AUTOMATKALLE POHJOIS-ITALIAAN

POHJOIS-ITALIAN JÄRVIALUE – ALPPIEN AURINKOISEMMALLA PUOLELLA

Alppien aurinkoisemmalla puolella avautuu toisenlainen Eurooppa. Ilmasto, kasvillisuus, maisemat ja elämäntapa siestoineen ovat erilaisia. Pohjois-Italian järvialue on ollut suomalaisten lomanviettäjien vakiokohde jo vuosikymmenien ajan. Lago di Garda, Lago di Como, Lago di Lugano ja Lago Maggiore houkuttelevat vuosittain runsaasti matkailijoita.

Pohjois-Italian järvistä suurin, Garda, lienee suomalaisille tutuin lomakohde. Todellisuudessa on melko sama, minkä valitsee. Kaikki järvet ympäristöineen tarjoavat autolomailijalle paljon nähtävää. Koska etäisyydet ovat melko lyhyet, voi loman aikana myös yhdistää reittejä. Jo viikossakin ehtii nähdä paljon. Kahdessa viikossa ehtii tutustua useimpiin järvialueen helmiin.

Lomanviettäjien viihtyminen Garda-järven alueella on yhtä varmaa kuin järven yli puhaltavan tuulen suunnan muuttuminen keskipäivällä. Välimerellisessä ilmastossa, mutta Alppien kupeessa sijaitseva järvi ympäristöineen on takuuvarma automatkailijoiden lomakohde. Garda on Pohjois-Italian järvistä suurin ja suosituin.

Monet Pohjois-Italian järvialueen matkailijoista on aktiiviloman viettäjiä. Surffaus, patikointi, pyöräily, tenniksen ja golfin peluu, ratsastus, jopa vuorikiipeily on mahdollista. Lapsetkin viihtyvät, vaikka huvipuistoja ei ole niin paljon kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Kesähelteet eivät ole Pohjois-Italian järvialueella niin paahteisia kuin Välimeren saarilla. Alpit suojaavat kylmiltä pohjoistuulilta ja lämpimät ilmamassat pääsevät puhaltamaan Po-joen tasangolta. Järveltä puhaltava tuuli viilentää. Keväällä ja syksyllä riittää myös lämpöä, mutta sää saattaa silloin vaihdella nopeasti. Eipä virkistävä ukkoskuurokaan ole harvinaista keskikesän helteillä.

Alppijärvien tavoin Garda-järvi on syvä, ja siksi se lämpiää kesän aikana hitaasti. Eteläosan matalissa vesissä järven lämpötila nousee nopeasti, mutta pohjoisosan syvissä vesissä lämpötila ei nouse kesälläkään juuri yli 20 asteen.

Läpi vuoden sulana pysyvät alppijärvet luovuttavat talvella lämpöä ympäristöönsä. Oleanterit, klematikset, bougainvilleat ja sypressit viihtyvät rannan läheisyydessä. Järvien pohjoisosissa vuoristoisuus muuttaa välimerellisen kasvillisuuden alpiinisemmaksi. Vuorilla ilma on usein selvästi viileämpi kuin alhaalla järven tuntumassa.

Omalla autolla pääsee kätevästi kohteesta toiseen. Lomakaudella tiet ovat ruuhkaisia, mutta maisemat ovat kauniita. Garda-järven länsirannan Mussolinin aikana rakennettu tie kulkee lukuisten tunneleitten läpi kylästä toiseen ja järvi on vain ajoittain näkyvissä.

Auringon kulku idästä länteen kannattaa huomioida. Järvien länsirannoilla sijaitsevat kohteet ovat parhaimmillaan aamuauringossa. Iltapäivään mennessä itärannoilla sijaitsevat kylät ja kaupungit täyttyvät matkailijoista. Länsipuoli jää silloin vuorten takia varjoon.

Kannattaa kokeilla siirtymistä paikasta toiseen järvellä risteilevillä laivoilla. Osa niistä ottaa mukaan myös autoja. Näin säästää turhia ajokilometrejä, jos haluaa siirtyy suoraan järven toiselle puolelle.

Omatoimiset löytävät itselleen sopivan majapaikan melko vaivattomasti. Tarjonta on laaja, vaatimattomista tasokkaisiin yöpymispaikkoihin. Ruuhka-aikana majapaikan etsintää ei kannata jättää myöhäiseksi. Lyhyiden välimatkojen ansiosta kannattaa pysytellä pidempään samassa paikassa ja tehdä sieltä käsin päiväretkiä.

Pohjois-Italian järvialueen monipuolisuutta lisää Venetsian, Milanon ja Veronan läheisyys. Gardalta ajaa Venetsiaan runsaassa kolmessa tunnissa. Veronaan ja Milanoon ehtii nopeammin. Jos serpentiinitiet eivät pelota, voi suunnata myös Dolomiiteille, Italian alppialueelle. Renny Harlinin Cliffhangerin jylhät maisemat sijaitsevat lähellä.

Järvialueen rantakohteet ovat nykyisin suosittuja turistipaikkoja. Hotellit ja ravintolat ovat valloittaneet vanhat kalastajakylät. Aitoa italialaista arkipäivää löytää lähtemällä pois turistikohteista, esimerkiksi vuoristokyliin.

1. MILANO – ITALIALAISEN MUODIN KESKUS

Vaikka Milano on tärkeä teollisuuskaupunki, se ei tarkoita että kaupunki on tylsän harmaa. Matkailija viihtyy hyvin historiallisen keskustan alueella. Vanhoja keskiaikaisia rakennuksia on vähän, mutta sitä enemmän on uusklassistista, jugendia ja modernia arkkitehtuuria. Kaiken kruunaa tuomiokirkko, Duomo, Italian suurin ja koko Euroopan kolmanneksi suurin kirkkorakennus.

Milanossa haisee raha. Milanolaiset muodostavat vain murto-osan koko maan asukkaista, mutta tilastojen mukaan he tuottavat reilusti yli puolet Italian bruttokansantuotteesta. Milano on Italian talousveturi, dynaamisin kaupunki, jossa talouselämä ja huippumuoti menestyvät. Milanossa ei asu pelkästään Italian rikkaimmat, vaan koko Euroopan vauraimmat yksityishenkilöt.

Milanosta löytyvät Italian hienoimmat muotiliikkeet. Kaupungista on kehittynyt muodin keskus, jossa Versacen, Pradan, Guccin ja Armanin liikkeet sijaitsevat vieri vieressä. Via Montenapoleone ja sen ympärillä olevat katujen liikkeet myyvät huippumuotia, joka ilmestyy muualle vasta myöhemmin. Pienemmälläkin budjetilla selviää, kunhan suunnistaa laitakaupungille tehtaiden outlet-myymälöihin.

Milano on vilkas kaupunki. Autot ja vespat säntäävät liikenteessä torvet soiden. Tummaan pukuun sonnustautuneet liikemiehen näköiset nuoret miehet kurvailevat skoottereillaan liikenteen seassa, mustat nahkakengät kiiltäen. Vastaan kävelee tyylikkäästi pukeutuneita säihkysääriä korkokengissään.

Kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa Duomon aukiolta. Tuomiokirkon mittasuhteet ovat vaikuttavat: pituus 158 metriä, leveys 66 metriä ja korkeus 68 metriä. Ulkonäkö, etenkin Palazzo Realen puolelta, muistuttaa piikkistä siiliä. Hissillä tai rappusia nousemalla pääsee kirkon katolle.

Duomolta on sujuvaa siirtyä Galleria Vittorio Emanuelen katettujen lasikäytävien suojiin. Milanolaisten näyttäytymispaikka muodostuu 1800-luvun lopulla valmistuneesta lasikattoisesta ristikäytävästä. Turistit pyörähtävät mosaiikkilattiaan kovertuneen kolon ympäri: jos onnistuu tekemään kantapäänsä varassa täyden ympyrän, on onni taattu koko Milanon loman ajaksi.

Kulman takana sijaitsee kaikkien oopperatalojen esikuva La Scala. Rakennuksen vaatimattomasta ulkonäöstä huolimatta kannattaa tutustua sisätiloissa toimivaan teatterimuseoon.

Renessanssinero Leonardo da Vinci saapui Milanoon Firenzestä vuonna 1482. Toscanassa syntynyt monilahjakkuus vietti lähes parikymmentä vuotta Sforzan hovissa Hän maalasi Santa Maria della Grazien luostarikirkon ruokasalin päätyseinään kuuluisan teoksensa Viimeinen Ehtoollinen. Tarkasti valvottuun tilaan pääsee vain 20 henkilöä, jotka saavat ihmetellä teosta 15 minuutin ajan. Jonot ovat pitkät. Paikan päällä on vaikea saada lippuja. Kannattaa tehdä ennakkovaraus.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Duomo.

www.comune.milano.it

www.turismo.milano.it

SANTA MARIA DELLA GRAZIEN LUOSTARIKIRKKO

Osoite: Santa Maria della Grazie 2.

www.vivaticket.it.

2. VERONA – ROMEON JA JULIAN KAUPUNKI

Verona on kävelijän kaupunki. Täällä on mukava käyskennellä kapeita kujia, koluta piazzoja ja levähtää katukahvilassa maailmanmenoa seuraten. Lempinimi Pikku-Rooma on osuva, sillä Veronasta löytyy useita Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia amfiteattereineen. Parhaiten Verona tunnetaan rakkauden kaupunkina, liittyyhän Romeon ja Julian tarina juuri Veronaan. Totta tai tarua, Shakespearen tulkinta houkuttelee kaupunkiin miljoonia uteliaita turisteja ihmettelemään kuuluisaa Julian parveketta.

Veronaan saapuva matkailija saapuu ensimmäiseksi Piazza Brálle, suurelle aukiolle. Katukahviloita on vieri vieressä. Piazza Brán laidalla oleva amfiteatteri Arena oli Rooman valtakunnan kolmanneksi suurin. Gladiaattorit ovat poissa, mutta oopperalaulajat ovat tulleet tilalle. Piazza Brálta lähtee Veronan tyylikkäin ostoskatu Via Mazzini.

Veronan ykköskohteeksi on muodostunut Via Cappellon varrella olevan talon parveke. Sen sanotaan olevan Julian parveke, sama johon Romeo rakkauden voimalla kiipesi. Parvekkeen alla on Julian patsas. Jonossa seisovat turistit odottavat pääsyä hipaisemaan neitokaisen oikeaa rintaa. Sen jälkeen onni rakkaudessa on taattu.

Piazza delle Erbe on Veronan värikkäin aukio. Aurinkovarjojen alla käydään kauppaa, kuten aikoinaan samalla paikalla sijainneella roomalaisten foorumilla. Aukiota reunustavat toinen toistaan komeammat aatelissukujen palatsit ja puolustustarkoitukseen soveltuneet asuintornit.

Jatka Piazza dei Signorille. Veronan keskiaika oli rikkaiden sukujen välistä valtataistelua. Verisessä kilpailussa vallan anastivat Scala-ruhtinaat (1226-1387). Heistä mahtavin oli Cangrande I eli Iso koira. Hänen hoviinsa kerääntyi aikakauden parhaimpia oppineita ja taiteilijoita, muun muassa runoilija Dante Alighieri.

Kuuluisat kaksi nuorta rakastavaista kuuluivat kilpaileviin sukuihin: Romeo oli Montague ja Giulietta oli Capulet. Nuorukaiset tapasivat naamiaisjuhlissa ja rakastuivat. Voidakseen tavata toisiaan heidän täytyi tehdä se salaa.

He onnistuivat jopa menemään naimisiin, mutta julma kohtalo puuttui peliin. Romeo sekaantui verikostoon ja joutui pakenemaan Veronasta. Julialle oli vastaavasti isä järjestänyt avioliiton. Päästäkseen pulasta Julia joi juomaa, joka sai hänet näyttämään kuolleelta.

Romeo uskoi näin menettäneensä rakkaansa ikiajoiksi ja päätti surmata itsensä Julian viereen. Herättyään Julia ei kestänyt Romeon menettämistä ja vuorostaan surmasi itsensä. Kilpailevat suvut tekivät sovinnon, mutta kahdelle rakastavaiselle se oli jo liian myöhäistä.

Julian tyhjä hauta on nähtävänä Via Shakespearen varrella sijaitsevan luostarin sisätiloissa. Yksityisomistuksessa olevan Romeon kotitalon osoite on Via Arche Scaligere 2-4.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Degli Alpini 9 (Piazza Brá).

www.tourism.verona.it

www.verona.com

UNESCO

LAGO DI GARDA

3. RIVA – GARDAJÄRVEN SUOSITUIMPIA KOHTEITA

Järven pohjoisosassa sijaitseva Riva sopii majapaikaksi, josta on hyvä tehdä päiväretkiä eri puolille Gardan aluetta. Itse kaupunki on myös viehkeä kapeine kujineen ja lukuisine rantakahviloineen. Kaupungin rakennukset ovat Venetsian vallan aikaista pastellisävyistä arkkitehtuuria. Rivan satamasta on hyvät laivayhteydet muihin rantakaupunkeihin.

14 000 asukkaan Rivalla on värikäs menneisyys. Oiva sijainti ja hyvät kulkuyhteydet ovat taanneet vaikutusvaltaisten sukujen kiinnostuksen. Rivan omistajat ovat vaihtuneet useasti. 1200-luvulla kaupungin omisti Veronan Scala-suku ja seuraavaksi Milanon Viscontit. Venetsialaiset hallitsivat Rivaa yli 70 vuotta. Ranskan keisari Napoleon Bonaparte valloitti alueen 1700-luvun lopulla. Hänen jälkeensä Riva oli osana Itävaltaa ennen kuin se liitettiin Italian kuningaskuntaan.

Rivan ydin on Piazza Tre Novembre. Taustana on Monte Rocchetta -vuori (1575 m). Aukion Torre Apponale on kaupungin tunnus. Puolustustarkoitukseen rakennettu torni on toiminut vankilanakin. Toria reunustavat rakennukset ovat venetsialaistyylisiä. Veden ympäröimä Rocca-linna on 1200-luvulta. Nykyisin sen sisätiloissa on muun muassa konserttisali ja museo. Rivan nupukiviset uimarannat sijaitsevat linnalta Torbolen suuntaan.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Lago Medaglie d’Oro al V.M. 5.

www.comune.rivadelgarda.tn.it

www.rivadelgarda.com

LAGO DI GARDA

3. TORBOLE – SURFFAAJIEN PARATIISI

Pikkusievä yli 2000 asukkaan Torbole sopii hyvin majapaikaksi tai ainakin mukavaksi pysähdyspaikaksi. Lähellä Sacra-joen suuta sijaitsevan Torbolen pastellinsävyinen arkkitehtuuri muistuttaa venetsialaisten aikakaudesta. Täällä oli Venetsian vallan aikana tärkeä laivatelakka, jossa rakennettiin sotalaivoja. Itävallan aikakaudella (kts. kohde 3) Torbolessa kulki valtakunnan raja. Satamassa on yhä jäljellä vanha Tirolin tullihuone.

Torbolen pieni kalastajakylä on muuttunut suosituksi surffauskeskukseksi. Säännölliset ja voimakkaat tuulet houkuttelevat paikalle satamäärin purjelautailijoita. Vasta-alkajien joukossa kiitävät maailman parhaimmat surffaajat. Täällä pidetään tasokkaita kansainvälisiä kilpailuja.

Torbolen pikkukiviset uimarannat ovat suosittuja. Torbolen kohdalla Garda-järven pohjoisosa on syvä. Vesi lämpiää hitaasti eikä lämpötila juuri ylitä 20 astetta kesälläkään. Ympäröivän vuoriston ansiosta sää saattaa vaihdella nopeasti. Paahtava helle voi muuttua nopeastikin sateeksi. Järveltä puhaltava tuuli voi silloin yltyä puuskittaiseksi.

Torbolen Segattiini-kadun varrella Casa Albertinan seinässä on pieni laatta muistuttamassa tiedemiehen ja kirjailijan von Goethen vierailusta. Hän yöpyi tässä talossa pitkällä Italian kiertueellaan 1700-luvun loppupuolella. Hän kirjoitti kaksi vuotta kestäneestä matkastaan laajan matkakertomuksen. Goethen mielestäkin Torbole on miellyttävä kylä.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Lungolago Conca d’Oro 25.

www.comune.nago-torbole.tn.it

www.torbole.com

LAGO DI GARDA

5. LIMONE – KOLESTEROLIT KURIIN

Keino kuolinsyytilastojen kärjessä olevan sepelvaltimotaudin parantamiseen saattaa löytyä pienestä Garda-järven Limonen kylästä. Järven länsipuolella vuorten kainalossa lepäävä viehättävä Limone sul Gardan kylä on nykyisin matkailijoiden suosima lomakohde. Toisin oli ennen toista maailmansotaa, jolloin pikkukylä oli eristyksissä muusta maailmasta. Sinne pääsi vain laivalla.

Limonen nimi tarkoittaa rajaa (limes), sillä Rooman vallan aikaisen kahden provinssin raja kulki Garda-järven poikki. Toisen käsityksen mukaan kylän nimi tulisi sitruunoista, joiden kasvattamiseen tarkoitettuja puutarhoja on yhä kylän jyrkillä rinteillä. Sitruunapuut piti suojata järveltä puhaltavalta tuulelta ja kylmyydeltä. Tästä ajasta kertovat sitruunatarhojen ympärillä törröttävät betonipilarit, joiden varaan ripustettiin suojakatoksia.

Kansainväliseen tietoisuuteen Limone ylsi sattumalta vuonna 1979. Milanolaiseen sairaalaan tuli tutkittavaksi Limonesta kotoisin oleva mies, jolla oli alhainen veren kolesteroliarvo. Syyksi osoittautui geenimutaatio. Lääkefirmat kiinnostuivat Limonen ”pitkän iän eliksiiristä”. Koko Limonen kylän asukkaiden veri tutkittiin. Tutkimuksissa selvisi, että 42 kylän asukkaalla oli kyseinen geenimutaatio perimässään.

Vuosisatoja taaksepäin ulottuvassa sukututkimuksessa selvisi geenimutaation kantaisä. Hän oli Christoforo Pomaroli, vuonna 1640 kylään muuttanut mies. Hän oli rakastunut limonelaiseeen tyttöön, ja kaikki geenimutaation nykyiset kantajat ovat heidän jälkeläisiään. Limonen kylän eristyneisyys ja sukulaisuusavioliitot ovat mahdollistaneet geenimutaation rikastumisen ja säilymisen vuosisatojen ajan.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Lungolago.

www.limone.com

www.visitlimonesulgarda.com

LAGO DI GARDA

6. MALCESINE – GARDAN SUOSITUIMPIA KOHTEITA

Malcesine kilpailee Rivan ja Sirmionen kanssa Garda-järven suosituimmasta pysähdyspaikasta. Malcesinen keskeinen sijainti järven itärannalla tekee siitä sopivan kohteen majapaikaksi. Sieltä on helppo tehdä päiväretkiä Garda-järven muihin kohteisiin.

Malcesine oli alun perin muiden Garda-järven kylien tapaan hiljainen kalastajakylä. Turismin alettua pikkukaupungin keskiaikainen tunnelma Scala-suvun linnoineen ja hyvä sijainti teki Malcesinesta nopeasti suositun lomakohteen. Vaikka kalastus on yhä tärkeä elinkeino muutamille, täyttyvät hotellit ja tavernat matkailijoista. Aktiivilomalaiselle Malcesinen sijainti on hyvä. Täältä käsin onnistuu purjelautailun lisäksi patikointi, pyöräily, ratsastus, riippuliito, tenniksen ja golfin peluu, jopa vuorikiipeily. Myös von Goethe yöpyi Italian matkallaan Malcesinessa. Hän kertoo ihastuneensa yhä vieläkin kaupunkikuvaa hallitsevaan linnaan, Castelloon. Linnassa on nyt pieni Goethe-museo.

Malcesine on rakennettu jyrkästi viettävään rinteeseen. Rantatieltä kapea kujat johtavat kohti järveä ja viehättävää satamaa. Järvenrannassa on Scala-suvun palatsi, joka oli myöhemmin Venetsian vallan aikana kuvernöörin käytössä. Nyt rakennuksessa on Malcesinen kaupungintalo

Kaupungin kupeessa kohoaa Monte Baldo yli kilometrin korkeuteen. Ylös huipulle pääsee mukavasti köysiradan eli funivian avulla. Matkaa voi jatkaa patikoiden. Turistitoimistosta saa vaelluskarttoja.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Capitanato 6/8.

www.malcesine.com

LAGO DI GARDA

7. GARDA – KAUPUNKI ON ANTANUT NIMEN JÄRVELLE

Alle 4000 asukkaan Gardan kaupunki on antanut nimensä koko järvelle ja sillä on ollut merkittävä osa alueen historiassa. Venetsian vallan aikana Garda eli parasta kukoistuskauttaan. Tältä ajalta Gardasta löytyy useita palatseja ja näyttäviä asuintaloja.

Vaikka turismin merkitys on taloudellisesti Gardalle tärkeä, on kalastuksella yhä merkittävä rooli kaupungin asukkaille. Kalastusperinteet ovat pitkät, sillä jo Venetsian vallan aikana gardalaisilla oli yksinoikeus pyytää järven antimia koko järven alueella. Gardan vilkkaassa satamassa näkee yhä useita pieniä kalastusveneitä.

Garda-järven tuntumassa kulkeva rantatie  SS249 kaartaa Gardan kaupungin itäpuolelta. Rannan ja tien väliin jää Gardan vanhakaupunki kapeine kujineen. Rantabulevardi on täynnä suosittuja kahviloita. Kaupunkilaiset kerääntyvät Piazza Catullolle viettämään iltaa. Aukion reunassa sijaitsee kaupungin komein rakennus, goottilaistyylinen Palazzo del Capitano. Pohjoisempana rantakadulla, puiston reunassa, on linnamainen Villa Albertini.

Gardan kupeessa on tasalakinen vajaa 300 metrin korkuinen Rocca-vuori. Sen laella sijaitsee vanhan linnan jäännöksiä. Matka ylös kestää kävellen noin tunnin.

Gardan kaupungista etelään järven itärannalla on Canevaworldin (www.canevaworld.it) huvipuistoalue vesipuistoineen ja elokuvastudioineen. Lähellä sijaitsee myös Gardaland (www.gardaland.it), laadukas huvipuisto delfinaarioineen.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza  Donatori di Sangue 1.

Lue lisää

LAGO DI GARDA

8. SIRMIONE – GARDAN IDYLLISIN LOMAKOHDE

Useimmat Gardalla lomailevat tutustuvat kapean niemen kärjessä sijaitsevaan Sirmioneen. Sitä voidaan pitää on järvialueen helmenä. Suurin osa tänne tulevista on päivämatkalaisia. He saapuvat Sirmioneen laivalla tai omilla autoillaan. Itse kaupunki on kuitenkin suljettu kokonaan autoliikenteeltä. Isot maksulliset parkkipaikat sijaitsevat kaupunginmuurin ulkopuolella. Sirmione on sesonkiaikana täynnä turisteja. Siksi hintatasokin on hieman korkeampi kuin muualla Gardan alueella.

Kuumat lähteet ja kylpylät tekivät Sirmionesta suositun jo Rooman vallan aikana. Eräs sen ajan vierailijoista oli Caius Catullus. Niemennokassa on kuuluisan runoilijan huvilan rauniot.

Kaupunginportilla on vastassa vallihautojen ympäröimä hyvin säilynyt Scala-suvun linna. Sen tunnistaa suvulle tyypillisistä pääskysen pyrstöä muistuttavista ampuma-aukoista. Sisätiloissa on nykyisin näyttelyitä ja konsertteja. Lähimpänä muuria sijaitsee Pyhä Annan kirkko. Sirmonen vanhin kirkko on munkkien rakentama San Pietro in Mavino.

Suurin osa matkailijoista tyytyy vain kiertelemään Sirmionen kapeita kujia ja ostamaan matkamuistoja. Viimeistään pois lähtiessä kannattaa muiden turistien tavoin maistaa herkullista italialaista jäätelöä.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Viale Marconi 2.

www.comune.sirmione.bs.it

LAGO DI COMO

9. COMO – TÄRKEÄ SILKKITUOTTEIDEN VALMISTAJA                  

Gomo-järven eteläpäässä sijaitseva Como on järvialueen suurimpia kaupunkeja. Ilmastollisesti miellyttävä seutu oli asuttu jo pronssikaudella. Rooman vallan aikana Como (Novum Comum) sai Julius Caesarin aloitteesta ruutuasemakaavan ja siitä tuli tärkeä kaupankäynnin keskus. Milanolaisten valtasivat Comon 1100-luvulla. Fredrik I Barbarossa rakennutti kaupungin ympärille puolustusmuurin torneineen. Iso osa siitä on yhä jäljellä.

1700-luvulla Como siirtyi itävaltalaisille, kunnes Napoleon Bonaparte valloitti kaupungin vuonna 1796. Ranskan keisarin kukistumisen jälkeen Wienin kongressin päätöksellä Como siirtyi takaisin Itävallalle. Vuonna 1859 kaupunki liitettiin Giuseppe Garibaldin johdolla Italian kuningaskuntaan.

Yli 80 000 asukkaan Como on tärkeä kaupan ja teollisuuden keskus. Se on ollut jo vuosisatojen ajan Euroopan merkittävin silkkituotteiden valmistaja. Silkkihuiveja ja -solmioita myydään useissa Comon vanhankaupungin putiikeissa. La Tessitura (Viale Roosenvelt 2, www.latessitura.com) on suuri silkin outlet-myymälä. Silkkituotannon historiaan voi tutustua Silkkimuseossa.

Kaupungin ykkösnähtävyys on komeakupolinen tuomiokirkko, Duomo, joka edustaa useita tyylisuuntia barokista renessanssiin. Kirkon julkisivu on 1400-luvun puolestavälistä. Sen vieressä on keskiaikainen kaupungintalo, Broletto. Autoliikenteeltä osittain suljetun vanhankaupungin tunnelma on rauhallinen. Ravintoloita ja kahviloita on runsaasti.

Suurin osa matkailijoista suuntaan kohti järvenrantaa. Como on tärkeä laivaliikenteen satama. Järven rannalla on eräs Comon maamerkeistä, Villa Olmo. Uusklassista tyyliä edustava loistohuvilan rakennutti rikas Odescalchi-suku 1700-luvun alkupuolella. Sen puutarha on ihastuttava.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Cavour 17.

www.comune.como.it

www.lakecomo.org

SILKKIMUSEO (Museo Didattico della Seta)

Osoite: Via Castelnuovo 9.

www.museosetacomo.com

LAGO DI COMO

10. CERNOBBIO – BONGAA HOLLYWOOD-TÄHTI GEORGE CLOONEY  

Via Regina Vecchia on vanha Rooman vallan aikainen maantie, joka seuraa Como-järven rantaviivaa. Uudempi ja nopeampi tie tunneleineen kulkee kauempana rannasta. Maisemista nauttivan lomailijan kannattaa pysytellä rantatiellä ja ihastella tien varrelle osuvia pikkukyliä.

Cernobbio sijaitsee muutaman minuutin ajomatkan päässä (5 km) Comosta pohjoiseen. 1700-luvulta lähtien rikkaat milanolaiset rakennuttivat tänne loistohuviloitaan. Lauhkea ilmasto ja kauniit maisemat vetivät puoleensa. Nykyään moni turisti saapuu Cernobbioon nähdäkseen edes vilauksen George Clooneysta, Hollywoodin megatähdestä. Hurmurilla on seudulla luksushuvilla (kts. kohde 11). Clooneyn tähdittämä suosittu elokuva Ocean’s 12 filmattiin Cernobbiossa (Villa Erba, www.villaerba.it).

Via Reginan varrella sijaitseva Villa d’Este (www.villadeste.it) tuo tuulahduksen glamourista. Useammalla tähdellä varustettu luksushotelli ympäristöineen on näkemisenarvoinen. Tiukkailmeinen portsari hotellin portilla saattaa udella vierailun syytä. Villa d’Esten historia alkaa jo 1500-luvulta, jolloin se oli kardinaali Tolomeo Gallion kesäresidenssi. Hotelliksi se muutettiin vuonna 1873. Siitä lähtien Villa d’Este on ollut eurooppalaisten kuninkaallisten ja aristokraattien suosiossa. Rakennukset ovat upeita, mutta hotellin ympärillä oleva puutarha on myös loistelias. Kameliat, oleanterit, atsaleat ja jasmiinit kukkivat värikkäinä.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Largo Luchino Visconti 4.

Lue lisää

LAGO DI COMO

11. MOLTRASIO – KUULUISUUKSIEN KESÄVIETTOPAIKKA                          

Via Regina Vecchia jatkuu Cernobbiosta pohjoiseen Como-järven rantaviivaa viistäen. Paikoitellen tie on kapea ja mutkainen. Kapeimmissa paikoissa vain yksi auto mahtuu kerrallaan ajamaan. Kauneimmillaan Como-järven länsiranta on aamuauringon paistaessa. Iltapäivään mennessä vuorten ja järven välinen ranta-alue jää varjoon. Samalla rantakylien aurinkoinen tunnelma muuttuu hämäräksi.

Como-järven kylät on rakennettu ahtaasti jyrkästi nousevaan rantaan. Paikoitellen talot suorastaan kiipeävät toistensa niskaan. Näkymä järvelle on kaunis, sillä kesälläkin lumipeitteiset Alpit näkyvät taustalla. Ei ihme, että monet rikkaat kaupunkilaiset rakensivat tänne aikoinaan luksushuviloitaan. Osa näistä palatseista on auki yleisölle, mutta useimmat ovat yhä yksityisessä omistuksessa.

Moltrasio pieni kylä Cernobbiosta pohjoiseen. Muun muassa Winston Churchill vietti täällä lomaa heti toisen maailmansodan jälkeen. Myös vuonna 1997 murhatuksi tulleella italialaissyntyisellä muotiguru Gianni Versacella oli täällä huvila. Hänet on haudattu huvilansa puutarhaan.

Moltrasion pohjoispuolella on pieni Laglion kylä. Se on tullut tunnetuksi järven rannassa sijaitsevasta Villa Oleandrasta, sillä sen omistaa nykyisin Hollywood-tähti George Clooney.

KARTTA

www.comune.moltrasio.co.it

LAGO DI COMO

12. MONTE BISBINO – NAUTI HUIKEISTA NÄKÖALOISTA               

Edessä on mielenkiintoinen noin 15 kilometrin pituinen retki ylös Monte Bisbinon huipulle. Kiemuraisiin ja kapeisiin teihin tottuneellekin autoilijalle matka on elämyksellinen. Lähtö tapahtuu Cernobbiosta. Pitää olla tarkkana, jotta ajaa tienvarsiopasteiden johdattamana oikeaan suuntaan. Autonavigaattorista on suuri apu. Huonolla säällä ylös ei kannatta lähteä.

Tie kulkee aluksi rinteeseen rakennettujen asuntoalueiden läpi. Samalla, kun noustaan korkeammalle, näköalat muuttuvat komeimmiksi. Kurveja on kymmenittäin. Välillä on niin ahdasta, että vain yksi auto mahtuu kerrallaan. Kannattaa kääntää auton peilit väliaikaisesti syrjään.

Lopulta tie muuttuu yhä vain kapeammaksi. Lehmiä ja vuohiakin saattaa ilmaantua keskelle tietä. Asutus loppuu ja maisemat muuttuvat metsäisiksi. Lämpötila laskee. Puolen tunnin ajon jälkeen odottaa palkinto: ylhäältä 1325 metrin korkeudesta avautuu 360 asteen näkymä kauas Alpeille, Como-järvelle ja Lombardian tasangolle. Sveitsin raja kulkee lähellä. Lehmänkellojen kilkatus kuuluu Sveitsin puolelta.

Monte Bisbinon huipulla on ensin parkkipaikka. Sen yläpuolella jyrkkien rappusten päässä on TV-asema ja kirkko. Ylhäällä on kahvilakin, tosin se ei välttämättä ole aina auki. Retkeen kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä kauniilla säällä ylhäällä viihtyy pidempäänkin. Maisemat ovat siksi komeat.

KARTTA

LAGO DI COMO

13. ARGEGNO – KAUNEIMMILLAAN AAMUAURINGOSSA               

Como-järven länsirannalla sijaitseva pieni 650 asukkaan Argegno kylpee aamuauringossa. Paistetta riittää pitkälle iltapäivään asti. Näkymä järvelle on satumainen. Taustalla siintää korkeat lumipeitteisten Alppien huiput. Myöhemmin iltapäivällä auringonpaiste jää Argegnoa itäpuolelta ympäröivien yli kilometrin korkeiden vuortenhuippujen taakse piiloon. Illaksi monet matkailijat siirtyvätkin Como-järven itärannan kyliin nauttimaan ilta-auringosta.

Argegno sijaitsee kapealla rantakaistaleella aivan järven rannassa 16 kilometriä Comosta pohjoiseen. Kahviloita ja ravintoloita on runsaasti. Niiden terasseilta voi seurata laivasataman vilkasta toimintaa. Järvellä tiheään liikkuvat lähinnä turisteille tarkoitetut valkokylkiset matkustajalaivat pysähtyvät täällä.

Argegno on lähtöpaikka vuoristoretkille, joko autolla, pyörällä tai patikoiden. Helpommalla pääsee, kun nousee korkeuksiin köysiradalla, funivialla. Sen avulla noustaan 860 metrin korkeuteen Pigran kylään. Matka kestää vain viisi minuuttia ja lähtöjä on joka 30 minuutti. Pigran kylä ei ole erityinen, mutta ylhäältä avautuva näkymä on. Pigran kylään voi ajaa myös autolla.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Cacciatori delle Alpi 42.

www.argegno.net

LAGO DI COMO

14. ERBONNE – SALAKULJETTAJIEN KYLÄ                                            

Como-järven rannassa sijaitseva Argegno on Val d’Intelvin vuoristoalueelle suuntautuvien retkien lähtöpaikka. Alkumatkasta hyväkuntoinen tie (SP13) johtaa vuoristokylästä toiseen. Syrjäisimmille seuduille ajettaessa tiet muuttuvat kapeiksi ja kiemuraisiksi. Ahtaimmillaan autojen peilit lähes raapivat rakennusten sieniä.

Vajaan kymmenen kilometrin päässä Argegnosta sijaitsee San Fedele d’Intelvi. Se on alueen suurimpia keskuksia ja on hyvä kahvi- tai lounaspaikka. Täältä voi jatkaa matkaa Casasco d’Intelvin kautta ”Jumalan selän takana” sijaitsevaan pikkuriikkiseen Erbonnen vuoristokylään. Asfalttipintainen tie muuttuu kapeaksi soratieksi. Kun noustaan yhä korkeammalle, metsät vaihtuvat vähitellen alppiniityiksi. Samalla maisemat tulevat entistä komeimmiksi. Värikkäiden ketokukkien koristamat kumpuilevat niityt saavat taustakseen lumipeitteiset Alpit ja alhaalla kimmeltävän Como-järven.

Erbonnen vain muutamasta talosta koostuva kylä sijaitsee aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Vielä 1970-luvulla tämä seutu oli järvialueen köyhimpiä. Niinpä kylän väki hankki lisäansioita salakuljettamalla tavaroita Sveitsin ja Italian välillä. Guardia di Finanza, Italian tullitoiminnasta vastaava poliisi yritti vuorostaan saada salakuljettajia kiinni. Tästä ajasta on muistona Erbonneen sijoitettu pieni museo (Museo della Guardia di Finanza). Kylässä on myös pieni baari, joka täyttyy siestan aikana seudulla työskentelevistä työmiehistä.

KARTTA

LAGO DI COMO

15. SACRO MONTE DI OSSUCCIO – KUULUU UNESCON MAAILMANPERINTÖLUETTELOON

Ossuccion kylä sijaitsee Como-järven rannassa, mutta sen ykkösnähtävyys, Sacro Monte di Ossuccion kirkko, sijaitsee ylhäällä 200 metrin korkeudella rinteessä. Unescon maailmanperintöluetteloon kuulumisesta huolimatta kohde on melko huonosti viitoitettu.

Unescon maailmanperintöluettelon 890 kohteesta 689 on kulttuurikohdetta, 176 luonnonkohdetta ja 25 molempiin ryhmiin kuuluvaa. Italiassa on yhteensä 44 kohdetta, eli enemmän kuin missään muussa valtiossa. Suomesta luetteloon on päässyt seitsemän kohdetta.

Piazza Giovannilla on muutama parkkipaikka. Täältä jatketaan kävellen opastettua polkua pitkin ylös Neitsyt Marialle omistetulle kirkolle. Matka kestää noin 20 minuuttia. Nousu mukulakivillä päällystettyä polkua pitkin on sen verran jyrkkä, että kannattaa laittaa jalkaan kunnon jalkineet. Reitin varrella on toistakymmentä kappelia, jotka rakennettiin vuosina 1635-1714. Tiukka nousu palkitaan komeilla maisemilla Como-järvelle ja kauempana siintäville Alpeille.

Polun päässä on kirkko, Santuario della Madonna del Soccorso. Kirkon aarre on 1300-luvulta peräisin oleva Neitsyt Mariaa esittävä veistos, jolla uskotaan olevan ihmeitä tekeviä voimia. Ylhäällä on myös ravintola, Trattoria del Santuario. Kokeneet patikoitsijat voivat jatkaa vielä ylöspäin Chiesa di San Benedettolle. Kahden tunnin kestävän kierroksen aikana voi nauttia Como-järven postikorttimaisemista.

KARTTA

www.sacrimonti.net

UNESCO


LAGO DI COMO

16. VILLA BALBIANELLO – JAMES BONDIN MAISEMISSA             

Lennon kaupungin kupeessa sijaitseva Villa Balbianello kilpailee Como-järven hienoimman kesäasunnon tittelistä. Kardinaali Angelo Durinille vuonna 1787 rakennetun palatsin ovat löytäneet myös Hollywoodin elokuvatuottajat. Villa Balbianello on ikuistettu kahteenkin elokuvaan: Casino Royal ja Stars Wars Episode II. Ensiksi mainitun James Bond -elokuvan loppukohtaus on filmattu Villa Balbianellon upeassa puutarhassa.

Villa Balbianellon tutustumiseen pitää nähdä hieman vaivaa. Perille pääsee kahdella tavalla: kävelemällä tai taksiveneellä. Noin kilometrin pituinen kävelyreitti alkaa Lennon keskustan ulkopuolelta sijaitsevalta parkkipaikalta (Via Comoedia 5). Vieressä on Lennon keinotekoinen hiekkainen uimaranta. Polku johdattaa metsän halki Villa Balbianellon portille. Erikoista on se, että kävelyreitti on avoinna vain tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Taksivene kuljettaa torstaisin ja perjantaisin halukkaat Lennon keskustasta.

Villa Balbianello sijaitsee aivan Como-järven rannassa. Järveltä, veneestä käsin, saa huvilasta parhaan valokuvan. Rakennuksen ympäristössä on hyvin hoidettu puutarha. Puut, pensaat ja nurmikot ovat upeassa kunnossa. Tunnelma on rauhoittavan mystinen, sillä auringonvalo siivilöityy hämyisästi palmunlehtien lomitse. Villa Balbianellon vierailuun kannattaa varata riittävästi aikaa. Jo matkoihin menee vajaa tunti. Kalliimmalla pääsylipulla pääsee tutustumaan oppaan johdolla huvilan loisteliaisiin sisätiloihin.

KARTTA

Villa Balbianello

Osoite: Via Comoedia 5, Lenno. Katso yllä oleva teksti.

Lue lisää

LAGO DI COMO

17. TREMEZZO – VILLA CHARLOTTAA EI PIDÄ OHITTAA               

Tremezzo sijaitsee Como-järven länsirannalla Lennon ja Menággion välissä. Tremezzosta on hyvät laivayhteydet  järven vastarannan suosittuihin loMakaupunkeihin Varennaan ja Bellagioon. Tremezzon sijainti on järvialueen kauneimpia. Näkymän täydentää kauempana siintävät lumipeitteiset Alpit. Aamuauringon paistaessa on länsirannan Tremezzon rantakahviloissa mukava istua ja nauttia rennosta lomatunnelmasta.

Grand Hotel Tremezzo tuo tuulahduksen glamourista. Monet kuuluisuudet, kuten Saksan liittokansleri Konrad Adenauer, ovat viettäneet täällä lomaansa. Miellyttävä ilmasto on houkutellut monia milanolaisia aristokraatteja rakentamaan loisteliaita kesäpalatsejaan myös Tremezzoon. Useimmat villat ovat yhä yksityisomistuksessa, eivätkä siten ole auki yleisölle. Mutta esimerkiksi Carretton herttualle rakennettu 1700-luvun Villa La Quieten komean rauta-aidan ympäröimää puutarhaa voi ihailla suoraan tieltä.

Tremezzon suosituin nähtävyys, barokkityylinen Villa Charlotta, on avoinna yleisölle. Tienvarsiopasteet ovat selkeät. Parkkipaikat ovat aivan tien vieressä. Pääsylipun hinnalle saa vastinetta, kun varaa riittävästi aikaa vierailuun. Villa Charlottan puutarha on kukkien ystävien paratiisi.

Milanolaisen aateliherran Giorgio Clericin omistama Villa Charlotta valmistui vuonna 1745. Myöhemmin naimakaupan myötä linnan omistus siirtyi preussilaisen prinsessa Marianan tyttärelle, Charlottalle, joka mukaan linna on saanut nykyisen nimensä.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Regina 3.

Lue lisää

VILLA CHARLOTTA

Osoite: Via regina 2, Tremezzo.

www.villacarlotta.it

LAGO DI COMO

18. MENÁGGIO – TÄRKEÄ LAIVALIIKENTEEN PYSÄHDYSPAIKKA  

Hyvä sijainti keskellä Como-järven länsirantaa on tehnyt Menággiosta suositun lomakohteen. Itärannan Varenna ja Bellagio ovat vain lyhyen laivamatkan päässä. Osa laivoista ottaa mukaan myös autoja. Näin säästää paljon aikaa, kun koko järveä ei tarvitse kiertää itärannalle päästäkseen.

Yli 3 000 asukkaan Menággion historia ulottuu Rooman vallan ajalle asti. Se oli tärkeä järven tuntumassa kulkevan roomalaisten rakentaman tien, Via Regina Vecchian, kauppapaikka. Keskiajalla kaupunki sai ympärilleen muurit, joista osa on säilynyt meidän päiviimme saakka. Miellyttävä ilmasto houkutteli lomanviettäjiä jo 1700-luvun lopulla. Rikkaimmat rakensivat omia palatsejaan (muun muassa Villa Mylius Vigoni ja Garovaglio Ricci). Osa yöpyi loistohotelleissa, kuten Grand Hotel Victoriassa.

Menággion elämä keskittyy lähellä satamaa sijaitsevalle Piazza Garibaldille. Aukiota ympäröi 1700-luvun pastellin värein maalatut rakennukset katukahviloineen. Pienessä vanhassakaupungissa on kapeita nupukivillä päällystettyjä katuja. Rantabulevardikin on tyylikäs. Onneaan kokeilevia onkijoita on useita. Menággiossa on hyvä uimaranta sekä 25 metrin uima-allas.

Menággio on suosittu aktiivilomailijoiden kohde. Ympäristössä on useita merkittyjä patikkapolkuja Kaupungissa on myös eräs järvialueen erikoisuus: 18-reikäinen golfkenttä. Menággiosta on lyhyt matka Sveitsin puolelle. Kapea tie johtaa laaksoa pitkin Lugano-järven maisemiin.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Garibaldi 3.

www.menaggio.com

LAGO DI COMO

19. SANTA MARIA REZZONICO – TUNNISTAA KESKIAIKAISESTA TORNISTAAN

Como-järvi muistuttaa muodoltaan alaspäin käännettyjä Y-kirjainta. Como ja Lecco sijaitsevat sakaroiden eteläpäissä. Rooman vallan aikana järven latinankielinen nimi oli Larius. Nykyisin italialaiset kutsuvat maansa kolmanneksi suurinta järvellä kahdella nimellä: Lago di Como tai Lario.

Como-järven pohjoista haaraa kutsutaan nimellä Alto Lario (Ylempi Lario). Vaikka maisemat ovat täällä paikoitellen jopa komeammat kuin etelässä, liikkuu järven yläosassa huomattavasti vähemmän turisteja. Roomalaisten rakentama Via Regina Vecchia jatkuu Menággiosta kohti järven pohjoisosassa sijaitsevaa Gravedenaan. Lähes matkan puolessa välissä on mukava pysähdyspaikka, noin tuhannen asukkaan Santa Maria Rezzonico.

Etelästä päin tultaessa pitää juuri ennen tunnelia kääntyä kohti järvenrantaa. Seuraa opastetta Rezzonico. Tie johdattaa kohti pienen kylän keskustaa. Rakennusten yläpuolelle kohoaa Castello di Rezzonico, 1200-luvulla rakennettu linnoituksen harmaakivinen torni. Linnoitus ei ole avoinna yleisölle. Pienet kujat ja kiviset rappuset johtavat järvenrantaan.

Rezzonicon eteläpuolella on pikkukivinen uimaranta. Como-järven vesi on altaan yläosassa puhtaampaa kuin etelässä. Järven syvyyden johdosta veden lämpötila pysyy alhaisena, mutta matalimmalla rannoilla heinäkuussa päästää yli 20 asteen.

KARTTA

www.comune.sansiro.co.it

LAGO DI COMO

20. GRAVEDONA – IHAILE ARVOKASTA ROMAANISTA KIRKKOA   

Gomo-järven pohjoispään viimeinen mielenkiintoinen tutustumiskohde on Gravedona ympäristöineen. Kaupungin arvokkain nähtävyys on romaaninen kirkko, Chiesa di Santa Maria del Tiglio, 1100-luvulta. Ulkopäin hämmästyttävän hyvin säilynyt kirkko ei ole enää jumalanpalveluskäytössä, mutta sen sisätiloihin kannattaa tutustua. Auringonvalo tulvii sisään yläkerran pyörökaari-ikkunoista. Seiniä koristavat 1400- ja 1500-luvuilta peräisin olevat freskot. Eräs niistä kuvaa Viimeistä ehtoollista. Kirkon kellotorni lienee myöhemmältä ajalta. Viereinen, San Vincencon kirkko, on normaalikäytössä.

Gravedonasta voi tehdä retken vuoristoon. Ensikertalaisellekin suhteellisen helppo tie nousee ylös Pegliin, josta avautuu hieno näkymä järven pohjoisosaan. Täältä voi jatkaa matkaa pieneen Livon kylään. Harmaasta liuskekivestä rakennetut talot ovat suurimmaksi osaksi jo tyhjentyneet asukkaista, mutta muutamissa yhä asutaan. Useimmat ikkunaluukut ovat visusti kiinni. Kylän kissat naukuvat ruohottumaan päässeillä kujilla. Vaikka maisemat ovat komeat, ei ole ihme, että ihmiset ovat muuttaneet täältä mukavimpiin olosuhteisiin.

Jos Livon kirkon, Chiessa di San Giacomon, ovet ovat auki, kannattaa käydä katsomassa 1400-luvun seinämaalauksia.

KARTTA

www.gravedona.it

LAGO DI COMO

21. ABBAZIA DI PIONA – RAUHAN TYYSSIJA                            

Abbazia di Piona on Como-järven pohjoisosassa, sen itärannalla sijaitseva luostari. Ällistyttävän rauhallinen ilmapiiri ja kaunis ympäristö tekevät luostarista ehdottomasti vierailunarvoisen. Rantatieltä (SP72) on selkeät opasteet. Noin kaksi kilometriä pitkä nupukivinen tie johtaa järvenrantaan kohti luostaria. Ensimmäisen portin jälkeen auto jätetään parkkipaikalle ja seuraavaksi jatketaan kävellen pyhimyspatsailla koristellun portin läpi.

Paras ajankohta vierailulle on varhainen kesäaamu, kun on vielä hiljaista. Tunnelma on silloin parhaimmillaan. Vain lintujen laulu kuuluu taustalla. Peilityyni järvenpinta, lumipeitteiset Alppien huiput, oliivipuutarha ja rantaan johtava sypressikuja täydentävät tunnelmaa. Kaikkialla on siistiä ja hyvin hoidettua istutuksia. Silmä ja mieli lepää. Kiire unohtuu.

Tällä paikalla oli kappeli jo 600-luvulla. Nykyinen romaaninen kirkko rakennettiin 1200-luvulla. Sisätiloiltaan tunnelmallisen pyhätön aarteisiin kuuluvat arvokkaat seinämaalaukset. Kirkon vieressä on yhä edelleen toiminnassa oleva munkkiluostari, joka on sekoitus romaanista ja goottilaista tyylisuuntaa. Luostarin alueella on myös pieni kahvila, josta saa jäätelöä ja pientä purtavaa.

KARTTA

Lue lisää

LAGO DI COMO

22. CORENNO PLINIO – PIENI ON SIEVÄÄ                                  

Como-järven itärannan tuntumassa kulkee maksuton moottoritie. Lukuisten tunneleiden avulla siirtyminen järven päästä päähän onnistuu nopeasti. Näköesteiden vuoksi maisemien ihailu jää kuitenkin vähäiseksi. Sen sijaan hitaampaa rantatietä pitkin kulkiessa näkee upeita järvimaisemia ja matkan varrelle osuvia idyllisiä pikkukaupunkeja ja kyliä. Moottoritien ja rantatien väliin mahtuu vielä rautatiekin.

Como-järven pohjoisosassa sijaitseva piskuinen Corenno Plinio on vain piste kartalla, mutta sielläkin kannattaa pysähtyä. Mahdollisesti vapaa parkkipaikka löytyy Piazza Garibaldilta. Vaikka kylä on pieni, on täälläkin kirkko, Chiesa di San Tommaso Beckett ja linnoitus, Casello degli Andreani. Molemmat ovat keskiajalta, 1300-luvulta. Linnasta on vain seinät ja torni jäljellä.

Corenno Plinio muodostuu vain parista kymmenestä harmaasta kivestä tehdyistä rakennuksesta. Niiden välissä kulkee kapeita kujia, joista iso osa on pelkkiä portaita. Vuosisatojen aikana rappusten kivet ovat hioutuneet sileiksi. Kujat johtavat kohti alas rantaan. Aallonmurtajien muodostamaan pieneen satamaan mahtuu kaikkien kyläläisten veneet. Corenno Plinion satama lieneekin järvialueen pienin.

Corenno Plinion yleisilme on ajanpatinan sävyttämä. Osa rakennuksista on autioina, osa ei. Asutut talot tunnistaa ulos asetetuista värikkäistä kukkasetelmista. Myös pikkuriikkisiä puutarhoja hoidetaan huolella.

KARTTA

Lue lisää

LAGO DI COMO

23. BELLANO – TUNNETAAN  VESIPUTOUKSESTAAN

Runsaan 3 000 asukkaan Bellanon ensivaikutelma on tyylikäs. Kaupunkikuvaan, etenkin sen rantabulevardiin, on selvästi panostettu. Kilpailu turisteista on kova, sillä lähellä on muitakin suosittuja Como-järven lomanviettopaikkoja, kuten Varenna ja lyhyen laivanmatkan päässä oleva Bellagio.

Bellano sijaitsee suojaisassa lahdenpoukamassa. Kapeiden kujien täyttämä pienehkö vanhakaupunki on rakennettu jyrkästi nousevaan rinteeseen. Viehkeimmillään järven itärannan Bellano on ilta-auringossa. Vastaavasti järven vastaranta näkyy kauniisti aamuauringon paisteessa.

Bellanon rantakatu istutuksineen, patsaineen ja puistonpenkkeineen houkuttelee levähtämään. Pastellinväriset rakennukset ja aallonmurtajan sisäpuolelle rakennettu pienvenesatama täydentää valokuvauksellista kaupunkimaisemaa. Bellanossa on myös mahdollisuus ostoksien tekoon. Se on kaikesta huolimatta tavallinen italialainen pikkukaupunki.

Bellanon tärkein nähtävyys on Orridor-putous (seuraa opasteita). Pioverna-joki syöksyy Muggio-vuoriston rinteiltä alas rotkoon ennen kuin se laskee Como-järveen. Aikojen saatossa vinhasti virtaava vesi on syövyttänyt kallioon erikoisia muotoja. Putouksen nähdäkseen on maksettava pieni pääsymaksu. Joen loppupätkä on varattu sähköntuotantoon.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Vittorio Veneto 23.

www.comune.bellano.lc.it

www.lakecomoitaly.org/bellano

LAGO DI COMO

24. VARENNA – TÄNNE TULLAAN KAUNIIN PUUTARHAN VUOKSI

Como-järven itärannalla liikkuu vähemmän matkailijoita kuin länsirannalla. Sitä ei välttämättä huomaa Varennassa, joka on eräs itärannan suosituimmista matkailukohteista. Se muodostaa Bellagion, länsirannan Menággion ja Tremezzon kanssa tärkeän matkailuneliön. Tiheään kulkevien järvilaivojen avulla voi siirtyä nopeasti kaupungista toiseen. Osa laivoista kuljettaa myös autoja.

Varenna sijaitsee Como-järveen työntyvässä niemennokassa taustanaan jyrkästi kohoava vuori. Kaupunki on täynnä vanhaa arkkitehtuuria. Talot ovat hyvässä kunnossa. Parhaimman kuvan Varennasta saa järveltä päin tai nousemalla kaupungin yläpuolella sijaitsevaan Vezion kylään (kts. kohde 25). Vilkas laivasatama on Varennan keskustan pohjoispuolella.

Lähes kaikki Varennassa vierailevat tutustuvat Villa Monasteron ihastuttavaan ja hyvin hoidettuun puutarhaan. Se on kaupungin ykkösnähtävyys. Vaikka ei olisi taitava hortonomi tai kukkien ystävä, tekee puutarha vaikutuksen. Kukkivat kameliat, oleanterit ja mangoliat luovat todellisen värien ilotulituksen. Trooppisia kasveja, kuten palmuja, on runsaasti. Rikkaruohoja ei juurikaan näe.

Nimensä mukaisesti Villa Monastero oli alun perin luostari, mutta se muutettiin 1600-luvulla Mornico-suvun kesäasunnoksi. Se sijaitsee aivan Gomo-järven rannassa. Puutarhan löytää helposti kävelemällä Piazza San Giovannilta pääkatua, Novembrea, pitkin. Ennen Villa Monasteroa on hotellina toimiva Villa Cipressi.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Imbarcadero 1.

www.varennaitaly.com

VILLA MONASTERO

Osoite: Via IV Novembre.

www.villamonastero.eu

LAGO DI COMO

25. CASTELLO DI VEZIO – HENKEÄSALPAAVAT MAISEMAT          

Kun Varenna on nähty, kannattaa ajaa kaupungin yläpuolella sijaitsevaan Vezion kylään. Itse kylä on sievä, mutta siellä sijaitseva keskiaikainen linna tekee paikasta suositun. Tie Vezioon lähtee hieman Varennan pohjoispuolelta. Hyväpintainen, helpohko ajettava vuoristotie kiemurtelee ylöspäin. Mitä korkeammalle noustaan, sitä komeampi näkymä avautuu eteen. Etenkin aamuauringossa Como-järven länsiranta näkyy hienosti. Vain runsaan parin kilometrin ajon jälkeen tullaan perille. Auto parkkiin, sillä kylässä ei voi ajaa autolla.

Vezio on pieni, mutta eläväinen kylä. Kukko todennäköisesti kiekaisee iloisesti tervetulotoivotuksen vierailijalle. Opasteita seuraamalla pääsee linnalle. Matkan varrella voi ihmetellä erästä Italian pienintä hautausmaata.

Castello di Vezio on yksityisomistuksessa oleva keskiaikainen linna, joka on suurimmaksi osaksi raunioina. Aikoinaan, jo Rooman vallan aikana, paikka oli yksi Como-järven tärkeistä vartiopaikoista. Linnan alueella on mahdollista seurata koulutettujen haukkojen näytöstä. Jo pelkästään linnan näköalapaikalta avautuvien komeiden maisemien ansiosta retki Vezioon kannattaa. Moni tulee Varennasta ylös vuoristokylään patikoiden vanhaa muulipolkua pitkin.

Matkaa voi jatkaa Veziosta vielä eteenpäin. Maisemat vain parantuvat, mutta Val d’Esinon kylä ei ole mitenkään erityinen.

KARTTA

CASTELLO DI VEZIO

Osoite: Vezio.

www.castellodivezio.it

LAGO DI COMO

26. BELLAGIO – KERÄÄ PALJON  YLISTYSSANOJA

Como-järven itä- ja länsirannan välissä sijaitsevaan Bellagioon liitetään usein ylistäviä laatusanoja. Matkaoppaissa se mainitaan järvialueen helmenä. Jo pelkkä nimi, Bellagio, herättää mielikuvia, onhan Las Vegasin kuuluisin kasino nimetty tämän kaupungin mukaan.

Ylistäville sanoille löytyy myös katetta, sillä Bellagion hieno sijainti ja huoliteltu yleisilme luovat glamour-tunnelmaa. Toisaalta täällä pitää varautua myös väenpaljouteen. Bellagio on erittäin suosittu turistikohde.

Bellagioon tullaan ajamalla ruuhkaista rantatietä Comosta tai Leccosta. Useimmat järvilaivan kyydissä saapuvat turistit ovat päivämatkailijoita. Bellagio on Como-järven suosituin satamapaikka. Tänne pääsee laivalla muun muassa Tremezzosta, Menággiosta ja Varennasta. Osa laivoista kuljettaa myös autoja.

Alue, jossa turistit liikkuvat, on kapea ranta-alue. Auto jätetään parkkiin kaupungin ulkopuolelle rantabulevardin Lungo Lario Manzonin varrelle. Kaikesta näkee, että kaupunkikuvaan on panostettu. Kukkaistutuksia ja varjostavia puita on runsaasti. Tänne saapuvat matkailijatkin ovat pukeutuneet tyylikkäästi. Ei ihme, että Bellagion hintataso on hieman korkeampi kuin muualla järvialueella. Piazza Mazzinin kupeessa sijaitseva loistohotelli Villa Serbelloni uima-altaineen ei ole tarkoitettu pienen budjetin matkailijoille. Siellä ovatkin viihtyneet monet kuninkaalliset.

Bellagiossa nautitaan järvinäkymistä. Rantakahviloita on vieri vieressä. Ostosmahdollisuudetkin ovat melko hyvät. Jos kaupungin kukkaistutukset eivät riitä, näkee niitä lisää Villa Melzin d’Erilin loisteliaassa puutarhassa.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Mazzini.

www.comune.bellagio.co.it

www.bellagiolakecomo.com

www.bellagio.co.nz

VILLA MELZIN D’ERIL

Osoite: Lungo Lario Manzoni. Seuraa opasteita.

www.giardinidivillamelzi.it

LAGO DI COMO

27. TORNO – ARVOKAS PYHÄINJÄÄNNÖS

Torno sijaitsee Como-järven rannalla lyhyen ajomatkan päässä  (7 km) Comosta pohjoiseen. Jos on matkalla Bellagioon, kannattaa pitää pieni tauko pikkusievässä Tornossa. Täällä on vähän matkailijoita. Lähinnä on kyse tavallisesta italialaisesta pikkukaupungista. Auton voi todennäköisesti pysäköidä kaupungintalon eteen. Siitä jatketaan kävellen alas järvenrantaan. Piazza Castrellin ympärillä on muutama mukava ravintola, aallonmurtajilla suojattu satama-allas ja barokkityylinen kirkko, Chiesa di Santa Tecla.

Tornon tärkein nähtävyys on keskustan pohjoispuolella, lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseva kirkko, Chiesa di San Giovanni. Perille löytää seuraamalla opasteita. Romaanista ja goottilaista tyylisuuntaa edustava kirkko on erittäin tunnelmallinen. Rauhoittava urkumusiikki soi taustalla.

Kirkon isätilat ovat erikoiset. Perinteinen korkea holvimainen sisätila on korvattu maurilaistyylisillä kaarevilla muodoilla. Katse kiinnittyy värikkääseen ja koristeelliseen päätyalttariin. Päätyikkunan kautta siivilöityvä auringonvalo synnyttää kirkon lattiaan hienon kuvion. San Giovanni -kirkon aarre on arvokas pyhäinjäännös, Pyhä naula. Kyseessä on 1000-luvulla saksalaisten pyhiinvaeltajien mukanaan tuoma alkuperäinen Jeesuksen ristiin kuulunut naula.

KARTTA

www.comune.torno.co.it

LAGO DI LUGANO

28. LUGANO – MUUKIN KUIN  JÄÄKIEKKOA

Monet jääkiekon ystävät yhdistävät Luganon ja Petteri Nummelin toisiinsa. Pitkän uran Sveitsissä tehnyt turkulainen on pelannut kahdessakin sveitsiläisessä joukkueessa, HC Davosissa ja HC Luganossa. Maajoukkuepuolustaja nauttii sveitsiläisten faniensa suuresta suosiosta.

Kesällä helteisen Lugano-järven rannalla ei heti tule mieleen jääkiekko. Järven pohjoisrannalla sijaitsevaa Luganon kaupunkia ympäröivät maisemat ovat kauniit. Italian puolelle ulottuva turkoosinvärinen alppijärvi on upea vastakohta jyrkästi lähes kilometriin nouseville vuorille. Vaikka Lugano on Kaakkois-Sveitsin, Ticinon alueen, suurin kaupunki, on se matkailijalle juuri sopivan kokoinen. Kaupungin yli 50 000 asukkaasta enin osa puhuu äidinkielenään italiaa.

Luganon suotuisa sijainti ja miellyttävä ilmasto ovat houkutelleet väkeä kivikaudesta lähtien. Seutu oli tiheään asuttu jo Rooman vallan aikana. Suositulla kaupungilla on ja on ollut monta nimeä (saks. Lowens, latin. Luano). Lugano-nimi otettiin käyttöön 1100-luvulla.

Nykyajan Lugano on moderni kaupunki. Toisen maailmansodan jälkeen ja etenkin 1960-70-luvuilla paikallinen pankkitoiminta vilkastui. Nykyään Luganossa on yli 100 finanssialan yritystä. Täällä järjestettiin myös ensimmäiset Euroviisut vuonna 1956.

Vaikka Luganolla on pienehkö historiallinen vanhakaupunki, on Lago di Luganon ranta se, joka vetää eniten puoleensa kaupunkilaisia ja matkailijoita. Usean kilometrin pituista lahdenpoukamaa kiertävän rantabulevardin varrelta voi löytää tuurilla parkkipaikankin. Kunnon uimapaikat ovat vähissä, mutta kukkaistutukset, suihkulähteet ja veistokset tekevät rantakävelystä miellyttävän. Lugano on myös vilkas satamapaikka.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Riva Albertolli, Palazzo Civic.

www.lugano-tourism.ch

www.lugano.ch

LAGO DI LUGANO

29. GANDRIA – VAIN KUJIA JA RAPPUSIA                              

Italian Menággion ja Sveitsin puolella sijaitsevan Luganon välinen tie on ruuhkainen. Se on paikoitellen varsin kapea. Raja-aseman molemmin puolin voi ihailla upeita Lago di Luganon jylhiä maisemia. Juuri ennen Luganoa on sievä Gandrian kylä, jossa on vain kujia ja rappusia. Auto jätetään parkkiin päätien varteen tai Gandrian ulkopuolelle rakennetulle pysäköintialueelle.

Gandria on rakennettu ahtaasti vuorten ja järven väliin hyvin kapealle rantakaistalle. Rinne on käytetty tehokkaasti hyväksi. Vapaata tilaa ei juurikaan ole. Pienelle hautausmaalle on toki löytynyt tilaa. Sokkeloiset jyrkät kujat ja rappuset johtavat kohti rantaa. Autojen puuttuessa Gandriassa on rauhallinen tunnelma. Kaikkialla on sveitsiläiseen tapaan hyvin siistiä.

Lugano-järven rannassa on useita kahviloita ja ravintoloita. Monet niistä on rakennettu osittain veden päälle. Matkamuistomyymälöitä ja keramiikkakauppoja on useita. Gandria elää turismista. Useimmat matkailijat saapuvat tänne patikoiden muutaman kilometrin Luganosta tai matkustamalla laivoilla. Järven vesi on kirkasta ja alppijärvien tapaan pohja syvenee nopeasti.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Gandria.

www.lugano-tourism.ch

www.lugano.ch

LAGO DI LUGANO

30. MONTAGNOLA – HERMAN HESSEN KOTIKYLÄ                   

Montagnola sijaitsee noin viisi kilometriä Luganosta lounaaseen. Pieni kylä ei ole erityinen, mutta sen on tullut kuuluisaksi Herman Hessen ansiosta. Saksalainen kirjailija ja runoilija asui täällä osan elämästään.

Herman Hesse syntyi Saksassa vuonna 1877. Hänen baltiansaksalainen isänsä Johannes Hesse oli kotoisin Virosta. Hermannin elämä oli myrskyisä ja värikäs. Opiskelut eivät tahtoneet edistyä. Kirjailijaurakaan ei saanut aluksi tuulta siipensä alle. Hessen ihmissuhteissakin oli ongelmia. Hän oli kolme kertaa naimisissa.

Vuonna 1919 yli 40-vuotiaana Herman Hesse asettui Sveitsin puolelle Ticinoon. Montagnolasta tuli hänen kotikylänsä elämänsä loppuun asti. Hesse vuokrasi Casa Camuzzi -nimisestä talosta neljä huonetta. Täällä hän kirjoittamisen ohella alkoi myös maalata. Myöhemmin Hesse muutti kylän ulkopuolelle ostamaansa rakennukseen. Yksityisessä omistuksessa oleva talo ei ole nykyisin auki yleisölle.

Vuonna 1927 ilmestynyt Arosusi teki Herman Hessestä maailmankuulun. Hänet palkittiin vuonna 1946 Nobelin kirjallisuuspalkinnolla. Sitä ennen oli ilmestynyt Hessen toinen mestariteos, Lasihelmipeli. Herman Hesse kuoli vuonna 1962 85-vuotiaana. Hänet on haudattu Montagnolan lähelle San Abbondion hautausmaalle

Museona toimiva Casa Camuzzi on pieni, mutta tiivistunnelmainen. Aluksi on mahdollista katsoa 50 minuuttia kestävä filmi Herman Hessen elämästä. Useammassa huoneessa on esillä kirjailijan henkilökohtaisia esineitä, kuten sateenvarjo, kirjoituskone, alkuperäisiä kirjeitä ja maalauksia. Museon anti jäänee vähäiseksi, jos ei tunne etukäteen Herman Hessen tuotantoa ja elämänvaiheita.

KARTTA

CASA CAMUZZI (Herman Hesse -museo)

Osoite: Torre Camuzzi.

www.hessemontagnola.ch

LAGO DI LUGANO

31. SWISSMINIATUR – SVEITSI MINIKOOSSA                

Lugano-järven rannassa Sveitsin puolella sijaitseva Melide on vilkas läpikulkupaikka. Kaupungin kautta kulkee rautatie- ja maatieyhteydet Italian puolelle. Ensivaikutelma Melidestä ei tee sille oikeutta. Vuorten (Monte Generoso, Monte San Salvatore ja Monte San Giorgio) ympäröimä Melide on viihtyisämpi, kuin miltä se vaikuttaa katsottuna ruuhkaiselta moottoritieltä.

Aivan Lugano-järven ylittävän sillan kupeessa sijaitsee kaupungin suosituin nähtävyys, Swissminiatur. Se on minikokoon (1:25) rakennettu Pikku-Sveitsi. Minimaa on selkeästi opastettu päätieltä asti. Swissminiatur mainostaa itseään lauseella: Näe Sveitsi tunnissa. Monipuoliseen puistoon kannattaa kuitenkin varata aikaa huomattavasti enemmän. Täällä viihtyy koko perhe, erityisesti perheen pienimmät.

Swissminiatur on hyvin hoidettu ja mielenkiintoinen, vaikka se ei aivan yllä Euroopan parhaimpien minimaiden tasolle. Swissminiatur aloitti toiminnan jo yli 50 vuotta sitten (v. 1959). Se on yltänyt jopa Unescon maailmanperintöluetteloon. 14 000 neliömetrin alueella on 120 pienoismallia, sveitsiläisistä rakennuksia ja monumentteja. Mielenkiintoa lisää yli kolme kilometriä pitkä pienoisjunarata. Autot liikkuvat moottoriteillä ja laivat purjehtivat minijärvillä. Myös istutuksiin on panostettu. Alueella on 1500 eri kasvilajia ja yli 15 000 kukkaa.

KARTTA

SWISSMINIATUR

Osoite: Melide. Seuraa opasteita.

www.swissminiatur.ch

UNESCO

LAGO DI LUGANO

32. MORCOTE – CARONAN KYLÄSSÄ ON LAPSIYSTÄVÄLLINEN MAAUIMALA

Lugano-järven rannalla sijaitseva Morgote on kauneimmillaan aamuauringon paisteessa. Monien muiden rantakylien tapaa Morcotekin oli aikoinaan pieni kalastajakylä. Nyt sen kujilla ja rantakadulla vilisee matkailijoita. Morcoten ja sen lähiympäristön koluamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Esimerkiksi Parco Scherrer tarjoaa ihmeteltävää pidemmäksikin ajaksi. Puistossa on subtrooppisten kasvien lisäksi kopioita kuuluisista rakennuksista.

Parhaimman kuvan Morcotesta saa nousemalla ylös rappusia Chiesa di Santa Maria del Sasson luo. Kirkon hautausmaa on uskomattoman kaunis. Vielä komeammat maisemat avautuvat eteen, kun ajaa Morcoten yläpuolella sijaitsevaan Vico Morcoten kylään. Jos tämäkään ei vielä riitä, voi jatkaa matkaa yhä korkeammalle, Caronan kylään.

Caronaan johtava tie mutkittelee ylös Monte Abostoran rinteillä. Perillä on ilmainen kasvitieteellinen puutarha, jonka kahvilan terassilta avautuu häikäisevä näkymä aina Luganoon asti. Caronan mukava erikoisuus, etenkin lapsiperheille, on kylän kunnallinen maauimala. Tasokas virkistyskeidas sopii perheen pienimmillekin. Altaita on useita ja niiden vesi on mukavan lämmintä, 23 astetta. Uimalan alueella on kiipeilytelineitä, keinuja ja auringonottopaikkoja. Täällä voi pelata muun muassa pingistä ja minigolfia. Myös ruokailu onnistuu.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Casella postale.

www.morcote.ch

Lue lisää

PARCO SCHERRER

Osoite: Morgote. Seuraa opasteita.

Lue lisää

LAGO DI LUGANO

33. MERIDE – ARVOKKAITA TRIASKAUDEN FOSSIILILÖYTÖJÄ     

Vuosimiljoonia sitten ollut mesotsooinen maailmankausi eli elämän keskiaika tunnetaan dinosaurusten ja matelijoiden valtakautena. Kauden loppupuolella nisäkkäät ja linnut kehittyivät omiksi ryhmikseen. Mesotsooinen maailmankausi voidaan jakaa kolmeen kauteen: trias-, jura- ja liitukausi.

Triaskaudella, yli 200 miljoonaa vuotta sitten, maapallon pinta muodostui yhdestä jättimantereesta Pangeasta. Ilmasto-olosuhteet olivat erilaiset kuin nykyään. Aikakausi oli eläimistön ja kasvillisuuden ”nopeaa” muutosten aikaa. Triaskauden alussa matelijat olivat maapallon valtiaita. Myöhemmin kehittyivät lentoliskojen kautta linnut ja ensimmäiset maanisäkkäät. Neidonhiuspuu, käpypalmut ja saniaiset olivat yleisiä. Triaskausi päättyi dramaattisesti, sillä monet lajit, kuten dinosaurukset, kuolivat sukupuuttoon.

Meride on pieni kylä 16 kilometriä Luganosta etelään. Sen lähellä, Monte San Giorgion rinteillä on tehty paleontologisia kaivauksia. Alueelta on löydetty runsaasti fossiililöytöjä, jotka ajoittuvat Triaskaudelle. Kaivausalue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Meriden kylässä on pieni ja vaatimattomalta vaikuttava ilmainen fossiilimuseo, jossa esitellään alueen Triaskauden historiaa ja eläimistöä. Lasivitriineissä on arvokkaita, alueelta löydettyjä eläinfossiileja. Meriden museon anti ei ehkä avaudu, jos ei ole perehtynyt tarkemmin maapallomme geologisiin aikakausiin.

KARTTA

FOSSIILIMUSEO (Museo dei Fossili del Monte San Giorgio)

Osoite: Casa Comunale, Meride.

www.montesangiorgio.ch

UNESCO

LAGO MAGGIORE

34. LOCARNO – SIJAITSEE SVEITSIN PUOLELLA                        

Lago Maggiore (Verbano) on Sveitsin eteläosan suurin järvi. Italian järvistä se on toiseksi suurin Lago di Gardan jälkeen. Ilmasto on miellyttävä kautta vuoden. Talvikin on leuto. Suotuisat olosuhteet mahdollistavat välimerellisen kasvillisuuden. Järvialueen lukuisat puutarhat ovat toinen toistaan kauneimpia.

Lago Maggiorella on pituutta 68 kilometriä. Leveys vaihtelee pääasiassa kolmesta viiteen kilometriin. Muiden alppijärvien tapaan Lago Maggiore on syvä. Keskisyvyys on 177 metriä, syvin kohta on 372 metriä.

Locarno sijaitsee Sveitsin puolella Ticinon kantonissa Alppien juurella. Lago Maggioren pohjoispäässä maisemat ovat kauniit: turkoosinvärinen järvi etelässä, jylhä vuoristo pohjoisessa. Kaupungin 15 000 asukkaasta suurin osa puhuu äidinkielenään italiaa.

Locarnon vanhakaupunki sijaitsee hieman rannasta poispäin. Vanhassakaupungissa on muun muassa Milanon Viscontien mukaan nimetty Castello Visconteo 1400-luvulta. Linnan sisätiloissa on näyttely Locarnon alueen pronssikaudesta ja Rooman vallan ajasta. Pieni osasto on varattu esittelemään Locarnon sopimusta: ensimmäisen maailmansodan voittajien ja häviäjien välinen sopimus.

Locarnon keskustasta voi nousta köysiradalla eli funicularilla ylös luostarille (Santuario della Madonna del Sasso). Monet kävelevät perille kulkemalla pyhiinvaellusreittiä (Via Crusis). Luostarille löytää kävelemällä Via al Sassoa. Locarnosta voi tehdä myös laivaristeilyjä eri puolille järvialuetta.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Largo Zorzi 1.

www.ascona-locarno.com

www.locarno.ch

LAGO MAGGIORE

35. ASCONA – TUNNETAAN VEGETARIINI-SIIRTOKUNNASTAAN   

Saksalainen Opel Ascona on tunnettu automerkki, mutta Sveitsin Ascona on suosittu lomakaupunki Lago Maggioren rannalla. Naapurikaupunkiin Locarnoon on vain lyhyt kävelymatka. Maggia-joen suistolle perustetut kaupungit ovat kasvaneet kiinni toisiinsa.

Asconassa on hienostunut tunnelma. Sveitsiläiseen tapaan kaupunkikuva on siisti ja rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Plataanipuut reunustavat rantabulevardia. Kaikkialla on hyvin hoidettuja kukkaistutuksia. Rantakadun toisessa päässä sijaitsee vilkas pienvenesatama. Kahviloita ja ravintoloita ulkoterasseineen on vieri vieressä. Löytyypä aivan keskustasta aurinkoinen uimarantakin.

Asconan lähihistoriaan liittyy eräs erikoisuus, Monte Verità. Se on kaupungin takana sijaitseva kukkula, jonne 1900-luvun alussa perustettiin harvinainen Vegetariini-siirtokunta. Aatteellisen yhdistyksen ideana oli muun muassa palata luontoon, tiukka kasvisruokavalio, avioliitosta ja vaatteista luopuminen. Paikka houkutteli runsaasti taiteilijoita ja kuuluisuuksia, kuten kirjailija Herman Hessen ja taiteilija Paul Kleen.

Nykyään Monte Veritàssa toimii muun muassa kongressikeskus. Casa Anatta, entinen yhdistyksen päämaja, toimii museona. Se kertoo erikoisen yhdyskunnan historiasta. Saksalais-sveitsiläisen Paul Kleen maalauksia voi ihailla Asconan Modernin taiteen museossa (Museo Comunale d’Arte Moderna).

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via B. Papio 5.

www.ascona.ch

www.ascona-locarno.com

CASA ANATTA

Osoite: Via Collina 78.

www.monteverita.org

LAGO MAGGIORE

36. VAL VERZASCA – EI KORKEANPAIKANKAMMOISELLE                  

Locarnosta koilliseen lähtevä maisematie kulkee Vogornon kylän kautta Lavertezzoon ja edelleen pieneen, mutta suosittuun turistikylään Sonognoon. Reitti kannattaa valita jo pelkästään komeiden maisemien vuoksi. Asfalttipintainen, mutta melko kapea tie nousee korkeuksiin jyrkänteen reunaan pitkin. Välillä ajetaan tunneleissa. Ilmanpaineen vaihtelu tuntuu korvissa. Jyrkästä noususta huolimatta tiellä kulkee myös paljon pyöräilijöitä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka on Vogarnon pato. Auto jätetään tienvarren parkkipaikalle ja jatketaan kävellen 380 metriä pitkälle padolle. Paikkaa ei voi suositella korkeanpaikankammoisille, sillä Verzasca-joki virtaa 220 metriä padon alapuolella. Vogarnon pato valmistui 1960-luvun alussa. Sen leveys on tyvestä 25 metriä ja yläosasta seitsemän metriä.

Vogornon kylä on rakennettu rinteeseen. Talot kiipeävät toinen toisensa ylle. Tiekin on osittain terassin päällä. Kannattaa ihailla Vogornon smaragdinvihreää patojärveä ja Lavertezzon erikoista Rooman vallan aikaista kivisiltaa. Kristallinkirkas nopeasti virtaavan Verzasca-joen vesi on uurtanut kallioon mielikuvituksellisia muotoja. Sileät kivet ovat sateen jälkeen erittäin liukkaita. Verzascan laakso on kauneimmillaan iltapäivällä, kun auringonsäteet paistavat suoraan laaksoon.

KARTTA

www.verzasca-tourism.ch

www.verzasca.com

LAGO MAGGIORE

37. CENTOVALLI – MAISEMATIE PARHAIMMILLAAN

Sveitsin puolelta Locarnosta Italian puolelle Domodossolaan lähtevä maisematie (SSS337) on vuoristo-olosuhteisiin kokemattomalle autoilijalle haaste. Matkan alkuosa on vielä helppoa nousua, mutta pian tie alkaa nousta ja kurvit jyrkkenevät. Kuskinpaikalla istuva joutuu keskittymään vastaantulijoihin, mutta matkustajat voivat ihailla komeita maisemia.

Domodossolaan asti ei ehkä kannata ajaa, mutta matkan varrelle osuvissa vuoristokylissä kannattaa poiketa. Eräs niistä on Verdasion kylä. Täällä ei voi ajaa autolla, sillä Verdasiossa on vain pelkkiä kapeita kujia. Auto jätetään parkkiin, mikäli vapaan paikan löytää. Verdasion kahvilan pöydässä capuccinoa siemaillessa voi ihmetellä, miksi aikoinaan näin syrjäiseen paikkaan ylipäätään syntyi asutusta, ja miksi täällä ”Jumalan selän” takana yhä asutaan.

Halutessaan Centovallin reittiin voi yhdistää Val Cannobinan maisematien (kts. kohde 39), joka tulee Italian puolelta Cannobbiosta Lago Maggioren rannalta.

Automatkaa rennompi tapa Centovallin tutustumiseen on matkata junan kyydissä (www.centovalli.ch). Locarnosta lähtee useita vuoroja päivässä. Matka Domodossolaan kestää alle kaksi tuntia. Passi mukaan. Junan ikkunasta maisemat ovat paikoitellen henkeäsalpaavat. Ei ihme, että junaa kutsutaan nimellä Satojen laaksojen juna.

KARTTA

www.procentovalli.ch

LAGO MAGGIORE

38. CANNOBIO – AITOA ITALIALAISTA TUNNELMAA

Sveitsin Locarnon ja Italian Verbanian välinen rantatie on erittäin suosittu. Se on anniltaan juuri sitä, mitä lomamatkallaan kaipaakin. Turistitie SS34 kulkee aivan Lago Maggioren rantaa viistäen. Tielle on haettu tilaa louhimalla kallion seinämää. Silti tien ja rannan väliin on mahdutettu asutustakin. Tosin asukkaiden parkkipaikat sijaitsevat rakennusten katoilla. Samalla, kun ihailee maisemia, kannattaa varoa vastaantulevia. Turistibusseja on paljon liikkeellä.

Lago Maggioren länsirannalla, Italian puolella sijaitseva Connobio, on kauneimmillaan aamuauringossa. Sveitsin puolelta tulevat pääsevät täällä heti maistelemaan italialaista kulttuuria. Matkaa rajalta on vain viisi kilometriä.

Cannobion kohdalla on ollut tilaa rakentaa 5000 asukkaan tunnelmallinen kaupunki. Parasta täällä on kaunis rantabulevardi, jonne autoilla ei ole mitään asiaa. Pastellin värisävyin maalatut yli 200 vuottakin vanhat rakennukset reunustavat järvenrantaa. Kahviloita ja ravintoloita terasseineen on vieri vieressä. Mikä onkaan parempi paikka aamukahville kuin Cannobio. Kaupungissa ei ole erityisiä nähtävyyksiä, mutta se on sellaisenaan on jo mukava pysähdyspaikka. Rauhallinen tunnelma, nupukivillä päällystetyt kujat ja pikkuaukiot riittävät. Cannobio sopii yöpymispaikaksikin.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Via Ciovanola 25.

Lue lisää

LAGO MAGGIORE

39. VAL CANNOBINAN MAISEMATIE – JYRKKIÄ KURVEJA RIITTÄÄ

Maggiore-järven Cannobion rantakaupungista vuoristoon johtava maisematie SP75 on haasteellinen kokeneellekin autoilijalle. Alku on vielä leppoisaa, mutta sen jälkeen jyrkkiä mutkia ilmestyy toinen toisensa perään. Osa mutkista muistuttaa neulansilmää. Tiheä rinteillä kasvava metsäkasvillisuus haittaa välillä maisemien ihailua.

Val Cannobinan vuoristotiellä on vähemmän turisteja kuin Lago Maggioren lomakohteissa. Hitaasti kiiruhtava turisti saa nopeasti paikallisen autoilijan kiinni takapuskuriinsa. Kurveihin tottuneet vuoristoseudun asukkaat ajavat hämmästyttävän lujaa. Ohituspaikat ovat kuitenkin harvassa.

Val Cannobinan vajaa 30 kilometriä pitkä tie johtaa Malescoon. Halutessaan tähän reittiin voi yhdistää Centovallin maisematiehen (kts. kohde 37), joka tulee Sveitsin puolelta Locarnosta. Cannobiosta lähdettäessä ensimmäinen hyvä pysähdyspaikka on Sant’Anna. Täällä vauhdikkaasti virtaava joki on kovertanut kallioon syvän rotkon, Orrido di Sant’Annan. Sen yli johtaa vuosisatoja vanha kivinen kaarisilta. Perille löytää seuraamalla opasteita.

Myös Falmentan kylässä kannattaa vierailla. Päätieltä sinne menevä kolmen kilometrin pituinen sivutie on ikimuistoinen. Kurvit ovat jyrkempiä kuin missään muualla. Jos on tuuria, ei tule yhtään vastaantulijaa. Flamentassa ei ole kuin 150 asukasta. Suurin osa heistä käy töissä Sveitsin puolella. Flamentaan ovat eksyneet myös monet kesälomaa viettävät saksalaisturistit.

KARTTA

Lue lisää

LAGO MAGGIORE

40. VERBANIA – TUNNETAAN VILLA TARANTON UPEASTA PUUTARHASTA

30 000 asukasta tekee Verbaniasta Lago Maggioren suurimman kaupungin. Vaikka liikenne on siellä vilkkaampaa kuin muissa rantakaupungeissa, on Verbaniassa silti pikkukaupungin tunnelmaa. Eikä vanhankaupungin kapeat kujatkaan ole tarkoitettu autoille. Verbaniassa on myös vilkas järvisatama.

Verbanian suosituin nähtävyys sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella kaupungista etelään. Villa Taranton opasteet johdattavat järveen laskevan San Berdadino -joen oikealle rannalle. Kyseessä on eräs Euroopan hienoimmista yksityispuutarhoista. Onneksi se on auki kaikille.

Skotlantilainen kapteeni Neil McEacharn näki lehdessä kyseisen huvilan myyntimainoksen vuonna 1931. Niinpä hän osti sen itselleen Savoy-suvulta. Innokkaana puutarhakasvien ystävänä hän koristeli Villa Taranton tuhansilla kukilla. Kerrotaan, että niitä istutettiin 30 vuoden aikana yli

20 000. Paikka on nykyisin puutarhaintoilijoiden paratiisi. Kasvien tunnistamisen helpottamiseksi niiden kohdalla on nimikyltit. Paras vierailun ajankohta on aurinkoinen aamupäivä.

Villa Taranton lipunmyynnistä saa kartan, jonka avulla voi suunnistaa kivipäällysteisiä polkuja pitkin kohteelta toiselle. Puisto näyttäytyy eri vuodenaikoina erilaisena, koska alueen kukat kukkivat eri aikoina. Lämmitettävissä kasvihuoneissa voi ihailla jättiläislumpeita. Päärakennus ei ole avoinna yleisölle.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Corso Zanitello 6-8.

www.comune.verbania.it

www.verbania-turismo.it

VILLA TARANTO

Osoite: Via Vittorio Veneto.

www.villataranto.it

LAGO MAGGIORE

41. BAVENO – LAIVALLA BORROMEO-SUVUN SAARILLE 

Monella Lago Maggioren länsirantaa kulkevilla matkailijoilla on kiire Stresaan, joka kieltämättä on järvialueen elegantein kaupunki. Lyhyen ajomatkan päässä Sterasta, sen pohjoispuolella, sijaitsee alle 5000 asukkaan pieni Baveno. Sen kiireettömästä tunnelmasta voi nauttia ilman turistiruuhkia. Ja mikä parasta: Bavenosta on lyhyempi laivamatka suosituille Borromeo-suvun saarille kuin Stresasta. Parkkipaikankin löytää todennäköisesti läheltä laivasatamaa.

Bavenon keskusta on varsin pieni. Kylän kaunis pääväylä, Corso Garribaldi-Viale della Vittoria, kulkee rannan tuntumassa. Sen toiselle puolelle jää pieni vanhakaupunki ja toiselle puolelle laivasatama. Turistitoimisto löytyy pääkadun varrelta sijaitsevan aukion laidasta. Sieltä tai suoraan vastapäätä olevasta laivasataman infokioskista voi kysellä tietoa laivaristeilyistä. Tarjolla on useita vaihtoehtoja.

Baveno tarjoaa myös liikunnallisia elämyksiä, sillä täällä on suosittu seikkailupuisto, Lake Maggiore Adventure Park. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsevasta puistosta löytyy monipuolisia liikuntamahdollisuuksia trampoliineista seinäkiipeilyyn. Välillä voi levähtää puiston kahvilassa ja ihailla hienoa järvinäkymää.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Dante Alighieri 14.

www.comune.baveno.vb.it

LAGO MAGGIORE

42. STRESA – LAGO MAGGIOREN ELEGANTEIN KAUPUNKI

Stresa lienee Lago Maggioren suosituin lomakohde. Ainakin edellytykset ovat hyvät. Kaupungin sijainti lähellä Borromeo-suvun saaria houkuttelee runsaasti matkailijoita. Mutta on itse Stresassakin nähtävää. Kaupunki on ollut jo 1800-luvulta lähtien suosittu kuuluisuuksien, taiteilijoiden ja kirjailijoiden lomanviettopaikka. Eräs heistä oli Ernst Hemingway, joka sijoitti kohtauksia kirjastaan Jäähyväiset aseille tähän eleganttiin kaupunkiin ja sen loisteliaisiin hotelleihin.

Stresaan saapuessa katse kiinnittyy ensimmäiseksi pääkadun (Corso Umberto-Corso Italia) varrelle rakennettuihin luksushotelleihin. Muun muassa tyylikkäät Hotel Bristol ja Regina Palace Hotel koristeellisine parvekkeineen tuovat tuulahduksen 1900-luvun vaihteen Belle Èpoque -kaudelta. Milanostakin on tänne matkaa vain vajaa tunti.

Stresan kaupunkikuvaa koristavat lukuisat kukkaistutukset ja tuulessa huojuvat palmut. Hyvin hoidettu ranta-alue kuhisee matkailijoita. Laivasataman ympäristössä riittää univormupuisia ”sisäänheittäjiä”, jotka yrittävät pyydystää laivaristeilylle hamuavia turisteja. Stresa onkin Lago Maggioren vilkkain satama, kiitos Borromeo-saarien. Ei pidä myöskään unohtaa Stresan vanhaakaupunkia, sillä sekin on järvialueen kiehtovin. Lähellä keskustaa on pikkukivinen uimaranta auringonottoon.

Stresan keskustan pohjoispuolella on paikka (Piazzale Lido), josta pääsee köysiradalla, funivialla, ylös Mottarone-vuoren huipulle (www.stresa-mottarone.it). Lähtöpaikassa on myös satama, josta voi siirtyä laivoilla lähisaarille. Täältä löytää parkkipaikan helpommalla kuin Stresan keskustasta.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Marconi 16.

www.stresaonline.com

www.visitstresa.com

LAGO MAGGIORE

43. BORROMEO-SUVUN SAARET – LAGO MAGGIOREN SUOSITUIMMAT NÄHTÄVYYDET         

Monet matkailijat tulevat hakemaan Lago Maggioren maisemista ylellisyyttä ja aristokraattista tunnelmaa. Järven suosituimmassa lomakaupungissa Stresassa (kts. kohde 42) ja sen ympäristössä ei tarvitse pettyä. Tyylikkyyttä ja eleganttia on tarjolla riittävästi. Suositut Borromeo-suvun saaret täydentävät kokonaisuuden.

Lago Maggioren lomakohteista kertovat matkaoppaat vertaavat Borromeo-saarien suosiota Normandian maihinnousuun. Kuvaus on osuva, siksi vilkas laivaliikenne on mantereen ja saarien välillä. Suosituimmat lähtösatamat ovat järven länsirannan Baveno (kts. kohde 41) ja Stresa.

Borremeon aristokraattisen suvun juuret ulottuvat keskiajalle. Vaikutusvaltaisen suvun jäsenet osallistuivat aktiivisesti politiikkaan ja yhteiskunnalliseen toimintaan. Osa mahtisuvun jäsenistä oli kardinaaleja ja arkkipiispoja.

Lago Maggioren saaret ovat olleet Borromeo-suvun omistuksessa jo vuosisatojen ajan. Niistä Stresaa lähinnä sijaitseva Isola Bella on suosituin. Saari saanut nimensä kreivi Carlo III:n kauniin Isabella vaimon mukaan 1600-luvulla. Samalla ajalta on myös Bella-saaren komea Borromeo-suvun palatsi. Saaren erikoisin nähtävyys on usealle terassille rakennettu pyramidinmallinen barokkityylinen puutarha. Sen kukkaloisto vapaasti käyskentelevine riikinkukkoineen on ällistyttävä.

Kaksi muuta saarta ovat Isola Madre ja Isola Superiore (Pescatori). Ensiksi mainitulla saarella on Palazzo Madre ja häikäisevä puutarha. Joidenkin mielestä se on vieläkin komeampi kuin Isola Bellan puutarha. Isola Superiore on idyllinen kalastajakylä.

Laivalippuvaihtoehtoja on useita (www.navigazionelaghi.it). Tarjolla on yhdistelmä- tai yhdensuuntaisia lippuja. On mahdollista kiertää kaikki kolme saarta, mutta silloin kannattaa varata aikaa koko päivä, aamusta iltaan.

KARTTA

ISOLA BELLA

Avoinna: Maaliskuun lopusta lokakuun puoleenväliin.

www.borromeo.it

www.borromeoturismo.it

LAGO MAGGIORE

44. PARCO DELLA VILLA PALLAVICINO – KORISTEKASVEJA JA EKSOOTTISIA ELÄIMIÄ

Stresasta lyhyenmatkan päässä kaakkoon rantatien SS33 varrella sijaitsee eräs Lago Maggiore -alueen hienoimmista puutarhoista, Parco della Villa Pallavicino. Sen pieni parkkipaikka on pääportin edessä rannan tuntumassa. Useimmat puistoon tutustujat tulevat kumipyöräjunalla Stresan keskustasta. Puutarhaintoilijoiden lisäksi täällä vierailee paljon alle lapsiperheitä.

Pääportin jälkeen on tiukka nousu. Puiston käytävät ovat pikkukiveä, joten lastenrattaiden työntäminen on raskasta. Puisto on laaja, yli 20 hehtaaria, joten aikaa kannattaa varata riittävästi. Eri kasvilajeja on satoja, eläimiäkin yli 40. Osa niistä liikkuu vapaasti puiston alueella. Tällä voi nähdä erilaisia lintuja, kuten flamingoja, tukaaneja, papukaijoja ja riikinkukkoja. Laamat, kengurut ja seeprat elävät vapaina luonnollisissa ympäristössään.

Parco della Villa Pallavicinon alueella voi nauttia omista eväistään tai syödä puiston ravintolassa. Pikkulapsia varten on leikkipaikkoja erilaisine vempaimineen. Aikuiset viihtyvät isossa ruusutarhassa, jonka tuoksut ovat huumaavia. Puiston päärakennus ei ole avoinna yleisölle.

KARTTA

PARCO DELLA VILLA PALLAVICINO

Osoite: Stresa. Seuraa opasteita

Lue lisää

LAGO MAGGIORE

45. GIGNESEN SATEENVARJOMUSEO – HARVINAINEN EUROOPASSA

Kahdeksan kilometriä Stresasta sijaitseva Gignesen vuoristokylä ei ole mitenkään erityinen. Kylän ainoa nähtävyys, Sateenvarjomuseo, ei sekään kuulosta erityiseltä. Mutta museo onkin mukava yllätys. Pelkästään jo senkin ansiosta, että Euroopassa ei liene toista vain sateenvarjoihin erikoistunutta museota. Gignesen museo esittelee havainnollisesti sateen- ja päivävarjon kehityksen 1850-luvulta nykypäivää. Esillä on yli 1000 näyttelyesinettä.

Vaikka sateenvarjoja käytettiin jo muinaisessa Egyptissä, yleistyivät ne Euroopassa vasta 1600-luvulla. Teräskehikkoa alettiin käyttämään 1850-luvun puolessa välissä. Gignesen seudulla on sateenvarjojen valmistamisella pitkät perinteet. Käsityönä valmistetuista varjoista kehittyi alueelle pienimuotista teollista toimintaa.

Vaikka sateenvarjot eivät kiinnostaisi, kannattaa Gignesin kylään ajaa maisemienkin vuoksi. Kirkkaalla säällä voi jatkaa matkaa aina Monte Mottaronen huipulle. Loppumatka tiestä on maksullinen. Ylhäällä on myös alppikasveihin erikoistunut kasvitieteellinen puutarha (Giardino Botanico Alpina). Sieltä avautuu hieno näkymä järvialueelle. Ylös Mottaronen huipulle pääsee myös Stresasta lähtevällä köysiradalla, funivialla. Matka kestää yhteen suuntaan 20 minuuttia.

KARTTA

GIGNESEN SATEENVARJOMUSEO (Museo dell’Ombrello e del Parasole)

Osoite: Via Panorama Golf 2, Gignese.

www.gignese.it/museo

LAGO MAGGIORE

46. ARONA – TUNNETTAAN PYHIMYSTÄ ESITTÄVÄSTÄ JÄTTIPATSAASTA

Lago Maggioren eteläpäässä sijaitseva Arona ei ole niin kaunis kuin esimerkiksi Stresa, järvialueen helmi (kts. kohde 42). Aronan rantabulevardikaan ei pärjää muille Lago Maggioren rantakaupunkien vastaaville. Järvenpohjukassa sijaitseva Arona on kuitenkin vilkas satamapaikka. Toisaalta täällä on myös mukavampi liikkua, kun turisteja on vähemmän. Vanhakaupunki on tutustumisenarvoinen.

Aronan erikoisuus on 35 metriä korkea kuparinen muistomerkki. Patsaan korkeus on 23,50 metriä.  Se esittää pyhimykseksi 1600-luvulla julistettua Borromeo-suvun jäsentä Carlo III:ta (kts. kohde 43). Hänen serkkunsa kardinaali Federico Borromeon aloitteesta päätettiin pystyttää Carlon kunniaksi komea muistomerkki, kirkko ja viisitoista kappelia. Patsas ja kirkko valmistuivat 1600-luvun lopulla, mutta kappeleista valmistui vain osa. Niistä kolme on nykyisin jäljellä. Paikan nimeksi tuli Sacro Monte di San Carlo.

Autolla pääsee opasteita seuraten Carlosta esittävän jättipatsaan luo. Pääsylipun ostamisen jälkeen kävellään rappusia pitkin muistomerkin juurelle. Sen jälkeen jatketaan matkaa kypärä päässä pyhimyksen sisällä. Kierreportaiden ja tikkaiden avulla noustaan Carloksen päähän! Alle 6-vuotiaat eivät pääse ylös. Ylhäältä näkee kauas järvelle, muun muassa vastarannan Rocca di Angera näkyy hyvin (kts. kohde 47).

KARTTA

CARLO III:N PATSAS (Statua di San Carlo)

Osoite: Sacro Monte, Arona.

www.comune.arona.no.it

LAGO MAGGIORE

47. ROCCA DI ANGERA – LASTEN TOIVEPAIKKA

Sitä ei voi olla huomaamatta. Korkealla kukkulan laella sijaitseva keskiaikainen linnoitus Rocca di Angera näkyy kauas, myös Lago Maggioren vastarannalle. Paikka on niin houkutteleva, että moni siellä vieraileva unohtaa tutustua linnoituksen alla sijaitsevaan Angeran kaupunkiin.

Vaikka Angeran linnoitus oli aikoinaan vaikeasti valloitettava, pääsee nykyisin perille helposti. Autotie johtaa linnoituksen juurelle. Loppumatka hoituu kävellen perheen pienimmiltäkin. Rocca di Angeran ympäristö on hedelmällistä maaseutua. Kaikkialla näkyy pengerrettyjä viljelmiä. Viinitarhoja on runsaasti. Linnalta näkee kauas järvelle. Aronan kaupunki on Lago Maggioren vastarannalla.

Rocca di Angera kuului aikoinaan vaikutusvaltaiselle Borromeo-suvulle, johon törmää useammassakin Lago Maggioren kohteissa (kts. kohteet 43 ja 46.). Suku osti linnoituksen Milanon Visconteilta  vuonna 1449. Borromeo-suvun jäsenistä muun muassa kardinaali Carlo III syntyi täällä. Carlosta esittävä jättipatsas sijaitsee Aronan kaupungissa.

Angeran linna on lasten suosiossa, kiitos mahtavan lelumuseon (Museo della Bambola). Pääpaino on nukeissa. Eri aikakausilta (1870-1920) olevien saksalaisten ja ranskalaisten nukkien määrä on yli 1000. Osa niistä toimii mekaanisesti. Lasivitriineihin asetetut lelut sijaitsevat useissa huoneissa. Nurkan takaa ilmestyy aina uusia ja uusia saleja. Kannattaa myös tutustua Borromeo-suvun tiloihin, esimerkiksi Oikeussaliin ja sen seiniä peittäviin freskoihin. Linnan ylimmästä kerroksesta avautuu paras näköala.

KARTTA

ROCCA DI ANGERA

Osoite: Angera.

www.borromeoturismo.it

LAGO MAGGIORE

48. MUSEO EUROPEO DEI TRASPORTI – VÄRIKÄS LIIKENNEMUSEO

Ferrari, Alfa Romeo, Fiat, Lamborghini, Lancia…lista on pitkä. Italialaiset automerkit ovat tunnettuja maailmalla. Nopeakulkuinen Pendolino on sekin kotoisin Italiasta. Moottoripyörämerkkejä on Apriliasta Moto Guzziin. Listaa voisi jatkaa lentokoneilla ja huviveneillä. Italia on ollut ja on yhä edelleen eräs maailman johtavimmista kulkuneuvojen valmistajista. Ei ihme, että maassa on useita pieniä ja suuria liikennemuseoita. Yksi niistä sijaitsee Rancossa, Lago Maggioren eteläosassa, sen itärannalla.

Seuraamalla Rancon liikennemuseon opasteita löytää perille. Jo parkkipaikalla riittää ihmeteltävää. Täällä viihtyvät varmasti myös perheen pikkuinsinöörit. Museo on vielä ilmainenkin. Kannattaa huomioida aukioloajat, sillä italialaisittain täällä vietetään kolmen tunnin siestaa keskellä päivää.

Museon alueella on runsaasti erilaista kalustoa, muun muassa hevosvetoisia kärryjä, jopa kaksikerroksinen ”kauramoottorilla” toimiva linja-auto. Vanhoja vetureita ja junavaunuja on useita. Monien autojen joukossa museon erikoisuus on Fiat-merkkinen linja-auto 1900-luvun alkupuolelta. Suurin osa kalustosta on italialaista, mutta tänne on tuotu kulkuneuvoja myös muualta Euroopasta. Sekavasta olemuksesta huolimatta liikennemuseon anti on mielenkiintoinen. Huumoriakaan ei ole unohdettu.

KARTTA

MUSEO EUROPEO DEI TRASPORTI

Osoite: Via Alberto 99, Ranco.

www.comune.ranco.va.it

LAGO MAGGIORE

49. SANTA CATERINA DEL SASSO – SIJAITSEE JYRKÄN KALLION REUNALLA

Santa Caterina del Sasson luostarin sijainti Lago Maggioren itärannalla jyrkän kallion reunalla on dramaattinen. Luostarin näkee kokonaisuudessaan vain, jos saapuu paikalle laivalla. Renon kohdalla autoilijan kannattaa etsiä luostarin opaskylttejä. Sitä ei suuremmin mainosteta. Pienet opaskyltit ilmestyvät rantatien varteen varsin nopeasti. Järvenrantaan johtaa kapea asfalttitie. Auto jätetään parkkipaikalle. Loppumatka kävellään opasteita seuraten jyrkkiä portaita 60 metriä alas rantaan. Hyvät jalkineet kannattaa laittaa jalkaan. Nykyisin alas on mahdollista mennä myös hissillä.

Dominikaanimunkkien perustama Santa Caterina del Sasson historia ulottuu 1200-luvulle saakka. Vuosisatojen aikana luostarin toiminta oli useasti vaarassa, kunnes lopulta se lakkautettiin 1900-luvulla. Kunnostustöiden jälkeen luostarin vaatimattomat, mutta kauniit tilat ovat melko hyvässä kunnossa.

Vierailija saapuu katettuun goottilaiseen pylväskäytävään, josta jatketaan matkaa luostarin piha-alueen läpi toiseen pylväskäytävään. Lopulta tullaan kirkkoon ja sen kappeleihin. Matkan varrella voi ihailla 1800-luvulta peräisin olevaa jättimäistä viininpuristinta. Santa Caterina del Sasson tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat arvokkaat seinämaalaukset. Luostarissa on myös pieni kauppa, josta voi ostaa matkamuistoja.

KARTTA

SANTA CATERINA DEL SASSON LUOSTARI

Osoite: Via Santa Caterina 5, Leggiuno. Muutama kilometri Lavenosta etelään. Seuraa rantatietä.

www.santacaterinadelsasso.com

LAGO MAGGIORE

50. LAVENO – HISSILLÄ YLÖS SASSO DEL FERRON HUIPULLE

Lago Maggioren itärannalla on huomattavasti vähemmän matkailijoita kuin länsirannan suosituissa lomakohteissa. Angerasta pohjoiseen Lavenoon kulkeva tiekin sijaitsee hieman rannasta poispäin, joten järvimaisemien ihailu jää vähemmälle. Sen sijaan lahdenpohjukassa sijaitseva vajaan 9 000 asukkaan Laveno on mukava yllätys, sillä se vaikuttaa heti miellyttävältä paikalta. Korkeat kukkulat suojaavat sitä itä- ja pohjoistuulilta. Satama vaikuttaa vilkkaalta. Lavenosta onkin hyvät laivayhteydet Lago Maggioren muihin rantakaupunkeihin. Täällä käsin voi vierailla muun muassa suosituilla Borromeo-suvun saarilla (kts. kohde 43). Lyhyen ajomatkan päässä Lavenosta sijaitsee Santa Caterina del Sasson luostari (kts. kohde 49).

Keramiikkateollisuudestaan tunnetun Lavenon kaupunkikuvaa hallitsee komea rautatieasema. Lähes rantaan asti tulevat junakiskot vaikuttavat liikenteellisiin ratkaisuihin. Sen takia juuri ennen kaupunginkeskustaa on ratapihan ylittävä iso silta.

Rinteeseen rakennettuun Lavenon vanhakaupunkiin kannattaa tutustua. Kapeat kujat johdattavat köysiradan, funivian, luo. Sen avulla voi nousta Sasso del Ferron huipulle (1062 m). Hissin vaunut nousevat ylös puiden latvoja viistäen. Ylhäältä avautuu itärannan komein järvimaisema aina Sveitsin Alpeille asti.

KARTTA

TURISTITOIMISTO

Osoite: Piazza Italia 4.

www.comune.laveno.va.it

SASSO DEL FERRON HISSI (funivia)

www.funiviedellagomaggiore.it

LAGO MAGGIORE

51. LUINO – ITALIAN SUURIMMAT MARKKINAT

Lavenon jälkeen Lago Maggioren rannassa kulkeva tie on maisemaltaan antoisampi kuin Angeran ja Lavenon välinen tieosuus. Kohti Luinoa ajettaessa tien kapenee ja kulkee välillä pitkiäkin matkoja tunneleissa. Silti järvi pilkahtaa toisinaan mukavasti näkyviin.

Luinossa ei ole mitään erityistä nähtävää. Paitsi, jos tulee paikalle keskiviikkoisin. Tosin silloin tulee moni muukin. Keskiviikko-aamusta alkaen Luinossa on suuret markkinat. Kyse ei ole mistään pienestä tapahtumasta, vaan Luinon markkinat ovat Italian suurimmat, ehkä jopa Euroopan suurimmat. Väkeä tulee paikalle kaukaakin, jopa ulkomaita myöten. Osa on myyjiä ja osa on niitä, jotka toivovat tekevänsä edullisia ostoksia.

Useamman korttelin kokoiselle myyntialueelle löytää helposti, kun seuraa muita tai suuntaa sinne, mistä ostoskasseja kantavat ihmiset tulevat. 350 myyntikojua levittäytyy Luinon katujen varsille vieri viereen. Täällä on myös helppo eksyä, koska kadut näyttävät samanlaisilta. Myytävänä on kaikkea mahdollista, vaatteista elintarvikkeihin. Iltapäivään mennessä toritohina hiljenee. Myyjät pakkaavat tavarat autoonsa ja lähtevät maantielle pitkänä letkana kohti seuraavaan toripaikkaa.

Luinon markkinapäivänä parkkipula on krooninen. Aamusta vapaan ruudun löytää helpommin. Osa ostajista tulee laivalla Lago Maggioren länsirannalta.

Luino tunnettiin pitkään tärkeänä vaateteollisuuden keskuksena. Nyt toiminta on hiipunut. Niistä ajoista muistuttaa vielä vaateteollisuuteen liittyvät kadunnimet. Italian yhdistäjä Giuseppe Garibaldi taisteli täällä itävaltalaisia vastaan. Luino pystytti sankarilleen muistomerkin ensimmäisenä Italiassa vuonna 1867.

KARTTA

www.comune.luino.va.it

SISÄLLYSLUETTELO