FC Barcelonan jalkapallomuseo – Camp Nou on Euroopan suurin jalkapallostadion

Jalkapallo voi olla enemmän kuin elämä. Se yhdistää ihmisiä ja vie ajatukset pois arjen köyhyydestä. Barcelonassa Ronaldinho-huuma vaihtui Messi-huumaksi.

Mennään ajassa taaksepäin.

Barcelonan Barrio Chinon nuhjuisen kahvilan pöydän ääressä istuu paikallisia katalaaneja. Miehet siemailevat halpaa punaviiniä ja maistelevat bocadilloja. Kaikkien mielenkiinto kohdistuu pöydällä olevan pelilaudan nappuloihin ja arpakuutioihin.

Kapakan takakulmassa pauhaa yksinäinen televisio. Sieltä tulee jalkapalloa, espanjalaisten kansallisurheilua, jota miehet vilkaisevat vain satunnaisesti olkansa yli. Jokin on vialla, kun miesten mielenkiinto kohdistuu aivan muualle.

Syy on yksinkertainen. Televisiossa pelaa Espanjan maajoukkue. Katalaania ei kiinnostanut jalkapallojoukkue, joka on täynnä ”realmadridilaisia”. Tunnelma on täysin toisenlainen, kun FC Barcelona, ”oman kylän pojat” pelaa. Silloin muutaman miljoonan katalaanin sydän lyö samaan tahtiin Barçan voiton puolesta. Silloinkaan tärkeintä ei ole Espanjan mestaruus, vaan sijoittuminen sarjataulukossa Real Madridin edelle.

FC Barcelona on ollut aina enemmän kuin tavallinen jalkapalloseura: ”Més que un club” (”enemmän kuin seura”) on seuran tunnuslause. Se viittaa seuran rooliin kansallismielisten katalonialaisten symbolina taistelussa Madridissa toimivaa keskushallintoa vastaan.

Francon diktatuurin aikana Katalonian keltapunaraitaisen lipun käyttö oli kielletty, jolloin Barçan sinipunaisista tuli sen korvike. FC Barcelonan otteluista tuli mielenosoituksia, joissa saattoi huutaa katalaanin kielellä omia kannustushuutoja ilman rangaistusta.

Katalonian autonomisen parlamentin presidentti Jordi Pujol on todennut.

– Walesilla ja Skotlannilla on omat kansalliset joukkueensa. Kukaan ei ihmettele sitä. Mekin haluamme oman kansallisen Katalonian joukkueemme.

Yli satavuotiaan ja erään maailman rikkaimman seuran historiaa värittävät maailman kallispalkkaisimmat jalkapalloilijat.  Ronaldinho ja Messi eivät ole olleet ainoat. Cruyff, Figo, Kluivert, Koeman, Litmanen, Maradona, Rivaldo, Ronaldo, Romario, Saviola ja Stoichkov ovat nimiä, joista moni jalkapallovalmentaja tai seuran fani voivat vain unelmoida.

Harvalla jalkapallojoukkueella on niin laaja kannattajajoukko kuin FC Barcelonalla. Seuralla on yli kuuden miljoonan katalonialaisen vankka tuki. Barçalla on yli satatuhatta jäsentä, enemmän kuin millään toisella seuralla. Kaikkiaan 25 eri maassa on satoja FC Barcelonan kannatusyhdistyksiä.

Barçan kotikenttä, Camp Nou, on Euroopan suurin jalkapallostadion. Camp Noun nykyinen katsojakapasiteetti on 98 109 katsojaa. Vain Rion Maracana-stadion Brasiliassa on suurempi.

Stadionin yhteydessä oleva pitkäaikaisen presidentin Joseph Lluís Núñezin mukaan nimetty jalkapallomuseo on Katalonian suosituin ja koko Espanjan kolmanneksi suosituin museo. Museossa käyneistä yli puolet on ulkomaalaisia matkailijoita. Suurin osa tulee Pohjoismaista, Englannista, Saksasta ja Hollannista.

Barcan jäsenillä on museoon ilmainen sisäänpääsy. Jäsenkortilla saa paljon muitakin etuja. Esimerkiksi: yhden ilmaisen kotiottelun FC Barcelonan jalka- ja koripallo-otteluun, ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiin seuran käsipallo- ja jääkiekko- sekä rullakiekko-otteluihin, oman FC Barcelonan -nimisen sähköpostiosoitteen ym. Jäsenkortilla on myös mahdollisuus saada kerran kuukaudessa suosikkipelaajien nimikirjoituksia.

Museon kahdessa kerroksessa olevat näyttelytilat on jaettu eri osastoihin, joista laajin käsittelee seuran satavuotista historiaa. Esillä on yli 1000 seuran eri lajien muistoesinettä ja pokaalia. Mielenkiintoisimpia ovat seuran voittamat mestaruuspokaalit.

Pikantti yksityiskohta on kahdet pelikengät, joilla ratkaistiin mestaruuksia: Ronald Koeman teki ratkaisevan maalin vuonna 1992 Wembleylla Euroopan Cupin finaalissa ja Ronaldo ratkaisi voiton FC Barcelonalle vuonna 1997 Euroopan Cup -voittajien Cupissa.

Vaikka Ronaldinho ja Messi ovat nyt katalaanien suurimmat sankarit, ei Johan Cruyffia ole unohdettu. FC Barcelona nöyryytti hollantilaisen johdolla 5-0 -voitollaan Real Madridia, pahinta vihollista vuonna 1974. Cruyffin legendaarisessa ottelussa käyttämä pelipaita on esillä kunniapaikalla.

Museossa on myös katalonialaisten taiteilijoiden, muun muassa Mirón, Dalín, Tapiesin ja Picasson lahjoittamia jalkapalloaiheisia töitä.

Jalkapallomuseon parasta antia ovat opastetut kierrokset tiloihin, joihin on muuten mahdotonta päästä. Kierroksella esitellään pelaajien pukukoppi, lehdistöhuoneet, hierontapöydät, poreallas, presidentin aitio ja itse pelikenttä vaihtopenkkeineen. On maagista koskettaa peliareenan silkinpehmeää nurmikkoa. Kierroksen erikoisuus on kappeli, joka sijaitsee matkalla pukukopista pelikentälle.

Kulku museosta ulos onnistuu vain matkamuistomyymälän kautta. Sen valikoimiin kuuluu yli 4000 eri tuotetta alushousuista kaulahuiveihin. Pelipaidoista suosituin on tietysti Messin kymppipaita. Jari Litmasen nimeä tai kuvaa on museosta vaikea löytää. Pari kertaa ”Litin” löytää joukkuekuvista vuosilta 1999-2001 ja 2001-2002.

CAMP NOU

Valmistumisvuosi: 1952.

Suunnittelija: Francesc Mitjans.

Kapasiteetti: Nykyään 98 109 katsojaa.

Yleisöennätys: 120 000 (5.3.1986 FCB-Juventus).

Pelikentän koko: 107 x 72 m.

Osoite: Avda de Aristides Maillol.

Metro: Linja 3, Maria Cristina, Collblanc.

www.fcbarcelona.com, www.barcelonaturisme.com

FC Barcelona

Perustettu: 1899.

Perustaja: Hans Camper.

Lajeja: Jalkapallo, koripallo, jääkiekko, rullakiekko, käsipallo, yleisurheilu, rugby, baseball, lentopallo, taitoluistelu.

Perustaja: Hans Camper.

Pelaajien oma kappeli.
Jari Litmanen kuvassa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU