Deutsches Museum kuuluu tekniikan museoiden eliittiin

Deutsches Museum on eräs maailman arvostetuimmista ja suurimmista tekniikan museoista.

Etelä-Saksassa Münchenissä sijaitseva museo on yli 100-vuotias. Museon perusti vuonna 1903 Oskar von Miller, jonka kiintymys teknisiin vempaimiin tuli jo suvun perintönä: isä Ferdinand toimi insinöörinä kuninkaallisessa metallivalimossa.

Nykyinen museorakennus valmistui Isar-joen saarelle kaupungin etelälaidalle vuonna 1925. Nimestään (Saksalainen museo) huolimatta museoon on kerätty esineistöä heti alusta alkaen laajasti kaikkialta maailmasta. Saksalaisten tiedemiesten ja keksijöiden panos on tietysti vahvasti esillä.

Oskar von Miller halusi museon, joka kertoo myös nykypäivästä ja jonka näyttelyt ovat vuorovaikutteisia. Kävijä voi itse suorittaa yksinkertaisia kokeita tai saada koneita liikkumaan nappia painamalla. Deutsches Museum herätti heti alusta alkaen kiinnostusta ja museon toiminta-ajatus omittiin moniin muihinkin tekniikanmuseoihin.

Museon kaikkiin näyttelyihin ei voi perehtyä kovinkaan perusteellisesti yhden päivän aikana. Näyttelyt on jaettu aihepiireittäin 45 eri osastoon, joista voi valita itseä eniten kiinnostavat. Esimerkiksi museon ilmailu-, autoilu ja kiskoliikenneosastot ovat niin suuret, että voisivat jo sellaisenaan kukin erikseen muodostaa oman erikoismuseonsa.

Ilmailunäyttelyssä on sisätiloissa 50 lentokonetta ja helikopteria. Historiallisia autoja (51 kpl) on esillä Henry Fordin T-mallista Kuplavolkkariin. Huolella entisöidyt krominkiiltoiset menopelit tekevät osastosta yhden museon suosituimmista. Lapsia kiinnostaa erityisesti oma puuhaosasto sekä Fleischmannin suuri pienoisrautatieosasto havaintoesityksineen.

Museon näyttelyihin voi tutustua myös ilmaisten opastuskierrosten avulla, jotka kestävät 60-90 minuuttia. Museolla on myös poikkeuksellisen hyvät internet-sivut (www.deutsches-museum.de  ), joihin kannattaa tutustua ennen poikkeamista museoon.

Deutsches Museum

Osoite: Museumsinsel 1, München.

www.deutsches-museum.de

ETUSIVU