa tunneliosuus päättyy. Täällä moottoritie ja junarata siirtyvät eri tasoille.
Sillan taloudellinen merkitys on suuri, sillä se yhdistää kaksi suurta metropolialuetta toisiinsa, Kööpenhaminan ja Malmön. Silta avattiin vuonna 2000. Sen jälkeen on voinut parissakymmenessä minuutissa siirtyä maasta toiseen. Sillan käyttö on maksullista. Alkuaikoina korkeiden siltamaksujen vuoksi monet käyttivät perinteistä tapaa ylittää Juutinrauma autolautalla Helsingborgista Helsingøriin. Nykyisin liikenne sillalla on vilkastunut. Etenkin perjantaisin viikonlopun alkaessa sillalla on ruuhkaa.
Juutinrauman siltamaksu on nykyisin samaa suuruusluokkaa kuin lauttayhteyksillä. Hinta määräytyy kulkuneuvon kokoluokan mukaan. Normaali kokoinen (alle 6 m) henkilöauto maksaa 38 euroa ja moottoripyörä 21 euroa. Maksuvälineeksi käy käteinen tai luottokortti.
51. SÖDERKÖPING – RUOTSIN SUOSITUIN JÄÄTELÖRAVINTOLA
Söderköpingin pikkukaupunki sijaitsee E22-tien varrella Norrköpingistä etelään. Kuuluisa Keski-Ruotsin halki rakennettu Götan kanava (kts. kohde 39) päättyy tänne. Avomerelle on kuitenkin vielä matkaa, sillä maankohoamisen myötä Söderköping on siirtynyt kauas sisämaahan.
Söderköping on eräs Ruotsin vanhimmista kaupungeista. Sen ympäristöstä on arkeologisissa kaivauksissa löydetty runsaasti esineistöä. Niiden perusteella on voitu osoittaa, että Söderköping on ollut tärkeä kauppapaikka jo 400-luvulla. Fransiskaaniluostari perustettiin 1200-luvulla. Söderköping oli valtakunnan politiikan polttopisteessä 1500-luvulla, kun täällä järjestettiin monet valtiopäivät.
Keskiaikaisesta Söderköpingistä on jäljellä keskustan asemakaava ja muutama kirkko. Rauhallisen keskustan matalat rakennukset ovat osittain 1800-luvulta. Kesällä matkailijat suuntaavat kohti vilkasta kanavasatamaa. Rannalla on myyntikojuja vieri vieressä. Kahvilat täyttyvät kesävieraista. Vierasvenesatama pursuaa huviveneitä, jotka kulkevat kanavan suluilta toiselle. Söderköpingin erikoisuus on satamassa sijaitseva Ruotsin suurin jäätelöravintola Smultronstället. Ravintolan suosio on niin suuri, että hovimestari ohjaa asiakkaat pöytiin. Kun näkee ravintolan jäätelöannosten koon, ymmärtää paikan suosion. Kesällä voi hypätä Tuffe-junan kyytiin ja lähteä kaupunkikierrokselle.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Margaretagatan 19, Söderköping.
52. VIMMERBY – TUTUT SATUHAHMOT ELÄVINÄ
Smoolandin suosituin perhekohde lienee Astrid Lindgrenin synnyinkaupunki Vimmerby, jonka tunnelmallisessa miljöössä seikkailevat ruotsalaiskirjailijan kuuluisat satuhahmot. Täällä sijaitsee koko perheen teemapuisto Astrid Lindgrenin maailma. Peppi Pitkätossussa ja Vaahteramäen Eemelissä on taianomaista vetovoimaa, joka tehoaa parhaiten kaikkiin alle teini-ikäisiin ja heidän vanhempiinsa. Isolle alueelle on sijoitettu väljästi kaikki kirjoista ja televisiosta tutut satuhahmot.
Puisto on jaettu kymmeneen teema-alueeseen, jotka liittyvät tutuille lastenkirjojen hahmoille. Täällä voi vierailla Pepin Huvikummussa tai Eemelin Kissankulmassa. Päivittäin esitetään näytelmiä Astrid Lindgrenin kirjoista. Vaikka tarinat ovat ruotsinkielisiä, ovat juonet tuttuja kaikille satukirjoja lukeneille. Tuttuja hahmoja, kuten Katto Kassinen tai Ronja Ryövärintytär, saattaa milloin tahansa kävellä vastaan.
Astrid Lindgren asui suuren osan elämästään Tukholmassa, mutta hänet on haudattu Vimmerbyhyn. Kylän laidalla sijaitsevan kirjailijan kotitalon (Astrid Lindgrens Näs) yhteyteen on rakennettu näyttely, joka esittelee Astrid Lindgrenin elämäntyötä. Täällä on myös mahdollista vierailla kirjailijan synnyintalossa. Pitkän elämänsä aikana Astrid kirjoitti lähes puolen sataa satukirjaa, useita kuvakirjoja sekä näytelmiä. Lastenkirjoja on myyty yli 100 miljoonaa ja hänen teoksiaan on käännetty 80 eri kielelle. Lisätiedot www.astridlindgrensnas.se, www.astridlindgren.se.
ASTRID LINDGRENIN MAAILMA (Astrid Lindgrens Värld)
Osoite: Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby.
53. GLASRIKET – SMOOLANTI ON LASIN VALTAKUNTAA
Kalmarin ja Växjön kaupunkien väliselle alueelle mahtuu 15 lasitehdasta ja -pajaa. Tätä Smoolannin aluetta kutsutaan nimellä Glasriket, Lasin valtakunta. Vanhoissa lasipajoissa on mahdollista nähdä, miten hehkuvasta massasta muovautuu valmiita esineitä. Taitavat lasimestarit työskentelevät vanhoja käsityöperinteitä vaalien.
Ruotsin ensimmäiset lasitehtaat perustettiin jo 1500-luvulla. Siihen aikaan lasitavara oli ylellisyyttä. Ikkuna- ja juomalaseja valmistettiin vain kuninkaan hoviin ja aatelisille. 1800-luvulla lasiteollisuus alkoi kasvaa. Smoolannin runsaat metsävarat tarjosivat puutavaraa uunien lämmittämiseen. Alueen järvistä saatiin lasimassan valmistamiseen tarvittavaa hiekkaa. Lasiteollisuudesta tuli maaseudulle tärkeä työllistäjä.
Galsriketin lasipuhaltamoiden yhteydessä on myymälä, usein myös museo ja näyttelytila. Glasriket Pass on alennuskortti (95 SEK), joka oikeuttaa ilmaisiin opastuskierroksiin Lasin valtakunnan lasiruukkeihin. Kortilla saa myös alennuksia myymälöissä ja ruokailusta.
Muutamissa ruukkipaikoissa on mahdollista siirtyä ajassa taaksepäin hyttisillin myötä. Kyseessä on vanha 1700-luvun perinne. Lasipajoissa nautitaan pitkien pöytien ääressä tunnelmallinen illallinen vanhoja perinteitä noudattaen. Aikoinaan kylän asukkaat kokoontuivat iltaisin lasipajojen uunien lämpöön turisemaan tuttujen kanssa päivän tapahtumista. Samalla syötiin maittava illallinen. Siihen kuuluu perunoita, makkaroita, pekonia ja tietysti silliä. Jälkiruuaksi tarjotaan juustokakkua. Tuhti ateria huuhdotaan alas oluella ja snapseilla. Illan ohjelmaan kuuluu ruotsalaiseen tapaan yhteislaulua. Hyttisilli-illallisia tarjotaan muun muassa Kostan, Bergdalan, Lindshammarin, Måleråsin, Orreforsin ja Sandvikin lasipuhaltamoissa.
54. KALMAR – MERIMIEHIÄ JA KESKIAJAN TUNNELMAA
Tanska ja Ruotsi kiistelivät vuosisatojen ajan keskiaikaisesta Kalmarista, yhdestä Itämeren rikkaimmasta ja vanhimmasta kaupungista. Se sijaitsi vahvan kehämuurin sisällä, Kalmarin linnan suojassa. Muuri on purettu aikoja sitten, mutta alkuperäisen 1100-luvun linnan päälle rakennettiin myöhemmin uusi. Täällä perustettiin Kalmarin unioni vuonna 1397 Tanskan kuningattaren Margaretan johdolla. Sen mukaan jäsenmailla, Tanskalla, Ruotsilla ja Norjalla, oli yhteinen kuningas, mutta niillä oli omat lait.
Kalmarin unioni pysyi voimissaan vuoteen 1412, jolloin kuningatar Margareta kuoli. Lopullisesti jäsenmaiden välinen liitto lakkautettiin vuonna 1520, kun Tanskan kuningas Kristian II teloitutti korkea-arvoisia ruotsalaisia virkamiehiä. Ruotsin kuninkaaksi nousi Kustaa Vaasa. Hänen poikansa Eerik IV ja Juhana III vahvistivat Kalmarin linnoitusta. Kaupunki sai uuden suorakulmaisen asemakaavan Nicodemus Tessin vanhemman suunnitelmien mukaan. ”Uusi kaupunki” siirrettiin Kvarnholmenin saarelle. Taloudellinen kehitys alkoi 1800-luvun lopulla rautatien rakentamisen myötä.
Kalmarin linna on avoinna yleisölle. Vain pieni osa keskiaikaisesta linnasta on säilynyt. Nykyinen ulkomuoto on Kustaa Vaasan ja hänen poikiensa ajalta. Linnan strategisen merkityksen vähentyessä se pääsi huonoon kuntoon. Entisöinti saatiin valmiiksi juuri ennen toista maailmansotaa.
Kalmarin kupeessa on matkailukohde koko perheelle, Salvestadenin keskiaikakylä (www.salvestaden.se). Puupaalujen suojassa on jännittävä vuosisatoja vanha miljöö, jonka värikkäistä esityksistä ja taidonnäytteistä vastaavat keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet näyttelijät. Myös yleisö pääsee kokeilemaan taitojaan esimerkiksi miekkailussa ja jousiammunnassa.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Ölandskajen 9, Gästhamnen, Kalmar.
KALMARIN LINNA
Osoite: Kungsgatan 1, Kalmar.
55. ÖÖLANNIN SILTA – AIKOINAAN EUROOPAN PISIN SILTA
Ruotsin toiseksi suurimmalle saarelle on yli kolmenkymmenen vuoden ajan päässyt vaivattomasti pitkää Öölannin siltaa (Ölandsbron) pitkin. Mantereen puolella sijaitsevasta Kalmarin keskustasta on selkeä viitoitus sillalle.
Kalmarinsalmen ylittävä Ölandsbron valmistui vuonna 1972. Sen tarkoituksena oli auttaa saaren ihmisten arkipäivän elämää mahdollistamalla hyvät liikenneyhteydet mantereelle. Ennen sillan rakentamista Öölannin väkeä oli muuttanut saarelta pois jo vuosikymmenien ajan. Silta ei kuitenkaan pysäyttänyt väestöpakoa, mutta sen avulla Öölannin suosio ruotsalaisten lomakohteena kasvoi suuresti.
Saarella asuu vakituisesti hieman yli 20 000 asukasta, mutta kesävieraiden ansiosta määrä moninkertaistuu. Monilla saarelta muuttaneelta öölantilaisella on nyt oma kesäviettopaikka kotiseudullaan. Lisääntyneen turismin myötä saarelle on perustettu huvipuisto ja eläintarha. Golfkenttiä on useita. Öölannin saaren tärkein anti on kuitenkin alkuperäinen luonto ja kiireettömyys. Luonnosta ja rauhallisuudesta pääsee nauttimaan parhaiten keväällä ja syksyllä.
Öölannin silta on noin kuusi kilometriä pitkä, kolmetoista metriä leveä. Sen korkein kohta yltää 42 metrin korkeuteen. Sillan ylitys on ilmainen. Valmistuessaan se oli Euroopan pisin silta aina vuoteen 1998 asti. Lissabonin Vasco da Gama -silta (17 km) on nykyisin maanosamme pisin silta.
56. ÖÖLANNIN ELÄIN- JA HUVIPUISTO – TASOKAS PERHEKOHDE
Vaikka Öölannissa luonto on matkailijalle tärkein, on tänne perustettu myös lapsiperheille suunnattuja aktiviteetteja. Upeiden hiekkarantojen lisäksi lapset viihtyvät vuonna 1974 perustetussa Öölannin eläin- ja huvipuistossa. Se sijaitsee heti mantereelta tulevan sillan jälkeen Öölannin puolella. Opasteet Djurpark johdattavat perille.
Ölands Djur & Nöjespark on tasokas yhdistelmä eläintarhaa ja huvipuistoa. Yhdellä lipulla puiston kaikki laitteet ja kohteet ovat vapaasti käytettävissä. Syrjäisestä sijainnista huolimatta tänne tullaan kaukaakin, koska huvipuisto on eräs Ruotsin parhaimmista. Jo puiston autoja täynnä oleva iso parkkipaikka kertoo paikan suosiosta. Öölannin eläin- ja huvipuiston valttina on sen monipuolisuus. Täällä käy vuosittain 350 000 vierailijaa.
Eläimiä on 160 eri lajia kaikkialta maailmasta. Täällä voi nähdä harvinaisia Siperian tiikereitä, leijonia, seeproja, hyeenoja ym. Apinoille on varattu oma alue. Lasten eläintarhassa kesyjä eläimiä pääsee silittämään, jopa ottamaan syliin. Perinteisiä huvipuistonlaitteita on karuselleista vuoristoratoihin. Ne tarjoavat elämyksiä myös kovasta vauhdista pitäville. Lämpimänä päivänä voi nauttia vesiliukumäistä. Sen jälkeen voi siirtyä seuraamaan sisätiloihin sirkusesityksiä. Myös majoitusta on tarjolla.
ÖÖLANNIN ELÄIN- JA HUVIPUISTO (Ölands Djur & Nöjespark)
Osoite: Djurparksvägen, Färjestaden, Öölanti.
57. BORGHOLM – KUULUISA KAUNIISTA LINNANRAUNIOISTA
Öölannin länsirannalla sijaitseva Borgholm on saaren ainoa kaupunki. Virallisesti se perustettiin vasta vuonna 1816, mutta hyvän satamapaikkansa ansiosta se on ollut jo vuosisatojen ajan tärkeä kauppapaikka. 1800-luvulta on peräisin kaupungin suorakulmainen asemaakaava ja tyypilliset porvaristalot korkeine kellarikerroksineen.
Borgholmin linnaa ei voi olla huomaamatta. Se oli keskiajalla eräs Pohjoismaiden suurimmista linnoista. Alkuperäisestä rakennuksesta on vain osia jäljellä. Nykyinen linna on peräisin 1500- ja 1600-luvuilta. Kuningas Juhana III:n aloitteesta paikalle nousi suuri nelikulmainen linnoitus, jonka kulmissa on pyörötornit. Vahvasti linnoitettu rakennus kärsi suuresti Kalmarin sodassa 1600-luvun alussa. Kuningas Kaarle IX Kustaa päätti aloittaa isot muutostyöt vuonna 1650. Kuuluisa arkkitehti Nicodemus Tessin suunnitteli uudistukset. Tarkoituksena oli tehdä Borgholmin linnasta komea barokkipalatsi.
Muutostöitä ei koskaan saatu valmiiksi, sillä linna tuhoutui pahoin vuoden 1806 tulipalossa. Rakennuksesta on vielä nykyäänkin jäljellä vain rauniot, jotka toimivat suosittuna turistikohteena. Linnaa mainostetaan Pohjoismaiden kauneimpana rauniona. Kesällä linnassa järjestetään musiikkijuhlia. Lähellä sijaitsee Ruotsin kuninkaan yleisölle avoinna oleva kesäpaikka Solliden.
BORGHOLMIN LINNA (Borgholms Slott)
Osoite: Borgholms Slott, Borgholm.
58. SOLLIDEN – KUNINKAALLINEN LOMANVIETTOPAIKKA
Ruotsin kuninkaallinen perhe viettää kesää Öölannin aurinkoisen saaren ”Kultarannassaan”, Sollidenissa. Palatsin ympärillä oleva puistoalue on avoinna myös yleisölle. Se ei kuitenkaan kuningasta häiritse, sillä hänen ollessaan paikalla, alue suljetaan ulkopuolisilta.
Italialaistyylinen palatsi rakennettiin 100 vuotta sitten nykyisen kuninkaan isoäidin, kuningatar Viktorian aloitteesta. Palatsin arkkitehti oli Torben Grut, joka suunnitteli myös Tukholman olympiastadionin. Kun vuonna 1950 kuningas Kustaa V kuoli, peri Kaarle Kustaa palatsin puistoineen.
Kaarle Kustaan ja Silvian silmäterä on upeassa kunnossa. Rikkaruohot kitketään päivittäin. Sievien kukkaistutusten lomassa on kipsi- ja pronssipatsaita, varjoisia polkuja ja penkkejä levähtämistä varten. Puiston portin pielessä on paviljonki, jonka sisällä on kuningasperheestä kertova näyttely. Samassa yhteydessä myydään myös pääsylippuja puiston puolelle. Opaskartan avulla voi jokainen kulkea puiston käytäviä omaan tahtiinsa.
Puisto on jaettu eri tyyppisiin osiin. Aivan palatsin sivustalla on italialaistyylinen puisto sypressipuineen ja antiikkikaivoineen. Englantilaisen puiston kautta päästään hollantilaiseen puistoon, jonka Alankomaiden kuningatar Wilhelmina lahjoitti vuonna 1926. Sadat perennat ja ruusut kukkivat ruotsalaisen kuvanveistäjä J. N. Byströmin patsaiden ympärillä. Ruotsin parlamentti lahjoitti kuninkaalle hänen 40-vuotispäivänään viehättävän vesiputouksen koristamaan palatsin takapihaa.
Puistokierroksen jälkeen voi poiketa kahville tai jäätelölle pihamaalla sijaitsevaan murattien peittämään mökkiin, joka oli aikoinaan erään torpparin ja hänen seitsenlapsisen perheen koti.
SOLLIDEN
Osoite: Solliden sijaitsee 25 km pohjoiseen Öölannin sillalta, Borgholmin kaupungin eteläpuolella.
59. BÖDA – ÖÖLANNIN PARHAIMMAT UIMARANNAT
Ruotsin toiseksi suurin saari Öölanti on 140 kilometriä pitkä ja leveydeltään enintään 16 kilometriä. Pitkulaisen kalkkikivisaaren maisemat ovat tasaisia. Saaren korkein kohta on vain 55 metriä. Laakean tasankosaaren länsirannat ovat paikoin jyrkkärinteisiä. Auringonpaahteiset sileäksi hioutuneet kivet lämmittävät mukavasti jalkojen alla. Lähes joka askeleella voi rantakivistä löytää jälkiä muinaisista fossiileista. Saaren itäosassa maisema viettää tasaisesti kohti merta. Pohjoisosissa on hiekkaisia lahtia ja useita lapsiystävällisiä uimarantoja.
Öölanti tunnetaan tuulimyllyistään. Parista tuhannesta tuulimyllystä on yhä jäljellä 400. Niitä väitetään olevan Öölannissa enemmän kuin Alankomaissa. Saaren länsirannalla Sandvikenissä, 30 kilometriä Borgholmista pohjoiseen, tuulimyllyjä on useita yhtenä ryppäänä.
Öölannin pohjoisosassa Bödasta löytyy parhaimmat uimarannat. Bödabukten-lahden rannalla on 20 kilometriä pitkä hiekkaranta. Öölannissa on useammin aurinkoisia päiviä kuin mantereella. Länsi- ja lounaistuulten tuomat sateet eivät yleensä yllä tänne asti. Bödaan onkin kehittynyt todellinen lomaparatiisi. Luonnonrannat ovat ensiluokkaisia ja vesi on puhdasta.
Böda Sand on Ruotsin suurin leirintäalue. Tilaa on yli tuhannelle vierailijalle. Heitä varten on muun muassa 125 mökkiä. Böda Sand -Campingin omistaja on Barkevallin perhe. Heidän johdollaan leirintäalueen toimintaa on laajennettu vuodesta 1994 lähtien. Alueelta löytyy esimerkiksi ravintoloita, kauppoja, leipomo, kampaamo ja 9-reikäinen golfkenttä. Leirintäalue on avoinna toukokuusta syksyyn. Tarkemmat tiedot löytyvät Böda Sandin internet-sivuilta www.bodasand.se.
60. SUURI ALVARI – EUROOPAN SUURIN NUMMIMAISEMA
Pohjois-Euroopan laaja kalkkikiviperustalla oleva tasainen nummimaisema ulottuu Pohjois-Virosta Gotlannin ja Öölannin yli mantereen puolelle Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan. Ohuen moreenikerroksen ansiosta maisema on lähes puuton ja niukkakasvuinen. Kalkkikivikerroksen päällä on vain muutama senttimetri humusta, toisinaan maaperä on lähes paljas.
Neljäsosa Öölannin pinta-alasta on nummimaista laidunaluetta, alvaria. Saaren eteläosassa sijaitseva 260 neliökilometrin suuruinen luonnonsuojelualue kuuluu Unescon maailmaperintökohteisiin. Suuren Alvarin (Stora Alvaret) pituus on 40 kilometriä ja leveys 10 kilometriä.
Kalkkipitoisuuden ansiosta Öölannin maaperän pH on korkea. Tämä mahdollistaa monien emäksiseen maaperään erikoistuneiden vaateliaiden kasvien menestymisen. Öölanti tunnetaankin useita harvinaisista kasveistaan, kuten orkidea- ja kämmekkäkasveista. Alkukesästä alvarin karu, puuton nummi kukkii kirkkaissa väreissä. Saaren karu maaperä soveltuu hyvin lampaidenhoitoon.
Öölannin kalkkikivikerrokset syntyivät miljoonia vuotta sitten. Simpukoiden ja kotiloiden kuorista syntyi useita metrejä merenpohjaa kerrostuneita sedimenttejä. Pehmeän kivilaadun ansioista kalkkikiveen on jäänyt runsaasti painanteita muinaisista elämänmuodoista. Fossiilin löytäminen Öölannin rantakivistä on helppoa.
Öölannin saaren eteläosassa sijaitsee Eketorpin muinaislinna, jonka sisätiloissa voi siirtyä kauas rauta-ajalle. Aivan saaren eteläkärjessä on Långe Jan, 42 metriä korkea majakka. Se on Ruotsin korkein majakka. Långe Jan valmistui vuonna 1785. Saaren eteläinen kärki on myös ornitologien suosiossa.
EKETORPIN LINNA (Eketorps borg)
Osoite: Eketorps borg, Degerhamn, Öölanti.
UNESCO
61. KARLSKRONA – TÄRKEÄ LAIVASTOTUKIKOHTA
Blekingen läänin pääkaupunki on aina liittynyt läheisesti satamaan ja meren läheisyyteen. Vuonna 1680 perustettu kaupunki on laajentunut useammalle eri saarelle, joista tärkein on Trossö. Täällä on kaupungin keskusta ja sen vanhimmat osat. Karlskronan kadut ovat leveitä ja suoria. Stortorget on Pohjois-Euroopan suurimpia aukioita. Torilla on kaupungin perustajan Kaarle XI:n patsas sekä raatihuone 1700-luvun lopulta. Alunperin Karlskronalla oli barokkityylinen ilme, mutta vuoden 1790 suuren tulipalon jälkeen kaupunkiin nousi uusklassistisia rakennuksia.
Unescon suojeluksessa olevan Karlskronan menneisyys on ollut sidoksissa perustamisesta lähtien sotasatamaan ja laivastotukikohtaan. Yhä edelleen Karlskronassa on Ruotsin sotalaivaston päätukikohta.
Historiansa ansiosta Karlskronaan sopii Merimuseo. Se sijaitsee merenrannassa vilkkaan huvivenesataman vieressä. Tasokas museo sekä sen meriaiheinen sisustus tervantuoksuineen on aistikas. Esillä on runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia, esimerkiksi havainnollinen esitys taistelukohtauksesta kannen alla. Myös museon ulkopuolella on paljon nähtävää, muun muassa Ruotsin laivaston aluksia. Joukossa on yksi sukellusvenekin.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Stortorget 2, Karlskrona.
UNESCO
MERIMUSEO (Marinmuseum)
Osoite: Stumholmen, Karlskrona.
62. ERIKSBERG – VILLIELÄIMIÄ VAPAANA LUONNOSSA
Eriksbergin yksityisessä omistuksessa oleva luonnonsuojelualue sijaitsee saaristolaismaisemissa Karlshamnin itäpuolella. Opasteet ovat tieltä numero E22. Tunnettu ruotsalainen luontoelokuvien tekijä ja kirjailija Bengt Berg perusti Eriksbergin vuonna 1938. Aidatulle alueelle tuotiin ensimmäiset hirvet. Nykyisin puiston alueella elää hirvien ja peurojen lisäksi muun muassa villisikoja, eurooppalaisia biisoneita eli visenttejä ja mufloneita. Lintumaailma on hyvin rikas. Eriksbergissä viihtyy eräs maailman suurimmista punalumpeiden kasvustoista.
Eläimet saavat liikkua luonnollisessa ympäristössään havu- ja lehtimetsän siimeksessä. Eriksberg on Pohjois-Euroopan laajin villieläimille tarkoitettu luonnonsuojelualue. Autolla ajetaan omaan tahtiin eläimiä tarkkailen. Reitin pituus on noin kymmenen kilometriä. Lipunmyynnin yhteydessä autoon saa CD-levyn, jonka avulla voi kuunnella selostuksen eri kielillä.
Toisinaan laajan alueen takia eläimiä voi olla vaikea havaita. Paras aika tutustumiseen on myöhemmin iltapäivällä, jopa illansuussa, kun eläimet lähtevät liikkeelle. Samalla pääsylipulla voi tulla saman päivän aikana myöhemmin uudestaan. Eriksbergin alueella myös maatilarakennuksia eri vuosisadoilta. Nyt niissä on näyttelyitä ja kahvilatoimintaa. Osalla vierailjoista on mukana omat retkieväät.
ERIKSBERGIN LUONNONSUOJELUALUE
Osoite: Eriksberg, Tresum.
63. KARLSHAMN – PAHOLAISEN KAUPUNKI
Itämeren rannalla sijaitseva Karlshamn kehittyi hyvän satamapaikan ansiosta. Ruotsin kuningas Kaarle X Kustaa totesi paikan päällä käydessään paikan sopivan mainiosti puutavarasatamaksi. Karlshamn perustettiin virallisesti vuonna 1664. Sataman turvaksi rakennettiin sisääntuloväylän varrelle puolutuslinnake Kastellholm. Nykyisin Karlshamn on Blekingenin alueen toiseksi suurin kaupunki Karlskogan jälkeen.
Karslhamnn oli pitkään yksi Ruotsin tärkeimmistä vientisatamista. Siirtolaisuuden ollessa vilkkaimmillaan täältä lähtivät monet ruotsalaiset Amerikkaan. Tästä ajasta on muistona satamapuistoon sijoitettu monumentti Maastamuuttajat. Se esittää Vilhelm Mobergin romaanin päähenkilöitä Oskaria ja Kristiinaa. Nykyisin Karlshamnista on suora laivayhteys Liettuan Klaipedaan.
Monien muiden Ruotsin kaupunkien tapaan Karlshamn tuhoutui pahoin tulipalossa. Osa vanhaa 1700- ja 1800-lukujen rakennuskantaa on yhä jäljellä. Sata vuotta sitten Karlshamnia kutsuttiin Paholaisen verstaaksi, sillä kaupungissa valmistettiin punssia, tupakka ja nuuskaa. 1800-luvulla miltei kaikki Ruotsin pelikortit tehtiin täällä. Näistä ajoista kertoo mielenkiintoinen Punssimuseo, joka sijaitsee vanhassa viinatehtaassa. Historiallinen tunnelma on käsin kosketeltavissa. Karlshamnissa on myös Blekingenin Merimuseo.
Kaupungin ulkopuolella vanhaan teollisuusrakennukseen on sijoitettu Heureka-tyyppinen Kreativum, koko perheen tiedekeskus. Täällä on myös aikuisilla hauskaa.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Pirgatan 2, Karlshamn.
BLEKINGEN MERIMUSEO (Blekinge Sjöfartsmuseum)
Osoite: Drottninggatan 5, Karlshamn.
PUNSSIMUSEO (Punschfabrik)
Osoite: Vinkelgatan 8, Karlshamn.
KREATIVUM
Osoite: Strömmavägen 28, Karlshamn.
64. ÖSTERLEN – RUOTSIN PROVENCE
Ruotsin eteläisimmän maakunnan Skoonen kaakkoisosaa Österlenia kutsutaan maisemiensa takia Ruotsin Provenceksi. Täällä sininen meri ja taivas sekä kullankeltaiset vehnä- ja rypsipellot kohtaavat. Merenrannalla on pitkiä hiekkapohjaisia uimarantoja ja idyllisiä kalastajakyliä. Siellä täällä on maalauksellisia pikkukaupunkeja. Olkikattoiset talot ja niiden ympärillä kukkivat puutarhat ovat hyvin hoidettuja. Ei ihme, että tänne ovat muuttaneet monet ruotsalaiset kirjailijat ja taiteilijat.
Matkailijalle välimatkat ovat lyhyitä. Lukuisat ravintolat vaalivat tyypillistä skoonelaista ruokaperinnettä. Leudon ilmaston ansioista hyvin hoidetut golf-kentät ovat auki lähes koko vuoden. Golffareille löytyy valinnanvaraa, sillä täällä on kenttiä kymmenittäin.
Rannikkokaupungeista Simrishamn on eräs kauneimmista. Arkkitehtuuri on matalaa. Vanhojen rakennusten välissä kiemurtelee keskiaikainen katuverkko nupukivikatuineen. Kivik on tunnettu omenoistaan. Pienimmät puuntaimet on tuettu keppeihin kuin viiniköynnökset. Äpplets Hus kertoo kaiken omenasta ja sen historiasta. Kivik on kuuluisa myös tuhansia vuosia vanhasta Kuninkaan haudasta Kiviksgravenista. Österlenin eteläosassa rannikolla (Kåseberga) ovat mystiset Alen kivet, Ruotsin Stonehenge. Rautakaudella veneen muotoon asetetut kivet kertovat, missä aurinko laskee keskikesällä ja nousee keskitalvella.
65. GLIMMINGEHUS – HYVIN SÄILYNYT KESKIAIKAINEN LINNA
Skoonen kaakkoiskulmassa Österlenin alueella sijaitsee eräs parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoista Ruotsissa. Tosin siitäkin vain osa alkuperäisestä on jäljellä. Glimmingehus sijaitsee Simrishamnin kunnassa kauniisti kumpuilevassa maalaismaisemassa. Kullankeltaiset vehnäpellot lainehtivat linnan ympärillä kauas horisonttiin.
Glimmingehusin rakennutti tanskalainen ritari Jens Holgersen Ulfstand. Työt aloitettiin 1400-luvun loppupuolella. Vastaavanlaisia linnoja rakennettiin vieraanvallan hyökkäyksiä ja talonpoikaiskapinoita varten. Kaivauksissa tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että aikoinaan Glimmingehusia ympäröi muuri ja vallihauta. Todennäköisesti linna rakennettiin sitä edeltäneen kivitalon päälle. Valmistuessaan Glimmingehus oli jo vanhanaikainen. Sen puolustuksellinen merkitys oli vaatimaton. Onkin oletettavaa, että linnaa ei yritetty kertaakaan valloittaa.
Täytetty vallihauta tyhjennettiin 1930-luvulla ja sen pohjalta löytyi runsaasti esineistöä vuosisatojen takaa. Löydöt ajoittuivat 1500-luvulle, jolloin linnassa vietettiin loistelaista ritarielämää turnajaisineen. Jens Holgersen Ulfstandin jälkeen Glimmingehus ei toiminut enää asuntona, vaan lähinnä maatilan varastona. Vuonna 1924 yksityisomistuksessa ollut linna siirtyi lahjoituksena valtiolle. Siitä lähtien se on toiminut museona.
GLIMMINGEHUS
Osoite: Glimmingehus, Simrishamn.
66. TOSSELINA SOMMARLAND – HUVIPUISTO PERHEEN PIENIMMILLE
Etelä-Skoonessa lähellä Tomelillania sijaitseva Tosselina Sommarland on huvipuisto, joka on suunnattu lähinnä perheen pienimmille. Ystadin rannikkokaupungista sinne ajaa puolessa tunnissa (tie n:o 19). Opastus päätieltä on hieman puutteellinen. Etelästä päin tultaessa Stenbyn jälkeen käännytään vasemmalle.
Tosselina Sommarland ei kuulu Ruotsin huvipuistojen parhaimmistoon, mutta tarjoaa silti mukavaa puuhaa useammaksi tunniksi. Vaikka alue on laaja, on laitevalikoima melko vaatimaton. Hurjapäisille on vain yksi laite, Extreme Fly. Sen sijaan pikkunassikoille on pääsylipun hinnalla vapaasti käytössä poppulinnoja, kiipeilypaikkoja, pieni vuoristorata, karuselleja, kanootteja, minigolfrata jne. Pääsylippu oikeuttaa carting-radalla yhteen kierrokseen. Kymmenellä kruunulla voi ostaa lisäkierroksia.
Kannattaa ottaa mukaan myös uimapuku. Eri pituiset vesiliukumäet ja lastenaltaat tarjoavat viihdykettä lämpimänä kesäpäivänä. Omat eväät ovat sallittuja. Grillipaikat ovat vapaasti käytettävissä.
TOSSELINA SOMMARLAND
Osoite: Svampakorset, Tomelilla.
67. YSTAD – RIKOSETSIVÄ WALLANDERIN KOTIKAUPUNKI
Skoonen eteläkärjessä sijaitsevalla Ystadilla on komea menneisyys. Se on ollut aina tärkeä portti Ruotsista muualle Eurooppaan. Nyt täältä pääsee laivalla Puolaan. Ruotsin suurvaltakaudella Ystad oli eräs maan merkittävimmistä kaupungeista. 1800-luvulla rautatie rakennettiin Malmööseen, jonka jälkeen kauttakulku Eurooppaan siirtyi lännemmäksi. Näin Ystad menetti merkitystään.
Kun muualla kehityksen myötä purettiin vanhaa ja rakennettiin uutta, säästyi Ystad muutoksilta. Se olikin kaupungin onni, sillä nyky-Ystadista löytyy yhä paljon historiallisia rakennuksia. Puuristikkotalojen värittämässä ydinkeskustassa on yhä aistittavissa vuosisatoja vanha tunnelma. Marian kirkko ja harmaaveljesten luostari muistuttaa keskiajasta. Keskustassa on mukava liikkua jalkaisin, sillä se on suljettu autoliikenteeltä.
Ystad tunnetaan ehkä parhaiten Henning Mankellin salapoliisiromaaneistaan. Wallander-sarjan tapahtumat on sijoitettu pääsääntöisesti Ystadiin ja sen lähiympäristöön. Kurt Wallander on paikallinen värikäs poliisi, jonka ratkoo rikoksia omaperäisellä tyylillään. Wallander-kirjoista on tehty Suomessakin esitettyjä poliisisarjoja ja elokuvia. Vaikka Mankellin kirjoissa todellisuus ja fiktiot sekoittuvat, kuvaa hän Ystadia sellaisena kuin mitä se on todellisuudessa.
Ystad Studios on tuottanut useita Wallander-elokuvia. Studion yhteydessä on Cineteket-elokuvakeskus, jossa pääsee tutustumana kulissien taakse. Ystadissa järjestetään opastettuja Wallander-kierroksia, jotka vievät rikosetsivän jalanjäljille.
TURISTITOIMISTO
Osoite: St. Knuts Torg, Ystad.
YSTADIN LUOSTARI
Osoite: St. Petri Kyrkoplan, Ystad.
CINETEKET
Osoite: Elis Nilsson väg 8, Ystad.