Aikainen herätys! Neva Toursin bussi lähtee aamulla kello viisi Turun linja-autoasemalta jatkaen matkaa Salon kautta Helsinkiin ja edelleen Venäjän puolelle Viipuriin. Myöhemmin iltapäivällä bussi saapuu Suomenlahden pohjukkaan Pietariin.
Bussini kuljettaja, Neva Toursin Raimo Kaisanlahti on tehnyt saman matkan jo vuosien ajan. Lähtöjä on ollut kerran viikossa, torstaisin. Melkoinen suoritus ajaa Turusta Salon kautta Pietariin läpi vuoden säännöllisen aikataulun mukaisesti! Neljän päivän Pietarin bussimatkaan kuuluu asiakkaan niin halutessa myös majoitus hyvätasoisessa hotelli Moskovassa.
Bussista näkee enemmän
Pietariin voi matkustaa myös junalla, mutta bussi tarjoaa omat etunsa.
– Etenkin, jos on ensimmäistä kertaa Pietarissa, kannattaa ehdottomasti valita bussi. Matkan aikana pysähdytään mielenkiintoisissa paikoissa ja bussissa kuulee tarinoita reitin varrella olevista kohteista. Esimerkiksi poikkeaminen Terijoen hiekkarannoille tekee moneen ensikertalaiseen vaikutuksen, vakuuttaa Raimo Kaisanlahti.
Turusta ja Salosta tulee mukaan yleensä vain muutamia asiakkaita. Niin nytkin. Pietari koetaan kaukaiseksi kohteeksi. Sen sijaan Helsingistä ja sen jälkeen bussi tulee täyteen, huolimatta viisumivapaasta laivasta ja nopeasta, mutta kalliista Allegro-junasta. Raimon bussin iso etu on, kun se vie suoraan hotellille.
Suurin osa bussiin tulevista matkalaisista on varttuneempaa väkeä. Enin osa on suomalaisia, mutta mukana on myös Suomessa asuvia venäläisiä. He käyvät kyläilemässä kotipuolessa. Paljon on kuitenkin tapahtunut niiden vuosien aikana, kun Raimo Kaisanlahti on vienyt väkeä Pietariin, alun perin Leningradiin.
– Kesällä rajan ylittää viikossa 20-30 suomalaista bussia, mutta liikenne Venäjältä Suomeen on nykyisin hurjaa. Parhaimpina viikonloppuina Suomeen tulee yli 300 itänaapurin bussia. Rajakaupungit, kuten Imatra ja Lappeenranta täyttyvät venäläisistä viikonloppumatkailijoista.
Rajan jälkeen riittää kerrottavaa
Matka Helsingistä eteenpäin Porvoon ja Haminan kautta Vaalimaan raja-asemalle sujuu lähinnä bussissa torkkuen. Juuri ennen rajaa on mahdollista nauttia lounas Rajahovin taukopaikalla. Ennen tullia jokainen täyttää bussissa maahantulokaavakkeen. Osalla on Neva Toursin hankkima henkilökohtainen viisumi, osalla on ryhmäviisumi. Suomen tulli ohitetaan nopeasti. Venäjän puolella ei voi koskaan etukäteen tietää, kuinka kauan menee aikaa.
– Vanhan vallan päätyttyä Boris Jeltsinin aikana pääsi rajan yli nopeasti. Putinin aikakaudella käytäntö taas uudelleen kiristynyt.
Rajanylityksen jälkeen Raimon suusta pulppuaa tarinaa luovutetusta Karjalasta. Säkkijärvi, Viipuri, Johannes, Koivisto, Uusikirkko, Summa, Tali-Ihantala, Kuolemanjärvi, Kivennapa, Terijoki…Tosin jokainen rajan taakse jäänyt karjalaisten kylä on saanut uuden venäläisen nimen. Vaikka lomamatkalla ollaan, vallitsee bussissa koskettava hiljaisuus.
Otteita Raimon kertomista tarinoista
”Katsokaa vasemmalle. Näette ison kivenjärkäleen. Siinä on suomalaisten muistolaatta. Tässä kohtaa suomalaiset sotilaat olivat kranaatteja piilossa. Sotatoimet päättyivät tähän kohtaan. Åke Lindmanin ohjaaman elokuvan loppukohtaukset ovat juuri näistä tapahtumista.”
”Vasemmalla on suomalaisille punasotilaille vuonna 1918 pystytetty muistomerkki. Seuraava patsas hätkähdyttää aina eniten suomalaisia: Viipurin vapauttajien muistomerkki. Konepistoolilla aseistautunut neuvostosotilas vapautti Suomelle kuuluneen Viipurin!”
”Tässä kulki Mannerheim-linja Laatokalta Suomenlahdelle. Linja oli talvisodan tärkeimpiä taistelupaikkoja. Osa bunkkereista on jäänyt ehjäksi.”
”Tässä kohtaa käytiin kesäkuun 13.-14. päivä vuonna 1944 sodan suurin panssaritaistelu. Puna-armeija oli päässyt Valkeajärvestä läpi ja tässä käytiin seuraava taistelu. Suomalaiset olivat tämän mäen päällä odottamassa tankkeja. Seuraavaan notkelmaan tuhottiin kymmeniä panssarivaunuja.”
”Katse oikealle, siinä näkyy Vanha-Suomen rajalinja metsään hakattuna. Tästä on Pietariin enää 38 kilometriä. Näin kaukana kulki Suomen raja ennen toista maailmansotaa!”
Tauko Terijoen hiekkarannoilla
Pysähdys Terijoella herättää monenlaisia tunteita. Terijoki oli vielä vuonna 1939 Suomen kaakkoisin kunta. Venäjän vallan aikana alueen upeat hiekkarannat olivat pietarilaisten lomaviettoseutua. Suomen itsenäistyminen muutti kaiken. Raja sulkeutui ja kesävieraat olivat poissa. Terijoki nousi uuteen kukoistukseen, sillä vieraat tulivat nyt lännestä. Siitä tuli Suomen tunnetuin kesänviettopaikka, Pohjolan Riviera.
Kaikki muuttui jälleen, kun alue luovutettiin Neuvostoliitolle Moskovan rauhassa vuonna 1940. Nyt Terijoki eli Zelenogorsk on jälleen pietarilaisten lomanviettoaluetta, jonne myös uusrikkaat rakentavat hulppeita omakotitalojaan. Terijoen erikoisuus on luterilainen kirkko, joka toimi vielä 1990-luvun lopulla elokuvateatterina. Vuosituhannen alussa aloitettiin sen kunnostaminen. Rahoitus tuli Suomesta.
Junalla Pietariin
Allegro tarkoittaa nopeaa. Vuosituhannen alussa presidentti Vladimir Putin visioi nopeajunahankkeesta Pietarin ja Helsingin välillä. Nyt idea on toteutunut. Allegro pyyhältää kaupungista toiseen kolmessa ja puolessa tunnissa. Junamatka Helsingistä Pietariin lyhentyi kahdella tunnilla.
Edelliset, suomalainen Sibelius-juna ja venäläinen Repin-juna, jäivät Allegron myötä pois liikenteestä. Samalla bussimatkailu, etenkin Venäjältä Suomeen lisääntyi, koska junalipun hinta nousi. Yhdensuuntainen junalippu Helsingistä Pietariin maksaa 84 euroa. Allegro onkin kiireisten liikemiesten suosiossa. Se on ajallisesti tärkeä kilpailija jopa lentoliikenteelle, sillä matka Pietarin Pulkovan-lentoasemalta keskustaan saattaa kestää parikin tuntia.
Pääkaupunkiseudun asukkaille uusi nopea junayhteys on etu, mutta esimerkiksi Salosta Pietariin matkaavalle bussi on yhä ajallisesti varteenotettava vaihtoehto. Junanvaihto Helsingissä ja siirtyminen Pietarin Finljandski-asemalta hotellille metrolla tai taksilla kaventaa eroa bussin aikatauluihin. Juna on aina myös kalliimpi vaihtoehto, etenkin jos matkanjärjestäjän hintaan sisältyy myös majoitus. Matkatoimistojen sopimushinnat ovat yleensä edullisempia kuin omatoimimatkailijan. Junamatkustaja tarvitsee bussimatkustajan tavoin passin ja viisumin. Lisätiedot www.vr.fi.
Laivalla Pietariin
Helsingistä Pietariin pääsee nykyisin myös laivalla. St. Peter Linen Princess Maria seilaa reitillä useita kertoja viikossa. Perillä jää koko päivä aikaa Pietariin tutustumiseen. Halutessaan matkaan voi yhdistää yksi tai kaksi hotelliyötä. Laivaturistit voivat viipyä Pietarissa ilman viisumia 72 tunnin ajan. Lisätietoja voi kysellä paikallisesta matkatoimistosta.