Ei mennyt niin kuin arkkitehti Carl Ludvig Engel oli suunnitellut – Kauppatorin laitaan tuli ortodoksinen kirkko, ei kaupungintaloa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Jokainen turkulainen rakennuksen tietysti tunnistaa, mutta harva on poikennut sisälle. Ortodoksinen kirkko eli virallisemmin Pyhän Aleksandran kirkko Kauppatorin reunassa on päivisin avoinna kaikille, maailmankatsomuksesta riippumatta.

Ja onhan se sisäpuolelta katsomisen arvoinen.

Alun perin kaikki ei mennyt niin kuin arkkitehti Carl Ludvig Engel oli suunnitellut. Mutta, jos olisi mennyt, niin Turku olisi tänä päivänä Kauppatorin osalta kovin erinäköinen. Torin pohjoislaidalla olisi kaupungin komein monumentaalirakennus, edustavan näköinen kaupungintalo.

Eikä siinä kaikki.

Engelin hulppeitten suunnitelmien mukaan koko Kauppiaskadun puoleinen laita olisi koostunut, ei pelkästään mahtipontisesta kaupungintalosta, vaan samaan kortteliin olisi tullut muun muassa hovioikeuden talo, hovioikeuden presidentin ja maaherran asunto. Mutta eipä tullut.

Tehtyihin suunnitelmiin puuttui Venäjän keisari tsaari Nikolai I. Hänen mahtikäskyllään uuden ortodoksisen kirkon paikaksi valikoitui Turun suurpalon jälkeen kaupungin tärkein paikka. Kirkko oli rakennettava raatihuoneelle varatulle paikalle. Suunnittelutehtävä annettiin toki Engelille.

Piirustuksien valmistuminen ja lopulta myös kirkon rakentaminen kesti vuosia. Niinpä 1840 kuollut Engel ei ehtinyt nähdä luomustaan valmiina. Empiretyylinen kirkko valmistui viisi vuotta arkkitehdin kuoleman jälkeen. Juhlallinen vihkiminen tapahtui syyskuussa 1846. Nimeksi tuli Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko.

Kirkko tuli myös tarpeeseen, sillä Suomessa elettiin Venäjän vallan aikaa. Suurruhtinaskunnan ajalla Turussa oli paljon venäläisiä sotilaita. Tänne siirtyi Venäjältä myös merkittävä ortodoksinen siviiliväestö. Ennen uuden kirkon rakentamista ortodoksinen seurakunta joutui kokoontumaan väliaikaisissa tiloissa.

Aikoinaan pääsisäänkäynnin yläpuolella oli kellotapuli, jossa oli pari tonnia painava kirkonkello. Vuosikymmenien ajan kellon lyönnit tulivat turkulaisille tutuiksi, kunnes kellojen soitto vaimeni. Syynä oli kirkkorakennusten perustuksiin ilmestyneet halkeamat. Kellotapuli purettiin.

Nyt lähes 100 vuotta myöhemmin ortodoksisen seurakunnan jäsenet seuraavat jälleen tarkkaan mahdollisia halkeamia. Kysymys kuuluu, uppoaako kirkko saveen kun Toriparkkia rakennetaan. Tämän hetken tiedon mukaan, tilanne on hallinnassa.

Todennäköistä on, että Kauppatorin ortodoksinen kirkko seisoo samalla paikalla seuraavankin vuosisadan aikana. Eihän edes sodan aikaiset pommituksetkaan osuneet suuremmin kirkkoon.

Arkkitehti Engelin raatihuoneen suunnitelmat jäivät arkistoon pölyttymään, ja ovat saaneet pölyttyä tähän päivään asti. Turulla ei ole vieläkään omaa kaupungintaloa. Kaupunginvaltuusto kokoontuu hotelli Seurahuoneen tiloissa, paikassa, mikä piti olla vain väliaikainen. Väliaikaisuus on nyt kestänyt liki pari sataa vuotta.

PYHÄN ALEKSANDRAN KIRKKO

Osoite: Yliopistonkatu 19, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO