Björkbodan lukkomuseo tärkeä osa Kemiönsaaren historiaa

VARSINAIS-SUOMI / KEMIÖNSAARI – Pieni, mutta nostalginen Björkbodan Lukkomuseo herättää mieliin muistoja. Vanhat lukot, helat ja avaimet vaikuttavat kovin tutuilta ollakseen museoesineitä. Museo toimii 1840-luvun työväenasunnossa. Se avattiin yleisölle vuonna 1979. Ennen Kemiönsaaren kuntaliitoksia Björkboda kuului Dragsfjärdin kuntaan.

Björkbodassa valmistetut lukot ovat tärkeä osa suomalaista talonrakennusperinnettä. Monet kodit on turvattu Bodan varmuuslukoilla.

Björkbodan lukkotehtaan tarina liittyy kiinteästi paikalliseen ruukkihistoriaan. Taalintehtaan raakaraudan jalostus aloitettiin täällä jo 1700-luvulla. Björkbodan ruukki perustettiin vuonna 1732. Toiminta jatkui aina vuoteen 1866, jonka jälkeen perinteinen raudanvalmistus loppui Björkbodassa kokonaan.

Lyhyen hiljaiselon jälkeen alkoi tapahtua. Maalarimestari Ulrik Palmu osti ruukin ja aloitti lukkojen valmistuksen vuonna 1887. Ensimmäiset lukkosepät tulivat Ruotsista. Ilman Palmun taloudellista sijoitusta teollinen toiminta olisi ilmeisesti hiipunut kokonaan Björkbodassa.

Vuonna 1904 Edvard Frisk osti tehtaan Palmulta. Omistajanvaihdoksen jälkeen yrityksen nimi muuttui (Björkboda Bruk Aktienbolag).

1920-luvulla lukkotehtaan toimintaa laajennettiin. Työntekijöitä oli jo yli sata. 1950-luvulla määrä oli kasvanut 270 henkilöön. Lukkojen ohella valmistettiin heloja, verhotankoja, sälekaihtimien osia ja erilaisia maanviljelystuotteita, kuten äkeitä ja kuivureita.

Björkbodan Lukkotehdas oli Friskin perheen omistuksessa vuosikymmenien ajan, kunnes siirtyi Oy Wärtsilä AB:n omistukseen vuonna 1977. Sen jälkeen tehdas muutettiin nykyaikaiseksi lukonvalmistajaksi. Nykyisin mekaanisiin lukkorunkoihin erikoistunut Björkboda on osa Abloyta.

BJÖRKBODAN LUKKOMUSEO

Osoite: Björkboda, Kemiö. Seuraa opasteita.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bengtskärin majakkasaareen liittyy poikkeuksellisen tarina – karu kalliosaari tarjoaa eksotiikkaa matkailijalle

LUE MYÖS: Luontokeskus Sinisimpussa perehdytään saariston eläimistöön ja kasvillisuuteen

LUE MYÖS: Sagalund on Suomen ensimmäinen ulkoilmamuseo

LUE MYÖS: Amos Andersonin Söderlångvikin kartano tarjoaa unohtumattoman elämyksen

LUE MYÖS: Taalintehtaalla entisaikojen ruukkihistorian aistii kaikkialla

LUE MYÖS: Kemiönsaaren Västerbuktenin uimaranta on harvinaisuus – tänne kannattaa tulla kauempaakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.