UUSIMAA / ESPOO – 1950-luvulla perustetulla Espoon kaupunginmuseolla on pitkät perinteet. 2000-luvun alusta alkaen museo saanut uudet tilat näyttelykeskus WeeGeestä Tapiolasta. Aarno Ruusuvuoren suunnittelema rakennus valmistui alun perin Weilin&Göösin painotaloksi 1960-luvulla.
Myöhemmin yrityksen kirjapainotoiminta siirtyi muualle. Espoon kaupunki osti rakennuksen ja muutti sen näyttelytilaksi. Muutostöistä huolimatta kiinteistön yli 100 metriä pitkä julkisivu pysyi alkuperäisen näköisenä.
WeeGee-talo on merkittävä arkkitehtoninen suojelukohde. Eräs rakennuksen tunnusmerkki on katolla sijaitsevat kahdeksan betonipylvästä ja niistä lähtevät kattoa kannattelevat vetotangot. Arkkitehti on onnistunut sijoittamaan matalan tehdasrakennuksen saumattomasti luontoon. Suuret ikkunapinnat antavat sisätiloihin paljon luonnonvaloa.
Alkuperäisen kirjapainon tuotanto edellytti avointa tilaa. Nyt sisään astutaan suureen pääaulaan, jossa on lipunmyynti. WeeGeen museot (KAMU, EMMA, ja Futuro-talo) on sijoitettu kahteen eri kerrokseen.
WeeGeen ala-aulasta pääsee Espoon kaupunginmuseoon (KAMU). Se ei ole suuren suuri, mutta näytteillepanoon on panostettu.
Pysyvä päänäyttely keskittyy Espoon historiaan. Se kertoo paikallisesta esihistoriasta alkaen keskiaikaisen maaseutupitäjän kehittymisestä isoksi kaupungiksi. Näyttely koostuu viidestä eri aikakaudesta: kivikauden hylkeenpyytäjiä Bosmalmissa, keskiajan maanviljelijöitä Mankbyssä, herrasväkeä ja rahvasta Albergassa, tehdastyöläisiä Kauklahdessa ja kaupunkielämää espoolaisessa lähiössä.
Espoo oli pitkään harvaan asuttu, kunnes 1960-luvulla alkoi maaltamuutto kaupunkiin. Väkeä saapui työn perässä niin paljon, että pääkaupunkiseudulle syntyi asuntopula. Espoossa maata kaavoitettiin ja uutta rakennettiin kiivaasti. Niinpä Espoon kaupunkirakenteesta tuli hajanainen. Alueella onkin nykyisin useita kaupunkikeskuksia.
Espoosta tuli kauppala vuonna 1963 ja myöhemmin vuonna 1972 kaupunki. Nyt se on Suomen väkiluvultaan Suomen toiseksi suurin kaupunki.
KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas jääkauden edeltävältä ajalta. Sen löysi paikallinen kauppias Weckström perunamaansa reunasta vuonna 1921. Hammas todettiin tutkimuksissa 43 000 vuotta vanhaksi.
Jokaisen Espooseen muualta muuttavan kannattaa käydä tutustumassa uuden kotikuntansa historiaan. Osa KAMU:n tiloista on varattu vaihtuville näyttelyille. Museo järjestää erikoisohjelmaan koululaisryhmille. Kannattaa vierailla myös Espoon kaupunginmuseo ylläpitämissä Talomuseo Glimsissä ja Koulumuseo Lagstadissa
Samalla sisäänpääsylipulla pääsee KUMU:n lisäksi Futuro-taloon, Mauri Kunnas -näyttelyyn sekä Modernin taiteen museo Emmaan, jotka toimivat kaikki samoissa tiloissa. Museon vieressä sijaitsevat Museo Leikki sekä Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.
Valokuvat ovat kesältä 2023.
ESPOON KAUPUNGINMUSEO KAMU
Osoite: Ahertajantie 5, Espoo.
LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan
LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista
LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen
LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja
LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille
LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo
LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie
LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde
LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen
LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari
LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti
LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä