Dalmatian saarilla tuoksuu laventeli – omatoiminen hyppii saarelta toiselle

Kristallinkirkas vesi, puhtaat rannat, upeat maisemat, paahtava aurinko, vilvoittava merituuli, vanhat kylät… Kroatian Dalmatian rannikkoa saarineen voidaan mainostaa monin eri ylisanoin.

Kaikki on kuitenkin täyttä totta. Itsenäinen matkailijakin löytää vaivattomasti paratiisisaarten lumon.

Väitetään, että merivesi on sinisempää Dalmatian rannikolla kuin muualla Välimeressä. Ainakin Hvarin satamaan kiinnitettyjen huvijahtien ankkuriköydet näkyvät turkoosinsinisen veden läpi syvälle pohjaan asti. Veneen kylki jatkuu vesirajan alla ilman selvää rajaa. Uimarannan pyöreiksi hioutuneet kivet kuultavat pinnan läpi uskomattoman selvästi. Onneksi myös pohjaan kiinnittyneet merisiilit erottuvat hyvin.

Jugoslavian aikana Dalmatian rannikolle sijoitettiin vain vähän saastuttavaa teollisuutta. Nyt matkailu hyötyy siitä. Hiekkarantojen ystäville ei löydy uimarantoja, mutta kallioiset poukamat ja pikkukivistä muodostuneet rannat ovat sukellusharrastajien paratiisi.

Dalmatian rannikko nousee jyrkästi suoraan merestä. Paikka paikoin Dinaaristen vuorten maisemat ovat todella jylhiä. Autolla liikkuva saa olla tarkkana ajaessaan vuorenseinämään uurrettua tietä pitkin. Matalan suojakaiteen takana odottaa suora pudotus mereen.

Kroaattien mielestä heillä on maailman kaunein saaristo. Jopa ruuhka-aikana omaa rauhaa kaipaava löytää itselleen suojaisan sopukan. Merestä nousevat vuorisaaret tarjoavat jo lentokoneen ikkunasta unohtumattoman näyn. Monet ovat muodoltaan mielikuvituksellisia ja osa täysin puuttomia. Kaikkialla saarilla näkyy pieniä kerättyjä kivikasoja, joiden välissä kasvatetaan oliivipuita.

Dalmatian rannikkoa voidaan kutsua Kroatian helmeksi. Splitin edustalla sijaitsevat Hvarin ja Bracin saaret ovat lomailijan todellisia hittikohteita. Molemmat huumaavat turistin kaikkialle leviävän laventelin tuoksulla ja keskiaikaisten kalastajakylien idyllillä.

Kun historian nälkä iskee, tarjoaa Dalmatia ison annoksen huippukohteita. Roomalaisen sotilaan jalanjäljet ovat yhä löydettävissä: Splitin Unescon suojeluksessa oleva Diolektianuksen roomalaispalatsi kuuluu pakollisiin nähtävyyksiin.

Omatoimimatkailija viihtyy Dalmatian rannikolla mainiosti. Matka taittuu autolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Saarille matkustaa vaivattomasti valtion hoitamilla yhteysaluksilla. Pienimmillekin saarille pääsee taksiveneillä. Majoitusvaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan kaikkina vuodenaikoina. Monet pitävät majapaikkaa Splitissä ja tekevät sieltä käsin päiväreissuja saarille. Yhtä hyvin voi tutustua yhteen saaren kerrallaan ja hypätä sitten seuraavaan.

Autovuokraus onnistuu Splitin lentokentältä. Sesonkiaikana varaus pitää tehdä jo etukäteen. Auton voi ottaa mukaan useimmille saarille. Tiet ovat kapeita ja liikennekulttuuri on kiihkeän eteläeurooppalaista. Maltti on siis valttia Dalmatiassakin.

Autoton voi matkustaa kuten paikallisetkin. Bussiyhteydet ovat kattavat ja lautoilla pääsee mukavasti paikasta toiseen. Vuokrattu skootteri on mukava aurinkoisina kesäpäivinä, mutta ei turvallisin liikenneväline. Pyöräily vaatikin jo ruutia pohkeissa, sillä maasto on vuoristoista.

Osa vuokraa itselleen pienen moottoriveneen, jolla pääsee syrjäisille rannoille nauttimaan auringosta omaan yksinäisyyteen. Myös taksivene vie saarille ja hakee pois sovittuna aikana.

Lauttojen reitit, hinnat ja ajan tasalla olevat aikataulut löytyvät kätevästi internetistä. Laivalippujen hinnat ovat kohtuullisia, mutta hinnoissa on isoja vaihteluita sesongin mukaan. Etukäteissuunnittelun avulla voi kukin laatia itselleen monipuolisen saaristokierroksen.

Split

Kroatian toiseksi suurin kaupunki pursuaa Dalmatian historiaa. Rooman keisarin Diokletianuksen rakentama palatsi on ehdoton ykköskohde, jota ei sovi jättää väliin.

Vilkkaasta satamasta ja telakkateollisuudesta huolimatta vanhan kaupungin kapeilla kujilla on oma viehättävä tunnelmansa. Suojaisessa lahdenpoukamassa sijaitseva Split henkii voimakasta omaa dalmatialaista identiteettiä. Se tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet ostoksien tekoon ja paikallisen ruuan nauttimiseen.

Splitistä on hyvät laivayhteydet lähisaarille, ja siksi moni pitää kaupunkia majapaikkanaan.

Trogir

Omalla saarellansa sijaitsevalle Trogiriin pääsee siltaa pitkin autolla. Kaupungissa aika on pysähtynyt. Muurien ympäröimä vanhakaupunki on entisöity pieteetillä. Unescon suojelukohde on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja keskiaikaista tunnelmaa.

Omis

Omis on entinen merirosvojen piilopaikka. Korkealle kohoavien rosoisten kallioseinämien laelta avautuu upea maisema.

Hvar

Hvarin saari on alueen tunnetuin ja tasokkain lomanviettopaikka. Useimmat Splitistä saapuvat lautat rantautuvat itärannalla sijaitsevaan Stari gradiin, josta matkailijat jatkavat saaren muihin osiin. Saaren pääkaupungin Hvarin satamaan kiinnittyvät komeimmat jetsetin huvialukset. Itse kaupunki on harmonisen kaunis vanhoine rakennuksineen ja ympäristön kukkuloille rakennettuine muureineen.

Hvarilta on helppo hypätä seuraavalle saarelle, sillä laivayhteyksiä on eri puolille runsaasti.

Brac

Brac on Hvarin kova kilpailija. Molemmat mainostavat itseään Dalmatian parhaimpana lomapaikkana. Ilmeisesti kovan kilpailun takia naapurisaarien väliset laivayhteydet ovat vähäiset. Brac on koko alueen suurin saari ja sen pääkaupunkiin Supertariin on tiiviit laivayhteydet Splitistä.

Saaren ehdoton matkailukohde on etelärannikolla sijaitseva Bol, jonka Zlatni rat -rantaa väitetään Kroatian upeimmaksi.

Korcula

Korculan saarelle on Splitistä jo pidempi laivamatka, mutta monen mielestä se kannattaa. Saari elää kesäkuukausina turisteista, mutta väkeä ei ole yhtä ruuhkaksi asti kuin Bracin ja Hvarin saarilla. Saari on kuuluisa oliiviöljystään ja viineistään. Asukkaat ovat ylpeitä hyvin keskiaikaisen ilmeen säilyttäneestä pääkaupungistaan, Korculasta.

Jos vuokraa pienen moottoriveneen, pääsee nauttimaan saaren lukemattomista hiljaisista luonnonrannoista.

Vis

Vis sijaitsee kaukana ulkomerellä. Piskuisen saaren jyrkät kalkkikivikalliot nousevat suoraan merestä. Jugoslavian aikana paikka oli sotilastukikohta ja suljettu turisteilta. Siksi saari on säilyttänyt omaleimaisuutensa.

Saarelta puuttuvat suuret hotellikompleksit, mutta majoittuminen ei ole ongelma. Saaresta on tullut purjehtijoiden ja omatoimisten matkailijoiden suosikki. Myös auton voi ottaa mukaan lautalle.

Miten matkustaa Dalmatiaan

Omalla autolla

Miksikäs ei, jos aikaa on riittävästi. Matka on pitkä (n. 2800 km) ja aikaa kuluu joka tapauksessa 3-4 päivää. Suomesta matkan voi aloittaa ajamalla Ruotsin kautta Saksaan tai Via Balticaa pitkin. Ajokilometrejä voi vähentää matkaamalla laivalla suoraan Saksaan.

Kroatian puolelle pääsee Italian, Itävallan ja Slovenian sekä Unkarin kautta. Jos ajaa etelään koko matkan Adrianmeren rantaviivaa seuraten, voi nauttia upeista maisemista, mutta matkanteko on toivottaman hidasta. Lisäksi elokuussa rantatie on erittäin ruuhkainen.

Uusin ja nopein vaihtoehto on käyttää vastavalmistunutta moottoritietä Zagrebista Splitiin. Tämä valtaväylä, kroatialaisten suuri saavutus lyhentää oleellisesti matkaa Dalmatiaan.

Junalla tai bussilla

Reppukansa vaeltaa junalla Dalmatiaan Zagrebista, mutta sinne pääsee bussilla kätevästi Keski-Euroopasta asti. Matka esim. Münchenistä Dalmatiaan kestää 14-15 tuntia. Busseja kulkee Dalmatiaan tiuhaan myös Zagrebista. Kesäsesongin aikana paikkavaraukset on syytä tehdä ajoissa.

Lentämällä

Lentäminen on ehdottomasti kätevin tapa, mutta suoraa reittilentoa Splitiin ei ole. Malevilla voi lentää Budapestin kautta tai Lufthansalla Frankfurtin kautta Splitiin. Eri lentoyhtiöiden hinnoissa on eroja, ja lopullinen hinta määräytyy vuodenajan ja viikonpäivän mukaan.

Nettilinkit

Kroatian turistiliiton sivut, www.croatia.hr

Erittäin monipuoliset sivut. Runsaasti linkkejä eri kohteiden omille sivuille. Tietoa majoituksesta, leirintäalueista, ruuasta, tapahtumista jne.

Dalmatian alueen sivut, www.dalmacija.net

Runsaasti tietoa majoituksesta, rannoista, nähtävyyksistä, käytännön vinkkejä ym.

 Laivojen aikataulut, hinnat ja reitit, www.jadrolinija.hr

Laivojen aikataulut ja hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Sesongin ulkopuolella hinnat putoavat.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU