Bratislava – Karpaattien kainalossa

Paljon on tapahtunut. Rautaesiripun takana pitkään piilossa ollutta Bratislavaa on ehostettu urakalla. Kommunistihallinnon alla nuhjaantunut kaupunki on jälleen yhtä loistelias, kuin keisarivallan aikana.

Bratislavan paras puoli on sen pieni koko. Jo pidennetty viikonloppu riittää hyvin antamaan yleiskuvan Karpaattien kainalossa sijaitsevasta Slovakian pääkaupungista. Bratislavasta puuttuu yltiöpäinen mahtipontisuus, sillä kaikki on pikkusievää.

Kaupungin yleisilme on nuorekas, mikä johtuu runsaasta opiskelijamäärästä. Nuoret pukeutuvat tyylikkäästi ja seurustelevat sivistyneesti kuppiloissa. Bratislavan hintataso on noussut viime vuosien aikana, mutta syöminen ja juominen on silti meille suomalaisille edullista.

Bratislavan tasokkain kulttuuritarjonta keskittyy Hviezdoslavovo-puistokadun päähän. Upeissa kansallisteatteri tiloissa toimivat ooppera ja baletti. Korttelin päässä täältä Tonavan suuntaan on Reduta, Bratislavan filharmonikoiden kotisali.

Kävellen paikasta toiseen

Kaikki olennainen keskittyy Bratislavassa vanhaankaupunkiin. Alla esitellyt Bratislavan suosituimmat kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan.

Ymmärtääkseen nyky-Bratislavaa, ei voi ohittaa slovakkien ja unkarilaisten yhteistä historiaa. Turkkilaisten vallattua Unkarin ja Budapestin oli Bratislava liki 300 vuotta Unkarin pääkaupunki. Tältä aikakaudelta ovat peräisin vanhankaupungin komeimmat aatelispalatsit. Myöhemmin Bratislava liitettiin kiinteästi Itävallan Habsburgien hallinnon alle.

Ensimmäisen maailmansodan aikana syntynyt Tšekkoslovakia oli tšekkien ja slovakkien yhteinen liitto, joka päättyi eroon vuonna 1993. Siitä lähtien piskuinen Slovakia on kulkenut omia polkujaan.

Bratislavan linna

Kaupungin symboli on kukkulan laelle rakennuttu Bratislavan linna. Roomalaiset valitsivat joen törmältä nousevan korkean kukkulan tähystyspaikakseen. Linnan ulkonäkö on vaihtunut muodin myötä goottilaisesta renessanssiin ja myöhemmin 1600-luvulla barokkiin. Nykyinen ulkoasu on 1800-luvulta.

Itävalta-Unkarin keisarinna Maria Teresia viihtyi Bratislavassa paremmin kuin Wienissä. 1800-luvun alussa Napoleonin sotien aikana linna paloi. Perusteelliset kunnostustyöt aloitettiin vasta 1950-luvulla.

Linnan alueella kannattaa käydä kaupungin parhaimpien näkymien takia. Jokirannasta nousevat jyrkät portaat ylös linnan pihalle. Linnan sisätiloissa on Slovakian kansallismuseon alainen historian museo.

www.snm.sk 

Kellomuseo

Linnan alapuolella entisen juutalaiskorttelin alueella on kaupungin kaunein rokokoorakennus Hyvän paimenen talo. 1700-luvun rakennus on entisöinnin jälkeen hyvässä kunnossa. Sisätiloissa on eräs Bratislavan viehättävimmistä museoista, Kellomuseo. Se ei ole suuren suuri, joten tunnelma on viehättävä. Esillä on sieviä ja koristeellisia kelloja eri aikakausilta. Sitä vastapäätä on Koristetaiteen museo.

www.muzeum.sk

Pyhän Martinin kirkko

Pyhän Martinin kirkko on kaupungin lukuisista kirkoista tärkein. Sen 85 metrin korkeuteen ulottuva ja kullatulla kuninkaan kruunulla koristeltu torni nousee Vanhankaupungin yläpuolelle. Kirkko oli alun perin osa purettua kaupunginmuuria. Vaikka paljon on purettu, on kirkon ympäristö (Kapitulská-katu) hyvin säilynyt. Suurin riesa on kommunistihallinnon aikana rakennettu moottoritie, joka tärisyttää rakenteita.

Unkarin vallan aikana yksitoista Unkarin kuningasta ja kahdeksan kuningatarta kruunattiin Pyhän Martinin kirkossa. Tämän symbolina tornin huipulla on metrin korkuinen kruunu. Sisätilojen kaunistus on lyijystä tehty 1700-luvun Pyhän Martinin patsas. Pyhimys istuu ratsunsa selässä ja ojentaa miekallaan kahtia leikkaamaansa takin maassa olevalle kerjäläiselle.

Slovakian kansallisgalleria

Tonavan rannalla sijaitsevan Slovakian kansallisgallerian kokoelmat eivät vedä vertoja Euroopan suurimmille taidemuseoille, mutta taiteen ystäville käynti siellä kannattaa. Renessanssityylinen rakennus on vanha armeijan varastorakennus, johon sosialismin aikana liitettiin ruma lisäosa. Kokoelma muodostuu eurooppalaisesta ja slovakialaisesta taiteesta aina 1200-luvulta nykypäivään.

www.sng.sk

Vanha raatihuone

Hlavné námesti on Vanhankaupungin pääaukio, jossa on kaupungin arvokkaimpia eri aikakauden ja tyylisuunnan rakennuksia. Keskellä aukiota on kaupunkilaisten treffipaikka, Maksimilianin suihkulähde. Aukiota ympäröivät rikkaiden porvareiden barokkitalot, joissa toimivat muun muassa Ranskan ja Japanin suurlähetystöt. Yhdessä kulmassa sijaitsee kuuluisa Cáfe Mayer.

Aukion laidalla sijaitsevan raatihuoneen ulkonäkö on muuttunut useasti. Nykyinen 1700-luvun torni on barokkia, siipirakennus arkadipihoineen uusrenessanssia ja Piispan aukion puoleiset osat uusgoottilaista tyylisuuntaa. Sisätiloissa on mielenkiintoinen Kaupunginmuseo.

www.muzeum.sk

Arkkipiispan palatsi

Raatihuoneen takana sijaitseva Arkkipiispan palatsi on Bratislavan kaunein rakennus. Etenkin iltavalaistuksessa se on upea. 1700-luvun uusklassistisen rakennuksen punertavan julkisivun kolmiossa on kaunis mosaiikki. Katolla on allegoristen veistosten lisäksi hauska yksityiskohta: iso musta valurautainen piispanhattu, joka viittaa rakennuksen alkuperäiseen omistajaan, unkarilaiseen Esztergomin piispaan.

Rakennuksen kaunis peilisali muistetaan paikkana, jossa Napoleon ja Itävallan keisari Frans I allekirjoittivat Bressburgin sopimuksen Austerlitzin taistelun jälkeen vuonna 1805. Sisätilojen upeissa edustushuoneissa on arvokkaita tyylihuonekaluja ja Englannissa 1600-luvulla valmistettuja gobeliineja.

www.gmb.sk

Mikaelin portti

Mikaelin portti on neljästä kaupunginportista ainoa, joka on säilynyt. Se oli alun perin osa kaupungin muuria, joka on suurimmaksi osaksi purettu. Portti on aikojen saatossa muuttanut useaan kertaan ulkonäköään. Nykyinen barokkitorni valmistui 1760. Sen huipulla tiirailee kaupungin suojelija Pyhä Mikael.

Portin alla on kaupungin nollapiste, johon on merkitty etäisyyksiä Euroopan eri kaupunkeihin. Helsinkiin on 1430 kilometriä. Portin sisätiloissa on Asemuseo.

Mikaelin portille johtava Michalská-katu on kaupungin vanhimpia. Sen varrella on arvokkaita palatseja, jotka rakennettiin Bratislavan ollessa Unkarin pääkaupunki.

www.muzeum.sk

Sininen kirkko

Moni käy vilkaisemassa Bratislavan suosituinta kirkkoa, joka sijaitsee pienen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Kirkko on oikealta nimeltään Elisabethin kirkko, mutta värinsä takia sitä kutsutaan Siniseksi kirkoksi.

Kirkko on jugendia. Se on hyvin suosittu paikallisten keskuudessa. Moni poikkeaa sinne työmatkallaan. Messun aikana kirkkosali on aina täynnä väkeä.

FAKTAT

Sijainti: Bratislava sijaitsee Slovakian lounaisosassa Tonavan rannalla. Itävallan rajalle on vain muutama kilometri.

Asukasluku: 450 000.

Raha: Euro.

Ilmasto: Talvet ovat leudommat kuin Suomessa. Kylmä tuuli saattaa puhaltaa talvikuukausina Unkarin pustalta. Heinä- ja elokuussa usein paahteista.

Aika: Tunnin jäljessä Suomen aikaa.

Jäsenyydet: Nato ja Euroopan unioni.

Bratislava netissä  www.bratislava.sk, www.bkis.sk

www.visitbratislava.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU