Eerikkilästä on muistoja jo useammassa sukupolvessa

– Kyllä tänne voi tulla tutustumaan koska vaan ja kuka vaan, näin toteaa Eerikkilän urheiluopiston toimitusjohtaja Petri Jakonen.

Tammelan kauniissa lounaishämäläisessä maisemassa sijaitseva liikunta- ja hyvinvointikeskus ei ole suljettu sisäoppilaitos.

– Todellisuudessa emme enää käytä sanaa urheiluopisto, vaan nimeä Eerikkilän Sport & Outdoor Resort. Se kuvaa paremmin, mitä tarjoamme. Olemme kiinnostuneita osaamisen kehittämisestä ja ihmisten hyvinvoinnista. Meillä on nykyään kolme kohderyhmää: urheilu, vapaa-aika ja yritysasiakkaat.

Tuskin Suomen Palloliiton puheenjohtaja Erik von Frenckell edes näki unta, millainen kokonaisuus Eerikkilän alueesta muodostuisikaan vuosikymmenien aikana. Suuri jalkapallon ystävä totesi, että suomalainen jalkapallo ei kehity, jos sillä ei ole käytössään omaa valmennuskeskusta.

Tuumasta toimeen. Tammelassa sijaitsevan Saaren kartanon isäntä myi omistamastaan maa-alueesta seitsemäntoista hehtaaria Suomen Palloliitolle. Hinta ei varmaankaan ollut oston esteenä, sillä tarvittava alue irtosi hintaan markka hehtaarilta. Jalkapalloilijoiden koulutus- ja kurssikeskus Eerikkilän Urheiluopisto perustettiin vuonna 1949. Pian perustamisensa jälkeen Eerikkilän omistus siirtyi Palloliitolta itsenäiselle Palloilu Säätiölle.

Frenckell totesi myös, että kotimainen jalkapallo vaatii ympärivuotisen mahdollisuuden lajin harjoitteluun. Vuonna 1968 alueelle saatiin ensimmäinen maapohjahalli, joka kooltaan, 30 x 33 metriä, oli nykyolosuhteisiin verrattuna perin vaatimaton. Nyt alueella on nykyajan vaatimukset täyttävä täysimittainen jalkapallohalli, jonka päällysteenä on kumirouhepintainen keinonurmi. Ulkotiloissa jalkapallokenttiä on useita laadukkaasta lämmitettävästä luonnonnurmesta keinonurmeen. Eerikkilä Areenalla voidaan pelata iltavalaistuksessakin.

– Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun tänne tultiin harjoittelemaan vain sen takia, koska täällä oli talvella kentät aurattu lumesta.

Vaikka kaikki sai alkunsa jalkapallosta, on Eerikkilän toiminta laajentunut palvelemaan myös muita palloilulajeja. Ensin vanhaa maapohjahallia laajennettiin ja lopulta se muutettiin soveltuvaksi sisäpalloilulajeille. Nyt on valmistunut suositulle salibandylle aivan uusi halli, jonka suojiin mahtuu useita salibandykenttiä. Suomen Salibandyliitto onkin eräs Eerikkälän tärkeimmistä yhteistyökumppaneista.

– Meillä on strateginen kumppanuus kahteen lajiin: jalkapalloon ja salibandyyn. Haluamme tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet erityisesti näille kahdelle. Jalkapallon asema on aina ollut vahva ja nyt salibandyn volyymi on kasvanut huomattavasti.

Jakonen tietää saavansa kahden lajin avulla paljon ihmiskontakteja.

– Jalkapallo ja salibandy ovat Suomen kaksi suurinta lajia, yli 200 000 rekisteröityä pelaajaa. Kun mukaan lasketaan pelaajien kautta tulevat sidosryhmät, meillä on miljoona potentiaalista kontaktimahdollisuutta markkinointia varten.

Eerikkilällä on iso merkitys myös Tammelan kunnalle.

– Työllistämme ostojen kautta tällä alueella ison määrän ihmisiä. Toimintaamme kuuluu muun muassa laadukas ruoka. Meillä ei voi olla tarjolla valmiita eineksiä, koska haluamme edistää ihmisten hyvinvointia. Valmistamme ruokaa lähituottajien raaka-aineista.

Vaikka Eerikkilän painopiste on jalkapallossa ja salibandyssä, liikunnalliseen hyvinvointiin panostavien vapaa-ajanasiakkaiden sekä yritysmaailman tarpeiden merkitys kasvaa. Viime vuonna Eerikkilässä oli 87 000 yöpyjää.

– Ennen vanhemmat saattoivat vain tuoda lapsensa tänne viikonloppuleirille. Nyt moni vanhemmista jää itsekin tänne viikonlopun ajaksi. Ennen se ei ollut edes mahdollista, koska meillä ei ollut majoituskapasiteettia. Haluamme palvella ”vauvasta vaariin”, eli kun joku käy täällä nuorena leirillä, sen jälkeen ehkä palaa esimerkiksi yritysasiakkaana.

Luonnonkaunis paikka Ruostejärven rannalla on ihanteellinen kohde esimerkiksi tyky-toiminnalle.

– Yritykset järjestävät täällä kokouksia, työpajoja tai tyky-toimintaa. Me tuotamme heille palvelut, jotka liittyvät majoittumiseen, ruokailuun, liikunta-aktiviteetteihin ja luontoelämyksiin.

Turkulaiset ovat jättäneet Eerikkilään puumerkkinsä, vaikka Jakonen onkin alun perin kotoisin Salosta. Turun Palloseuraa sekä pelaajana että toimitusjohtajana edustanut Jakonen siirtyi Eerikkilän johtajaksi Göran Enckelmanin jälkeen.

– Itse olen tullut tänne ensimmäisen kerran 16-vuotiaana jalkapalloilijana. Ollessani Tepsissä toimitusjohtajana toin tänne asiakkaita. Olen myös ollut Palloliitossa. Tämä kaikki on antanut minulle ymmärryksen, millainen on käyttäjien tarve.

Nykyisin Eerikkilässä on 75 päätoimista työntekijää ja pari sataa palveluntuottajaa. Tuorein vahvistus on turkulainen Mika Laurikainen, TPS:n edustusjoukkueen entinen päävalmentaja. Jalkapallopalveluiden päällikkö Laurikainen vastaa Eerikkilässä jalkapallopalveluista eri kohderyhmille, muun muassa Suomen Palloliitolle, seuroille, valmentajille sekä pelaajille.

Kolme vahvaa Eerikkilän jalkapallovaikuttajaa: toimitusjohtaja Petri Jakonen (vas.), Erik von Frenckell ja jalkapallopalveluiden päällikkö Mika Laurikainen. Jakosen kädessä on Eerikkilän perustamisasiakirja.
Eerikkilän painopiste on jalkapallossa ja salibandyssä. Molemmille löytyy alueelta loistavat harjoitusolosuhteet. Osa jalkapallokentistä on käytössä läpi vuoden.
Eerikkilässä on rakennettu paljon uutta viimeisten vuosien aikana.
Kesällä on Eerikkilä on parhaimmillaan.
Ruostejärvi tarjoaa luonnonkauniit maisemat.
Näissä tiloissa viihtyy vaativakin asiakas.
Kuka tahansa voi tulla tänne viettämään liikunnallista vapaa-aikaansa.
Hyvä ruoka on tärkeä osa viihtymistä.
Tarjolla on myös luksusmajoitusta.
Uusi salibandyhalli tarjoaa entistä paremmat olosuhteet.

ETUSIVU