FC Inter on rakentamassa omaa reservijoukkuetta

Miesten Liigassa, Ykkösessä, Kakkosessa sekä naisten Liigassa, Ykkösessä ja Kakkosessa pelaava seura voi tehdä farmisopimuksen yhden eri tasolla pelaavan seuran kanssa. Näin todetaan Suomen Palloliiton säännöissä. Farmisopimuksen ideana on olla kaksisuuntainen, mutta pelaajaliikenne on käytännössä yleensä ylhäältä alaspäin.

Kun farmisopimuksessa toimitaan ylemmällä sarjatasolla toimivan ehdoilla, yhteistyötä tekevän seuran oma identiteetti uhkaa kadota ja sen toiminta hiipua. Pian ollaan tilanteessa, jossa joukkueen ”oman kylän pojat” on korvattu muualta tuoduilla farmipelaajilla ja valmentajilla.

– Farmiseuratyyppinen yhteistyö toisen seuran kanssa kompastuu usein seurojen erilaisiin identiteetteihin. Ne eivät aina kohtaa, kertoo FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki.

Niinpä positiivisena kehityksenä voidaan pitää brittityyppistä reservijoukkuejärjestelmää, jossa seuran edustusjoukkueen tukena on seuran oma kakkosjoukkue, reservijoukkue. Kahden eri seuran välisiä ristiriitoja ei pääse syntymään, kun toiminta on omissa käsissä.

– Ollessani töissä Palloliitossa asia otettiin jo vuosia sitten esille, miten Suomessa pitäisi Veikkausliigajoukkueilla olla reservijoukkue, kuten on monissa muissakin maissa. Ajatus on saanut vähitellen kannatusta. Nyt seitsemällä liigaseuralla on jo reservijoukkue Kakkosessa, muutamalla Kolmosessa.

Helpoin tapa olisi antaa Veikkausliigajoukkueiden reservijoukkueiden pelata mandaattipaikalla Kakkosta. Se olisi liigaseurojen kannalta paras ratkaisu.

– Se ei tule kuitenkaan saamaan hyväksyntää, koska monelle seuralle Kakkonen on ylin sarjataso, mihin halutaan pyrkiä. Ja on seuroja, jotka haluavat Ykköseen. Heille Veikkausliigan reserviseurojen mandaattipaikat Kakkosessa eivät olisi hyvä ratkaisu. Ymmärrän tämän erittäin hyvin enkä oikein itsekään kannata ajatusta.

Kannattaisiko Suomessa ottaa mallia Englannista?

– Reservijoukkueiden oma sarja Englannissa on suljettu. Yksi vaihtoehto olisi muodostaa Kakkoseen reservijoukkueille myös Suomeen oma lohkonsa. Mutta onko tämäkään järkevää. Suljetussa reservisarjassa on huonoa se, kun sieltä ei voi pudota eikä nousta. Sarjasta puuttuu aito kilpailu.

Tunnet hyvin espanjalaisen sarjajärjestelmän. Miten siellä toimitaan?

– Espanjassa reserveillä ei ole omaa sarjaa, mutta sarjat La Ligasta alaspäin ovat kovia. Esimerkiksi FC Barcelonan reservijoukkue pelaa välillä toiseksi korkeimmalla ja välillä kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue saa koko ajan pelata kovia pelejä.

FC Interissä jännättiin viime kaudella, miten seuran kakkosjoukkueen käy Kolmosessa. Sarjanousijaa uhkasi putoaminen takaisin Neloseen, mutta seuran tulevaisuuden kannalta oli tärkeää, että joukkue säilytti sarjapaikkansa. Veikkausliigajoukkueelle on tärkeää, että reservijoukkue pelaa vähintään Kolmosessa. Kakkonen olisi ideaalein sarjataso.

– Haluamme tehdä FC Interin kakkosjoukkueesta aidon reservijoukkueen. Viime kaudella joukkue oli vielä harrasteporukka, kuten Kolmosessa on tapana. Aito reservijoukkue tarkoittaa sitä, sen toiminta on lähellä liigajoukkuetta liittyen harjoitusmääriin ja -laatuun. Reservijoukkueen valmentaja Erol Ates on mukana edustuksen päiväharjoituksissa ja illalla reservijoukkueen harjoituksissa. Jani Mäenpää on toisena valmentajana. Järjestelmä vaatii paljon kakkosjoukkueen pelaajilta ja se on iso haaste.

Eikö ole ongelmallista löytää sellaisia tasokkaita pelaajia, jotka haluavat panostaa enemmän jalkapalloon kuin mitä alasarjoissa on tapana?

– Totta, se mistä löydetään pelaajat reservijoukkueeseen, on haastavaa. Olemme seurana vielä kasvuvaiheessa. Optimaalisin tilanne olisi tulevaisuudessa, että olisi kova kilpailu siitä, kuka pääsee reservijoukkueeseen. Nyt joukkueemme ei ole vielä määrällisesti ja laadullisesti sellainen, millaisen reservijoukkueen tulisi olla.

Onko seuralla painetta nousta jo seuraavalla kaudella Kakkoseen?

– Kakkoseen löytyisi helpommin sitoutunutta porukkaa, mutta mitään painetta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa nousta Kakkoseen. Tärkeintä on yksilöiden kehittäminen niin, että mahdollisimman moni tavoittelisi paikkaa tulevaisuudessa liigajoukkueesta. Tulosta odotamme jo nyt, mutta ensisijaisesti yksilötasolla.

Ennemmin tai myöhemmin olisi kuitenkin toive, että seuran kakkosjoukkue nousisi sarjaporrasta ylemmäksi.

– Meillä on nuoria pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan Veikkausliigassa. Mutta, jos he eivät saa riittävästi peliaikaa, onko heidän pelaajakehityksen kannalta hyvä, että he pelaavat Kolmosta. Minusta ei ole. Kakkonen olisi heille parempi sarjataso. Myös kokeneemmalle Veikkausliigapelaajalle olisi hyvä vaihtoehto pelata Kakkosessa muutama peli loukkaantumisensa jälkeen.

A-nuorten SM-sarjasta on tullut sarja, jossa ei enää pelaa ikäluokkansa parhaimmat. Talvella pelattavassa karsintasarjassa ovat mukana vielä osa parhaimmista, mutta kesällä joukkueiden kokoonpanot ovat jo muuttuneet.

– Kesällä A-nuorten SM-sarjasta puuttuu vähintään 300 Suomen parasta sen ikäluokan pelaajaa. Kaikella kunnioituksella sitä sarjaa kohtaan, se ei kuitenkaan ole enää ikäluokkansa huippusarja. On oletettavaa, että se ei kehitä pelaajia liigapelaajiksi. Miesten Kakkonen kehittää pelaajaa paremmin. Kolmonenkin on jo kovempi sarja kuin A-nuorten SM-sarja kesällä.

Millaisista pelaajista FC Interin reservijoukkue tulisi muodostua?

– Reservijoukkueemme pelaa kahta sarjaa, miesten Kolmosta ja A-nuorten SM-sarjaa. Joukkueessa on osa samoja pelaajia. Tavoitteena on, että meillä on 25-30 pelaajaa, jolloin jokainen pelaisi keskimäärin yhden ottelun viikossa. Runko on A-junioreja. Aikuisia täysi-ikäisiä olisi 8-10 pelaajaa.

Millainen on B-nuorten SM-sarja?

– B-nuorten SM-sarjasta puuttuu enää muutama kymmenen ikäluokan parasta pelaajaa. Sarjassa pelaavat lähes kaikki ikäryhmänsä parhaat pelaajat. Siksi se on tasokas huippusarja. Pitäisikö median kirjoittaa enemmän Kakkosesta, Kolmosesta tai B-nuorten SM-sarjasta? Jälkimmäisen sarjan voittaja pääsee pelaamaan Uefan Nuortenliigaan (Youth League) eli nuorten Mestareiden liigaan.

FC Inter on rakentamassa reservijoukkuettaan Kolmosessa pelaavan seuran kakkosjoukkueen pohjalta. Kuva on viime kesältä ottelusta FC Inter 2 – TPK.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!