El Clásico täyttää baarit ja pubit ympäri maailmaa

Turkulainen sporttiravintoloiden klassikko Pikku-Torre täyttyy jo hyvissä ajoin. Tänään on jälleen se ilta, kun osa joutuu tyytymään seisomapaikkoihin. Se ei kuitenkaan haittaa. Klassikoiden klassikko, El Clásico, pelataan sen verran harvoin, että peli on nähtävä.

– El Clásico yksittäisenä otteluna on eräs Pikku-Torren suosituimmista. Sarjoista Valioliiga tuo meille eniten porukkaa. Liverpoolin, Manun ja Arsenalin ottelut ovat suosittuja. Jääkiekossa Leijonien pelit kiinnostavat myös asiakkaitamme. Teemu Pukin ottelut ovat olleet tällä kaudella suosittuja, kertoo Pikku-Torren kokenut ravintolapäällikkö Youssef Baqous.

FC Barcelonan ja Real Madridin kohtaaminen kiinnostaa kaikkialla maailmassa. Monet baarit ja pubit pullistelevat otteluiltana. Pikku-Torrekaan ei tee siis poikkeusta. Ottelun väitetään olevan maailman seuratuin vuosittainen seurajoukkueiden välinen kohtaaminen. Suoraan lähetystä katsoo satoja miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Täysi tupa tarkoittaa paikan päällä 100 000 katsojaa. Tapahtuman järjestystä valvoo aina noin 3 000 poliisia.

– Synnyinmaassani Marokossakin kaupungit hiljentyvät El Clásicon aikana. Siellä kahvilat ja baarit täyttyvät. Espanjan läheisyydenkin ansiosta La Liga on Marokossa hyvin suosittua. Sitä seurataan aktiivisesti.

La Ligassa jättiläiset ovat kohdanneet nyt 179 kertaa. Kummallakin on 72 voittoa. Illan ottelu mukaan luettuna tasan on pelattu 52 kertaa. El Clásicoiden paras maalintekijä on Lionel Messi 26 osumallaan. Barcelona on voittanut ennen illan edellisestä kymmenestä sarjakohtaamisesta kuusi. Kaksi ottelua on päättynyt tasan. Viime kaudella Barcelona voitti kotonaan maalein 5–1 ja vieraissa 1–0.

Onnellinen tietysti hän, joka pääsee katsomaan El Clásicoa paikan päälle. Elämys on myös suuri, jos sattuu olemaan samaan aikaan Espanjassa ja on mahdollista seurata ottelua paikallisessa baarissa. Silloin pitää visusti pitää mölyt mahassaan, jos sattuu olemaan ”väärän” joukkueen kannattajien keskellä.

Pikku-Torressa tämä ei ole ongelma. Barçan ja Los Blancosin kannattajat istuvat sporttibaarissa sikin sokin. Jopa samassa pöydässä voi olla molempien joukkueiden kannattajia. Osa on pukeutunut suosikkijoukkueensa pelipaitaan, osalle riittää koristeeksi vain kaulahuivi. Viimeistään, kun oma joukkue onnistuu tekemään maalin, paljastuu, kenen puolella itse kukin on.

– Kauan sitten Pikku-Torren alkuaikoina saattoi kannattajien välille syntyä sanomista, mutta nykyisin ei ole minkäänlaisia ongelmia.

Suurimmalle osalle Pikku-Torren El Clásicon seuraajille kyseessä on kahden huippujoukkueen kohtaaminen. Odotusarvo laadukkaalle ottelulle on aina suuri. Todellisuudessa näiden kahden joukkueen kohtaamisessa on aina jotain erityisempää, jopa elämää suurempaa.

Siitä osoituksena on kauden ensimmäisen El Clásicon siirtäminen alkuperäistä ajankohtaa myöhemmäksi. Syynä Katalonian itsenäisyyden kannattajat, jotka järjestivät useissa kaupungeissa mielenosoituksia ja ottivat yhteen poliisin kanssa.

Pinnan alla on porissut väkevästi jo vuosikymmenien ajan. Jännitteet kahden eri joukkueen välillä juontuu Espanjan sisällissodan ajalta ja sen jälkeisistä poliittisista asetelmista. Real Madrid edustaa Espanjan keskitettyä hallintoa ja FC Barcelona itsenäisyyteen pyrkivää Kataloniaa. Diktaattori Francisco Francon aikakaudella rajoitettiin katalonialaisen kulttuurin ja kielen harjoittamista. Kun katalaanien lipun käyttö oli kielletty, kasvoi Barçan sinipunaraitojen suosio katalaanien symbolina.

Eikä nokittelu koske pelkästään kannattajia, myös molempien joukkueiden pelaajat ovat intoutuneet toisinaan hämmentämään soppaa. Gerard Piqué tunnetaan Katalonian symbolina, Sergio Ramos ”kuninkaallisten” edustajana. Silti molemmat ovat muodostaneet yhdessä Espanjan maajoukkueen kaiken voittaneen pakkiparin.

Oman episodinsa aiheutti portugalilainen Barça-fanien ykkössuosikki Luis Figo siirtyessään Barcelonasta verivihollisiin. Siirto herätti Barcelonan kannattajissa täyttä raivoa ja Figoa pidettiin pahimpana petturina. Palatessaan Camp Noulle pommittivat Barcelonan kannattajat kulmaa antavaa Figoa kaikella mahdollisella. Välikohtauksen legendaariseksi symboliksi tuli päätykatsomosta heitetty kuolleen sian pää. Tuomari keskeytti ottelun kahdenkymmenen minuutin ajaksi.

Vaikka El Clásico on suurin ja kaunein sekä siihen liittyy paljon kannattajien välisiä jänniteitä, se ei ole kuitenkaan Euroopan pahamaineisin. Pahimmasta päästä eivät ole myöskään Ajaxin ja Feyenoordin väliset ottelut, eikä PSG:n ja Olympique de Marseillen välinen “klassikko”. Glasgow’n paikallisottelussa katolilaisen Celticin ja protestanttisen Rangersin välillä nähdään vihamielistä käyttäytymistä. Interin ja Juventuksen välinen Derby d´Italiassa sattuu ja tapahtuu. Pohjois-Lontoon derbyssä Arsenal ja Tottenham ovat toistensa pahimpia vihollisia.

Mahdollisesti se pahin paikalliskamppailu pelataan Belgradissa, kun kaksi Serbian parasta joukkuetta, FK Partizan ja FC Red Star, pelaavat vastakkain. Ottelua kuvataan sanalla ”sotatila”. Joukkueiden fanit ovat keskenään suuria toistensa vihollisia. Fanaattisille ultra-kannattajille ottelu on tärkein päivä vuodessa. Paikallistaistoon valmistaudutaankin useiden päivien ajan. Mellakoilta ja väkivallalta ei säästytä. Onpa joskus koko ottelu jouduttu perumaan.

Youssef Baqous on ollut jo monen vuosikymmenen ajan Pikku-Torren ravintolapäällikkönä. Hän on oppinut vuosien myötä tietämään, mitkä joukkueet eniten kiinnostavat suomalaista penkkiurheilijaa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!