ETELÄ-KARJALA / LAPPEENRANTA – Aika oli silloin toinen. Yhdestä patsaan pystyttämisestä syntyi kova kohu. Raumalainen talousneuvos halusi lahjoittaa lottien kunniaksi pystytettävän patsaan. Ongelmaksi koitui sijoituspaikka. Yksikään kaupunki ei suostunut ottamaan lahjoitusta vastaan. Lopulta Lappeenrannassa näytettiin vihreää valoa. Patsaan julkistamistilaisuudessa vuonna 1985 puheen piti jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth.
Kuvanveistäjä Niina Sailon tekemä Suomen ensimmäinen lottapatsas sijoitettiin Kirkkokatu 6:n puistoon. Nyt entistä kohupatsasta käy ikuistamassa matkakuviinsa tuhannet Lappeenrantaan saapuneet matkailijat. Samaisesta patsaasta on tehty toinenkin valos. Se sijoitettiin Tuusulan Lottamuseon pihalle. Kolmas on Turussa Tuomaanpuistossa.
Sotien aikana Lotta Svärd -järjestö toimi useissa eri tehtävissä. Lotat eivät osallistuneet sotatoimiin, mutta toimivat muun muassa lääkintä-, muonitus-, ilmavalvonta- ja esikuntatehtävissä. Järjestö lakkautettiin valvontakomission vaatimuksesta 1944.
Nuiva suhtautuminen Lotta Svärd -järjestöön juontui sen historiasta. Järjestö sai alkunsa sisällissodan valkoisen johtamien suojeluskuntien piirissä. Talvisodan aikana poliittiset jakolinjat unohtuivat, mutta 1960- ja 1970 -luvuilla asenteet jälleen muuttuivat. Virallinen kunnianpalautus tapahtui vasta 1990-luvulla.
Lappeenrannan Lottamuseo on kooltaan pieni, mutta sitä on hoidettu sitäkin suuremmalla sydämellä. Perinteet velvoittavat. Varuskuntakaupunkina Lappeenranta sopii hyvin Lottamuseon paikaksi.
Esillä on lottien toimintaan liittyvää esineistöä, kuten pukuja, astioita, valokuvia ja lottakirjallisuutta. Aitiopaikalla on Lotta Svärd -järjestön pitkäaikaisen puheenjohtaja Fanni Luukkosen rintakuva. Eräs museon erikoisuus on Tapio ja Liisa Rautavaaran hääkuva. Liisalla on tietysti lottapuku yllään.
Museo on auki puhelimitse sovittaessa. Tiedustelut numerosta 040 706 2601 tai 0400 485 065.
ETELÄ-KARJALAN LOTTAMUSEO
Osoite: Kirkkokatu 7, Lappeenranta.
LUE MYÖS: Etelä-Karjalan museon parasta antia on Viipuria esittävä pienoismalli
LUE MYÖS: Lappeenrannan hiekkalinnoista on tullut kaupungin suosituin nähtävyys
LUE MYÖS: Karjalan ilmailumuseo poikkeaa muista ilmailumuseoista
LUE MYÖS: Ratsuväkimuseo – rakuunat kuuluivat Lappeenrannan katukuvaan vuosikymmenien ajan
LUE LISÄÄ: Saimaan kanavamuseo kertoo kanavan eri vaiheista
LUE LISÄÄ: Wolkoffin talo on eräs Lappeenrannan kiehtovimmista museoista