Casa Haartman oli pitkään kätkössä ollut helmi

VARSINAIS-SUOMI / NAANTALI – Sijainti on aivan loistava, Naantalin vanhankaupungin ytimessä. Vierasvenesatamastakin on vain lyhyt kävelymatka kaupungin hienoimmalle kohteelle. Harmaanvalkoiseksi rapattu talo, Casa Haartman, oli pitkään kätkössä ollut helmi. Ihmekös tuo, sillä taiteilijakoti on ollut avoinna yleisölle vasta lyhyen aikaa.

Talon viimeinen asukas Axel Haartman syntyi 1877 ja kuoli vuonna 1969 92-vuotiaana. Hänen vaimonsa Hedvig (s.1874) siirtyi täältä ikuisuuteen pari vuotta miestään aikaisemmin. Heidän jälkeensä talossa ovat vierailleet vain harvat ja valitut, mutta nyt runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia pursuavan kodin voi nähdä kuka tahansa. Tosin kovin montaa uteliasta ei voida ottaa yhtä aikaa sisälle. Koti on siinä asussa, mitä se oli pariskunnan kuollessa.

Haartmanit asuivat talossaan 40 vuotta. Sinä aikana siitä muotoutui omanlaisensa koti taiteelliselle pariskunnalle. Jo itse italialaistyylinen talo on Naantalissa nähtävyys, sillä sen on suunnitellut Erik Bryggman (1891-1955). Haartman toimi ennen Turun taidemuseon kuraattorin virkaa opettajana Turun piirustuskoulussa. Bryggman oli eräs hänen oppilaistaan.

Vuosien aikana Haartmanit keräsivät huomattavan kokoelma taidetta. Axelin omien teosten ohella kodissa oli esillä ja on yhä edelleenkin muun muassa Helene Schjerfbeckin, Fanny Churbergin, Wäinö Aaltosen ja Victor Westerholmin teoksia.

Axel oli maalaustaiteen ohella kiinnostunut sisustuksesta. Osa Casa Haartmanin huonekaluista on isännän itsensä suunnittelemia. Talon seinissä ja katoissa on runsaasti koristeellisia maalauksia. Ne on Axel itse taituroinut. Haartman-pariskunta piti omaa kotiaan Axelin tärkeimpänä taideteoksena.

Axel matkusti paljon ja asui ulkomailla Firenzessä, Roomassa ja Pariisissa. Yhdessä vaimonsa kanssa hän asui Italiassa kokonaisen vuoden. Suomessa Axel teki töitä kuvittajana, piirtämällä kirjekuoria, tekstiilikuvioita, kaakeliuuneja ja huonekaluja. Hän toimi myös taidearvostelijana eri lehdissä.

Puoliso Hedvig oli myös taitava käsistään. Kodista löytyy useita emännän tekemiä tekstiilejä. Hedvig tunnettiin myös vieraanvaraisuudestaan. Hän osallistuikin aktiivisesti rantakaupungin sosiaaliseen elämään.

Casa Haartman on rakennettu kahteen kerrokseen. Se oli samalla pariskunnan koti että myös Axelin ateljee. Ulkopuolella on neljän pilarin tukema parveke. Terassilta pääsee puutarhaan, joka oli Haartmanien aikana täynnä erilaisia ruusuja. Myös puutarha on avoinna yleisölle.

Pariskunnan kuoltua asuntoa käytettiin talon omistajien toivomuksesta tutkijoiden asuinpaikkana. Tässä tarkoituksessa se toimi aina 1990-luvulle asti. Sen jälkeen Casa Haartman oli avoinna vain satunnaisesti harvoille. Hedvigs Minne -yhdistys hoiti tämän tehtävän vuosina 1970-2017.

Vuonna 2017 Casa Haartman lahjoitettiin Turku Academy -säätiölle. Lahjoitus sisälsi laajan taidekokoelman, joka koostui noin 500 Axel Haartmanin maalauksesta ja luonnoksesta, tekstiileistä, kirjoista, huonekaluista, esineistä ja muiden taiteilijoiden teoksista.

CASA HAARTMAN

Osoite: Luostarinkatu 3, Naantali.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Naantalin museo sijaitsee tunnelmallisessa ympäristössä

LUE MYÖS: Naantalin vanhakaupungin kapeat kujat täyttyvät kesäisin matkailijoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.