FBC Turku on kasvanut ilman taloudellisia katastrofeja – seuran perustaja Antti Vääri tiedostaa urheilumaailman realiteetit

FBC Turku on kasvanut kaveriporukasta isoksi salibandyseuraksi.

FBC Turku perustettiin vuonna 1995. Seuran 30-vuotisjuhlat lähestyvät. Kaveriporukasta on kehittynyt vuosien saatossa jäsenmäärältään Turun alueen suurin salibandyseura. Menestystäkin on tullut. Siitä todisteena on kotihallin komeita pokaaleja täynnä oleva lasivitriini.

Miesten liigajoukkueen manageri Antti Vääri oli perustamassa omaa seuraansa. Hän, jos kuka on oikea mies kertomaan, miten seuratoiminta rakennetaan kestävälle pohjalle – ilman taloudellisia katastrofeja.

FBC Turku on edennyt olemassaolonsa aikana kestävällä tavalla eteenpäin. Hitaasti, mutta varmasti ja ennen kaikkea ilman suuria taloudellisia riskejä ottamatta.

– Urheilussa on kyse intohimosta ja kiusaus isoon riskiin on aina olemassa. Haetaan pankkilainaa. Joku laittaa paljon rahaa hakiessaan pikavoittoja. Beeceessä emme ole tehneet mitään ihmeellistä. Olemme pyrkineet vahvistamaan perusrakenteita ja kasvettu isommaksi vähitellen. Matka on ollut seuralle tärkeämpi. Vain se kulutetaan, mikä kerätään.

– Jos saisimme ”pikavoittona” ison summan rahaa, voisimme pärjätä vuoden paremmin, ehkä vähän pidempäänkin. Se ei kuitenkaan vie seuraa isossa kuvassa juurikaan eteenpäin. Olemme rakentaneet toimintaa niin, että haaveilemme suuremmasta realismi edellä.

– Urheilussa usein kuvitellaan, että kun on saatu kova joukkue, niin tulee myös paljon yleisöä ja rahaa. Toisin sanoen eletään haavekuvissa, miten hankkimalla maajoukkuepelaaja, saadaan katsomo täyteen. Ja sitten kun katsomot ei täyttynytkään, niin laskut pitää kuitenkin maksaa.

Olet kertonut, että FBC Turku pyrkii ylöspäin ilman, että edessä olevia seuroja kuopataan taloudellisten kuprujen takia.

– Haluamme seurana parantaa asemia omilla ansioillamme. Ei niin, että ympäriltä tippuu seuroja. On ollut pitkään merkkejä taloudellisesta ylikuumenemisesta. Salibandyssä yhtenä haasteena on, että ”ruokittavia” päitä olisi pitkä lista. Tällä tarkoitan sitä, että kokonaisbudjettien pitäisi kasvaa merkittävästi, jotta sillä olisi yksittäisen pelaajan talouteen painavaa vaikutusta. Hesburgerin luukulla tienaa varmasti vielä pitkään paremmin kuin pelaamalla sählyä. Siviiliasiat, kuten työ, perhe tai opiskelu, mahdollistavat pelaamisen, jos ylipäätään mahdollistavat.

Viime keväänä FBC Turun sarjapaikka säilyi vasta karsintojen kautta. Tämä kausi on ollut yhtä haasteellinen. Sijoitus on jälleen sarjataulukon alapäässä.

On ehdotettu F-liigan supistamista eli joukkueiden määrän vähentämisestä?

– Vastaus riippuu tietysti aina siitä, keneltä asiasta kysytään. Eli riippuu siitä, missä kohtaa oma joukkue on sarjataulukossa. Kärkijoukkueilla on erilainen vastaus kuin sarjan häntäpään joukkueilla. Jos vähennettäisiin kymmeneen joukkueeseen, niin LASB ja Jymy olisi samassa asemassa kuin me ja EräViikingit nyt.

F-liigan yleisömäärät ovat tällä kaudella pudonneet. Yhtenä syynä pidetään ottelumäärien kasvattamista. Käytännössä se on tarkoittanut myös lisää kotiotteluita ja vieraspelimatkoja.

Miten itse koet taustoja pyörittävänä henkilönä ottelumäärän kasvattamisen?

– Iso osa lajiväestä oli sen takana, kun joukkueiden määrä pudotettiin kahteentoista. Oltiin myös yhtä mieltä, että 22 ottelua on liian vähän. Päädyttiin sarjajärjestäjän toimesta kolminkertaiseen sarjaan ilman sen tarkempaa asian jalostamista, joka on nyt osoittautunut epäonnistuneeksi ratkaisuksi.

– Pitäisi siirtyä järjestelmään, missä pelataan ensin kaksinkertainen alkusarja. Sitten jatkettaisiin yksinkertaisella ylä- ja alasarjan otteluilla. Näin jokaiselle joukkueelle tulisi aika optimimäärä otteluita, 27 peliä. Joku on ehdottanut myös paikallislohkoja, mutta en näe sitä urheilullisesti tasapuolisena ja nykyisistä joukkueista ei kovinkaan luonnollisesti lohkot muotoutune. Nykyinen systeemi on liian raskas amatöörilajiin, joka johtaa vain siihen, että yhä useampi kokenut liigapelaaja miettii homman mielekkyyttä.

Vuosi alkaa paikallisottelulla Turun Palloseuraa vastaan. Miten koet kilpailutilanteen paikallisvastustajan kanssa?

– Paikallisvastustaja on hallitseva Suomen mestari ja FBC Turku pelasi viime kaudella vasta ensimmäisen varsin opettavaisen kauden F-liigassa. TPS:n kahdessa ensimmäisessä ketjussa pelannee tällä hetkellä Turun alueen kymmenen parasta pelaajaa ja se on tilanne missä mennään ainakin nyt. Tämän jälkeen onkin sitten tasaisempi massa pelaajia peliuransa eri vaiheissa. Liigatasolla kun pelataan, niin reviiri on toki isompi, josta hyvänä osoituksena Turussa pelaavat kolme latvialaispelaajaa.

Paikallista turkulaista herkkua ovat paikallisottelut. Seuraava pelataan keskiviikkona 3.1.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!