Elimäen puukirkko on Suomen vanhin jatkuvassa käytössä oleva puinen kirkko

KYMENLAAKSO / ELIMÄKI – Elimäen kirkonkylän komistus ja seurakuntalaisten ylpeys on Suomen vanhin jatkuvassa käytössä oleva puinen kirkko. Ensimmäinen kirkko valmistui jo vuonna 1571. Se purettiin ja tilalle rakennettiin uusi kirkkorakennus vuonna 1638.

Kartanoherra Casper Wreden maille valmistunut kirkko oli aluksi suorakaiteen mallinen. Kirkko laajennettiin ristikirkoksi 1678. Rakentajamestariksi mainitaan Peter Lohman. Barokkityylinen kellotapuli valmistui 1700-luvun lopussa.

Elimäen kirkon barokkisisustusta pidetään eräänä Suomen 1600-luvun kirkkoarkkitehtuurin arvokkaimmista esimerkeistä. Kirkon harvinainen barokkityylinen kuoriaita on vuodelta 1666. Se löydettiin remontin yhteydessä varaston kätköistä. Kunnostuksen yhteydessä se palautettiin entiselle paikalleen. Elimäen kirkko oli alun perin punainen. Nykyisen vaaleanharmaan värisävyn ja vaakalaudoituksen rakennus sai 1800-luvun lopulla.

Restauroinnin aikana paljastui myös 1600-luvun maalauksia. Viipurilainen muotokuva- ja koristemaalari Valentin Betge maalasi kirkon sisäpinnoille apostolien kuvia ja niiden taustalle kymenlaaksolaisia maisemakuvia. Maalauksia koristeltiin ornamenttikuvioin. Ikkunoiden ja ovien ympärille Betge maalasi koristekehyksiä. Nyt osa historiallisesti arvokkaista maalauksista on jälleen näkyvissä.

Casper Wrede ja hänen vaimonsa Sophia Taube lahjoittivat kauniin alttaritaulun jo Elimäen ensimmäiseen kirkkoon. Alttaritaulu on säilynyt. Myös kirkon 1600-luvun pernajalaisen Lorentz Habermanin rakentama saarnastuoli on säilynyt.

Kirkon kuoriosan alle on haudattu vielä 1800-luvulla moni elimäkeläinen. Hautausmaalta löytyy muun muassa Moision ja Mustilan kartanot omistaneiden af Forsellesien sukuhaudat. Sankarihautausmaan muistomerkkeineen on suunnitellut Aimo Tukiainen.

ELIMÄEN PUUKIRKKO

Osoite: Vanhamaantie 16 B, Elimäki (Kouvola).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arboretum Mustila eräs Suomen vanhimmista

LUE MYÖS: Elimäen kotiseutumuseo on kotiseutumies Kujalan aikaansaannos

LUE MYÖS: Moision kartano odottaa uuden alkua

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.