UUSIMAA / HELSINKI – Töölönlahden tuntumassa Alppikadun varrelta löytyy todellinen rauhan tyyssija. Idyllisen piha-alueen punatiiliset ja koristeelliset Karl August Wreden suunnittelemat rakennukset siirtävät ajatukset kauas yli sadan vuoden taakse.
Vuonna 1897 valmistuneet alueen ensimmäiset Diakonissalaitoksen toimintaan tarkoitetut rakennukset tulivat tarpeeseen. Laitoksen toiminta oli laajentunut siinä määrin, että tarve suuremmille tiloille oli suuri. Yksikään korttelin rakennuksista kirkkoa lukuun ottamatta ei ole enää kuitenkaan alkuperäisessä käytössä.
Helsingin seurapiireihin kuuluneen Aurora Karamzinin aloitteesta ja rahallisella avustuksella perustettu Diakonialaitos aloitti toimintansa kahdeksanpaikkaisena kulkutautisairaalana. Mallia otettiin Saksasta.
Diakonilaitos hoiti sairaita, koulutti diakonissoja, auttoi köyhiä ja huolehti kodittomista lapsista. Yhteiskunta on noista ajoista muuttunut, mutta yhä Diakonissalaitoksen erityistehtävänä on esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten auttaminen.
Diamus on Diakonissalaitoksen museo, joka on omistettu perustajansa Aurora Karamzin elämäntyölle. Sisäänkäynti on ovesta, jonka yläpuolella lukee “Sairaala / Sjukhus”. Päärakennuksen aulaan pystytettyyn pieneen, mutta intiimiin museoon on vapaapääsy.
Museon informatiivinen anti etenee ajallisesti Diakonissalaitoksen perustamisesta alkaen kohti nykypäivää. Vitriineissä on nähtävänä muun muassa valokuvia, diakonissojen käyttämiä asuja ja työvälineitä. Museon kokoelma on karttunut esineillä, jotka on löydetty laitoksen komeroista, kaapeista ja laatikoista. Niihin oli vuosikymmenien ajan kerätty käytöstä poistettua vanhaa tavaraa.
Museossa käytetään apuna nykyajan tekniikkaa. Näyttelyssä on muun muassa kuunneltavissa neljätoista tarinaa laitoksen historiasta. Diakonissalaitoksen historiaan voi tutustua myös mobiililaitteella. Lisätietoa täältä.
DIAKONISSALAITOKSEN MUSEO
Osoite: Alppikatu 2, Helsinki.