ETELÄ-SAVO / ENONKOSKI – Jos hyvin käy, niin voit nähdä samalla lepakoita. Tosin nämä mystiset öiseen aikaan lentävät pikkunisäkkäät eivät juurikaan anna merkkejä päiväsaikaan. Lepakot ovat kuitenkin Enonkosken kotiseutumuseon vakiovieraita.
Vuonna 1965 kotiseutumies Antti Kuuramaa iski nuijansa pöytään ja Enonkoski-seura oli perustettu. Siitä lähti liikkeelle innokkaan kotiseutuyhdistyksen toiminta, jonka yhtenä tavoitteena oli oman kotiseutumuseon perustaminen. Nykyiset museotilat löytyvät 1800-luvun lopulla rakennetusta Enonkosken lainajyvästöstä.
Katovuosia varten rakennettu viljamakasiini ei ole järin suuri, mutta niin ei ole myöskään Enonkosken 1 500 asukkaan kuntakaan. Museon kahdessa kerroksessa on kuitenkin riittävästi tilaa paikallishistorian esittämiselle. Kuntalaisten esinelahjoitusten määrä on ollut runsas. ”Rahhoo” ei ollut yhtään, kun yhdistys perustettiin, mutta talkootyön avulla on saatu paljon aikaiseksi.
Museon kokoelma koostuu perinteistä talonpoikaisajan esineistä ja työkaluista. Yhtenä erikoisuutena on Kangassaaren lasitehtaan harvinaiset esineet ja työvälineet. Tehtaan pullot ovat vanhimpina säilyneitä Suomessa valmistettuja lasiesineitä. Viipurilaisen liikemiehen Mihail Tichanoffin perustama yritys toimi vuoteen 1903.
Enonkosken lasituotteita vietiin Viipuriin ja aina Pietariin asti. Pietariin hoviin menneet lasiesineet varustettiin kaksipäisen kotkan kuvalla. Tehdasrakennus on purettu ja lasijätettä on kärrätty läheiseen järveen. Urheilusukeltajat ovat nostaneet järvenpohjasta ehjiä pulloja museon kokoelmiin.
Kotiseutumuseo mielenkiintoisin esine on pienoismalli, jonka koulupojat rakensivat opettajansa johdolla 1960-luvulla. Taitavasti tehty ja palkittu pienoismalli kuvaa savolais-karjalaista kalastajan rantavajaa. Mallin yksityiskohdat ovat taitavasti tehtyjä.
Kirkon vanhat urut urkupilleineen on myös taitavasti taltioitu kotiseutumuseoon taitekaton muotoon.
ENONKOSKEN KOTISEUTUMUSEO
Osoite: Kirkkotie 2, Enonkoski.