Eteläeurooppalaiseen tyyliin katetusta Hansakorttelista tuli parempi kuin osattiin otaksua – protestejakin nähtiin

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Muutos on ollut melkoinen. Päätös tehtiin 1970-luvulla ja rakentaminen pääsi käyntiin seuraavalla vuosikymmenellä. Niin sanottu Kymppikortteli, nykyinen Hansakortteli, Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kristiinankadun rajaama alue, koki täydellisen muutoksen uuden asemakaavamuutoksen ansiosta. Turku sai eteläeurooppalaiseen tyyliin katetun kaupunkimiljöön kauppoineen, ravintoloineen, kahviloineen ja toreineen.

Lopputulos oli varmasti juuri sellainen, mitä kauppakeskus Hansan arkkitehti Benito Casagrande itsekin halusi. Myös kaupunkilaiset ovat olleet tyytyväisiä lasikatolla katettuun ostoskeskukseensa. Siitä todisteena on yli kymmenen miljoonan kävijän rajan rikkoutuminen joka vuosi.

Turun suurimassa ostoskeskuksessa Hansassa toimii 130 liikettä, ravintolaa, kahvilaa ja palveluntarjoajaa. Se kilpailee Raision Myllyn kanssa myynniltään ja kävijämäärältään Varsinais-Suomen suurimman kauppakeskuksen tittelistä.

Voisihan Hansakortteli olla tyystin toisenlainenkin, sillä jo 1960-luvulla mietittiin alueen muuttamista ostoskeskukseksi. Arkkitehtikilpailukin ehdittiin järjestää ja voittaja oli selvillä. Sen pohjalta kaikki sen aikaiset rakennukset olisi purettu ja tilalle olisi tullut koko korttelin täyttänyt laatikonmallinen kauppakeskus. Onneksi ei tullut, mutta hyvä, kun idea katetusta ostoskeitaasta jäi pohdintaan.

Kun vuonna 1974 tehtiin päätös kauppakeskus Hansan rakentamisesta, ei voitu välttyä silloinkaan purkamiselta. Eikä myöskään protestoinneilta. Etenkin Antintalon kohtaloa uutisoitiin laajalti koko Suomessa. Ensimmäiseksi katosi kuitenkin vanhoja liikerakennuksia Yliopistonkadulta ja Aurakadulta. Kun uudet suunnitelmat olivat vielä työn alla, kyseiset tontit pysyivät tovin tyhjinä.

Korttelin vanhimmat rakennukset Pehr Johan Gylichin suunnittelema Ruotsalainen teatteri ja Carl Johan von Heidekenin suunnittelema Aurakadun kolmikerroksinen empirerakennus, apteekkitalo, saivat jatkaa, mutta esimerkiksi muista vanhoista taloista Antintalosta jäi vain julkisivu jäljelle.  Samoin St. Erik Eerikinkadun ja Kristiinankadun kulmassa muistuttaa entisistä ajoista.

Edellä mainittujen lisäksi Hansakorttelin muita rakennuksia ovat Kultatalo (Veijo K. Kahra) vuodelta 1958 Aurakadulla, Teräksenkulma (Aarne Ehojoki) vuodelta 1958 Aurakadun ja Yliopistonkadun kulmassa, nelikerroksinen liikerakennus (Viljo Laitsalmi) vuodelta 1954 Yliopistonkadulla, tavaratalorakennus (Lukander & Vahtera) vuodelta 1986 Yliopistonkadulla ja Stockmannin tavaratalo (Ehojoki) vuodelta 1977.

Vaikka rakennusurakka oli melkoinen, Hansakortteli valmistui nopeaan tahtiin, neljässä vuodessa. Ensimmäiseksi valmistui teatteritalon ympäristö eli Thalia. Sen jälkeen rakennettiin lähes kokonaan uudelleen Antintalo. Viimeisin osa, St. Erik, valmistui maaliskuussa 1988.

Hansakorttelissa tehtiin laajat uudistustyöt vuosina 2017-2020. Niiden suunnittelusta vastasi kilpailun voittanut turkulainen Schauman Arkkitehdit Oy.

HANSAKORTTELI

Osoite:Yliopistonkatu 20, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.