Beethovenin Bonn – politiikka on saanut tehdä tilaa musiikille

Elämä jatkuu Länsi-Saksan ex-pääkaupungissa Bonnissa entistä vireämpänä, vaikka poliittinen eliitti on siirtynyt Berliiniin. Nyky-Bonn tanssii ja soi ympäri vuoden.

Vuoden 1991 kesäkuun 28. päivä oli shokki bonnilaisille. Heidän kotikaupunkinsa hävisi parlamentin tiukassa äänestyksessä Berliinille. Saksojen yhdentymisen myötä hallinnon hajauttamisen eli Berliinin puolesta äänesti 338 kansanedustajaa, 320 oli vastaan. Kitkerä päätös tarkoitti Bonnin pääkaupunkistatuksen menettämisen Berliinille.

Liitokanslerin ja ministeriöiden muuton 600 kilometriä itään Berliiniin pelättiin olevan katastrofi Bonnille. Kaupunki toimi vuosina 1949-1991 Länsi-Saksan pääkaupunkina. Se sai olla vuosikymmenet eurooppalaisen politiikan polttopisteessä. Niukan enemmistöpäätöksen takia pelättiin, että Bonniin jäisi vain tyhjiä hallintokortteleita ja virkamiesten asuntoja.

Pelko on osoittautunut turhaksi

Muutto Bonnista Berliiniin ei ole toteutunut täydellisesti, sillä vanhan pääkaupungin talouden turvaamiseksi osa hallinnosta jätettiin Bonniin, muun muassa kuusi ministeriötä viidestätoista. Lisäksi hallitus siirsi tyhjentyneisiin toimistotiloihin yli 20 valtion virastoa. Niiden myötä Bonniin syntyi tuhansia uusia työpaikkoja. Suuryritykset Deutsche Telekom ja Deutsche Post pystyttivät myös pääkonttorinsa vanhaan pääkaupunkiin.

Merkittävä piristysruiske oli YK:n Saksan toimitilojen siirto Bonniin. Lisäksi vanha parlamenttitalo muutettiin 140 miljoonalla eurolla nykyaikaiseksi kongressikeskukseksi. Niinpä nyky-Bonnin asukasluku on suurempi ja työpaikkoja on enemmän kuin Länsi-Saksan aikana. Bonnissa on Saksan alhaisin kaupunkityöttömyys.

Beethovenin jalanjälkiä seuraten

Politiikan merkityksen vähentyessä on Bonnista tullut eräs Saksan merkittävimmistä kulttuurikohteista. Kaupungin oman pojan Ludvig van Beethovenin elämän ja laajan tuotannon ympärille rakennettu suuren suosion saanut Beethoven-festivaali tunnettaan kaikkialla Saksassa.

Musiikin suurmies syntyi Bonnissa vuonna 1770. Beethoven vietti elämänsä 20 ensimmäistä vuotta kotikaupungissaan ennen Wieniin muuttamista. Lyhyestä Bonnin ajastaan huolimatta mestarisäveltäjän jalanjälkiä on mielenkiintoista seurata kaupungin keskustassa; muun muassa Beethovenin kotitalo on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.

Kaupungin matkailutoimistosta voi vuokrata audio-laitteen, jonka avulla voi kuunnella saksan- tai englanninkielisen opastuksen yhdestätoista Beethoveniin liittyvästä kohteesta. Kävelykierros alkaa Münsterplatz-aukiolta, jota koristaa isokokoinen Beethovenin näköispatsas. Se paljastettiin vuonna 1845 säveltäjän 75-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Vihkiäistilaisuudessa oli läsnä Preussin kuningas Fredrik Wilhelm IV, kuuluihan Bonn tuolloin Preussin kuningaskuntaan.

Beethoven-festivaali

Patsaan paljastustilaisuudesta sai alkunsa Franz Lisztin ideoima musiikkifestivaali. Aluksi tapahtuma oli vaatimaton kolmipäiväinen tapahtuma. Vuodesta 1999 lähtien Beethoven-festivaali (www.bonnticket.de) on ollut jokasyksyinen kuukauden kestävä suurtapahtuma. Festivaalista on tullut eräs Saksan suurimmista ja arvostetuimmista kulttuuritapahtumista.

Beethoven-festivaaliin osallistuu maailmankuuluja tähtiä sekä nuoria huippulahjakkaita tulevaisuuden artisteja. Neljän viikon aikana esitetään yli 60 eri konserttia 23 eri tapahtumapaikalla. Päänäyttämönä toimii vuonna 1959 valmistunut kongressi- ja konserttirakennus Beethovenhalle. Se toimii myös Beethovenin nimen mukaan nimetyn orkesterin kotisalina. Beethovenhallen edustalla on ”Beethon”, eräs nyky-Bonnin symboleista: betonista tehty moderni Beethovenin muistomerkki.

Konsertteja pidetään myös kirkoissa, museoissa ja historiallisissa rakennuksissa. Eräs mielenkiintoisimmista paikoista on entinen parlamenttirakennus (Altes Wasserwerk), joka näin toimii politiikan jälkeen uusiokäytössä.

Beethoven Haus, säveltäjämestarin kotitalo

Bonniin suuntautuvan kulttuurimatkan pakollinen käyntikohde on Beethovenin syntymäkoti (www.beethoven-haus-bonn.de), jossa on maailman laajin Beethoven-kokoelma. Esillä on muotokuvia, alkuperäisiä käsikirjoituksia, säveltäjän oma viulu ja flyygeli sekä erikoisuutena kuuroutuneen Beethovenin kuulotorvet. Kotimuseon yhteydessä on virtuaalimaailmaan perustuva Digital Beethoven-arkisto, jossa säveltäjään ja hänen musiikkiinsa voi tutustua tietokoneiden avulla.

Museomailin neljä museota

Kulttuurikaupunki Bonn on edustavimmillaan Museomailiksi kutsutulla katuosuudella, jossa Adenauerallee vaihtuu Willy Brandtin ja Friedrich Ebertin kaduksi. Museomailin varrelle sijoittuu neljä tasokasta museota, jotka houkuttelevat vuosittain 2,5 miljoonaa kävijää.

Eläintieteellisessä museossa (Zoologisches Forschungsinstitut und Museum Alexander Koenig) on esillä Sininen planeettamme -näyttely, joka kertoo maapallon elämästä. Palkittu Historian museo (Haus der Geschichte der BRD) kertoo elävästi Saksan 50 lähivuoden arkipäivästä. Bonnin taidemuseo (Kunstmuseum Bonn) keskittyy sodanjälkeiseen tuotantoon.

Museomailin viimeinen kohde on Taide- ja näyttelyhalli (Kunst- und Ausstellungshalle der BRD), joka on tarkoitettu vaihtuville näyttelyille. Nyt tiloissa on ällistyttävä ja paljon kehuja saanut Egyptin uponneet aarteet -näyttely, joka tutustuttaa ranskalaisen Franck Goddionin suorittamien merenalaisten kaivausten tuloksiin Aleksandrian kaupungin edustalla. Bonnista näyttely jatkaa vuoden 2008 tammikuun lopussa Madridiin.

Bonn

314 000 asukasta, joista 42 % ulkomaalaisia 170 eri maasta.

41 % katolisia, 23 % protestantteja, 36 % muita tai ilman uskontoa.

Sijaitsee Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Reinin varrella.

Historia

Kaupunki syntyi Rooman vallan aikana legioonalaisten linnoituksesta. Kaupungin katedraali Münster valmistui 1200-luvulla. Vuonna 1597 Bonnista tuli Kölnin ruhtinaskunnan pääkaupunki. 1700-luvulla Kölnin arkkipiispa Clemens August rakennutti useita barokkirakennuksia. Vuonna 1794 ranskalaiset miehittivät Bonnin ja se joutui Napoleonin alaisuuteen. Vuonna 1815 Preussi valloitti kaupungin. Toisen maailmansodan jälkeen alue kuului brittien miehitysalueeseen ja vuonna 1949 se valittiin Länsi-Saksan pääkaupungiksi.

Bonn netissä www.bonn.de, www.bonn-region.de

Museomailin parhaat kohteet

Eläintieteellinen museo

(Zoologisches Forschungsinstitut und Museum Alexander Koenig)

www.museumkoenig.de

Historian museo

(Haus der Geschichte der BRD)

www.hdg.de

Bonnin taidemuseo

www.kunstmuseum-bonn.de

Taide- ja näyttelyhalli (Kunst- und Ausstellungshalle)

Lue lisää

Nordrhein-Westfalenin suuri muutos

Saksan väkirikkaimmasta osavaltiosta Nordrhein-Westfalenista tulee ensimmäiseksi mieleen korkeat tehtaanpiiput tupruttamassa mustaa savua ilmaan. Tämä on kuitenkin jo mennyttä aikaa. Terästehtaat on nykyaikaistettu ja raskaanteollisuuden rinnalle on noussut uusia tulevaisuuden aloja, kuten ympäristöteknologiaa. Osavaltion pinta-alasta on yhä yli puolet maatalouden käytössä ja neljännes on metsää.

Vauraan Nordrhein-Westfalenin rakennemuutos näkyy kaikkialla. Nykyisin jo kaksi kolmasosaa alueen työntekijöistä toimii palveluammateissa. Vakuutus- ja pankkiala sekä isot messutapahtumat ovat tärkeä osa Nordrhein-Westfalenin elinkeinoelämää.

Alueen monista kaupungeista on tullut kiinnostavia matkailukohteita. Toisen maailmansodan massiivisista tuhoista huolimatta historia on läsnä monilla paikkakunnilla. Kölnin ja Aachenin tuomiokirkot kuuluvat Unescon maailmanperintöjen listalle. Suurin muutos on tapahtunut Bonnissa, Saksan liittotasavallan vanhassa pääkaupungissa. Siellä laadukkaat kulttuuritapahtumat ovat korvanneet politiikan.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU