Bomarsundin linnoitus – Ja se Oolannin sota oli kauhia

AHVENANMAA / BOMARSUND – Vanha suomalainen laulu kertoo taistelusta, joka käytiin Ahvenmaalla. Suosituksi tulleen laulun sanoissa mainitaan sana fästing. Sillä viitataan Ahvenanmaan Sundissa sijainneeseen venäläisten rakentamaa Bomarsundin linnoitukseen.

Bomarsundin linnoitus oli aikoinaan Ahvenanmaan suurin rakennus, mutta nykymatkailijalle on tarjolla vain kasa raunioita. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö paikalla kannata vierailla. Päinvastoin. Bomarsund on eräs saaren suosituimmista nähtävyyksistä vierailukeskuksineen ja museoineen. Ja onhan itse taistelu merkittävä osa Suomen alueen historiaa.

Bomarsundin rauniot sijaitsevat runsaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta. Bussillakin pääsee perille, sillä ne kulkevat päivittäin Maarianhaminan ja Bomarsundin välillä. Matkalla sijaitsee myös Kastelholman linna, joka sekin on eräs Ahvenanmaan suosituimmista historiallisista nähtävyyksistä.

Ruotsi kärsi tappion Suomen sodassa (1808-1809) Venäjälle ja sen seurauksena se menetti Haminan rauhassa Suomen sekä myös Ahvenanmaan Venäjän keisarikunnalle. Tsaari päätti vahvistaa läntistä raja-aluetta rakentamalla valtava linnoituksen Bomarsundiin.

Suuren linnoituksen rakentaminen eteni hitaasti. Suunnitelmiakin muutettiin. Niinpä, kun Krimin sota Venäjän ja Ranskan sekä Englannin välillä alkoi, Bomarsundin linnoitus oli vielä osin keskeneräinen.

Kesällä 1854 brittiläis-ranskalainen laivasto aloitti Bomarsundin pommitukset tykeillä ja raketeilla. Lopulta linnoitukseen myös hyökättiin maitse. Venäläiset tekivät virheen rakentamalla Bomarsundin linnoituksen niin, että hyökkääjät tulisivat pohjoisesta, ei etelästä Lumparninselältä. Sinne johtava Ängösund oli liian kapea purjein kulkeville sotalaivoille. Brittiläiset sotalaivat tulivatkin juuri Ängösundista, koska alukset kulkivat höyryvoimalla.

Venäläiset joutuivat antautumaan ja heidät otettiin vangiksi. Ranskalaiset ja britit eivät kuitenkaan voineet jäädä Ahvenanmaalle miehittäjäksi. He tarjosivat valloittamaansa aluettaan Ruotsin kuninkaalle, joka hylkäsi tarjouksen. Ahvenanmaa jäi venäläisille aina vuoden 1918 Venäjän vallankumoukseen asti.

Jotta vältyttäisiin uudelta sodalta Venäjää vastaan, ranskalaiset ja britit räjäyttivät Bomarsundin linnoituksen. Jäljelle jäi vain nykyiset rauniot. Päälinnasta on jäljellä joitakin kivisiä muurinpätkiä. Lisäksi raunioina on neljä linnantornia. Vierailukeskus on avoinna vain kesällä, mutta alueella voi vierailla omatoimisesti kaikkina vuodenaikoina. Linnoitusalueella on noin neljän kilometrin pituinen polku. Se antaa hyvän kuvan siitä, miten suuresta linnoituksesta onkaan ollut kyse.

BOMARSUNDIN LINNOITUS

Osoite: Bomarsund, Ahvenanmaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kumlingen luonnonrauhaan – heinäkuussa kaikki majapaikat ovat täynnä

LUE MYÖS: Kökar – paratiisi keskellä merta

LUE MYÖS: Saarelta saarelle Ahvenanmaalle – Pohjoinen reitti kulkee Kustavista Brändön saarelle

LUE MYÖS: Merenkulkijoiden Maarianhamina – Parkki Pommern ja Merenkulkumuseo on ykkösnähtävyys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.