Bergen vaalii hansa-ajan perintöä

Täällähän on vain italialaisia, tulee ensimmäiseksi mieleeni kävellessäni Bergenin idyllisessä satamassa. Eikä ihme, sillä hetki sitten satamalaituriin on kiinnittynyt italialainen risteilyalus. Yli 2 000 matkustajan kelluva hotelli kohoaa kuin kerrostalo suoraan laiturista.

Yhdessä humauksessa Unescon suojeluksessa olevan Bryggenin värikäs puutalokortteli täyttyy italialaisturisteista. Eilen satamakorttelin täytti japanilaisturistit. Matkailusta on tullut vuosi vuodelta Bergenille taloudellisesti entistä tärkeämpi.

Lämpimästi pukeutuneet turistit ovat varautuneet Pohjolan kesän viileyteen. Hyvä niin, sillä tänäänkin Bergenin taivas on erilainen kuin värikkäissä postikorteissa. Bergenissä sataa yli 200 päivää vuodessa.

Lyijynharmaasta taivaasta huolimatta tai juuri sen ansiosta Bryggenin vanhat hansakauden aikaiset puutalot näyttävät entistä värikkäimmiltä. Näkymä on ikuistettu lukemattomiin Norjaa esitteleviin postikortteihin ja matkailukirjoihin. Näkymä on kuitenkin aito, sillä Bryggen on säilynyt alkuperäisen näköisenä. Toki se on vanhojen puukaupunkien tavoin palannut tasaisin välein, mutta Bryggen on rakennettu aina uudestaan.

Norjan toiseksi suurin kaupunki Bergen on perustettu vuonna 1070. Vuorten ja vuonojen välissä kaupunki oli pitkään eristyksissä muusta Norjasta. Merenkulun avulla Bergen oli enemmän tekemisissä muun maailman kanssa kuin esimerkiksi Oslon kanssa.

Yhä edelleen matkailijalla on päällimmäisenä tunteena, että on saapunut jonnekin syrjäiseen kolkkaan. Matka Bergeniin on elämys. Osloon on maanteitse liki 500 kilometriä. Reitin varrelle osuus useampi lauttayhteys, useita tunneleita ja maksullisia siltoja. Ajomatka vuoriston yli kestää useita tunteja.

1900-luvun alussa valmistunut junayhteys sisämaan kautta Oslosta on klassikko. Juna kulkee halki upeiden vuoristomaisemien. Rataa pidetään maisemiltaan yhtenä maailman kauneimpana. Sen korkein kohta on 1300 metriä merenpinnan yläpuolella.

Palataan satamaan ja Bryggenin idylliin. Bergen oli vuosisatojen ajan Norjan tärkein ja vaurain kaupunki. Ja ennen kaikkea saksalainen kaupunki. Bryggenin satamakortteli on alun perin saksalaisten hansakauppiaiden rakentama. Tästä osoituksena alueella on jo vuonna 1872 perustettu Hansamuseo, Hanseatiske Museum. Se toimii vanhassa saksalaiskauppiaan kodissa. Museossa saa hyvän käsityksen, millaista elämää kauppiaat elivät vuosisatoja sitten Bergenissä.

Kiehtova tunnelma tiivistyy Bryggenin vieressä sijaitsevalla Kalatorilla. Lokit kirkuvat ja turska tuoksuu. Pohjoisten vesien herkut, lohet, taimenet, sillit ja äyriäiset on aseteltu houkuttelevasti esille. Myös norjalaisten herkkua, lipeäkalaa, on tarjolla. Lipeässä liotettu ja pitkään kypsytetty turska menee kurkusta alas kuminalla maustetun norjalaisen akvaviitin kera.

Totta kai, kun kaupunki pursuaa turisteja, on satama pullollaan myös matkamuistokojuja. Perinteiset norjalaiset villapaidat ovat hintavia, mutta käsin kudottu villamyssy on monen italialaisturistin päässä heidän palatessaan takaisin risteilyaluksensa lämpöön.

Useimmat Bergenissä vierailevat turistit tutustuvat vain Kalatoriin ja Bryggeniin. Silti annos on tuhti. Pelkästään Bryggenin alueella on kaksikymmentä eri tutustumiskohdetta. Museoitakin on useampia.

Satama-altaan yhdessä kulmassa sijaitsee Bergenin turistitoimisto. Kun kysyt ehdotuksia mukavista käyntikohteista, kaksi on varmasti ehdotettujen joukossa: Akvariet ja Kabelbanen. Molemmat ovat Bergenin suosituimpia kohteita.

Jälkimmäinen on vaijerikäyttöinen köysiratajuna (www.floibanen.no), joka kuljettaa matkustajia kaupungin keskustasta ylös Fløyfjelletin huipulle. Fløyen, kuten paikalliset sitä kutsuvat, on yksi Bergenin ympärillä olevista vuorista. Jos pohkeissa on potkua, ylös voi myös patikoida. Vaiva palkitaan Bergenin komeimmilla näkymillä. Ylhäältä näkee, miten vuorten rinteille kiipeävä yli 200 000 asukkaan Bergen on todellisuudessa suurkaupunki. Alhaalla satamakortteleissa vallitsee viihtyisän pikkukaupungin tunnelma.

Vielä jännittävämpi tapa nousta korkeuksiin on tehdä matka Ulriken-köysiradalla (www.ulriken643.no). Turistitoimiston edestä lähtevä bussi vie ensin lähtöasemalle, josta jatketaan vaijerin varassa roikkuvalla vaunulla yli 600 metriä korkean Ulriken-vuoren laelle.

Akvariet eli Akvaario on Bergenin suosituin nähtävyys. Se mainostaa omistavansa Euroopan suurimman meri- ja makeaveden kalojen kokoelman. Akvaariossa onkin altaita useita. Täällä voi nähdä myös koulutettuja hylkeitä ja lystikkäitä pingviinejä. Viihteellinen hyljeshow on hauskaa katseltavaa. Akvariet sopii kaikenikäisille.

Bergen on museoista kiinnostuneelle runsaudensarvi. Tarjontaa on taiteesta historiaan.

Meri ja merenkulku on ollut bergeniläisille toimeentulolähde vuosisatojen ajan. Siispä kaupungissa täytyy olla myös merenkulkuaiheinen museo. Bergens Sjøfartsmuseum kertoo merenkulun historiasta aina viikinkiajoista nykypäivään. Museo omistaa laajan pienoismallikokoelman.

Lähes merenkulkumuseon vieressä on pari muutakin mielenkiintoista museota. Luonnontieteellisellä museolla on laajat eläin- ja kasvitieteelliset sekä geologiset kokoelmat. Monipuolisessa kulttuurihistorian museossa voi perehtyä norjalaiseen kansankulttuuriin.

Bergen tunnettaan tasokkaana kulttuurikaupunkina. Syystäkin se valittiin vuonna 2000 Euroopan kulttuurikaupungiksi. Bergen on myös tunnetun säveltäjän Edvard Griegin kotikaupunki. Musiikista innostunut voi vierailla hänen kotitalossaan Troldhaugenissa (www.griegmuseum.com, www.troldhaugen.no). Grieg syntyi Bergenissä vuonna 1843. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään on musiikki Henrik Ibsenin näytelmään Per Gynt.

Keskellä Bergeniä on pieni järvi, Lille Lungegårdsvann, jonka rannoille kaupunkilaiset mielellään kokoontuvat. Järven rannalla on Festplassen, kaupungin juhla-aukio ja musiikkipaviljonki. Bergenin taidemuseot sijaitsevat yhtenä ryppäänä järven etelärannalla.

Bergenin kohdevalikoima on poikkeuksellisen laaja. Määrä on suuri ja laatu korkea. Vain pieneen osaan ehtii tutustua yhden matkan aikana. Retki Bergeniin vaatii oitis uuden retken Bergeniin. Ohessa on esitelty ainoastaan kaupungin suosituimmat kohteet.

Akvariet

Täällä viihtyy koko perhe. Akvaario sijaitsee kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Perille pääsee myös bussilla (11) tai satamasta lähtevällä vesibussilla.

Osoite. Nordnesbakken 4.

www.akvariet.no

De Naturhistoriske Samlingar

Ehkä hiukan vanhahtavalta vaikuttava luonnonhistoriallinen museo, mutta silti täällä on paljon nähtävää. Vieressä on merimuseo.

Osoite: Haakon Sheteligs plass.

www.uib.no/universitetsmuseet

Bergens Sjøfartsmuseum

Vaikka museon anti ei ole ylipursuava, ei täältä selviydy nopeasti poiskaan. Pienoismallejakin on useita.

Osoite: Haakon Sheteligs plass.

www.uib.no/universitemuseet

Hanseatiske Museum

Bergenin lähes pakollinen kohde, onhan hansakauppiaiden merkitys ollut suuri kaupungin kehitykselle.

Osoite: Bryggen.

www.museumvest.no

Bryggens Museum

Koko Bryggen on jo historiallinen nähtävyys, mutta jos haluaa vielä lisää, niin sitä löytyy Bryggenin historianmuseosta. Osa esineistä on peräisin arkeologisista kaivauksista, jotka tehtiin vuoden 1955 tulipalon jälkeen.

Osoite: Dreggsalm. 3.

www.bymuseet.no

Håkonshallen / Rosenkrantztårnet

Håkonshallen on Bergenin tärkein juhlasali. 1200-luvulta peräisin oleva rakennus on kärsinyt pahoja vaurioita useampaan kertaan, mutta on aina kunnostettu. Rosenkrantztårnet kuulu Håkonshallenin tavoin Bergenin linnoitukseen.

Osoite: Bergenhus.

www.bymuseet.no

Lille Lungegårdsvann -ranta-alueen taidemuseot

Keskustassa sijaitsevan pienen järven rannalla on vieri vieressä useita taidemuseoita. Esillä on perinteistä ja uudempaa taidetta.

www.kunstmuseene.no

www.kunsthall.no

Turistitoimisto

Bergenin turistitoimisto sijaitsee aivan kalatorin vieressä. Pitkät aukioloajat saavat kiitosta, mutta rakennuksen ulkonäöstä voi olla montaa mieltä.

Osoite: Strandkaien 3.

www.visitBergen.com

www.bergen-guide.com

Luonnontieteellisellä museo.
Kalatori.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU