Derby herätettiin henkiin – ensimmäisen kerran TPS ja FBC Turku kohtasivat 20 vuotta sitten kiihkeissä tunnelmissa

Olihan se ero melkoinen. Turkulaiset salibandyseurat TPS ja FBC Turku ottivat tiukasti yhteen ensimmäisen kerran kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt, vuonna 2020, pelin vauhti oli derbyssä aivan toinen. Laji on kehittynyt isoin askelin. Tosin kiihkeää tunnetta oli pelissä aikoinaan monin verroin enemmän kuin nyt.

Oli hieno idea herättää henkiin pitkään tauolla ollut Turun derby. Tuloksena oli tasokas peli-ilta, jossa ennakkosuosikki selvisi kuin selvisikin kuivin jaloin. Liigajoukkue kukisti hyvällä loppukirillään divarijoukkueen lukemin 7-3. Vaikka voitto oli lopulta selvä, molempien joukkueiden valmentajat myhäilivät ottelun jälkeen tyytyväisinä.

– Olipa hieno tapahtuma. Toivottavasti tulee perinne. Hyvää harjoittelua oman joukkueeni henkiselle puolelle. Saimme kovaa painetta vastustajalta läpi koko ottelun. Ehkä pojat olisivat heittäneet minut pihalle, jos olisimme hävinneet, naureskeli hyväntuulinen TPS-valmentaja Janne Kainulainen.

– Lähdimme otteluun katsomaan millä tasolla on pelimme laadukasta joukkuetta vastaan. Tulimme hyvin peliin mukaan ja pelasimme hyvän ensimmäisen erän. Omia juttua, mitä olimme etukäteen painottaneet, toteutuivat. Olimme paljon pallossa ja puolustimme selkeästi. Toisessa erässä TPS onnistui pitämään pidempiä palloralleja. Etenkin erän lopussa jouduimme olemaan paljon ilman palloa. Kolmannessa erässä, kun olimme maalin tappiolla, haimme riistoja, mikä hieman avasi pakkaa. TPS pääsi kuittaamaan maaleilla. Ennen kaikkea kiitos kaikille järjestäjille ja paikallaolijoille. Oli hieno tapahtuma, totesi FBC Turun päävalmentaja Santeri Raatarila.

Mennään vielä ajassa taaksepäin aikakaudelle, mistä kaikki sai aikoinaan alkunsa. Joukkueiden välinen ensimmäinen derby pelattiin jo silloin, kun osa nykyisten edustusjoukkueiden pelaajista oli vielä potkuhousuiässä. Olipa osa vasta suunnitteluasteella.

TPS Salibandy ja FBC Turku ovat molemmat perustettu vuonna 1995. TPS peri IKA SBS:n paikan ja aloitti sarjatoiminnan ylempää kuin FBC Turku. Jälkimmäinen nousi kuitenkin nopeasti sarjaportaita ylöspäin, kunnes joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran näytösottelussa keväällä 2000. Kyseessä oli Caribian palloiluhallissa järjestetyn Suomi-Ruotsi -maaottelun esiottelu.

Erikoista ensikohtaamisessa oli se, että FBC Turku pelasi sarjaporrasta alempana (2. div.). Ottelu päättyi tasapeliin. TV-selostaja muun muassa hehkutti, miten uudella lajilla, salibandyllä, on jo lähes 24 000 lisenssipelaajaa Suomessa! Kommentaattorina oli Jari-Pekka Anttila.

Suomen voittoon päättynyt maaottelu oli molempien seurojen yhteistyönä organisoitu tapahtuma. Salibandyliitto ehti kuitenkin varata Caribian palloiluhallin maaottelutapahtumaa varten. Turun kaupungin taksa oli 10 000 markkaa. Jos jompikumpi järjestävistä seuroista olisi tehnyt varauksen, se olisi maksanut vain normaalin salivuoron. Kaupunki ei suostunut perumaan kauppoja, vaan liitto joutui maksamaan pyydetyn summan.

Virallisesti sarjapelissä turkulaiset joukkueet kohtasivat jo saman vuoden syksyllä FBC Turun noustua keväällä Divariin. Ottelu pelattiin täpötäydessä Halisten palloiluhallissa. Turku TV:n taltioiman ottelun toinen tuomari oli Tapio Mäkelä, jonka ura jatkuu yhä.

Se oli aikaa, kun seurat joutuivat maksamaan kipeästi siitä, että Turku TV ylipäätään saapui kameroineen paikalle (5 000 markkaa per ottelu). Oman erikoisuutensa tapahtumaan tarjosi FBC Turun tanssitytöt, Smash. Pienestä porukasta on kehittynyt noin 750 jäsenen urheiluseura TCS Smash.

Tämä ensimmäinen Halisissa pelattu virallinen kohtaaminen päättyi FBC Turun 9-6 voittoon. Joukkue eteni heti ensimmäisellä divarikaudellaan liigakarsintoihin häviten pudotuspeleissä jännittävien vaiheiden jälkeen Pirkkalan Pirkoille. Moni paikalla ollut muistaa vieläkin Veli-Matti Koivusen ilkikurisen tuuletuksen ottelusarjan ratkettua.

TPS ja FBC Turku kohtasivat 2000-luvun alkuvuosina useasti toisensa. Salibandy herätti ihmetystä ja osin kateuttakin, kun Caribian palloiluhalli täyttyi ääriään myöten. Paikalle saapui paljon myös lajin ulkopuolelta uteliaita ihmettelemään uutta trendilajia, joka tuntui kiinnostavan turkulaista yleisöä. Paikallispoliitikot aina kansanedustajia myöten kyselivät mahdollisuutta päästä hyville istumapaikoille – jotta kaikki näkisivät, että paikalla ollaan.

Kioskitoiminta aiheutti aluksi kismaa, koska hotelli Caribia olisi halunnut siihen yksinoikeuden. Menekki oli pientä, koska urheiluyleisö ei innostunut maksamaan kahvikupistaan kalliita ravintolahintoja.

Olipa kerran sykähdyttävä hetki 2000-luvun alussa, kun pääkaupungista asti saapui paikallispeliin kaksi liiton määräämää erotuomaria kravatit kaulassa mittatilauspukuineen. Vielä sykähdyttävämpää oli, kun toinen heistä, Mikko Alakare, tyrkkäsi naama peruslukemilla käteeni satojen markkojen laskun jo ennen ottelua.

Tuhti summa koostui matkakuluista, yöpymisestä kaupungin ykköshotellissa Hamburger Börsissä ja vieläpä parista taksimatkastakin. Käteisellä piti maksaa. Niinpä hölmistyneenä kävin nostamassa tarvittavan summan pankkiautomaatista ja tietysti omalta tililtäni. Vieläkin ihmettelen, vietiinkö vuosia sitten maalaispoikaa kuin kuoriämpäriä ja menikö laskun perusteet ihan liiton ohjeiden mukaisesti.

Kun TPS:n ja FBC Turun miesten edustusjoukkueet kilpailivat kiihkeästi kaupungin herruudesta, BeeCee otti aluksi niskalenkin paikalliskilpailijastaan ja eteni ensimmäisenä aivan liigaporteille asti. Niinpä joukkueen managerin puhelin soi ahkerasti, kun puolijoukkueellista pelaajia olisi halunnut siirtyä naapurista aidan vihreämmälle puolelle.

Sarjasijoituksella ei ollut merkitystä, sillä paikallisotteluille oli tyypillistä, että ottelun ennakkosuosikki usein hävisi. TPS:n nousu Salibandyliigaan keväällä 2007 merkitsi myös derbyjen hiipumista. Se oli myös aikaa, kun seurat alkoivat poistaa internet-sivuiltaan niin sanotut vieraskirjat. Nokittelu pääsi uudestaan vauhtiin, kun alkoi sosiaalisen median aikakausi.

2000-luvun alkuvuodet olivat aikaa, kun salibandy sai vain vähän palstatilaa paikallisessa printtimediassa. Turun Sanomat rajasi kiinnostuksensa vain pääsarjajoukkueisiin. Urheiluosaston vakiotoimittajatkin nyrpistivät nenäänsä uudelle lajille. Tilanne oli koominen, kun salibandyssä katsomot pullistelivat, mutta paljon palstatilaa saaneissa perinteisissä palloilulajeissa saattoi olla vain kourallinen katsojia.

Oman mausteensa 2000-luvun turkulaiseen salibandyyn toi Jani Penttilän luotsaama AFC Campus. Opiskelijavetoinen joukkue nöyryytti aikoinaan molempia sekä FBC Turkua sekä TPS Salibandyä. Penttilän akateemiset oli todella lähellä nousta miesten Salibandyliigaan. Mutta se onkin ihan toinen tarina.

TPS:n ja FBC Turun ensimmäinen virallinen derby pelattiin kaksikymmentä vuotta sitten. Halisten palloiluhalli oli täpötäynnä, kun joukkueet kohtasivat Divarissa ensimmäistä kertaa.

ETUSIVU