POHJANMAA / VAASA – Bragengårdenin ulkomuseo lähellä Vaasan keskustaa edustaa tyypillistä pohjanmaalaista kotiseutumuseota. Vierailijaa odottaa umpipihan muotoon sijoitetut punamullatut rakennukset. Näkymä on kuin tunnelmallisessa ruotsinkielisessä Pohjanmaan talonpoikaisympäristössä pitääkin olla.
Alueella on parisenkymmentä tänne siirrettyjä rakennuksia, joista peräti yhdeksän on samalta tilalta. Museotoimintaa ylläpitävä Föreningen Brage i Vasa -yhdistys siirrätti ne 1920- ja 1930 -luvuilla Harfin tilalta Bölen kylästä Närpiöstä. Museoalueen muut rakennukset siirrettiin eri puolilta ruotsinkielistä Pohjanmaata. Aloitteen museotoiminnasta teki vaasalainen kauppias Uno Finnilä vuonna 1917.
Päätalon lisäksi alueella on muun muassa navetta, talli, lampola, sikala, tuulimylly, vilja-aitta, riihi, paja jne. Rakennukset on sisustettu perinteiseen talonpoikaistyyliin.
Rannan lähellä on jatulintarha, kivilabyrintti, joka on tehty Valassaarilla olevan mallin mukaisesti. Hylkeenpyyntimuseossa on hyljevene kaikkine varusteineen.
Vaikka Bragengården on yleisilmeeltään hyvin samanlainen kuin monet muutkin lukuisat Pohjanmaan kotiseutumuseot, löytyy täältä yksi erikoisuus. Ja pelkästään se riittää syyksi vierailuun.
Päärakennuksen yhteen huoneeseen on tehty pohjalainen morsiustupa, häähuone, joka on sisustettu ja koristeltu lappväärtiläisen perinteen mukaan. Tuleva aviopari vihittiin kotona.
Pohjanmaalaista hääperinnettä vähemmän tuntevalle näky on eksoottinen. Tuvan seiniä koristavat niin sanotut fransulakanat, peilit, lampetit, paperikukat ja valokuvat. Katosta riippuu kaksitoista valkoisesta fransulakanasta eli juhlalakanasta, fransupitsistä ja silkkihuivista valmistettua morsiustaivasta. Näytteillä on myös kapiot kruunuineen ja seppeleineen – juuri niin kuin oli tapana entisaikojen maalaishäissä. Materiaalina on käytetty messinkifoliota ja silkkipaperia. Juhlapöytäkin on katettu.
Häät oli Pohjanmaalla iso asia. Niitä juhlittiin kolmen päivän ajan. Ensimmäisenä päivänä morsiuspari vihittiin. Juhlissa aina syötiin ja tanssittiin. Kyse oli koko kylän juhlasta.
Häätuvan ylenpalttinen koristelu vaihteli tilan varakkuuden mukaan. Morsiamella oli pitkään käytössä musta puku. Valkoinen väri yleistyi vasta myöhemmin. Tapana oli, että kylällä oli morsiamenpukija, joka auttoi pukeutumisessa. Koristeellinen morsiuskruunu oli tärkeä yksityiskohta.
Sulhanen pukeutui yleensä kotiseutunsa kansallispukuun.
Yksi häähuoneen nurkka oli varattu kuokkavieraille. Heidän piti seistä, koska istuimia ei ollut käytössä. Kutsuvieraat erotti koristeesta, joka oli asetettu rintapieleen. Se takasi kutsutulle täysihoidon ruokineen ja juomineen, jopa yöpymisineen.
BRAGENGÅRDENIN ULKOILMAMUSEO
Osoite: Hietalahti, Vaasa.
LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille
LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit
LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten
LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan
LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen
LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo
LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia
LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta
LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin