Blue Nose on Aurajoen sympaattisin alus – kippari Valtola on ylpeä aluksestaan

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Moni Aurajoen rantaa kävelevä pysähtyy ihailemaan sympaattiselta vaikuttavaa pikkutroolaria. Laituriin kiinnitetty sinivalkoinen Blue Nose -niminen alus kerää katseita. Eikä ihme, sillä aluksen kippari Antti Valtola pitää omistamansa troolarin moitteettomassa kunnossa.

Monista muista Aurajoen laivoista poiketen Valtolan Blue Nose ei erotu pelkästään ulkonäkönsä ansiosta, vaan myös siksi, että se ei nökötä paikoillaan rantalaiturissa pitkiä aikoja. Blue Nose on tarkoitettu risteilyjä varten. Niitä kertyykin kesän aikana kymmeniä.

Valtola ei ole sattumalta laivansa kippari. Antti on ollut Blue Nosen ruorissa jo vuosikymmenien ajan. Alus on ollut edustus- ja charterkäytössä Suomessa vuodesta 1974. Valtola oli ensin edellisen omistajan aikana Blue Nosen kipparina, mutta kun omistaja halusi luopua siitä, Antti päätti ostaa aluksen itselleen.

Mennään kuitenkin ajassa taakse päin, aikaan ennen toista maailmansotaa.

Tarkkasilmäinen huomaa, miten Blue Nosen keulaan on ikuistettu Suomen lipun lisäksi Norjan lippu. Alus on nimittäin rakennettu Norjassa. Tarkka ajankohta ei ole enää tiedossa, mutta todennäköisesti Blue Nose on valmistunut 1930-1940 lukujen vaihteessa norjalaisella Egersundin telakalla. Lounaisrannikolla sijaitseva pikkukaupunki on tunnettu kaikesta, mikä liittyy merenkulkuun.

– Tämä alus on alun perin rakennettu katkarapujen pyyntiä varten. Sillinpyyntiin tarkoitetut alukset olivat hieman suurempia, kertoo Valtola.

Blue Nose ei ole aluksen alkuperäinen nimi.

– Troolari kastettiin nimellä Ruth. 1950-luvulla nimi vaihtui ensin muotoon Robertson ja myöhemmin Robertson Service. Kyseessä oli tunnettu merielektroniikkaa myynyt yritys. Autopilotteja, radiopuhelimia, tutkia jne. Tällä paatilla ajeltiin vuonosta toiseen ja myytiin kalastajille elektroniikkalaitteita.

Työveneeksi rakennuttu alus myytiin norjalaisperheen huvivenekäyttöön 1960-luvun lopulla. Aluksen kotisatama oli Bergen, kunnes se myytiin Suomeen.

– Norjalainen varakas laivanrakentaja Frantz Mjellem osti veneen perheensä huvikäyttöön. Samalla, kun alus muuttui työveneestä huviveneeksi, tehtiin isoja muutoksia. Olen jopa keskustellut nyt jo edesmenneen Mjellemin kanssa puhelimessa. Hän on antanut aluksen nykyisen nimen, Blue Nose.

Troolari oli useamman vuoden ajan Mjellemin perheen käytössä, kunnes paimiolainen sähköalan yritys Sähkölähteenmäki osti aluksen. Siitä tehtiin yrityksen edustusvene.

– Sähkölähteenmäki oli 1970-luvulla kasvava ja kansainvälistyvä yritys. Heille tuli idea hankkia yhtiön käyttöön alus, jolle voitaisiin viedä yritysvieraita. Sähkölähteenmäen palveluksessa oli eräs norjalainen, joka ehdotti vanhan kalapaatin hankkimista Norjasta.

Blue Nosen uusi käyttötarkoitus tarkoitti myös mittavaa remonttia. Muun muassa aluksen sisustus uusittiin paremmin edustuskäyttöön sopivaksi. Kun aluksella on ikää jo 80 vuotta, on kunnostustöitä tehty myöhemminkin useampaan kertaan. Esimerkiksi ulkopinta on saanut lasikuitupinnoitteen ja moottorikin on vaihtunut neljästi.

Valtolalle Blue Nose tuli tutuksi jo Lähteenmäen omistuksessa.

– Kun olin 1980-luvulla parikymppinen innokas meripartiolainen, kaverini pyysi minua tuuraamaan aluksen kipparina, mutta pian minusta tuli Blue Nosen vakituinen kuljettaja. Olin ihmeissäni, kun näin kivasta hommasta maksettiin palkkaakin. Olin kesäisin Sähkölähteenmäen palveluksessa vuodesta 1990 vuoteen 2004.

Blue Nose ehti kuljettaa sähköfirman asiakkaita parisenkymmentä vuotta Saaristomerellä, kunnes 2000-luvun alkuvuosina se siirtyi yrityskaupan myötä uudelle omistajalle, YIT Kiinteistötekniikka Oy:lle. Vene laitettiin kuitenkin pian myyntiin ja aluksen hyvin tunteva ja siihen kiintynyt pitkäaikainen kippari Valtola päätti ostaa Blue Nosen itselleen ja ryhtyä itse risteilyisännäksi.

– Sen verran minussa virtaa yrittäjäverta, että en silloin epäröinyt ostopäätöstäni. Enkä ole jälkeenpäinkään katunut. Nyt olen 32 vuotta kipparoinut tätä alusta ja niistä 18 vuotta itsenäisenä yrittäjänä.

Vaikka Blue Nosen omistajat ovat Suomessa vaihtuneet, itse alus on edelleen samassa tarkoituksessa kuin 50 vuotta sitten. Blue Nose on vienyt vuosikymmenien aikana vieraitaan lukemattomia kertoja saariston maisemiin. Asiakaskunta on toki muuttunut ja ennen kaikkea laajentunut Antti Valtolan omistuksessa.

– Lähteenmäen aikana asiakkaina oli paljon rakennusliikkeiden edustajia, kansanedustajia ja kuntien päättäjiä. Nykyisin mukana on usein koululaisia, opettajia, erilaisten yhdistysten jäseniä, yritysten työntekijöitä jne. Suurin osa ovat sellaisia, jotka ovat halunneet tulla uudestaan.

Lisätiedot täältä.

Blue Nosen tekniset tiedot

Pituus 11,68 m

Leveys 4,38 m

Uppouma 25 tonnia

Syväys 2 m

Apukone Mastervolt 8000 Whisper

Pääkone 6-syl. Valmet 127 hv

Suurin matkustajamäärä 12

Nopeus 7 solmua

Antti Valtola.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.