Cefalù – Sisilian paras uimaranta

Cefalù vai Taormina? Molemmilla on omat vankkumattomat kannattajansa. Näiden kahden paikan vertailu on ongelmallista, sillä ne ovat kovin erilaiset. Mutta, jos on pakko valita, niin oma valintani on Cefalù.

Jaa, miksikö?

Cefalù sijaitsee Sisilian pohjoisrannalla Tyrrhenan meren rannalla 74 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Palermosta. Yli 10 000 asukkaan pikkukaupunki on aito sisilialainen kaupunki, joka ei elä pelkästään matkailusta. ” Cefalù sopii köyhemmälle väelle, jos haluaa nähdä rähjäisyyttä ja ankeita takapihoja”, toteaa eräs hienostuneen Taorminan kannattaja internetin keskustelupalstalla. Cefalùsta tosiaan löytyy ”rähjäisyyttä” eli ajan patinoimia rakennuksia, keskiaikaista tunnelmaa.

Normaalia arkea

Keskustan kapeilla kujilla voi siirtyä ajassa vuosisatoja taaksepäin. Vanhakaupunki elää omaa elämäänsä, turismi on vain pieni osa kaupungin arkea. Ahavoituneet kalastajat paikkailevat verkkojaan merenrannassa. Vastapesty pyykki roikkuu iloisesti parvekkeella. Paikoitellen kujat ovat niin kapeita, että levittämällä kädet voi koskea seiniä kadun molemmin puolin.

Kalliiden merkkiliikkeiden isoja näyteikkunoita ei ole. Krääsää myyvät turistikaupat eivät hypi silmille. Täällä muukalaisellekin toivotetaan hymyillen buon giorno. Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin hyvin ystävällisesti. Vanhakaupunki on tavallisessa asumiskäytössä eikä pelkkänä romanttisena kulissina. Eli Cefalù on niin aito ja perinteinen sisilialainen kaupunki kuin nykypäivänä on mahdollista.

Rakennusten ulkokuoret ovat ajan saatossa kulahteita. Joidenkin silmissä näkymä on kenties rähjäinen, joidenkin mielestä romanttinen. Joka tapauksessa se on aitoa Italiaa ja ulkopuoli on vain osa totuutta. Sisältä asunnot ovat erittäin kodikkaita ja nykyaikaisia. Remonttia tehtäessä kunnioitetaan aina vanhaa, ulkokuorta ei muuteta.

Vähäisemmän turistimäärän takia Cefalùn hintataso on edullisempi kuin esimerkiksi Taorminan. Kaupungista ei löydy baila-baila-tunnelmaa. Jos on pääasiassa siitä kiinnostunut, ei Sisiliaan kannata matkustaa lainkaan. Cefalùn kruunaa mukavana lomakohteena Sisilian paras uimaranta.

Hotellin valinta

Cefalùssa kannattaa miettiä tarkkaan hotellin valintaa. Keskustan ulkopuolella on isoja hotelleja uima-altaineen sekä omine rantoineen. Aurinkotuoleista ei näillä rannoilla tarvitse maksaa. Näiden hotellien läheisyydessä on vähän ravintoloita ja kauppoja. Keskustaan pääsee paikallisbussilla, joka kulkee iltaisin melko harvaan. Takseja Cefalùssa on vain muutama.

Keskustassa asuvalla on vanhankaupungin palvelut lähellä. Vieressä on erinomainen hiekkaranta. Maksullisilla alueilla on palveluita. Aurinkotuolin ja -varjon voi vuokrata kahdelle viidellä eurolla. Rannalla on myös baareja, suihkut ja pukukopit. Kesäkuukausina vuokrataan polkuveneitä ja vesiskoottereita, mahdollisuus on myös vesihiihtoon. Aallonmurtajan kainalossa on pieni, viehättävä maksuton ranta. Merivesi on viileää kesäkuuhun asti, mutta lämmintä on vielä pitkälle syksyyn. Kallioisilla rannoilla on merisiilejä, joten uimatossut ovat tarpeen.

Duomo on ylpeys

Kreikkalaiset perustivat Cefalùn ennen ajanlaskumme alkua. Heidän jälkeensä tulivat roomalaiset, sitten bysanttilaiset, arabit ja normannit. Normannikuninkaan Roger II:n aika oli Cefalùn kulta-aikaa. Siltä ajalta ovat peräisin kaupungin arvokkaimmat rakennukset.

Cefalùn ylpeys on majesteettinen katedraali Duomo 1100-luvulta, minne noustaan komeita portaita pitkin. Niitä on yhtä monta (33) kuin oletetaan Jeesuksella olleen ikää kuollessaan. Sisätilat ovat melko karut, mutta apsista koristaa hieno mosaiikkityö. Tuomiokirkon edustalla oleva aukio, Piazza del Duomo on vanhankaupungin sydän. Sen katukahviloissa riittää asiakkaita aamusta iltaan.

Keskustan halkoo pääkatu Corso Ruggerio. Poikittaiset pikkukadut johtavat kohti merenrantaan. Katujen varsilla on tunnelmallisia ravintoloita ja enoteekkejä hyvän viinin maistamiseen. Cefalùn ostosmahdollisuudet ovat rajalliset. Corso Ruggerion kaupoista voi ostaa kenkiä, vaatteita, käsityötuotteita tai paikallista hunajaa ja herkullisia juustoja.

Sisilialaisia herkkuja

Sisilialaiseen keittiöön ovat jättäneet jälkensä monet eri valloittajat. Kreikkalaisilta tuli oliiviöljy, mausteet arabeilta, espanjalaisten mukana peruna ja tomaatti. Koska meri ympäröi Sisiliaa kaikkialla, on kalalla ja äyriäisillä suurempi merkitys kuin muualla Italiassa. Liha on usein sivuosassa.

Pastaa syödään, kuten muuallakin Italiassa, mutta sen lisukkeina käytetään merenherkkuja, sardiineja, anjovista tai simpukoita ja äyriäisiä. Myös risotto-ruuissa suositaan usein merenantimia. Salaatteihin lisätään munakoisoa monessa muodossa. Ruokien höysteiksi sopii esimerkiksi kapris, fenkoli, parsa ja jopa rusinat.

Ravintolassa ruuat jaetaan alkuruokiin (antipasti), eturuokiin (primi), pääruokiin (secondi), lisäkkeisiin (contorni) ja jälkiruokiin (dolci). Jokainen voi valita näläntunteensa mukaan, kaikkia ei ole pakko tilata. Jälkiruuan tulee olla makea. Italialainen jäätelö on varma valita. Juomana kivennäisveden ohella voi olla paikallinen viini. Etnan laavarinteillä kasvaa erinomaista viiniä. Marsalan jälkiruokaviini on hyvin tunnettu.

Poikkea torilla

Torilla käynti on mielenkiintoinen, vaikkei ostaisi mitään. Cefalùn markkinat pidetään rautatieaseman takana. Tori tyhjenee iltapäivään mennessä.

Cefalùn tärkein tapahtuma on San Salvatore -juhla elokuun 2.-6. päivänä. Jeesusta juhlitaan, vaikka hän ei virallisesti voi olla suojelupyhimys. Tapahtuma ei ole pelkästään uskonnollinen, vaan se tarjoaa myös maallista juhlintaa.

Retkiä lähiympäristöön

Rocca-vuori

Jos haluaa nähdä komeita maisemia ja kaupunkia yläilmoista, kannattaa kiivetä lähes 300 metrin korkean Rocca-vuoren huipulle. Matkan varrella on antiikin ajan temppeli ja vuoren laella vanhan linnoituksen rauniot. Kävelymatka kestää noin 40 minuuttia.

Golfia

Cefalùsta länteen Campofelice di Rocellassa on Sisilian toinen 18-reikäinen golfkenttä (La Madonie Golf). Kentän erikoisuus on alueella kasvavat tuhannet oliivi- ja sitruspuut. Syksyllä oliivisadon kypsyessä ja harhalyönnin osuessa puuhun oliivit ropisevat alas.

Palermo

Palermo tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon nähtävää. Cefalùsta pääsee junalla sinne helposti. Junia kulkee tiheään, matka kestää 40-50 minuuttia.

Etna

Aktiivinen tulivuori Etna on ehdottomasti nähtävä. Cefalùsta järjestään kokopäiväretkiä Sisilian länsiosiin.

Plussat

+ Aitotunnelmainen vanhakaupunki

+ Ystävälliset ihmiset

+ Hyvät uimarannat

+ Hyvää ruokaa ja viiniä

+ Edullisempi hintataso kuin muissa Sisilian lomakohteissa

Miinukset

– Ostosmahdollisuudet pienet

– Hiljainen rantaelämä

– Lentokentälle matkaa

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU